Stefanie: Kilátás dupa: Műegyetem

 Fotó: Stefanie: Kilátás és dupa: Műegyetem.

Hölgyeim és uraim, ez Városnegyed-bajnokság, az Urbanista és az Otthontérkép közös játékának negyedik nyolcaddöntője. A cél még mindig ugyanaz: megtalálni főváros legszerethetőbb lakókörzetét. Ezúttal a legöntudatosabb pesti panellakótelep és egy (szintén panelházakkal rendelkező) egyetemi negyed csap össze. Persze egyik sem ok nélkül került be a 16 legjobb közé: mai két játékosunk a ferencvárosi JÓZSEF ATTILA-LAKÓTELEP és LÁGYMÁNYOS. A pontos határokat itt találjátok.


Mindkét versenyzőre jövő szombat délig lehet szavazni, egyszerű lájkolással a Facebookon. (A rendkívül szoros Belváros – Herminamező mérkőzés jelen pillanatban is zajlik, még lehet szavazni ott is!)


Ha érdekel a hátterük is, olvasd el a rövid összefoglalót és szavazz! (Meg amúgy az egész szavazástól függetlenül is érdemes kicsit végigböngészni a két negyed ismertetőjét, hisz a játék egyik célja épp az, mint a blogé: megismerni jobban a városunk…)

Ismertetők

József Attila-lakótelep

Az Urbanistán négy év alatt mindössze három posztban jelent meg a József Attila-lakótelep. Ezek alapján bájos kis lakókörnyéknek tűnik: az egyik bejegyzés egy panelkertecskéről, a másik egy társasház lépcsőháznyi adventi naptáráról szól. További részletekért érdemes elolvasni az Otthontérkép ismertetőjét, átböngészni az ittlakunk.hu IX. kerületi posztjait és vetni egy pillantást a Wikipédia-szócikkre. A József Attila-lakótelepnek ráadásul saját honlapja is van. Ők az elsők, akik Facebook-oldalukon beharangozó reklámot is készítettek a versenyhez - egészen meghatódtam -, ezzel egyben leleplezve, mennyit is csúsztam a poszttal.

Lágymányos

Az Urbanistán elég sokat szerepelt a környék, de nem annyira a lakóövezetei miatt. Sokkal inkább az egyetemi campusok és szórakozóhelyei (kiváltképp a ZP okán). Ennek ellenére érdemes végigolvasni, mi minden gyűlt össze a környékről (ha már egyszer visszamenőleg felcímkéztem a posztokat). További részleteket az Otthontérképen, az ittlakunk.hu XI. kerületi posztjaiban és persze a Wikipédián találtok.

Ingatlanárak

József Attila-lakótelep

Az Otthontérkép adatai szerint 244 ezer forint az értékesítési, 258 a kínálati négyzetméterár - vagyis nincsenek túlárazva a lakások: azt mutatja, hogy a kecók eladhatók. Ráadásul harmadik éve nő az ingatlanok ára. Garázsárak és további adatok itt.


Érdekes, hogy az albérletárak nem különböznek a lágymányosiaktól, pedig ott drágábbak a lakások, ráadásul egyetemi környékről van szó (igaz, az egybevont Kelenföld-Lágymányos terület azért elég nagy).

Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

Lágymányos

Az Otthontérkép egy egységként kezeli Kelenföld-Lágymányost. Az itt szereplő adatok szerint az értékesítési négyzetméterár (302 ezer Ft) nincs sokkal a kínálati alatt (326 ezer), vagyis nincsenek igazán túlárazva a kecók.

Az ingatlanmagazin.com fél évvel ezelőtti elemzése szerint pörög a piac - főleg a panelek kelendőek, ahol áresés is tapasztalható volt. Ugyanakkor az Otthontérkép adatai szerint a lakásárak négyszázezer forinttal nőttek az elmúlt évben Kelenföld-Lágymányoson (14,8-ról 15,2-re) és a növekedés meglepő módon négy éve folyamatos! Garázsárak és további adatok itt.


Az Otthontérkép további mutatói

Lágymányos-Kelenföld nem túl erős növényzetben (még Lipótváros is zöldebb, mint az a Belső-Kelenfölddel vívott mérkőzésen kiderült), míg a József Attila-lakótelep 20-30%-os zöldfelületi arányával az elsők között van Pesten.


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

A bűnözési statisztikákban viszont sokkal jobban áll Lágymányos. A legnagyobb a különbség a kocsilopásokat tekintve. Újbuda a legalacsonyabb kategóriába esik (egyedül a budai kerületek között), míg Ferencvárosban a budapesti átlagnál magasabb a gépjárművek eltűnésének aránya.

