Coctails: a Vár alatt.. Tschöppy: Közösségi tér

Fotó: Coctails (Vár) és Tschöppy (Szent István Park)

Szeretettel köszöntöm a szurkolókat, a Városnegyed-bajnokság második fordulójában. A verseny célja: megtalálni Budapest legszerethetőbb lakókörzetét. Az elő szakaszban összeszedtük a 16 indulót, melyek zömét Ti, olvasók ajánlottátok. A következőkben pedig – akár egy focibajnokságban – összecsapnak a csapatok. Minden versenyzőre egy-egy hétig lehet szavazni, egyszerű lájkolással a Facebookon. (A poszt írásának pillanatában is zajlik az Észak-Kelenföld - Lipótváros mérkőzés, az állás jelenleg 106:64 az újbudai negyed javára!)

A sors úgy hozta, hogy ma is két Duna-parti induló csap össze, egy pesti és egy budai: ÚJLIPÓTVÁROS és BUDAVÁR. Mivel a versenyben nagyjából 10-20 ezres városrészek vesznek részt, az előbbiből "vágni kellett" (a déli, régebbi rész maradt benne vagyis Belső-Újlipótváros), az utóbbinál pedig két sokak által javasolt városrészt, a Várat és a Víziváros I. kerületi részét vontuk össze, mégpedig a kerület által is használt közös név alatt. A pontos határokat itt találjátok.

 

Ha már most tudod, kire szavazol, kattints ide és nyomj egy lájkot Budavár vagy Újlipócia képének. Persze akár mindkettőre is szavazhatsz, ha egyformán szereted őket. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk.

 

Ha érdekel a hátterük is, olvasd el a rövid összefoglalót és szavazz utána. (Meg amúgy az egész szavazástól függetlenül is érdemes kicsit végigböngészni a két negyed ismertetőjét, hisz a játék egyik célja épp az, mint a blogé: megismerni jobban a városunk…)

 

Mit írt róla az Urbanista?

Újlipótváros

 

Budapest egyik legsűrűbben lakott (és meglehetősen furán házszámozott) városnegyede, amely a zsúfoltság ellenére hatalmas népszerűségnek örvend. Ennek több oka van. Egyrészt a jó fekvés (belül van, de a Duna-parton), másrészt a belső kerületekhez képest jó állapotban megmaradt lakásállomány, de vannak ott háztömbnyi belső kertek és olyan kis boltokkal teli utcák is, mint amilyen a Pozsonyi, amely a városrész "falunapjának" is névadója.

 

A főváros más részeihez hasonlóan itt is megindult az utcák sétálósítása, ami egyeseknek tetszett, másoknak nem, megint másoknak pedig nagyon nem.

A lakások között valódi különlegességek is akadnak, például penthouse-ok saját lifttel, vagy egy olyan 16 négyzetméteres kecó egy Eiffel-iroda tervezte épületben, amelynek 6 méteres a belmagassága.

Nem egy mulatónegyed, a szórakozóhelyeket itt sem különösebben szeretik a lakók.

 

Budavár

Kevés városnegyed kap nagyobb figyelmet országosan – és természetesen az Urbanistán is – mint a Várnegyed. Ezek olykor pozitív események – ilyen például az Ybl-korlát megújulása, vagy az, hogy végre hosszú évtizedek pusztulása után megkezdődött a Várbazár rekonstrukciója. De persze akadnak negatívak is. 

Kétségtelenül az I. kerületben a legmagasabb Budapest több évtizedes szégyenfoltjainak aránya (még úgy is, hogy a már említett Várbazárt szerencsére rekonstruálni kezdték), melyek közül több is ide esik az általunk vizsgált negyedbe. Ilyen a Dísz téren a Honvédelmi Főarancsnokság épülete, a folyton újraálmodott, de soha el nem készülő Széll Kálmán tér, a sokmilliós nem létező marketingszőlő, a Vár oldalába fúrt, félbehagyott mélygarázs stb. De mondjuk a Batthány térre is ráférne egy optikai tunning.

 

Ugyanakkor sehol a városban nem olyan magas a különleges ingatlanok aránya sem mint itt. Elég csak az eladó Várkert Kaszinóra, a szektaszentélyekre, a saját borospincés lakásra, vagy épp a Krúdy-mesekönyvvé illusztrált 100 éves Várfok utcai házra gondolni. De tulajdonképpen arrafele minden ház udvarán, lakásában, pincéjében akad valami érdekes.

 

Látnivalóit kiemelni fölösleges, mert tulajdonképpen az egész negyed egy nagy látnivalóhalmaz a Mátyás-templomtól a Királyi Palotáig. Na meg persze ott a gyönyörű panoráma!

