Rendben van, tudom, hogy kicsi, na de akkor is! Saját borospince egy lakáshoz? A Budai Várban? Ha olyan, amilyennek képzeli az álmodozó ember, akkor szépen a hegybe van vájva már évszázadok óta. Kár, hogy szőlő nincs hozzá, pedig annak idején termett bor a Várhegy oldalán (a beszédes nevű budai törökvér). Nekem speciel egy tavaly húsvéti szösszenet jutott az eszembe a lakásban termelt borról, íme:

Mióta kisfiam van, újra locsolkodni kell járnom: ő kapja a piros tojásokat, én meg iszom a háziak italait - ami elsőre talán nem is hangzik rossznak, de valójában senkinek sem kívánom.

Kezdtük Ica néni meglocsolásával és Gyula bátyám már hozta is elő házi borát. "Saját termés!" - mondta büszkén mosolyogva, ami már gyanús volt, ugyanis Gyula bátyámék egy toronyház nyolcadik emeletén laknak. Ám megnyugtatott, hogy nem pancsolt lőre ez, s azzal a nappaliba vezetett, ami tényleg tele volt szőlőtőkékkel. Két feketemunkás épp ijedten húzta magára a ruhásszekrény ajtaját, de amikor látták, hogy csak mi vagyunk azok, előmerészkedtek és tovább kapálták a parkettát. Présház a spejzban, boroshordók a babakocsi-tárolóban - magyarázta Gyula bácsi, akitől azt is megtudtam, hogy idén jobb termés lesz, mint tavaly, akkor ugyanis a szomszédék Karcsikája beledobta a műanyag motorját az Olaszrizlingbe. Ezen kívül csak az alsó lakókra panaszkodott (módszeresen Vakondokéknak hívva őket), akik a két-három szintet átütő szőlőgyökereket barbár módon rongálják. Mint mondta, egy darabig tűrt, de végül csak a rendszeresen alkalmazott totális rágcsálóirtó hozta meg a hatást.

 

"A legjobb bor, a rekamié melletti dűlőről. Birsalmát idéző, gyümölcsös illat a finoman harmonikus panelos alapkőzet ízjegyeivel." - magyarázta Gyula bácsi, miközben lehunyt szemmel ízlelgette a tavalyi nedűt. Nem tudom, én inkább citromos-bodzás jegyeket véltem felfedezni benne, Karcsika műanyag motorjának hosszú lecsengésű utóízével.

 

A lépcsőházban már rosszul voltam, pedig nem is sejtettem, hogy a java még hátra van! Szerencsére nem kellet csak egy emeltet lesétálni Manyi néniékhez, ahol egy lilán foszforeszkáló likőrrel kínáltak. A "gyomorkeserítő erős likőr" mellé panaszáradatot kaptam a felső szomszédról, aki előbb randa gyökereket növesztett le a hálószobájuk mennyezetén át, aztán meg valami büdös fehér port kezdett leszórni. Heteken át alig győzték kiporszívózni a kanapéból és a szőnyegből, míg végül rájöttek, hogy milyen finom likőr is készülhet belőle!

 

Elhatároztam, hogy a továbbiakban csak töményt fogok inni, mert az legalább negyven-ötven százalék alkoholt tartalmaz; így csak másik feléről nem tudom, hogy micsoda. De ezzel sem jártam jobban. Margit néniéknél például - miután felhajtottam a szívmelegítőt - megtudtam, hogy egész évben nem cserélnek lepedőt, hogy aztán Húsvét előtt a magas szervesanyag-tartalmúvá izzadt ágyneműből főzzenek jóféle "ágyaspálinkát". Amikor pedig az ötödikről indultamban felajánlottam, hogy leviszem Gizi néninek a szemetet, csak kinevetett: "Levinni??? Hiszen ezt csak most hoztuk föl Pali bátyáddal! Ebből készül a mennyei szemétpálinka". Van ahol még nagyobb pechem volt. Amíg meglocsoltam Lenke nénit a nagyszobában, Sanyi bácsi a konyhában már le is főzte pálinkának a fél pár cipőm.

 

Hazafele menet elég kutyául voltam, gyomromban a peszticidlikőr küzdött az ünneplőcipőmmel, számban Margit néni leepedőjének íze próbálta elnyomni Karcsika motorjáét. Bánatomban kénytelen voltam meginni a maradék kölnit, hogy valami tisztességes italt is fogyasszak.

Ha már egyszer Húsvét van.

(Megjelent a 66. Boogie Mamma hírlevélben és mindenkitől elnézést a szabad asszociációért, ígérem többet nem fordul elő!)

És akkor a lakás:

Ajánlat: eladásra kínált ingatlan
Típus: tégla építésű lakás
Vételár: 35 M Ft
Alapterület: 85 m²
Ingatlan állapota: közepes állapotú
Szobák száma: 2 + 1 fél
Emelet: 1
Fűtés: egyéb
Komfort: komfortos
Lift: nincs
Parkolás: utcán, közterületen
Kilátás: udvari
Cím: Budapest, 1. kerület, Úri u.

Jó elrendezésű, 2, 5 szobás emeleti lakás egy szép csendes 6lakásos épületben az Uri utca déli szakaszán. Két utcai szobája egybe és külön is nyílik tágas világos teret képez. A félszoba udvari fekvésű, nyugati tájolású, előtte kellemes kiülőterasszal. A szobák mérete 27 + 27, 2 + 8, 2 nm, belmagasság 3, 5 m. Zuhanyzós fürdő, külön WC., tágas konyha, kamra és előtér tartozik még a lakáshoz. Kurózumként a ház lépcsőfordulójából nyílóan tartozik még hozzá egy kis boltíves borospince (5, 3 nm) + ezen felül egy 9, 2 nm-es pincetároló is. A fűtés gázkandallóval illetve fatüzelésű cserépkályhával történik. Bérleti díja víz-csatorna és szemétszállításal együtt 19723 Ft/hó (közös költség ezen felül nincs). Kisebb (40-45 nm-es) vári csere (földszinti utcára néző), vagy pasaréti, illetve zugligeti kertkapcsolatos lakás csereként érdekes lehet.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlan hirdetés bor vár pince lakás i. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr42908029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cricket 2009.01.28. 13:43:16

Nekem jól esett a nosztalgiázás... :)
Írjunk ingatlanos dalt! Vagy urbanista-indulót!

Cricket 2009.01.28. 14:20:06

(Naná Dá, hogy jól megy nekünk a dalszerzés, csak győzze kivárni a kedves közönség...)

Té, mint Tamás 2009.01.28. 22:04:08

"egy kis boltíves borospince (5, 3 nm) + ezen felül egy 9, 2 nm-es pincetároló"

Ez jó, mert a 9 négyzetméteres pincetárolóban eltárolhatjuk a 5 négyzetméteres pincét mikor nincs rá szükség, és még marad is hely mellette. :)


Egyébként a 20k Ft bérleti díj vajon mire vonatkozik?

cometneni 2009.01.30. 19:44:43

Szerintem a lakbér lehet az a 20e ft. merthát önkormányzati a kéró. persze lehet,h tévedek. emberi dolog.
süti beállítások módosítása