A csepeli vigalmi negyed terve olyan gyorsan tűnt el a süllyesztőben, amilyen gyorsan előrántották. Viszont már meg is van az új koncepció az egykori Ruhaipari Gép- és Kerékpárgyártó Vállalat épületének hasznosítására. (Amúgy tudja valaki milyen jármű a "ruhaipari kerékpár"?*) Az ötlet nem is hülyeség, sőt kifejezetten jó! Épüljön ott egy pláza kerékpárosoknak.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kerékpár csepel bevásárlóközpont xxi. ker

Egy hivatalosan megfogalmazott demonstráció-bejelentés ritkán szórakoztató és még ritkábban romantikus. Nos amit itt mutatok be, az a ritka kivételek közé tartozik. Egy jegyespár úgy döntött, a házasságkötésük után rövid ideig egy parkban ünnepelnek a násznéppel, mielőtt elvonulna mindenki a lagziba. Bár tüntetni, sajtótájékoztatót tartani, futóversenyezni és még ki tudja mit csinálni szabad ilyen helyeken, esküvői piknikezni nem. A Városképvédelmi Bizottság szerint ugyanis akkor "a párok tömegesen tárnák boldogságukat a világ elé a parkokban".

Mit tehettek? Bejelentették demonstrációnak amelynek célja mi más is lehetett volna, mint tiltakozás a döntés ellen. Közben remélem ugyanolyan jól fogják érezni magukat, mint ha más néven kaptak volna rá engedélyt (mert valószínűleg ugyanazt is teszik majd). Éljen az ifjú pár!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest tüntetés park gellérthegy xi. ker i. ker

 

 

Eredetileg arról akartam posztot írni, hogy milyen klassz szökőkutat fotóztam Újpesten a most épülő új főtéren. Elsőre olyan mintha a Szabadság téri interaktív vízjáték kisöccse lenne, de kiderült, hogy nem inter csak aktív: ott tör föl a víz, ahol akar, vagyis kötött program szerint, mindegy, hogy elé állunk-e vagy sem. Viszont ez a közönséget egyáltalán nem zavarja: a fürdőgatyás gyerekek pancsikálnak benne, anyukák, apukák a padokon napoznak vagy az árnyékban hűsölnek. Szóval erről akartam írni, de ma reggel (a Mandinernek köszönhetően) belebotlottam egy jobbklikkes publiba.

A szerző szerint egyáltalán nem jó, ha meztelen gyerkőcök rohangálnak a Belvárosban és ez kifejezetten a slumosodás előszobája. Mint írja:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szabadság tér újpest szökőkút v. ker iv. ker belváros főutcája szent istván tér interaktív szökőkút istván tér

Ingatlan a Budai várbanJelen pillantban azt hiszem ez a legdrágább budapesti lakóingatlan a netes piacon: egy két házból álló épületegyüttes a Budai várban. Természetesen erre is az Engel & Völkers oldalán bukkantam. Bár a leírás igen szűkszavú és a képek is főleg belső terek látványterveit tartalmazzák, van egy tippem, hol lehet a kecó. Mint a honlapon írják:

 

A Budai Várban kínálunk eladásra egy két épületből álló több, mint 3.000 nm-es felújítandó épület együttest. Az egyik épületet az 1690-es években szerzetesek építették C. Grinzberger építész segítségével. A késő barokk homlokzat tervezője V. Ceresola építész volt a késő reneszánsz időkből. A felújítandó ingatlan együttes remek lehetőséget rejt, privát, irodai sőt akár szállodai funkcióra is alkalmas. Az ingatlanhoz tartozó 877 nm-es kertet 8 méter magas kő kerítés védi. Az ingatlan kivételes elhelyezkedéséből adódóan elénk táruló lélegzetelállító panoráma semmihez sem fogható.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés vár luxus palota budai vár eladó ingatlan i. ker batthyány palota

Útfelújítás a Hadik kávéház előttA Hadik kávéház Molnár Gyula négyes metrója, már ami a visszatérő ígéreteket illeti. Először talán 2005-re mondta az újbudai polgármester, hogy újra vendégeket fogad Karinthy legendás kávéháza az Bartók Béla úton. Egyszer ugyan egy sajtótájékoztató erejéig meg is nyílt, ám utána gyorsan újra bezárt. Hogy van-e köze a zűrös ügyekbe keveredett ingatlannak az előtte zajló térátalakításhoz, azt nem tudni. Mindenesetre egy neve elhallgatását kérő olvasónk szerint most azért tolják odébb a Gárdonyi-szobrot, hogy legyen hely a kiülős terasznak.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Voltak idők néhány évszázada, amikor a gazdagabb falvak/városok, ahol már mindenki jólétben élt, kénytelenek voltak a szomszédból hozatni koldusokat, hogy jó keresztényekként alamizsnát oszthassanak. Nos ma már kicsit más a helyzet, inkább túl sok a kéregető. Többségük persze "kolduló turizmus" részeként érkezik a városokba - ahogy a videóban nevezik udvariasan a koldusmaffiát. Sajnos elég nehéz a helyzet, mert a bérkéregetők tömegét tényleg csak úgy lehet kiszorítani, ha velük együtt a valódiakat is eltávolítják. Ha igaz az emlegetett szociális háló, akkor persze jogos lehet az intézkedés. Vajon meg lehetne oldani Budapesten is? Pécsett már jói ideje bevezették.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: koldus debrecen hajléktalan szórólap cégér

eiffel 005Természetesen mindenki azt enged be az udvarába, akit akar - még akkor is, ha az a ház egy irodaház. Viszont előbb közparknak kikiáltani, majd elzavarni azokat, akik egy doboz kólával próbálnak besétálni oda - na az azért csúnya dolog. Először Urbanczyk Tamás riasztott Twitteren, hogy

@urbanistablog sajnos az Eiffel tér már nem a miénk http://bit.ly/9AzRBc egy szórakozó hely lett belőle, nem közterület többé! mit tehetünk?

Majd Dzsilla erőstette meg a dolgot (aki a "közpark" megnyitásáról is beszámolt annak idején és aki a mellékelt fotókat is késztette).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest park vendéglátóhely nyugati tér nagykörút zöldfelület vi. ker eiffel tér

süti beállítások módosítása