 

Nagyobb méret és további térképnézetek:

És most, aki még nem tette meg, szavazzon!

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest xi. ker ix. ker lágymányos városnegyedek józsef attila-lakótelep külső-ferencváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr624717450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toscanini · http://domboldalon.blog.hu 2012.08.19. 12:48:31

Kedves Urbanista blog!
Mint népszerű és építészettel foglalkozó blogot engedélyt kérek, hogy az egyéni szociális problémámról szóló, de a Ti olvasóitok számára talán érdekes kérésemet itt is közzétegyem.

Ötletet kérek egy átépítés előtt lévő homlokzatra!

domboldalon.blog.hu/2012/08/19/de_jo_lenne_ez_egy_kicsit_pofasabban

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2012.08.19. 15:02:30

A JA-telep nagy része téglaház, ill. van pár csúsztatott zsalus.

Meg fognak sértődni az ott lakók, ha lepanelozod őket.

napfényposzt · http://napfenyposzt.blog.hu 2012.08.19. 16:04:25

@drumlin: Szia, nem fogunk megsértődni, de kedves tőled, hogy gondoltál ránk:)A "téglának" mondott házakat is kohóhabsalak tégla panelekből építették www.facebook.com/photo.php?fbid=357516320946981&set=s.381324521877606&type=1&theater, ezért szerintem nem sértő ha lepaneloznak és a lakótelep frontján a tízemeletesek Larsen-Nielsen rendszerben épült panelek. Azonban, amire senki sem számít ha még nem járt itt, hogy a terület 30%-a park és zöldfelület, amit egy többhektáros erdő övez. Körülbelül 10 éve fedezték fel maguknak újra a fiatalok a lakótelepet, azóta egyre többen vásárolnak itt lakást, nagyon sokan vidéki városból ide költöznek először. Elég jó fészekrakó hely, azonban nagyobb család könnyen kinövi a másfél vagy kétszobát és olyankor továbbköltözik vagy megpróbálja megvenni a szomszéd lakást is.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2012.08.19. 17:23:37

@napfényposzt: MEghajlok a tudás előtt :)

Ingatlanoldalakon a "tégla" lakások szűrő alatt futnak a lakások arra, akkor tehát határeset.

El Topo (Sgt. Elias) 2012.08.19. 18:18:55

Nehezen tudom elképzelni, hogy újbudának jobbak lennének a biztonsági mutatói, legfeljebb akkor, ha az egész IX. kerületet tekintjük. A József Attilán kimondott ritkaság az autólopás éppúgy, mint a lakásbetörés, nem beszélve az erőszakos bűncselekményekről.
Nem tudom miért van ez így, de a Börzsöny utcai Őrsön szinte nyüzsögnek a rendőrök, a nap minden órájában, és az utcákon is elég komoly rendőri jelenlét van ahhoz, hogy bárkinek elmenjen a kedve a hülyéskedéstől.

Sherlock20 2012.08.20. 00:05:36

@El Topo (Sgt. Elias): ajánlom figyelmedbe a JALTP fórumát. Itt sem minden fenékig tejfel. Rengeteg a kocsifeltörés, lakásbetörések száma is magas. Az utcán valóban nem kell félelemben sétálni, az nyugis...

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9144663

El Topo (Sgt. Elias) 2012.08.20. 10:31:00

@Sherlock20:

Hát, mit mondjak? Átfutottam. Az ott hosszan sorolt panaszok jelentős része a fantázia szüleménye, más részük meg szimpla ostobaság.
Az Epreserdő utcában nem zajlanak gyorsulási versenyek, a Napfény utcán behunyt szemmel is át lehet kelni, a helyi hajléktalanok legnagyobb "bűne, hogy hangosan tapossák össze a sörösdobozokat.

Sherlock20 2012.08.20. 13:47:20

Persze, van egy két túlzott dolog. De pl a csövesek pont nem azok. Tele van velük a hajléktalanszálló megnyitása óta a telep, az Ecseri úti buszmegálló hányadék, ahogy kinéz. Sajnos a csövesekkel kapcsolatos dolgoknak van alapja...

El Topo (Sgt. Elias) 2012.08.20. 14:15:53

@Sherlock20:

Hagyjuk Amálkát! Meggyőződésem, hogy a magyar népesség jó részének idegorvosra lenne szüksége-

Molly77 2012.08.22. 10:31:21

Sziasztok!

