kastelyok-fotor.jpg

Hogy mi a kastély, azt épp olyan nehéz meghatározni, mint hogy mi a régi.  Kicsit önkényesen fektettem le a szabályokat: háború előtti, különálló épületeket kerestem saját parkkal, melyek egyetlen családnak épültek. Kirostáltam a városi palotákat és villákat, a kastélyként hirdetett ilyen-olyan épületeket, aztán megpróbáltam méretben vonalat húzni a kúriák és a kastélyok közé. Talán ez volt a legnehezebb: olyan 750 négyzetméter körül lőttem be.

Elképesztő mennyi eladó kastély van még idehaza. Igaz, azt sem tudjuk pontosan hány kastély is van az országban. Na meg az is igaz, hogy nincs igazán piaca manapság ennek az ingatlantípusnak. Nem véletlen, hogy a 10 legdrágább magyar lakóház közt egy kastélyt sem találunk.

Meglepő, mekkora és milyen szép épületek vannak olyan településeken, amelyeknek talán a nevét sem hallottuk - s hogy mennyire rossz állapotban van némelyikük. És persze épp ilyen fura - ha nem is meglepő - hogy több százmilliós ingatlanok hirdetése is mennyire suta tud lenni, stílusok teljesen véletlenszerű bemondásával klasszicizmustól a barokkig.

Külön szeretném kiemelni az ingatlanosoknak azt a bosszantó szokását, hogy megpróbálják eltitkolni az ingatlan helyét. Ez egy lakótelepi lakásnál indokolt, és működik is, mert senki nem fogja végigcsöngetni három tömb összes lakóját, hogy kezitcsókolom maguk árulják ezt az 51-est, de egy ezer négyzetméteres, egyedi kinézetű kastélynál nagyon nem megy. Még ha a szomszédos települést adják meg, akkor sem. Csak felbosszantanak vele.

Na de lássuk a tíz legszebbet, legérdekesebbet, a legolcsóbbtól a legdrágábbig haladva:


10. Perczel-kastély, Rózsafa - 20 millió

kastely-rozsafa.jpg

Szívszorítóan néz ki az egykor gyönyörű kastély, melynek történetét itt olvashatjátok el. Érdemes végigkattintani a képeket a hirdetésben, ahol 20 millió forint (!) irányáron (!) hirdetik az épületet. Vajon mit szólt volna az egykori tulaj, ha látja hogy annyit ér a kastélya, mint egy városi kislakás… (Fotó: ger82/muemlekem.hu)


9. Dessewffy-kastély, Gávavencsellő - 150 millió

kastély-Gávavencsellő.jpg

Ennyit számít a tető? A 150 millióért kínált Dessewffy-kastély nincs sokkal jobb állapotban látszólag, mint a rózsafai Perczel, de új tető van rajta, ami rengeteget jelent. Na meg az is, hogy Tokaj közelében van és vagy ezer négyzetméteres. Sajnos azonban így sem jobb a sora, ha hinni lehet a róla szóló Wikipédia-szócikknek. (Fotó: Ingatlanfotózás/Wikipédia)


8. Serényi-kastély, Putnok - 150 millió

kastély-Putnok.jpg

Jelenlegi állapotában is egy klasszicista gyöngyszem a Serényiek putnoki rezidenciája. Bár odabentről minden mozdíthatót elvittek már rég, részleteiben is őrzi a XIX. századi eleganciát. Szerencséje a teteje ennek is új - reméljük kihúzza vele az új tulajdonos érkezéséig.Bővebben itt olvashattok róla(Fotó: Ingatlanfotózás/Wikipédia)

 

7. Buttler-kastély, Erdőtelek - 165 millió

kastely-erdotelek.jpg

A tető mintha rendben lenne az 1800-as évek elején épült erdőtelki Buttler-kastélyon is, amit boltozatos földszintje, a benn található festmények, és a kocsiáthajtó kialakítása tesz érdekessé. Bővebben itt olvashattok az épületről. (Fotó a hirdetésből.)