Fantasztikus tervek természetesen ide is szoktak születni. Ezek egy része „népi kezdeményezés” (mondjuk az Alagút felosztása), de a várba vezető üvegkabinos libegőt maga a főváros ígérte be. Ugyanakkor készülődik egy nagy átfogó rekonstrukció az egész várra. Hogy pontosan mit fog tartalmazni azt még senki sem tudja, de az is nagy szó, hogy legalább a Várbazár-része megvalósulni látszik.

 

Ingatlanárak

Újlipótváros

Az Otthontérkép szerint Újlipótváros (a tágabb értelemben vett, Dráva utcáig tartó városrésszel számolva) kínálati ingatlanárai 306 ezer Ft/négyzetméter körül mozognak, míg az értékesítésiek 288 ezer forint. Vagyis nincs túl nagy különbség, ami nagy keresletet feltételez.

 

Meglepő, hogy a kerület többi részétől nem térnek el lényegesen az ingatlanárai, legalábbis nem annyira mint amennyire Belső-Terézvárosétól, Belvárosétól, Lipótvárosétól vagy épp a belső budai városrészekétől. Azoknál ugyanis mind jóval olcsóbb, kiváltképp ami a kínálati árakat illeti, hiszen főleg a belső pesti kerületek némelyik erősen túlárazott.

ujlipot-var-kinalati.jpeg

 

Forrás: Otthontérkép

Mindez főleg annak a fényében különös, hogy a Szent István park környékén találjuk Pest legdrágább lakásait (néhány éve bemutattunk 1,48 millió Ft/négyzetméterért árult pecókat, meg olyanokat, amelyeket 870 ezer forintos havi bérleti díjért kínáltak).

A XIII. kerületen belül egyértelműen Lipótváros a legnépszerűbb, és ez tartja leginkább az árát. Figyelemre méltó, hogy néhány éve még az északabbi kerületrészek árai elhúztak mellette, mostanra azonban visszaszerezte elsőségét – igaz árai csökkentek.

xiii-varosreszarak.jpeg

Forrás: Otthontérkép

Ami meglepő, hogy a kiugró kuriózumok ellenére Lipótvárosban relative olcsók a bérleti díjak. Legalábbis az összes szomszédos városrészben – beleértve Óbudát, Angyalföldet, Terézvárost – drágábbak.

alberletek.jpeg

Forrás: Otthontérkép

Budavár

Budavár ingatlanárai az Otthontérkép szerint is elég mozaikosan alakulnak. A legkiemelkedőbb természetesen a Vár (kínálati: 375 ezer forint/négyzetméter, értékesítési: 341), míg Dél-Víziváros (egy kalap alá véve Krisztinavárossal 354 kínálati és 322 értékesítési). A különbség elég nagy, amit azonban erősen torzít, hogy a Várban nagyon kevés a lakás, és nagyon kicsi a mozgás

Olykor azért belebotlani 5,2 milliárdért kínált, még csak nem is felújított kecókba is, sőt van olyan lakás (igaz országos hírű alkotók falfestményeivel és faragványaival) amelyet néhány éve 2 milliós négyzetméteráron kínáltak.

 

Az Otthontérkép egyéb mutatói

A garázsárak természetesen Budavárban magasabbak (2,7-3,2 millió, Újlipótvárosban pedig 2,2-2,7), de még mindig olcsóbbak, mint a Duna túlpartján a Belvárosban. A parkolási díjak viszont egyformán a legmagasabb kategóriába esnek mindkét versenyzőnél, hiába olcsóbb környék Újlipócia, itt a Nagykörúton belüli árakkal ketyeg a parkolóóra.

parkolasidij.jpeg

Forrás: Otthontérkép

 

Ami a lakásbetöréseket illeti, az I. kerület verhetetlen a belső kerületek közt: ez az egyetlen, amely alacsony besorolást kapott a hatos skálán. A XIII. kerület mutatói is alacsonyabbak az átlagnál, de csak 2/6-os eredményt mutatnak.

A gépkocsilopásoknál viszont rosszabb a helyzet az I. kerület mutatói átlagosak, a XIII-é az átlagosnál rosszabbak.

És most, aki még nem tette meg, szavazzon!

