rlevente: 100 5752a


Fotó: I ♥ József Attila-lakótelep  és rlevente (Vakok Intézete - Creative Commons licencnek megfelelően felhasználható.)


Hölgyeim és Uraim látványos összecsapás következik, hiszen a nyolcaddöntőkben (eddig) a ferencvárosi JÓZSEF ATTILA-LAKÓTELEP gyűjtötte be a legtöbb lájkot (348-at!), vagyis magabiztosan állhat a következő ellenfél elé. Vajon össze tudja kapni magát annyira a zuglói HERMINAMEZŐ, hogy a Belváros leküzdése után ismét győzedelmeskedjék? Csak rajtatok múlik kedves Olvasók! Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 18-a délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja)

Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok.

Információforrások:

Herminamező


József Attila-lakótelep


Ki miben jobb az Otthontérkép adatai alapján?*

A József Attila-lakótelepen (mintegy 10%-kal) olcsóbbak az ingatlanok és több a zöldterület*. Herminamezőn olcsóbbak a garázsok, kevesebb a gépkocsilopás és a lakásfeltörés (ez utóbbi kettő kerületi adat!). Mindkét városnegyedben nagyjából ugyanannyiért lehet lakást bérelni és egyikben sincs parkolási díj.

Mit gondoltok róluk Ti?**

Herminamező

"Zugló kertváros! Ideális amatőr sportolóknak: BVSC uszoda, Paskál Strand, futó/bicikliút a Rákospatak mellett. Plusz: zöldövezet, BKV jó, belváros közel." (Gehehejza)

"Akármilyen jó hely is Zugló, azt azért megjegyzem, hogy az amúgy is egyre növekvő általános városi zaj mellett nagyon zavaró a repülőgép-forgalom légtérzaja." (Borosné)

József Attila-lakótelep

"Budapest egyik legnyugodtabb helye. Szép, rendezett, biztonságos és mégis közel van a belváros." (K3rnel)

"A József Attila szép és jó is lenne, két apróság azonban vaskosan keresztülhúzza ezt. Egyrészt, hogy Pesten van, másrészt annak is a perifériáján. Akármennyire is erőlködik, ezt nem tudja magáról lemosni." (p1sty)

 

És most szavazzatok!

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy Herminamezőt vagy a József Attila-lakótelepet szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk. Szavazni szeptember 18-án délig lehet.

A még folyó szavazásokat itt találjátok.

*Az Otthontérkép adatbázisában Herminamező Istvánmezővel esik egy besorolásba. A zöldfelületbe a városi parkokat, temetőket, erdőket számítják be - tapasztalatom szerint a fasorokat vagy a magánkerteket nem veszi figyelmbe az Otthontérkép. A mutatók forrását és számítási módját a linkekre kattintva találhatjátok meg!

**Kommentek az Urbanistán és az Urbanista Facebook-oldalán.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ix. ker xiv. ker városnegyedek józsef attila-lakótelep herminamező

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr414766556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.11. 18:55:17

József Attila ltp. egy kalap szar. Aki ezt a herminamezővel összehasonlítja, azt a József Attilára kéne költöztetni.
Hogy lehet több zöldterület a JA-n, mint a Hmezőn? 10 méterre van a városliget???????
Eleve: panel vs. akármi? Kérdem én, ki az, akinek nem az akármi kéne?

Anti Anyag (törölt) 2012.09.11. 20:26:47

Mindkét helyet jól ismerem, ha választhatnék nem kérdés, Herminamező.

Szvsz, nem is összehasonlítható. Az egyik egy zsúfolt lakótelep, a másik egy nagypolgári jellegű környék sok családi házzal, villákkal.

Mylady 2012.09.11. 20:30:07

Én p1sty véleményét nem értem. Mi az, hogy periféria? A hármas metrónak két megállója van a lakótelepen, plusz egy harmadik rövid sétára. Metróval 7-8 megálló (12-14 perc) a Deák tér. Ennél beljebb nincs lakótelep, pláne nem ennyi zöld felülettel.