6. Vay-kastély, Tiszacsege - 260 millió

kastely-tiszacsege.jpg

Ez a kastély sok szempontból is különleges. Olyan masszív kocka, mintha erődnek épült volna, pedig nem olyan régi. A klasszicizáló, későbarokk épületet valamikor a XIX. század elején emelték. Furcsa az is, hogy eredetileg nagyobbnak tervezték - az alpjának szánt négyzet ma is látszik. Jelenleg kastélyhotel működik benne, izgalmas történetéről a Magyar Kastélylexikon ír bővebben. (Fotó: kastely-hotel.hu)

 

 

5. Jankovich–Bésán-kastély, Somogygeszti - 390 millió

kastely-somogygeszti.jpg

Az 1823-ban épült kastély az 1920-as években nyerte el végleges formáját. Jelenleg kastélyszállóként működik, de a hotel honlapján is eladásra hirdetik. Ott ugyan ár nincs, de máshol 390 milliót kérnek érte. Bővebb információt a kastélyról saját honlapján és a műemlékem.hu oldalán találtok. (Fotó: mumlekem.hu)


4. Zichy–Hadik-kastély, Seregélyes - 390 millió

kastely-seregelyes.JPG

Alighanem a legnagyobb (12 850 m²), főúri kastély a hazai ingatlanpiacon. A fenti fotó 2006-ban készült és ezen még teljes pompájában látható a felújított épület, mely hányattatott sorsa után (pl. Videoton-raktár is volt), egy ideig kastélyszállóként tündökölhetett. 2008 óta üres, ami persze nem tett jót neki. A kastély parkja is védett, jelenleg  390 millió forintért árulják. Bővebben a története a Wikipédián.. (Fotó: Egressi János/Wikipédia)


3. Fábiánics-kastély, Misefa - 420 millió 320 millió*

kastely-misefa.jpg

Szerencsés történetű kastély, hiszen szállóvá alakítva, ma is használatban van. Bár elnézve a régi képeket, látszik mi minden egyszerűsödött rajta, mennyivel szebb volt teljes pompájában mint ma, ám egy rossz szó sem érheti a felújítókat. Legalább megmentették a pusztulástól az épületet, melynek állítólag csak a pincéje nem igényelt teljes rekonstrukciót. (Fotó: misefa-kastelyszallo.hu) *Egy héttel a poszt megjelenés után.


2. Somssich-kastély, Zalakomár - 420 millió

kastely-zalakomár.jpg

Az előző századfordulón épült romantikus, eklektikus kastély SZOT-üdülőként működött a háború után. Érdemes megnézni, milyen most a hirdetésben, ahol 420 millióért hirdetik, és milyen volt üdölőként. A különösen kanyargó falépcső mindenesetre most is nagyon szép. (Fotó a hirdetésből.)


1. Petrovszky-kastély, Bükkösd - 800 millió

kastelyBukosdi.jpg

Bár 800 millió forint messziről talán kissé túlzásnak tűnhet (a 950 pláne), azért látszik, hogy nem véletlenül került a lista élére a Petrovszky- (későbbi Jeszenszky-) kastély. Nem csak azért kivételes ingatlan, mert remek állapotban van (itt például még az eredeti ablakosztás islátszik), sőt úgy tűnik, a szállóvá alakítást is megúszta, meg láthatóan belülről is rendben van, hanem mert eredetileg is egy kiemelkedő alkotásról van szó. A környék legszebb copf kastélyáról itt olvashattok bővebben. Ezek pedig videós tervek a belső terének hasznosításáról. (Fotó a hirdetésből.)


A listába simán bevehettük volna ezt a szentendrei vadászkastélyt is, de nem vettük, hiszen az már szerepelt az eladó-kiadó Horthy-ingatlanokat bemutató válogatásunkban.

A sorozat második része, további 7 gyönyörű eladó kastéllyal itt olvasható.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: hirdetés luxus kastély töri putnok rózsafa tematikus seregélyes zalakomár gávavencsellő tiszacsege fura ingatlan bükkösd erdőtelek misefa somogygeszti időutazó ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr515882930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotyogok 2014.03.29. 08:43:17

Nekem gyerekkorom óta álmom volt egy ilyen kastély vagy kúria... Egy csomó településen van hasonló jellegű épület és nagyon rossz nézni, hogy a többség milyen elhanyagolt állapotban.

aeidennis 2014.03.29. 12:26:27

Romániában ezeket az állam visszaadja egykori gazdáiknak. A magyar nemességnek. A románok.

XTaki 2014.03.29. 14:35:13

az aszodi Podmaniczky-kastély-rol tudtok valamit? Mibe kerulne, ki a tulajdonosa, miert nem hasznositjak?

muemlekem.hu/muemlek?id=6890

Marengoo 2014.03.29. 15:04:42

@aeidennis: gyakorlatilag az összes környező államot jobban vezetik mint a mienket. (Nem Fidesz kritika.)

RiksaRider 2014.03.29. 15:19:04

Kerestem a szobi Luczenbacher-kastélyt a listában, ami egykori kollégiumom volt (és most is akként üzemel, ha jól tudom), de nem találtam.