Ahol jelenleg lakom, Ifjúmunkás-Csárdás köz környék:

- házunk előtt egy kismamát késeltek meg
- parkolónkból egy szomszédom corsáját lopták el
- egy lopott vw borát ebben a parkolóban találtak meg
- házunkban fényes nappal törtek fel 8 lakást (10 emeletesben lakom)

"Megtalálták a rendőrök azt a fehér Volkswagen Passatot, amivel a szerdai pénszállítórablás elkövetői menekültek. Az autó a IX. kerületben, az Üllői út és a Csárdás köz sarkán parkolt."

"2012. június 17-én hajnalban F. Attila a IX., Epreserdő utcában található villamosmegállóban egy újabb nőt támadott meg, akit késsel megfenyegetett, majd hasba szúrt, és a táskáját eltulajdonította."

- az Ecseri környékén az én autómról lopták le a dísztárcsákat

3 éve lakom itt, és ezek csak szösszenetek, amik a hozzászólások után hirtelen eszembe jutottak. Az üllői úti bankrablást már fel sem hozom.

Újbudáról (számomra még Lágymányos és Kelenföld) jelenleg nem tudok nyilatkozni, igaz ott nőttem fel, de mostanában nem sokat járok arra, így nem vagyok képben biztonság-ügyileg :)

K3rnel 2012.08.22. 19:25:02

Molly77 De rossz lehet neked, hogy olyan helyen laksz, ahol ennyire szar, igaz, a lakótelepen lakók jelentős többsége szeret, sőt, nagyon szeret itt élni. Nem tudom miért írtad amit írtál, de én is itt lakom a közeledben és vagy túlzás vagy egyenesen hazugság(rosszindulat, keserűség) amit írsz. Nyilván vannak kirívó esetek, ez sem szent föld, de te úgy írtad le, mintha ez lenne Bp. egyik legveszélyesebb környéke. Tényleg nem értem, hogy miért írtad így, ezt... Nyilván nem muszáj itt lakni, az itteni lakásokat könnyű eladni és a pénzből tudnál máshol venni.

Molly77 2012.08.23. 13:59:54

Kedves K3rnel!
Nincs bennem keserűség azért mert itt kell laknom, inkább amiatt lehetne, hogy sehol sincs közbiztonság, de nyilván arról a kerületről írok, ami a téma, nem?
Azért írtam ezt, mert így van, és a hozzászólásokból ez jutott eszembe. Azt meg kikérem magamnak, hogy közvetve hazugnak nevezz. Ha már gép előtt ülsz, használd kérlek a google-t, minden egyes "sztorit" ott megtalálsz, nem unalmamban firkáltam ide, vagy mert élénk a fantáziám.
Nyilvánvalóan tudnék jót is írni, de fentebb nem ez volt a téma.
Elképesztő, hogy ha valakinek eltérő a véleménye, az már vagy hazudik, vagy költözzön el...

K3rnel 2012.08.23. 16:15:44

A hazugság, vagy túlzás az volt, ahogy lefestetted a lakótelepet. Nem azt mondtam, hogy tökéletes a hely, azt sem, hogy a linkelt dolgok nem történtek meg. De egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, mint azt te gondolod, leírtad. Sőt, ha összehasonlítjuk Bp. legtöbb normális árú területeivel bizony a közbiztonság nem rossz. Lehetne jobb, persze... A késelés valóban nem olyan rég volt, de kérdem én, előtte milyen hasonló esemény történt a lakótelepen ? Mikor ? Amúgy meg nem is lehet titkolni, hogy a rosszindulat vezérelte az írásodat, Lágymányosról nem írtál semmit, pedig mint írtad ismerted azt a területet is. 3 éve laksz itt és, ha mindent igaznak vélsz amit írtál, akkor nem értem miért. Igen, ha valaki nem érzi jól magát egy helyen és lenne lehetősége elmenni, akkor menjen el, ez nem olyan bonyolult. Nem azért, mert más a véleményed, hanem mert nem szeretsz itt lakni! Nem ugyanaz! 28 éve lakom a lakótelepen, tudom milyen volt, tudom milyen. Pontosan ezért háborított fel a hozzászólásod!