Mylady 2012.09.11. 20:37:32

@DICKtátor: A Városliget nem része Herminamezőnek. Ha így nézem, akkor a JALTP mellett ott a Népliget. Ja, meg az Epreserdő a másik oldalon (ez viszont tényleg része a lakótelepnek).
Nem csak panelházak vannak. Az Üllői felőli széle az valóban panel. Az fogja fel a zajt meg a koszt. Mögötte 3-4 emeletes nempanel házak vannak.

@Anti Anyag: Herminamezőnek van olyan része, ami hasonlít a JALTP nempanel részeihez.
Ez nem egy zsúfolt lakótelep. Van egy halom 3-4 emeletes ház, mindenütt parkok, játszóterek, virágoskertek a házak előtt. Itt még a villanyoszlopokról is virágok lógnak. Szó szerint.

Mylady 2012.09.11. 20:45:00

@Mylady: Most így jobban belegondolva, a JALTP-hez hasonlító rész az inkább Nagyzugló és nem Herminamező. Mindegy, attól még nem szar hely a JALTP.

2012.09.11. 21:06:20

@Mylady: Ez igaz. Én az epreserdőt és a népligetet is hozzávettem. Mindezek mellett szerintem a Herminamező évezredekkel jobb és élhetőbb, emberibb lakóhely. Ismerősöméknek a herminamezőn van egy háromszintes társasházuk 3. generációs örökség: 500 millió forint a piaci ára (még 3 generáció kijön majd belőle). A JALTP-ben most adtam el egy lakást. 2 éve 10M-ért vettem, 8M-ért adtam el. Jelen pillanatban szinte biztos vagyok benne, hogy ár-érték arányban a JALTP jobban megéri, de az biztos, hogy befektetésnek nagyon rossz választás. Lakótelepek között szerintem is a legjobb(pl.:újpest, újpalota, "gazdag"rét, békásmegyer, káposztás). Közlekedés is hasonló, ha hidegkútra mész a JALTP szar, ha délbudára, akkor meg a hermina.

De én 9 évet laktam panelben, bármilyen kisebb újépítésűt, téglát, vagy tényleg bármilyet választanék csak panelt nem. Összehasonlíthatatlan. Szemléltetésképpen kb.: olyan, mint a lakás vs. kertesház. Már a szagától is hányingerem van. Szerencsésnek érzem magam, hogy kikerültem onnan.

2012.09.11. 21:13:30

@Mylady: Nagyzugló paneljeihez képest lehet, hogy jobb a JALTP, mert úgy tudom legalább vagy 15 évvel újabb. Amúgy nagyzugló, zugló szerintem legrosszabb része.

Veder1 2012.09.11. 21:18:59

Egyértelműen a JALTP. Hat évig éltem ott három különböző helyen, ennél nyugodtabb, zöldebb, kellemesebb lakótelep se Pesten se Budán nincs. Az Üllői felől a zajt a tízemeletesek lefogják, beljebb meg szellősen épített fákkal körülvett négyemeletesek vannak.

cattaneo 2012.09.11. 21:39:30

Herminamezőn zöld környezetben az ember lakhat villában, családi házban,sorházban, téglaépítésű társasházban (új vagy régi)és akár panelban is. Ezen belül is akármekkora felületen. A JALTP-n ezzel szemben téglaépítésű típuslakások (max. 2 szoba)vannak csak és mégha parkos is, lakótelep hangulata van. A belvároshoz viszonyítható pozíciója a két területnek össze sem hasonlítható. Tehát itt csak arról beszélhetünk, mennyi lokálpatrióta szavaz, az is milyen felosztásban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.11. 23:18:53

@DICKtátor: Én se mennék semmi pénzért panelbe, de ismerek olyat, aki kertes házból költözött panelba, mert az közelebb van a munkahelyéhez és a gyerekek is jobb iskolába tudnak járni (nem anyagi okok miatt, a ház is a családé maradt).

kajalo 2012.09.11. 23:44:26

Miért nem lehet szavazni inkább a Flórián téri faluházra? Elég impozáns, főleg a napkollektorokkal a tetején!
Miközben egy lángost fal az ember, elgyönyörködhet a szocialista gyáripar remekében! kajaloajanlo.blog.hu/

karnak 2012.09.11. 23:46:21

Jatlp 'ennel zoldebb kellemesebb nincs' tipusu megjegyzesekhez: en laktam mar pesten is sok fele, belvarosban, 8kerben, 14 ben, de hogy egy kultelki lakoteleppel kapcsolatban a realitaserzeket vki igy elvesziti az valamit jelenthet.