A nép fia 2014.03.29. 15:44:18

@RiksaRider: Nyilván azért, mert nem eladó.

Amúgy ha lenne rá pénzem, megengedhetném magamnak, akkor simán vennék egyet. Imádnám! :) De ugye a vásárlás sokkal komolyabb, mint egy átlag ingatlan esetében. Vannak műemlék-előírások, meg hogy hogyan lehet felújítani. Rengetek kritériumnak meg kell felelni, meg minden.

agika88 2014.03.29. 15:56:20

Ezért jártak jól az olyan kis kastélyok, mint Bashalomon a Pongrácz-kastély, amiben már nagyon régóta iskola működik. :)
static.panoramio.com/photos/large/27972518.jpg

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.03.29. 16:35:15

Dávid! A gávavencsellő / rakamaizinál nem annyira a tető, mint inkább a 10 ha föld számít ennyit pluszban. Szerintem.De nem vagyok nagy szagértő, még kicsi sem. (Csak magában kicsi a 163 centimmel, de ez itt nem számít.)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.03.29. 16:42:26

Úgy tűnik, csak ez a kis plusz reklám kellett, és Seregélyes már el is kelt. Szerinte jelentkezz a jutalékért! :-)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.03.29. 16:45:52

@Csokis: tyűha - vagy csak megijedt a hirdető. De nagyon örülnék, ha gazdára talált volna :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.03.29. 17:36:36

@Zubreczki Dávid: 2003-ban jártam arra utoljára (elgondolkodtunk rajta, mint esküvő helyszínen, úgyhogy egy barátommal megnéztük), akkor még rendben működött.Nem tudom, hogy 2008-tól máig mennyire puttyant le, meg hogy az 1,2 ha-os park hogy van pontosan (arra emlékszem, hogy tó, meg kis sziget tartozik hozzá), de ez a 390 milla elég jó árnak tűnt. Nincs pár képed lementve?
Inaktív verzióban még elérhető egy hirdetés róla, de kép az csak egyetlen móricka típusú van benne.
ingatlan.com/seregelyes/elado+haz/kastely/fejer+megye+seregelyes/20626162

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.03.29. 17:43:55

Na, én még ilyennek láttam:
www.utazzitthon.hu/seregelyes_zichy-hadik-kastely.html
Még egy, aztán abbahagyom: a hirdetésben 1,2 ha van, a cikkben 22. És ez utóbbi reálisabbnak tűnik. Eladták volna az épületet a környező utakkal, oszt' sanyi? Aki sétálni akar, vegyen belépőt a parkba? :-)

kuki123 2014.03.29. 17:58:43

@aeidennis:

Már nem azért de miért kellene visszaadni? a nemességnek?
már a szó is sértő a demokráciában(még ebben a liberális 24 éves mocsokban),
egyenlőbbek a többieknél. Mintha ők illatosabbak szarnának.

A nemesség úgy jött létre hogy a király a talpnyaló seggnyalóinak odaadta a közvagyont.
(amiért, amin a köz dolgozott)
(ezek közül is sok nemes egy egyszerű csalással lett "nemes" és állított ki magáról hamis nemesi papírt...hogy aztán bekerüljön a felső 10000 körébe...akik közül bizony sokan ugyan olyan csalással jutottak akkor már 100-200 éve nemesi papírokhoz.)

Annak a nemességnek kellene visszaadni akik az 1.VH-ba belerángatták az országot(jórészt töketlenségükkel és osztrák királyi seggnyalással?
Azoknak akik a jobbágyokat nyomorban tartották amig ők dőzsöltek? azoknak akik a fejlődés, az ország fejlődése helyett önnös érdekeiket(bitroklási vágy, hatalom mánnia) tartották fontosabbnak.

Várj csak mintha most pont ugyan ez történn földmutyi trafik mutyi..stb

Ott rohadjon az összes egyébként semmire nem használható hasznosítható kastély.
Semmire nem jó flanc, drága fenntartani üzemelteni. és egy német osztrák kastély lazán kenterbevágja kinézetre szerkezetre állapotra.

kuki123 2014.03.29. 18:01:05

Valaki árulja már el mellesleg hogy ezeket miért hívják kastélyoknak, mert teljesen tévesen nevezik.

ezek KÚRIÁK és nem kastélyok!

zuppe 2014.03.29. 18:39:45

@kuki123:

1. Ilyen marxista dumát 24 éve nem hallottam... Ébresztő! A te rendszeredet 90-ben elsöpörte a történelem!

2. Áruld már el, hogy mi a kastély és a kúria definíciója!?