Molly77 2012.08.23. 18:39:09

Lágymányosról azért nem írtam, mert ott nőttem fel, és már 10 éve elköltöztem; azóta elég sok minden változott, ezért nincs rálátásom a jelenlegi helyzetre.
ITT 3 éve lakom, a lakótelep másik végében 7 évet éltem.
Amiket fent leírtam, a 3 év alatt történt, de teljesen lényegtelen mikor, mert úgy látom, Te vagy elfogult, így ez egy teljesen meddő vita lenne, a blog célja meg nem ez.
Örülök, ha Te szeretsz itt lakni (nem tudom honnan vetted, hogy én nem, de mindegy is), nincs ezzel probléma szerintem.
Azért javaslom olvass néha bele az Index fórum József Attila lakótelep topicjába.

K3rnel 2012.08.23. 23:28:48

Látom te azért nem olvasod gyakran azt a fórumot ahova engem küldenél, nem rémlik, hogy van ott is egy ilyen nevű valaki, mint én ? Még jó, hogy elfogult vagyok, mivel itt élek, nem fogom kiemelni a negatívumokat, összeszedve, mint egy jó kiscserkész, csak azért, hogy lejárassam a helyet ahol lakom. Pozitívumot nem írtál, akkor ilyen nyilván nincs is, csak a lopások, rablások, késelés, tiszta nyócker. Persze, hogy meddő a vita, amíg nem érted, hogy miért háborított fel az első bicskanyitogató írásod, addig nincs is miről beszélni. A fórumon meg a problémákat megpróbáljuk megoldani, egymás között, mint egy közösség, nem kiválogatjuk a szart és kiöntjük ott, ahol éppen kedvünk tartja, ha olvasnád a fórumot, amit nyilván nem teszel, maximum tudsz róla, mivel napi szinten írok oda, akkor tudnád, hogy miről beszélek... Próbáld elmagyarázni miért válogattad ki a szemetet az első hozzászólásodban! Érdekel, tényleg. A lejáratás volt a célod ? Elrettentés ? Figyelemfelkeltés ? Ez itt, az urbanista blogon most egy játék, egy verseny, ha úgy tetszik, milyen jól is mutat, hogy egy a lakótelepen lakó idejön és kiönti a kakát a nagyvilágba. Nem azt mondom, hogy el kell titkolni, hogy vannak problémáink, de, mint említetted, erre ott a saját fórumunk, ha gondod van ott lehet róla beszélni, ha biztonságról akarsz beszélni ott megteheted a körzeti megbízottal is. Nem itt!

Molly77 2012.08.24. 00:29:30

Pontosan: játék, szavazás, ugye nem baj, hogy nem szavazok erre?
Jó játékot, és fórumozást!
Nem célom, és nem kötelességem magyarázkodni, örülök, ha jól érzed magad, és ne idegeskedj, én sem teszem.
Tanulj meg arc nélkül is közösségben ingerültség nélkül is írni, akkor is, ha valaki nem osztja a véleményedet, és szívből örülök, ha veled nem történt sok negatív dolog.
További minden jót!

Vierre_ 2012.08.25. 22:51:42

Sokkolt, hogy nem Lágymányos nyert. És még azt sem fogom írni, hogy ízlések meg ki hol nőtt fel. A József Attila lakótelep egy lakótelep a periférián, Lágymányos a Kopaszival, a szép régi bérházaival, a Budai hegyekre panorámával...
Teljesen depis lettem.

El Topo (Sgt. Elias) 2012.08.26. 08:25:31

@Vierre_:

Csak vigyázz, hogy a depitől nehogy öngyit kövess el!

P1sty 2012.09.02. 09:01:10

Én éltem mind a két helyen, a József Attila szép és jó is lenne, két aprócska azonban vaskosan keresztül húzza, egyrészt, hogy Pesten van, másrészt annak is a perifériáján.
Akármennyire is erőlködik, ezt nem tudja magáról lemosni.

Vierre_ 2012.09.02. 15:56:09

@P1sty: Igen és még is, lesz egy telepi plakátozás és itt lemossa. Totál kiakasztó.

jatila 2012.09.10. 15:12:28

Érdekes, hogy perifériának gondolják néhányan azt a területet, amit 2 kerület választ el a városhatártól. Közelebb van a városközponthoz, mint a város széléhez.

Egyébként én a Lágymányosi lakótelepen nőttem fel, és pár dologban jobb, mint a József Attila lakótelep (amit szintén jól ismerek születésem óta). De ez fordítva is igaz :) Ha nem egész Lágymányosra, hanem a Lágymányosi lakótelepre (Baranyai utca, Erőmű uca, Bölcső utca, Hamzsabégi út stb.) gondolok, akkor mégis a József Attila a nyerő nekem, mert szellősebb, barátságosabb az egész.
süti beállítások módosítása