Egy par eve budan lakom de elhetoseg meg zold szempontjabol mi a kulonbseg azt gondolom nem kell ecsetelni. Sok minden dragabb de talan nem veletlenul, nyilvan ez pl jo erv, de hogy:
... 6-8 metromegallo az kozel van...komolyan? Mi van akkor messze, jaszarkoszallas? Ott meg jobb az ar-ertek arany.
Lehet szeretni varosreszt, de ezek az ervek ftw:)

mojoking77 2012.09.12. 00:03:22

@online távmunkás: En is ilyen vagyok, es bar be sem kerult az elodontobe, de egyszeruen imadom a Raktar utcai 9. emeleti 70 nm-es panelomat. Van mellette csaladi haz is, epithettem volna anyamek melle, illetve mar epul a balatoni nyaralom meg sem jut eszembe sem, hogy eladjam. Ez van, nem vagyunk egyformak. Mondjuk azert ez nem bekas, vagy kaszasdulo...

vénszivar 2012.09.12. 07:45:23

ügyes, nagyon ügyes.

vénszivar 2012.09.12. 08:00:47

@karnak: Főz még a védenced ? Az a befolyásos senki !?!

Ja s juszt IS JAltp !:)))

K3rnel 2012.09.12. 09:41:49

Úgy látom, hogy akik a földön járnak azok reálisan tudják értékelni a két terület hasonlóságait és különbségeit, viszont akik nem azok meg jönnek olyasmikkel, hogy egy 500 milliós értékű ház Herminamezőn mennyivel jobb, mint egy tégla panel a József Attilán... Aha, értem. :) Meg jönnek a sztereotípiák, hogyha lakótelep, akkor csak rossz lehet, fúj fúj lakótelep, milyen alávaló ember aki ilyen helyen lakik. Gyere ide és nézd meg, gyere ide és beszélgess helyi lakókkal. Büszke ember az ilyen, büszke arra, hogy itt él, sokan az életükben nem költöztek, költöznek el innen, mert ez igenis egy remek hely! A családom tagjai az épülés óta itt laktak, laknak, én 28 éve lakom itt, szüleim akkor sem költöznének el, hogyha lenne 500 milliójuk egy Herminamezőn lévő házra... Ez a nem mindegy! Kívülről csak egy lakótelep, de aki itt él annak nem csak az.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.09.12. 09:55:41

@DICKtátor: Speciel a József Attilán is az a jobb, ami régibb, mert az tégla, míg az újabbak panelok. Ráadásul nagy részük fel lett újítva.

Ami még pozitív a József Attilán, hogy saját részönkormányzat és aktív civil élet van: www.tettekmezeje.hu/

Most épp az átmenő forgalom csillapításának változatait lehet véleményezni: www.ferencvaros.hu/index0.php?name=hir_120905_LktForgalom

jatila 2012.09.12. 14:16:49

Tenyleg erdekes paros, nehez osszehasonlitani, nem is lehet. Ket tok mas vilag, milio.
De ha mar lakotelep, akkor a varosban azert megis a JA a nyero szerintem: baratsagos, es aranylag emberlepteku. Van nehany panel, de az epuletek tobbsege tegla, raadasul azok kozul is sok gazfuteses. Raadasul az onkormanyzat (vagy nem is tudom, ki felel ezert) szepen rendben tartja a parkokat, utcakat, es a hazak is jo allapotban vannak.

Az meg hogy a periferian van... nem tudom, nekem a periferia az, amikor a metrovegallomas "mindossze" 35 perc alatt elerheto a felorankent jaro, nyaron is futo ikarusszal :D

jatila 2012.09.12. 14:20:38

Egyebkent tok jo lenne egy olyan terkep, amin az osszes varosnegyed be van jelolve, nem csak a bajnoksagon indulok. Vagy van ilyen?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.12. 17:26:27

@jatila: nem tudok ilyenről, de amúgy sem a hivatalos városrészeket követi a játék (mivel nagyon eltérő méretűek, itt meg 10 és 20 ezer közöttiek versengenek)

De ha ismersz ilyet, akkor küldd el, engem is érdekel :D
süti beállítások módosítása