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok. Kedden a Belváros csap össze Herminamezővel. Tartsatok velünk akkor is!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest újlipótváros budai vár víziváros xiii. ker i. ker budavár városnegyedek

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr134704277

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.13. 11:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AczélGyuribácsi 2012.08.12. 12:21:37

Nem is akarom megérteni, hogy miért jobb egy kutyaszaros, büdös és zsúfolt Újlipótváros bármiféle tisztességes környékkel, de semmi baj, ha ott lakik a bloggazda, hát sztárolja!
De vajon az index miért teszi mindig EZT a címlapra?
Vajon akár csak a XIII. kerületben nincs lakhatóbb környék?
Vajon egy kozmopolita szemlélet az ideális lakhatás céljából?
Valóban aranyárért előnyösebb egy lerobban "bérház" - parkolási lehetőség nélkül - egy tisztességes kertvárosi környezetnél?
Aztán csak a szerző igazának a bizonyítására közli a Béke-Tatai telep árait? Ami Angyalföldnek mára egy ócska és lepusztult környéke lett? Időközben felépült sok tucat drága társasház a korábbi romos bérházak helyén, de azokról egy szó sincs...
Na mindegy!
Hívő angyalföldiként én is Budát választanám, ha a másik ajánlat a kutyaszaros Újlipótváros!

oaklandi 2012.08.12. 14:28:40

Budavár (NC)

Nem nagyon tudok elképzelni olyan összehasonlítást Pest - Buda viszonylatban, ahol Pest nyerne. Kis túlzással: a legrosszabb Buda is jobb, mint a legjobb Pest.

Magyarósi Csaba 2012.08.12. 18:06:58

Szerintem az utolso ket komment remek magyarazat arra, hogy ki es mi tartja eletben a vegtelenul kinos es ostoba Pest-Buda-szembenallast. Minden, ami komolyabban veszi ezt a kerdest, mint ez a jatek, a vallalhatatlan tartomanyban mozog.

Goo 2012.08.15. 00:36:08

Lágymányoson élek és imádom a környéket. Ehhez fogható nyugodt, családias és zöldes környezet számomra azonban csakis Újlipócia lehet, a zsúfolt Budavárat sosem tartottam a szívem csücskének... Azért, mert valami Buda, még nem feltétlenül szuper dolog. Pl. Kőbánya-Óhegy vagy épp Ligettelek ezerszer élhetőbb városrészeket tartalmaz, mint cirka az egész XXII. vagy az egész III. kerület...

rudu (törölt) 2012.08.15. 16:23:07

Természetesen Budavár :))

Dr. GGG77 2012.08.18. 08:21:53

Fogalmam nincs, mi ez az Újlipótváros-őrület, én nem értem.
Számomra élhetetlen, csúnya környék, leszámítva az egy darab Szent István parkot.

Ha Pest, akkor Belváros-Lipótváros, Terézváros, vagy Erzsébetváros ezerszer hangulatosabb, kellemesebb.

Persze Krisztinaváros for president! :)

Riz Ottó 2012.08.19. 14:35:11

Csabának igaza van amúgy, de egy ilyen posztban nyilván mindenki leírja a véleményét az adott környékről, ez elkerülhetetlen :)

Pestnek és Budának is van előnye, én sok évig Budán laktam, most Újlipótvárosban, ami valóban végtelenül kutyaszaros, nem is értem, miért nem terjed az itt lakók igényessége ki erre. A környék előnye, hogy nagyon jó a közlekedése, bárhonnan bármikor egyszerűen hazajutsz, aki sokat jár el szórakozni, annak ez fontos szempont lehet. Éjjel nagyjából nyugodt, csendes, főleg a belső utcákban, a körúttól kicsit távolabb.

Ha Budára voksolnék, akkor sem a Várra, mert ugyan hangulatos, de ott azért nem egyszerű lakni, csupa sötét, dohos, pici ablakos műemlék ház, ha egy szöget be akarsz verni a falba, akkor kérheted a műemlékvédelmisek engedélyét, a csőrendszer állítólag pocsék, a talaj instabil. Ott sétálni jó, fotózgatni, múzeumozni.

Szerintem nagyon sok múlik azon, ki mit szokott meg, én emiatt nyilván Budát választom, de akkor már Hegyvidék, esetleg Krisztinaváros :)