HgGina 2014.03.29. 19:38:39

@aeidennis: az egykori tulajdonos nem azt jelenti, hogy magyar, hanem azt, hogy ő volt a tulaj. Akár magyar, akár nem. Mellesleg a magyar tulajdonosok nagy része olyan helyen kapja vissza, ahol ma is magyar a városvezetés.

@kuki123: barom.

@Marengoo: mondjuk Szerbia és Ukrajna?

kuki123 2014.03.29. 19:41:44

@zuppe:
1. ez pusztán a tény, nem marxista duma.
Nem azt mondom hogy így kellett volna elvenni mint ahogy a komcsik elvették, de visszadni...
viccnek is rossz.Kapott tulajdon volt, jobbágyok sanyarúságából.
Miért is kellene visszaadni, ami valójában csak kapott és nem szerzett vagyon volt?
Az én rendszerem? hah jó lenne nemesnek lenni akinek ölébe hullana az 50-80 éves vagyon(ingatlan).

2.hu.wikipedia.org/wiki/Kast%C3%A9ly
A kastélytól eltér a kúria, amely kastélyszerű, de kisebb igényű lakóház, főként a középnemesség lakóhelye volt.

Kastélyszerű, de nem kastély

Csigataposó 2014.03.29. 19:45:27

@Zubreczki Dávid: A rabasebesi Szechenyi kastellyal miujsag? Azt eleg jol felujiottak, de evek ota uresen var vevore legutobb 450 millioert lattam hirdetve. Csak nem elkelt? Meglepodnek, mert amenyire tudom lehetetlen eladni, nagyon zavarosak a tulajdoni viszonyok. De orulnek ha nem rohadna tovabb. :(

//Ez a legfrisebb hir amit en talatam 2011es//
index.hu/gazdasag/2011/ingatlan/elado_a_szechenyi-vadaszkastely/

Nick Leeson 2014.03.29. 20:08:26

Lássuk be sajnos ezeknek a csodás épületeknek nincs meg az igazi helyük a mai világban...

1. Kőgazdagon ott lakni már nem divat. Egészen más épületeket szeretnek manapság a gazdagok és a szegények is.
2. Általában a semmi közepén vannak, vagy huszadrangú lepukkant falvakban.
3. Felújítás: Mindegy ki újítaná fel, hosszú távon csak kidobott pénz. Hasznosítani nem nagyon lehet, tehát újra le fog pukkanni. Ráadásul ilyesmire igazán pénz sincs ebben az országban.
4. Kastélyszálló: dögunalmas. Mindenkinek az élete során leglább egyszer ki kell próbálni. De utána tudni is fogja, hogy soha többet. Általában a kastélyszállók közelében nincs semmi látnivaló, vagy nagyon kevés. Így azon kívül, hogy kastélyban alszol, semmi extra nincs benne.
5. Túl sok egyéb hasznosítási lehetőség nem adódik ezekre. Igazán kár értük, de sokat nem lehet tenni értük...

RiksaRider 2014.03.29. 20:27:35

@A nép fia: Ja, a műemlékvédelmi előírások miatt szakadt párszor majdnem a fejünkre diákként anno. Mert nem lehetett felújítani, bár egyes részeit igencsak megette már az idő.

altimus 2014.03.29. 21:01:45

A megoldas roppant egyszeru. Kell ezekrol a kastelyokol egy regiszter es a top 50-100 katelyt fel kell ajanlni a legnagyobb 50-100 mo-i cegnek, tovabbkepzesekre, oktatasra, csapatepitesre, off site meetingekre ... ezek jol hasznalhatok.

A cegeknek meg adomentesseget kell adni a felujitasra. Sokkal tobb ertelme lenne ennek mint a buzi stadionokra es fociklubbokra kizsarolni a penzt ezektol a cegektol.

Maganember ilyet nem vesz, par kiveteltol eltekintve, kastelyszalloval meg dunat lehet rekeszteni, es a meglevo allomanyhoz sincs fizetokepes kereslet. A tuleles egyedul cegkozpontokkent lenne lehetseges.

