Szavazhatsz lájkkal a képekre kattintva is!

Szeretettel köszöntöm a szurkolókat, a Városnegyed-bajnokság harmadik mérkőzésén. A verseny célja: megtalálni főváros legszerethetőbb lakókörzetét. Az első szakaszban összeszedtük a 16 indulót, melyek zömét Ti, olvasók ajánlottátok. A következőkben pedig – akár egy focibajnokságban – összecsapnak a csapatok. Minden versenyzőre egy-egy hétig lehet szavazni, egyszerű lájkolással a Facebookon. Kedves hallgatók, most kaptuk a hírt, hogy Lipótváros kiesett a játékból, és megvan az első nyolcaddöntősünk: Észak-Kelenföld! Az Újlipótváros - Budavár mérkőzés viszont ezekben a percekben is zajlik,

A sors úgy hozta, hogy ma először két pesti versenyző mérkőzik meg: BELVÁROS és HERMINAMEZŐ. A pontos határokat itt találjátok.

Ha érdekel a hátterük is, olvasd el a rövid összefoglalót és szavazz! (Meg amúgy az egész szavazástól függetlenül is érdemes kicsit végigböngészni a két negyed ismertetőjét, hisz a játék egyik célja épp az, mint a blogé: megismerni jobban a városunk…)

Mit írt róluk az Urbanista?

A Belvárosról ezt, a Herminamezőről pedig ezt.

Úgy gondoltam megkíméllek benneteket a szöveges ismertetőktől és fáradságos munkával felcímkéztem minden posztot, amit találtam az elmúlt négy évből - ezeket találjátok a két fenti linken. Akit általános ismertető érdekel, olvassa el az Otthontérkép összefoglalóit, de érdemes böngészni az ittlakunk.hu V. kerületi és XIV. kerületi oldalait is!

Ingatlanárak

Belváros

Az Otthontérkép egy egységként kezeli Belváros-Lipótvárost (vagyis a Lipótvárosnál leírtakat ismételhetjük). Az V. kerületre 380 ezres kínálati négyzetméterárat jelez, miközben az értékesítési ár 343 ezer körüli. Vagyis erősen túlárazott a valódi kereslethez képest. A lakásárak több mint egymilliót zuhantak az elmúlt évben a kerületben (24,4-ről 23,3-ra). (Arról korábban az Urbanistán is szó esett, hogy Budapest legmagasabb négyzetméteráron hirdetett lakásai a Vörösmarty téren és a Dorottya utcában voltak). Bérleti árak és további részletek az Otthontérképen.

Herminamező

Az Otthontérkép szerint a(z Istvánmezővel egyesített) Herminamezőn 269 ezer forintos négyzetméteráron vehetünk lakást, amelyeket átlag 285 ezer forint/nm-ért kínálnak. Az átlag lakásárak az elmúlt egy évben enyhén emelkedtek (14-ről, 14,2-re). Érdekes módon Zugló más környékeinek értéke csökkent: a Kacsoh Pongrác úti lakótelep 2006 óta mindig drágább volt Herminamezőnél, ám ez a sorrend idén megcserélődött. Bérleti árak és további részletek az Otthontérképen.

További mutatók az Otthontérképen


Miként azt Lipótvárosnál már leírtuk, Belváros-Lipótvárosban a garázsárak 3,2 milliótól kezdődnek (!), a parkolási díj pedig 400 Ft/óra (de elég sok a tiltott övezet). Az egész XIV. kerületben 1,2-17 körül alakul a garázsok ára, parkolási díj pedig nincs.

A lakásbetörési statisztikákat tekintve az V. kerület alulmúlja minden szomszédját, míg Zugló a legbiztonságosabb Pesten ebből a szempontból (Újpest mellett). A gépkocsilopások száma a XIV. kerületben átlagos (3/5), az V. kerületben az átlagnál magasabb (4/5).

Forrás: Otthontérkép

Az Otthontérképen világosan látszik, hogy a zöld XIV. kerület már csak legenda. Herminamező Zugló legzöldebb része, az egyetlen területe, amelyen még több a zöldfelület mint a Belvárosban, de például Belső-Ferencvárossal vagy Középső-Józsefvárossal szemben már alul marad!