vörösbor(de)minőségi 2012.08.19. 20:24:10

@Riz Ottó: nem szabadna úgy véleményt mondani,hogy csak érintőlegesen vagy tisztába a dolgokkal de a leirtakban már úgy szerepel,mintha hiteles lenne.ez sok embert félrevezethet!
"csupa sötét dohos pici ablakos"...ejnye ez milyen megállapitás?még felületes szemlélődő sem ezt láthatja.instabil talaj?pocsék csőrendszer?mit értesz alatta?kiemelten nem szarabb a vár mint bárhol.nyilván rengeteg javitandó dolog lenne,ami sajnos mind a pénz-kérdés felé mutat és meg is reked(szintén sajnos)de!!a megállapitásod odáig rendben és érthető,hogy szeretni nem kell a várat de véleményezni szigoruan csak hiteles infók birtokában tedd!amugy más ide járni és sétálni enni inni romantikázni fotózni-ez egy dolog és nagyon más itt élni.
itt már az előzőekben felsoroltak egyike sem szerepel,viszont szerepel az állandó tömeg,az ezzel járó sok szemét-kevés szemetes,a sorozatos rendezvények(régebben tüntetések)miatti állandó parkolási korlátozások,a vendégeidnek behajtási tilalom,a bármilyen szakipari munkát kívánó mester parkolásának kifizetése a javitás ideje alatt ami baromian megemeli a javitás díját,a normál állapotban is nagyon kevés parkolási lehetőség,a korlátozott vásárlás(1db üzlet)de ezeket majdnem tudja ellensúlyozni az ott lakók nagyvárosban nem megszokott viselkedése.a vár város a városban,és kiemelkedően lokálpatrióta érzelmű emberek lakják.ugyanolyan gondokkal és problémákkal mint bárhol máshol-csak kicsit szebb környezetben és a turizmus első vonalában.aki az országba jön az a várba is látogat-igy aki turistaként utazik-az 100% a várba is megfordul.nagy türelem kell ehhez az állandósult tömeghez és nagy számú látogatóhoz,amiket csak fokoznak a sorozatos fesztiválok és rendezvények-de mindennek ellenére a várban lakni megnyugtató és kiemelkedően biztonságos.

Riz Ottó 2012.08.20. 02:50:24

@vörösbor: sajnálom, hogy így jött le, nincs bajom a Várral, de lakik ott barátom és ismerek olyan embert is, akinek a munkájából kifolyólag van ismerete a Vár alatt húzódó barlangrendszer miatti instabilitásról és azt is hallottam, hogy a csőrendszer borzasztó állapotban van. Régen nézegettem arrafelé lakásokat és lebeszéltek róla. A házakat meg látom, az ablakok méretét is látom, nekem kevés lenne a fény ott. A tömeg és a rendezvények valószínűleg engem is zavarnának.

Sokat és szívesen járok fel a Várba fotózni, sétálni, én is büszke vagyok rá, de én Budának jóval nyugalmasabb és kevésbé beépített részén laktam és nyilván ahhoz viszonyítok.

vörösbor(de)minőségi 2012.08.20. 10:07:33

@Riz Ottó: semmi baj sértődés nulla:)) de csak gondolj arra,hogy ezeket a házakat sok100 évvel ezelőtt épitették és egyik sem repedezik/süllyed.a csőrendszer borzasztó állapota=mint bárhol máshol.a barlangrendszer miatti instabilitás a házakat nem veszélyezteti(Mint utaltam rá nem ma épültek)és anno tudtak valamit hogyan kell....de az utak alattiak azok nem a jelenlegi emeletes buszok súlyára lettek kalibrálva.a terhelés miatt valóban gondok akadnak.aki lebeszélt a vári lakásról-nem biztos,hogy jól tette,én nem vagyok elfogult itt élek és napi szinten látom a hibáit de mégis a pozitiv felé billen a mérleg nyelve.

Riz Ottó 2012.08.20. 21:47:18

@vörösbor: Nem tesz neki jót a forgalom, az biztos. Egyébként minden ismerős külföldit felküldök oda elmélyedni, de én pont nem akkor szeretek felmenni, amikor turistaszezon van, télen pl. nagyon hangulatos az a mély csend, ami ott rátelepedik a kis utcákra. Sokszor egy lélek sem kószál ott rajtam kívül és a sűrű, hideg levegőn átdereng a kis lámpák fénye.

vörösbor(de)minőségi 2012.08.21. 07:57:55

@Riz Ottó: igaz:))
nyáron pedig a reggeli (4-és 5 közötti)időpont ami békés és hihetetlenül nyugalmas.na jó 6ig...max.ilyenkor és az általad emlitett időpontokban mutatja meg a vár azt amit máskor sosem amikor lépni nem lehet a tömegtől.sokszor találkozom "hajnali turistákkal"akik pont ezért a hangulatért válnak le a csoporttól és egyénileg fedezik fel ezt a csodát.de gondolom ez a világ bármely táján igy megy:))pl firenze vagy velence is csodás hajnalban.de new york az már nem-sajnos ott nincs "üresjárat"talán 1x volt szerencsém hozzá de akkor is segitségemre volt egy hatalmas hóesés és hirtelen nagy hideg-na akkor vált kissé néptelenné-persze a szó ottani értelmében....:))

jazzcool 2012.09.15. 17:47:32

kicsit torz adatok, 4-5 millió alatt hol van eladó garázs a Budavárban, vagy hol van 375 ezer ft/m2 áron lakás?
süti beállítások módosítása