Sandor Akarki 2014.03.29. 21:44:13

@zuppe: Igaza van. A demokráciának épp az lenne a lényege, hogy az átlagembernek jut egyenlő a javakból és az esélyből. Ami most történik az a re-feudalizáció. Vissza a középkorba? Első éjszaka joga? Hitszegők megégetése, kínvallatása?

aeidennis 2014.03.29. 22:21:02

@kuki123: Kéretik legalább a köszönőviszonyt fenntartani a történelmi tényekkel. Megerősítenéd, hogy szerinted teljesen rendben van, hogy az emberektől kollektíven, származásuk alapján bármikor bármilyen vagyontárgyat el lehet államosítani mondvacsinált okokkal?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.03.29. 22:29:58

@kuki123: olyan, hogy közvagyon sosem volt. vagyis közvagyon azóta van, amióta valakitől ellopják

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.03.29. 22:30:55

@altimus: miért lenne több értelme, mint a stadionoknak? mert ezekbe aztán évente 15 ember elmegy kultúrálódás címszó alatt?

kuki123 2014.03.29. 22:45:20

@altimus: körbe is röhögnének kisfiam

A hatvani kastély 3 milliárd volt, korábban már kapott új tetőt valami 1-2 milliárdból.
Ha nem is tip top állapotban , de nagyrésze jó állapotban volt...
Szóval belerittyentettek 5 milliárdot egy nem lepukkant (mint a fenti képeken) hogy egyáltalán használni lehessen valamire.

(és mint azt előttem is írták 0 a hasznosítása)
szerencsére egy 25 ezres város közepén van...
az biztos hogy még így is milliókba fog kerülni az adófizetőknek hogy fenntartsák.

ennyi erővel napelemgyárat is fel lehetett volna húzni..nagyobb megtérülése lenne.
Esetleg a lepukkant kórházat újították volna fel ennyi idő alatt, ennyi pénzből.

de hát ugye aki birka

aeidennis 2014.03.29. 22:49:35

@HgGina: a magyar nemes azt jelenti, hogy a magyar királytól kapott nemességet és Magyarországon honos családról van szó.

Csak akkor van köze a magyar városvezetésnek a visszaszolgáltatásban ha az önkormányzati tulajdonú kastélyról van szó.

Két ellenpélda: Törcsvár román falu és a várat a Habsburg-Lotharingiai család visszakapta: mult-kor.hu/cikk.php?id=13902

Bánffy Farkas és a színromán Fugad: www.kronika.ro/erdelyi-hirek/dokumentumfilm-szekelyfoldrol-a-teveben/print

aeidennis 2014.03.29. 22:52:16

@kuki123: Kíváncsi lennék milyen magyar nemesi családnak van szerinted hamis nemesi oklevele. Felsorolnád párat mondjuk a Nagy Ivánból?

kuki123 2014.03.29. 22:57:23

@aeidennis: származásuk alapján...
a nemességnek volt származása?

vagy a zsidókra gondolsz?
mert a 2 nagy nagyon távol áll egymástól
39-45-ben a zsidóktól vették el a tulajdont...

nekik meg nem igen volt kastélyuk, meg kuriájuk, mert ők polgári városban éltek.
ellenben a kommunizmus kezdetekor a államosították a még meglévő ingatlanokat.
Az az igazság hogy senki nem siratja az oly dicső nemességet. Az emberek igen nagy része örült hogy eltűntek a süllyesztőbe.
Az épület és azok pompája egy dolog, de ami azzal járt 70-80-100-120+ éve...azzal hogy a népesség 90-95% földön futó paraszt jobbágy volt, akiknek gyakorlatilag semmijük nem volt, amíg a földesuruk igen jó módban élt (ezek után ne is csodálkozzon senki hogy ha volt táptalaj a szocializmusra, kommunizmusra, a nemesség elűzésére)

"Kéretik legalább a köszönőviszonyt fenntartani a történelmi tényekkel."
nah ezt magadnak mondogasd ezek után

aeidennis 2014.03.29. 23:07:35

@kuki123: Ezt mondja kádár népe.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.29. 23:09:49

2 kastélynál is 1000 négyzetméterre 6 szobát írnak. Szóval elég nagy szobák lehetnek.

Serényi-kastély képein látszik hogy szorgos kezek levagdosták a korlát rúdjait. (valószínűleg vasból volt) Hol tartana ez az ország ha ez a megannyi szorgos kéz értéket is teremtene.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.29. 23:43:30

@kuki123: heheheh modoros

es a legnagyobb poen az hogy az itteni nemesseget visszasirok nagy reszenek a felmenoi csoringerek voltak :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.03.29. 23:45:23

az a 20 millas mennyi lenne felujitva? muemlekvedelem az csunya dolog, lasd belvarosi faablak...

nincs_nick 2014.03.30. 00:55:34

@kuki123: Az nem esett még le a nagy okosságaid közepette, hogy mondjuk a középkorban nem nagyon volt olyan fogalom hogy közvagyon???? Akkor volt királyi tulajdon, majd idővel lett olyan nemesi is, amit már nem a király birtokolt a nemesen keresztül. Mert ugye eredetileg minden királyi birtok volt.... Ma éppen van olyan hogy közvagyon néhány országban, de nem általános ez sem mindenütt és nem biztos hogy az lesz 100 év múlva...

