480px-R.k._templom_%281268._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_3[1].jpg 320px-Budapest_Feneketlen_to[1].jpg


Fotó:  wikipédiaToldym (Kós Károly téri templom), Karaj (Feneketlen-tó)

Ami egy valamire való blognál az "ez neked egy poszt?", az a Városnegyed-bajnokságban az "ez egy baromság, ezeket nem lehet összehasonlítani". Látszólag ebben a kategóriába esik a mai negyeddöntő két csapata is WEKERLETELEP és SZENTIMREVÁROS is. Pedig akármennyire is távol esnek egymástól, van bennük valami közös - de ez persze csak az én személyes véleményem. Na de mi a Tiétek? Ti melyiket szeretitek jobban? 

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 22-e délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja) Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok, a városrészhatárokat pedig itt találjátok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest xi. ker xix. ker wekerletelep szentimreváros városnegyedek

A fenti videó csak illusztráció, de ha már rocktörténet és kerékpárok, gondoltam ennél jobb nincs. Éljen a KEX!

Néhány éve elmerengtünk azon, hogy hol vannak Budapest legfontosabb rocktörténeti helyszínei, melyek szobrokat, emléktáblákat, de legalábbis egy nosztalgikus kommentet érdemelnének. Szeptember 22-re ismét bringás rockvárosnézést rendez a Majdnem Híres Rocksuli, ha már egyszer elmarad az aznapi Critical Mass 

Az őszi Bike and Roll popkulturális kerékpártúra Budára fókuszál. Indul ugye a Bem Rockpart 6-tal, vagyis a Budavári Művelődési Házzal, melyről Török Ádám már 1982-ben is azt énekelte, hogy ősrégi:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest zene kerékpár a38 xi. ker i. ker budavár lágymányos várbazár

800px-001d_Bp.II_Margit_krt.55.jpg_800x595

Egészen furcsa dolgot fedeztek fel az Átrium Mozi felújításakor: beázást találtak, miközben egy hónapja nem is esett. Addig nyomoztak, míg rábukkantak egy csapóajtóra, amely alatt szerencsére nem a jegyszedő nénik által büntetésből ide toloncolt perecmorzsálók csontvázai voltak, hanem egy kút. Ahogy a hg írja:

"Ami még izgalmasabb, hogy eddig erre vonatkozóan – az egyébként nagyon részletes épületleírásokban és tervrajzokban – semmi információ nem szerepel. Így szeretnének minden érdeklődőt bevonni, és egyben hozzáértők segítségét kérni abban, hogy kideríthessék: miért van öt méterre a leendő színpad mellett egy kút. A megoldásokkal és a további hasznosításra vonatkozó ötletekkel az info@atriumfilmszinhaz.hu címen lehet jelentkezni – a jakuzzi kiépítése már felmerült."

Fotó: Wikipedia

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest mozi kút margit körút ii. ker átrium mozi

223974_3610878389937_2119048887_n[1].jpg

Egyelőre hajóra hajaz, de holnapra mókus lesz belőle állítólag. Forrás.

 Kaptam egy levelet egy józsefvárosi akcióról, mely szerint "Egy elhagyott foghíjtelken magyar és nemzetközi művészekkel, környékbeli lakókkal, egyéb szervezettel és otthontalan művészekkel közösen egy hatalmas, többfunkciós mókust építünk fel. A mókus egyszerre lesz mobil színház, közös hangszer és egy különleges budapesti utcafantázia kiindulópontja. A projekt különlegessége az is, hogy a Józsefvárosi Önkormányzattal együttműködésben valósul meg! A 2 hónapja tartó szociokulturális projektet szeptember 15-én, szombaton, 15 órakor köztéri mókusünnep zárja, ahol közösen bemutatjuk a 20 forintos operett c. utcafantáziát és Mókus Maxit. Indulás: VIII. ker. Tolnai Lajos utca 23., érkezés: Kálvária tér."

Azt hittem először, hogy rosszul látom, de nem, tényleg mókust építenek. Persze nem szólhatok semmit, hiszen mi is készítettünk már Boogie Mamma-koncerten embernagyságú kartonpockot, melyre a kedves közönség szőrzetét ragasztgattuk fel. Úgy látszik egyszer minden ember életében óhatatlanul eljön a pillanat, amikor óriási rágcsálót kell alkotnia (vö: Beastie Boys: Intergalactic és persze Monthy Python: Gyalog-galopp). Természetesen kíváncsi voltam a részletekre, rákérdeztem és ezt a választ kaptam:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest állat szobor installáció viii. ker kálvária tér tolnai lajos utca

desperado: Kultúrház KétCica: SzimplaPiac 092


Fotó: desperado (MOM Művelődési Központ) és 2 cica konyhája (Szimpla Piac)

Elsőre meglehetősen etnikai alapúnak hangzik az összecsapás, pedig szó sincs ilyesmiről. Sokkal inkább arról, bejut-e a legjobb négy közé az egyetlen Nagykörúton belüli pesti városrész, illetve képviselteti-e magát a klasszikus Buda az elődöntőben? Az Urbanista és az Otthontérkép Városnegyed-bajnokságán ugyanis most a hegyvidéki NÉMETVÖLGY és az erzsébetvárosi ZSIDÓNEGYED mérkőzik meg.

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 20-a délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja) Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok, a városrészhatárokat itt találjátok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest zsidónegyed xii. ker vii. ker németvölgy városnegyedek

Elképesztően klassz fotót kaptam a Kiscelli Múzeumtól: egy 1880-as években készült panorámaképet a Dunáról. A dolog apropóját az adja, hogy szeptember 20-án időszaki kiállításuk nyílik BUDA–PESTI HORIZONT, Panorámaképek Budapestről címmel. A legtöbb, Pest-Budáról és Budapestről készült panorámaképet ugyanis ők őrzi, ezekből mutatnak most be egy tárlatra valót: eredeti vintázs kópiákat, illetve számítógépen is megjelenített felvételeket és azok egyes részleteit.

Ezek közül kértem el egyet én is, nagyon klassz! Van már Várbazár, de még nincs meg a Palota "régi" kupolája. Van már Budavári Sikló, de nincs még csipkés Halászbástya. Hiányzik még a Szilágyi Dezső téri templom is (meg a persze a tér is), miközben a Blum-féle gőzmalom még áll a mai Batthyány tér szomszédságában. 

Szóval valamikor az 1880-as években lehetünk. Jó böngészést!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest duna fénykép sikló töri lánchíd dunapart várnegyed alagút batthyány tér budai vár várpalota kiscelli múzeum víziváros v. ker i. ker várbazár

sorozo1_1_1347375073.jpg_540x720

A 12. kerületi ittlakunk.hu kapta a képet az Ugocsa utcából.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

rlevente: 100 5752a


Fotó: I ♥ József Attila-lakótelep  és rlevente (Vakok Intézete - Creative Commons licencnek megfelelően felhasználható.)


Hölgyeim és Uraim látványos összecsapás következik, hiszen a nyolcaddöntőkben (eddig) a ferencvárosi JÓZSEF ATTILA-LAKÓTELEP gyűjtötte be a legtöbb lájkot (348-at!), vagyis magabiztosan állhat a következő ellenfél elé. Vajon össze tudja kapni magát annyira a zuglói HERMINAMEZŐ, hogy a Belváros leküzdése után ismét győzedelmeskedjék? Csak rajtatok múlik kedves Olvasók! Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 18-a délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja)

Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ix. ker xiv. ker városnegyedek józsef attila-lakótelep herminamező

süti beállítások módosítása