IMG 1365

Na tessék. Amikor Moszkvában jártam, még mindenki az olimpia miatt figyelt Oroszországra, most meg már azért, mert épp újraforgatják az 1956-os forgatókönyvet közös szomszédunknál. Kellett nekem hetekig húzni az egyhetesre tervezett posztsorozatot. Persze a nemzetközi helyzet nem változtat azon, hogy Moszkva érdekes város, és van egy csomó dolog ott, amit szeretnék megosztani veletek.

A budapesti szemmel igen csak furcsa T-alakú zebrához először a Vörös téren volt szerencsém. Lefényképeztem, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert bár a burkolat tele van jelekkel, gondoltam, itt úgyse nagyon van forgalom, ha igen, akkor is elég speciális (ottjártamkor épp egy hatalmas műjégpálya volt a téren, sok öltözővel, zenével, miegymással).

Aztán másnap élesben is találkoztam vele.

IMG 1362

Ugyanis nem bírtam feljönni a folyópartról, mert vagy 6-8-10 sáv választott el az út túloldalától, rajta Porschékat előző Ferrarikkal, hogy egy klasszikust idézzek és ne is járjak messze a valóságtól.

Ez egyébként teljesen megszokott dolog a városban. Mármint nem csak az, hogy rengeteg a menő kocsi, hanem az is, hogy iszonyú széles utak vannak, hatalmas kocsiforgalommal a belvárosi részeken is. Ami viszont meglepő, hogy ezek mellett a széles járdákon hömpölyög a tömeg. Mintha nálunk a Róbert Károly körút vagy még inkább az M6-os bevezetője mellett korzóznának a népek nagy boldogan.

Ezeket az utakat csak aluljárókkal lehet keresztezni, amelyekre külön tábla hívja fel mindenhol a figyelmet (nem véletlen, hogy a moszkvaiaknak meglepő, milyen sok a zebra nálunk).

IMG 1413

Ha történetesen az átkelőt épp javítják, akkor sincs ideiglenes zebra vagy valami - szép nagyot kell kerülni a következő átkelési lehetőségig. Ez történt velem is.

Szóval nagyon megörültem, mikor egy zebrához értem végre, ám amikor megálltam a lámpánál, a legnagyobb meglepetésemre egy csomó autóval néztem farkasszemet.

IMG 1410

A T-elágazásokba ugyanis itt T-zebrákat festenek fel. Ha a keresztbe haladó forgalom pirosat kap, átmehetünk a zebrán a két irányba kanyarodó autók holtterében. Ott aztán megállhatunk a két sáv között (nem kérem, járdasziget nincs természetesen) és ha megint a keresztforgalom kap zöldet, eldönthetjük merre megyünk.

IMG 1411

Így néz ki körbejárható formában a G Mapsen. Hogy tetszik? 

Pompás innováció, mely megoldja az átkelő gyalogosokra kanyarított autók problémáját, ráadásul kevesebb lámpával és felfestéssel, mint mi szoktuk? Vagy épp nagy szemétség, amellyel mindegy honnan hová kelsz át, csak két lámpával tudsz átjutni a túloldalra, ráadásul úgy hogy közben meg kell állnod a zúgó forgalom közepén, mint egy újságárusnak?

Moszkvában amúgy is elég kreatívan vannak kihasználva a széles úttorkolatok közepén kialakuló holtterek. Útfenntartók, szemetesek stb. általában minden különösebb megkülönböztető jelzés nélkül leparkolnak ezeken a helyeken. Végül is a háromszög közepén egyik irányból érkező forgalmat sem zavarják. Na jó ez most egy picit igen:

IMG 1429

De ennél is gyakoribb - főleg a városba vezető széles utak mellett az ablakmosó-folyadék árusok. Róluk sajnos nem bírtam normális képet kattintani, de ilyenek a palackhalmok az út közepén:

2014-02-17 18.03.54

Ez meg itt az árus:

2014-02-17 18.03.44

Ilyenkor tél vége felé, az olvadó hótól mocskos városban állítólag ez a legnagyobb biznisz. Azt mondják, ha kifogy a szélvédőmosó folyadékod, elvesztél. Ahogy elnéztem a kocsikat egyből el is hittem.