Sandor Akarki 2014.03.30. 01:04:41

@nincs_nick: Menjünk előrébb. Mind a görög, mind pedig a római demokrácia ismerte a köztulajdon fogalmát. Pl. a Colosseum is a köz tulajdona volt, szenátor rendszer működött, Róma városában közkutak, a vízrendszer is közös volt, stb. Ennek a sokezer éves dolognak a mintájára működik most (elvileg) a demokrácia. És, azért a rómaiak jól csinálták, 500 éven keresztül tartott a birodalom.
Persze, minden véget ér egyszer. A mostani királyok (angol, holland, belga, svéd, thai) nem sok gyakorlati hatalommal rendelkezik. Anyagilag persze jól állnak, de a valós hatalmon megy az acsarkodás folyamatosan. Persze, királynak vagy fontos hűbérúrnak lenni sem volt biztosítás soha. Erre találták ki az Istentől való eredeztetést már az egyiptomiak is, amolyan kockázat-minimalizáció.

Sandor Akarki 2014.03.30. 01:09:56

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
A legtöbb ilyen régi épület használhatatlan vacak és 100 év múlva már csak egy tábla jelzi hol volt. Hacsak nem gránitra építették, nos, akkor valószínűleg vizes, pereg a vakolat, padló állandóan nedves, nincs jó betonalap; kutyának se kéne.
A műemlékvédelem meg annyit ér pénz nélkül, hogy ezekből nem valami használhatót csinál akinek még így is lenne kedve, hanem rom lesz belőlük. Mondjuk, azt is meg kéne simogatni aki az elsőre azt a beton-azbeszt palatetőt ráapplikálta.

kulalak 2014.03.30. 04:39:23

A műemlékvédelem a hunyó abszolút. Holnap megvennék az összeset ha nem a műemlékvédelem f@szs@gai miatt kellene beleölni mindegyikbe mégegyszer a vételárat. Szvsz maradjon a kinézet, aztán belülről azt csinál az új tulaj amit akar. Elkelne mind.

Lehetne belőlük, méhészet, sörgyár, biogazdasági központ mittudomén, de ehelyett "isa por es hamu" a jövő.

DeMarco 2014.03.30. 07:31:51

Van olyan kastély, amit visszakapott az eredeti nemesi család. Tudjátok mi történt vele? A romhalmazt, amit elpusztítottak és szétloptak, gyönyörűen felújították. Évről-évre hozták helyre, kívül-belül. Volt olyan rész, ami teljes szépségében maradt meg, mert a ruszkik és a rablóbandák annyira hülyék voltak, h nem találták meg az elfalazott termet... De a tulaj tudta, h ott van.
Rendezvények tucatjai évente, turisták ezrei látták, esküvői rendezvények, közkedvelt a parkja a környéken. Az eredeti berendezésből is sikerült visszaszerezni nagy nehezen a pesti múzeumok pincéjéből...

Aztán egyre több várat újítanak fel sziszi-fuszi munkával, amiket korábban szétlőttek. Hülyeség, h nem lehet ezeket beilleszteni egy település mindennapi életébe.

vzsozso 2014.03.30. 09:25:17

A pusztaradványi Pallavicini-kastélyt is árulják már pár éve, de azt nem tudom, hogy bekerülne-e a 10 legszebb kastély közé:

www.expressz.hu/745m2-villa-kastely-elado-47527874/

TupakkaMinutti 2014.03.30. 09:53:39

@kuki123: nemhat! igazad van, sokkal jobb dolog a kezunket dorzsolgetve hokuszpokosan vihova nezni ahogy szetrohad

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.03.30. 10:59:55

@Csigataposó: hopp, nem is tudtam, hogy árulják. De köszönöm, lehet hogy kikerekedik egy második rész is a poszthoz

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.03.30. 11:04:06

@Csokis: nem mentettem le, mert voltak képek a wikipedián is - onnan vettem az illusztrációt is

kuki123 2014.03.30. 13:23:48

@TupakkaMinutti:
fizessed te, de ne az én adómból

kuki123 2014.03.30. 13:41:55

@nincs_nick:
Valóban nem volt csak királyi, akkor az volt az elfogadott hogy nem közös, hanem minden az övé, ha nem így gondolkodtál felkötöttek