Forrás: Otthontérkép

És most szavazzatok! Melyik szimpatikusabb, melyiket szeretitek jobban?

Ha már most tudod, kire szavazol, kattints ide és nyomj egy lájkot Belváros vagy Herminamező képének. Persze akár mindkettőre is szavazhatsz, ha egyformán szereted őket. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: belváros v. ker xiv. ker városnegyedek herminamező

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr454714045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 09:42:30

KÜLVÁROS

Fontos verset írok mostan,
Témája a külváros tan:

Külvárosi lakótelep
Háztetőin gólyakelep
Ritka, mint a tiszta panel,
Melyben a nép vígan van el.
Teátrumok híján perem
Kerületben konditerem
Terem s a terem burája
Repedt bár, de nem hull rája
A teremre, hanem megáll
Eldöntetlen, azaz egál.
Közel van a városhatár,
Ablakot az ember, ha tár,
Meghallhatja, sértve fület,
Forgalmas a külterület,
S láthatja a szomszéd falu
Templomát, mely kormos falú.
Balra Tesco, jobbra Auchan,
S italboltból óvatosan
Jó proletár hazaoson
S nyomot hagy a külvároson.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/08/kulvaros.html
:)

Kopi3.14 2012.08.16. 09:49:51

Ezek az otthontérképek csak tüzésileg szarok, vagy színezésileg?

a Zamboni nem egy tészta 2012.08.16. 10:03:22

Ez a "verseny" még mindíg faszság. Én szóltam. Verseny helyett inkább lakókörzet kortesbeszédeket kellene tartani. Mindenki ajánlhasson-bamutasson vendég-osztként vagy email + általatok szerkesztve egy-egy kevésbé ismert helyet, ami az Ő kedvence... Ennek lenne értelme. Ez a verseny, se nem informatív, se nem fair bla, bla..

Gpunk189 2012.08.16. 10:19:10

Honnan veszik ezt, hogy a Kacsóh drágább terület, mint Herminamező??? Vicces. Meg miért vonják össze Istvánmezővel, mikor teljesen más a 2 terület?

stikasz_1 2012.08.16. 10:22:34

@a Zamboni nem egy tészta: Szerintem ez nem verseny hanem reklám, tehát felvetésed okafogyott. Más a cél: nem a városrészek, hanem a bank tolása a lényeg. Ez engem egyébként nem zavar, mellé lehetne tenni, hogy erős a támogatói vonal, és kész. Így hülyén néz ki, hogy az otthontérkép linkekre kattintva nem adatbázisok jönnek fel először, hanem hitelajánlatok.

a Zamboni nem egy tészta 2012.08.16. 10:23:54

@stikasz_1: a felvetésem jó, csak korlátokkal :) , "ez egy faszság"

Trejo 2012.08.16. 11:12:17

Legközelebb írjatok arról, faluban vagy városban jobb élni? Merész húzás volt urbanistának elnevezni a blogot.

Mérnork 2012.08.16. 11:15:37

@46,52%:
Mer magadra ismertél a végén és nem esett jól?
Attól még frappáns. ;-)

kkkchris 2012.08.16. 11:40:25

ez a zöldterület aránya térkép egy kicsit sántít nekem. Ugyanolyan "zöld" lenne egy lakótelepes környék mint egy budai lakó/társasházas környék? (pl konkrétan 2/12.ker részei) Picit necces illetve vicces összevetve azokat a környékeket ugyanolyan zöldnek titulált pesti részekkel. Ok hogy magánkertben van a zöld, de objektívebb lett volna belevenni mondjuk egy maximális beépíthetőségi mutatót is a szín meghatározásába.

hszs 2012.08.16. 11:53:08

Na igen, zöldövezet. Néhány kerületnél ez ki is merül az ablak alatti 2 fenyőfában, vagy családi- ill. társasházas kis utcákban, melyek némi fellélegzést hoznak egy borzadály körzetében - lásd Zugló, Bosnyák tér környéke.

Pesti oldalon, ami zöld, és "visszafogott" lakótelepek + családi házas övezetek kellemes kombinációja, az Mátyásföld. Sokaknak már Kenya, de legalább élhető. Fiatal, nem milliomos-palánta, de nem is proli családosok körében népszerű.

soproni1 2012.08.16. 11:59:10

Zuglóban az az egzotikus, hogy 3 percenként repül el felette a wizzair. Tehát a gyereknek meg kell tanulnia 3 percben összetömörítenie a lényeget.