Bár szerintem sofőröket büntetni koszos rendszámért még nagyobb üzlet lehet:

2014-02-17 17.50.02

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés autó oroszország moszkva aluljáró gépkocsi sár zebra gyalogos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr785844363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2014.03.06. 14:46:30

A t zebráról nem tudom eldönteni hogy jó-e vagy nem, ellenben a hajdinakása és a füstölt hering finom és egészséges, mint ahogy a legtöbb orosz kaja...

kotelhuzas 2014.03.06. 20:12:11

Most tervezünk menni (ha megkapjuk a vízumot) Nagyon kiváncsi vagyok már, hogy milyen a város. Azt nem tudod véletlen (valaki), hogy a Vörös téren az éjféli őrségváltás még van.e? Hallottam, hogy van olyan, de sehol nem találok róla semmit

Cormorant 2014.03.06. 20:38:51

Három választásod van télen:

1. Mosatod az autót, ez alsó hangon egy óra és semmi értelme, mert bármikor eshet egy kis hó, amitől perceken belül ugyanolyan lesz az autód.

2. Nem mosatod és akkor nem kapnak el a trafik. Olyan helyen lakom a belvárosban, ahol a parkoló autóm mellett cirkálnak az igazoltató rendőrök. Még soha eszükbe sem jutott ezért igazoltatni. Egy évvel ezelőtt valahol Moszkvában szokásos igazoltatás során a rendőr megjegyezte május környékén, hogy most már azért illene letisztítatni a rendszámot. Mosolyogtam, egyetértettem és utamra engedett. A rendőrök ezt konkrétan lesz@rják, más forrásból pótolják a családi büdzsét.

3. Nem jársz kocsival. -15 alatt régi Ladákkal ez már nem is opció:)

Cormorant 2014.03.06. 20:42:45

@kotelhuzas: A Vörös térről nem tudok, de ha szembe állsz vele és jobbra kerülsz, ott van egy emlékmű, amelynél nappal biztosan van őrségváltás. Feltételezem, hogy éjfélkor is, de még nem volt szerencsém hozzá:)

Cormorant 2014.03.06. 20:49:40

@kewcheg: háááát a hajdinakását illetően finoman szólva megoszlik a véleményünk. Az biztos, hogy az oroszok többsége szereti, tényleg nagyon egészséges, rizst helyettesítő alap kajának minősül Oroszországban, mindenhol megtalálod. Magyarok közül is sokan szeretik, de én a világból kifutok, ha csak a szagát megérzem. A füstölt hering (és a többi, legalább 100 féle egyéb mindenféle füstölt hal) pedig általános vodkacsúszda ugyanúgy, mint a fekete kenyér és a savanyú uborka.

Cormorant 2014.03.06. 21:00:22

@kewcheg: Mely többi orosz kajára gondolsz, amelyek olyan nagyon egészségesek? Én nem igazán találkozom velük, de lehet, hogy rossz helyen keresem? :)
Az oroszok nem azért étkeznek egészségesen és a lányok nem azért néznek ki olyan felháborítóan vékonynak (konkrétan a 60-70%-ról azt hihetnéd, hogy anorexiás, pedig csak vékony), mert egészséges ételeket esznek, hanem mert igazodnak az általános elvhez: Fogyni akarsz? Felezd az adagot! Az oroszoknál NINCS kaja kultusz. Esznek egy nálunk fél tálnak minősülő, számukra teljes értékű ebédet, sótlan, nem különösebben fűszerezett, rendszeresen étkeznek, de nem ZABÁLNAK. Nincs zsíros kaja, nincs hurka, kolbász, rántott hús (na ez van, de kevés zsíron sütik ki és közelébe nem jut a magyarnak), egyszerűen sokkal kevesebbet esznek, mint a magyarok. Persze ha kérdezed a Hévízt megjárt oroszokat, nekik is tetszik a magyar kaja és az adag!!! De otthon nem ehhez szoktak.

kotelhuzas 2014.03.06. 21:05:22

@Cormorant: Köszi. Remélem éjfélkor is lesz :)

kewcheg 2014.03.07. 14:59:12

@Cormorant: Ja, mint Osmin Hernandez? "hal,saláta víz"
süti beállítások módosítása