"Ma éppen van olyan hogy közvagyon néhány országban, de nem általános ez sem mindenütt és nem biztos hogy az lesz 100 év múlva... "
néhány...aha...azért ha lehet ne afrikára meg 3. világbeli országokra gondoljuk már.

aeidennis 2014.03.30. 14:22:26

@kuki123: Drága bogaram ha kicsit cinikusabb lennék azt kívánnám neked, hogy amikor hazamész álljon a házad/lakásod előtt egy jegyszedő, aki majd beenged megnézni a telefonodat, bögréidet a vitrinben a bársonykötéllel elkerített kanapédat, ebédlőasztalodat, és tegye ki a szűrödet pontban záráskor. Ha meg rosszindulatú lennék akkor azt kívánnám, költöztessék be hozzád a vörös hadsereget lovastul, akik eltüzelik neked az egész életed munkáját, aztán vigye el az egészet a Rákosi, lakja le és nézegesd a romokat életed végéig. Ja igen és írják be a naplóba a te édesanyád neve mellé is hat évesen, hogy osztályidegen, ami akkoriban olyan volt mint a sárga hatágú csillag.

Legyél büszke rá, hogy kommunista vagy, az eszed és bölcsességed mindenképpen megvan hozzá. (apropó még mindig nem válaszoltál rá, hogy melyik magyar nemesi családoknak hamis a nemesi oklevele, de ahogy elnézem arról sincsen fogalmad, hogyan zajlott anno a nemesi címek adományoszása...)

Cave Nick 2014.03.30. 16:02:28

@altimus: A kastély-regiszter készítésére +1. Az ilyen épületek nélkül az egész magyar vidék csak egy rakás kádár kocka lenne. :( Ez a családi ezüst, ahogy mostanában mondják.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.03.30. 17:26:56

@kuki123: mi lenne, ha ugyanezt köcsögözés nélkül leírnád még egyszer?

én nem moderálom azt sem, akivel nem értek egyet, de ezt a hangnemet nem itt kéne tolni - kösz!

zuppe 2014.03.30. 20:39:16

@Sandor Akarki és @kuki123:

Azért álljunk meg egy polgári szóra! Ugye nem azt akarjátok mondani, hogy ott kezdődik a demokrácia, hogy államosítjuk, azaz ellopjuk a magánvagyont, mint a II. vh után? És ugye az angol vagy holland demokratikus berendezkedést sem kérdőjelezitek meg csak azért, mert a demokrácia hajnalán nem azzal kezdték, hogy a komplett nemességet megfosztották a vagyonától? Mert ezzel az erővel akár már holnap elvehetnénk a ti vagyonotokat is, azzal a céllal, hogy egyenlően felosszuk a rászorulók között.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.02. 09:19:59

@Sandor Akarki: a muemlekvedelem altali extra kiadasrol ugy szoktam nagyon amator modon gondolkodni, hogy

panel 150es ablak: 56e

belvarosban muanyagban, szepen tobbszoros kivitelezessel: 300e, ablakfeluletre levalorizalva: 200e

belvarosban faablak legyartatva: 700e, ablakfeluletre levalorizalva: 466e

es ez az ablak tema meg egy elegge jol porgo biznic

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.02. 09:25:16

@zuppe: briteknel a II vh utan brutalis orokosodes adokat vezettek be
gyakorlatilag 2-3 orokles utan eltunt a vagyon

tehat igen ott megvolt...
demokraciaban

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.02. 09:55:50

@kuki123: ha esetleg mashol is jonnenek a tudatlanok es probalkoznanak a brit demokraciaval :)))

google: ducis.jhfc.duke.edu democracy war and wealth evidence
13. oldal
1950ben 80% volt az orokosodesi ado, de neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem demokjaciakban nem veszik el a magantulajdont :)))

zuppe 2014.04.02. 10:40:39

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Azért az örökösödési és/vagy vagyonadót ne vedd már egy kalap alá az államosítással. Ugyanígy a kommunizmus és a demokrácia közé se tegyél már egyenlőségjelet.

zuppe 2014.04.03. 23:22:40

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

A stílusodat nem minősítem, megszoktam már a hozzád hasonló nézeteket képviselőktől.

Ami a témát illeti, tedd hozzá, hogy mettől meddig volt a 80%-os örökösödési adó, milyen összeghatár felett kellett fizetni, és mennyien fizették be ténylegesen, ahelyett, hogy elkerülték volna különböző legális és kevésbé legális módszerekkel. Utána ígérem, megköszönöm neked, Keleti Bölcs!