SvenH. (törölt) 2012.08.16. 12:27:24

@kkkchris: zoldterulet zugloban? ugyan mar barmelyik panelban nagyobb...
a modern tarsashazak amik a volt villanegyedekben epultek kb ugy neznek ki hogy 3 meterre van a szomszed kerites hogy az auto az be tudjon menni a hatso udvarba...
persze az emeletek szama szigoruan ugy meghatarozva hogy ne kelljen lift

a beepitesi utmutato jele meg a ciposkanal :)))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 13:28:34

Kedves 46,52% és Baldvogel! :)
Most akkor melyikőtöknek higgyek?
Ízlések és pofonok ugyebár... ;-)

komissarlajos 2012.08.16. 13:35:01

@Frady Endre: Amennyiben a mondatot befejezted, úgy nagybetűvel kezded az újat. Egyébként nem indokolt új sorkezdésekor a használata. Még a költői szabadság esetében sem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 13:46:01

@komissarlajos: Én a rendszerváltás előtt iskoláimban még olyan verseken szocializálódtam, amelyekben a sorok nagybetűkkel kezdődtek. Mivel ma a divat ezzel ellentétben a nagybetűk (és időnként az egyéb írásjelek) teljes negligálása, én inkább kitartok a gyerekkoromban tanultak mellett.
Bár kétségtelen, hogy írtam már csupa kisbetűs kortárs paródiákat is:
fradyendre.blogspot.hu/2009/09/gyenge-vers.html
és
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/fondor.html
:)

komissarlajos 2012.08.16. 15:45:31

@Frady Endre: Kedves Barátom!
Én viszont magyon-nagyon régen kezdtem, az 50-es években. Az alapokat. Üdvözlettel.

rudu (törölt) 2012.08.16. 17:36:43

Hahó!
Ez az egész nem fair, mint írtam volt.
A Váci utcába(mert nem a lakásban) születtem, de a szívem Tabán, akkor most mire voksoljak?

Szilárd vélemény 2012.08.16. 18:47:13

Véleményem szerint nem helyes a 2 térkép.

Újpalotán lakom (XV. kerület, ha valaki nem tudná :)) és a bűnözést én egy kategóriával feljebb venném, viszont a zöldövezet is egy kategóriával magassabban van. Lehet, hogy itt van egy bazi nagy lakótelep, de jöjjenek már át egyszer Budáról az emberek és nézzék meg, hogy itt mennyi park van és azok mekkorák. Az egyik budai barátom amikor először járt itt elcsodálkozott, hogy itt mekkora park van. Mert ő azt hitte, hogy panel panel hátán és sehol egy zöld terület.

Dr. GGG77 2012.08.18. 08:17:33

Belváros-Lipótváros nálam rommá veri Herminamezőt.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.08.20. 10:58:15

az otthontérképnél maradva, én sem értem mi értelme volt heterogén városrészek összevonásával elrontani... Istvánmezőn vannak a kerület legolcsóbb részei, pl Ilka utca külső része, Tábornok utca környéke (lepukkant, gangos bérházak, sok szociális bérlakás).

Herminamezőn 300e/nm alatt csak nagyon felújítandó vagy zajos lakást lehet venni, Istvánmezőn a 200e/nm alá is bőven mennek téglalakások!

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.08.20. 11:06:05

a zöldfelületi összehasonlítás is nevetséges, gondolom csak a közterületeket veszi figyelembe, kár, hogy Herminamezőn alig van zártsoros beépítés, a magánterületek 50-60 százaléka zöld. és akkor még a városligetet nem számoltam... Józsefvárosban gondolom az Orczy kertet meg a temetőt is beszámolták mert amúgy kb annyi zöld van a kerületben mint egy zuglói kertben.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.08.20. 11:11:35

@kkkchris: megnyugtatlak, fajlagosan sokkal zöldebbek a lakótelepek mint a hegyvidék, ha csak a zöldfelület vs. beépítés arányt nézzük. persze szintterületi mutatóban borul az egész, mert egy négyzetkilométernyi zöldre kb tízszer annyi ember jut.
süti beállítások módosítása