A cikkre visszatérve: ha olyan jó ötletnek tartod továbbra is az államosítást, akkor lécci holnap szolgáltasd be magánvagyonod 100, vagy akár csak 80%-át az államnak, jobb előbb, mint később (vagy soha). Igazán nem kérek sokat, apróság, nem? Nehogy ezen kezdj el kekeckedni!

jviola 2015.09.02. 15:11:08

Én is imádom a kastélyokat, de jó lenne egyszer kastély tulajdonosnak lenni :) addig is a wellness hétvége nálam csak kastélyhotel :)

Úgy mint a La Contessa kastélyhotel http://www.wellness-szallas.hu/hu/wellness_szalloda/10-la_contessa_kastelyhotel****.html

vagy a Puchner Kastélyszálló http://www.wellness-szallas.hu/hu/wellness_szalloda/57-puchner_kastelyszallo****_es_reneszansz_elmenybirtok.html

halaszist 2018.07.06. 17:58:39

@kuki123: Talán mert az az ő tulajdonuk? Elvileg egy jogállamban mindenkinek joga van a magántulajdonhoz és annak védelméhez...

halaszist 2018.07.06. 18:00:02

@kuki123: Legalább öt biztosan kastély, hiszen nagy méretűek, egyébként meg mind a tíz az. :)

Pöff 2018.07.06. 20:08:44

@halaszist:
nem tudom észrevetted e hogy 4 éves kommenthez szóltál hozzá.

És olvasd el újra.
A köz dolgozik rajta, akkor az a közösségé, nem 1 emberé.

Nem arról van szó, hogy most megveszi valaki valakitől, hanem hogy a király a sajátjainak kiosztotta a földbirtokokat. Vastagon diktatúra volt nem jogállam.
A kommunizmus az állami kisajátítás is azért kapott táptalajt, mert a népnek semmije nem volt, egy nagyon szűk rétegé a nemességé volt minden vagyon, föld, kúria, minden.
A rendszer váltás után is az állam privatizálta ezeket.
Fillérekért, sőt még kárpótlási milliókat vettek fel.
Ezek után jogállamról beszélni elég nagy naivitásra vall.

Pöff 2018.07.06. 20:12:37

@halaszist:
apropó kastély
hu.wikipedia.org/wiki/Kast%C3%A9ly

A kastély általában előkelő, jómódú személyek szabadon álló, palotaszerű (emeletes) székhelye, főurak, földesurak fényűző, esetleg várszerű lakóhelye birtokukon. A kastélytól eltér a kúria, amely kastélyszerű, de kisebb igényű, földszintes lakóház, főként a középnemesség lakóhelye volt.

Maradjunk annyiban hogy kúra, ha még nem láttál volna nyugat európai kastélyt.
Amik egyébként nagyon sokszor állami tulajdonban vannak.
....a kapitalista nyugaton.
csak ott van annyi agyuk, hogy nem hagyják lerohadni.

Pöff 2018.07.06. 20:17:06

@halaszist: Szóval ezek nyugaton a villa szintet ütnék meg
..patikára luxusra hozva, felújítva.
Anélkül ezek mindegyike csak romhalmaz, vagy üres falak.

halaszist 2018.07.06. 21:50:54

@Pöff: a király jogosan osztotta ki ezeket, nagyon sokan pedig érdemeikért kapták meg, tehát ez bizony az ÖVÉK, senki másé. Akkor ez volt az államrend, és ha Magyarországot jogfolytonos országnak nevezzük, nem mehetünk szembe gyökeresen a korábbi államrendekkel.

És akkor mi van, ha 4 éves?

Látom, te meg nem nézted meg, mely kastélyok vannak itt fölsorolva. Ha neked a seregélyesi vagy a bükkösdi kúria, akkor nem tudlak hová tenni. Egyébként köszi az idézést a Wikipédia-cikkből, de nem kellett volna, ugyanis én írtam.

A viszonyítás alapja meg mindig a helyi környezet legyen, ne az egész világ. A nyugat-európai kastélyocskák meg parasztházak a Közel-Kelet középkori, újkori és modern kori palotáihoz képest. :)

halaszist 2018.07.06. 21:51:49

@Pöff: egyébként én tudok olyan kastélyról, ami bár földszintes (pontosabban magasföldszintes), de hatalmas az alapterülete, emiatt pedig még véletlenül sem nevezhető kúriának...

halaszist 2018.07.06. 21:53:11

@Pöff: az emeletes szót emiatt, és pl. a vajtai kastély miatt ki is vettem a cikk bevezetőjéből, mert ellentmondásos a cikken belül is és hamis információt terjeszt.
süti beállítások módosítása