Hogy mit álmodnak a Corvin Áruház tetejére, azt már láttuk, lássuk mi van ott most. Underground szórakozóhelyeket bemutató sorozatunkat egy tulajdonképpen egyáltalán nem undergrounddal, a ma első szülinapos Corvintetővel kezdjük. Rövid épülettörténettel fűszerezve következzen egy kis kirándulás a legfelső szinten, bekukkantva a régi dolgozók gyermekeinek óvodájába és kisétálva olyan tetőrészekre, ahová a vendégeknek nem is szabad - bibibi.

 

Corvin áruház 1A pancsolt magyar lőrék azért kifejezetten bosszantóak, mert mégiscsak gyönyörű boraink volnának. A silány bevásárlóközpontok pedig azért is felháborítóak, mert mégiscsak volt pár nagyszerű áruházunk, mint amilyen a Divatcsarnok (amit tavaly jártunk be) vagy épp a Corvin. A Corvin Áruház nagyon menő volt már elindulásakor, vagyis 1926-ban is. Eleve trükkös megoldás, hogy hatalmas, több emeletet átfogó ablakai voltak a homlokzaton, belül meg vendéglő, kávéház, menetjegyiroda és gyorsfényképészet is működött az áruházi kínálat mellett. A dekorációi pedig már akkor is nagyon ütősek és modernek voltak, a reklámgrafikáktól a futófényekig. Arról nem is beszélve, hogy még ebben az évben a Rákóczi-Nagykörút sarkon üzembe helyezték az ország első villanyrendőrét, 1931-ben pedig a Corvinban az ország első mozgólépcsőjét.

 

Corvin áruház 2A hatvanas években nagy egybefüggő alumíniumborítást kapott, mivel a szolgáltatás megszakítása nélkül akarták „helyreállítani” az épületet. A luxalon alatt azonban ma is ott van a romos régi homlokzat, csak arra vár, hogy egyszer kibontsák. A hol Centrum, hol Skála, hol más családnevekkel futó Corvin alsóbb szintjein takarékon ma is kereskedelem folyik – minket azonban a legfelső emelet érdekel, no meg ami fölötte van. Két „földfelszíni” szórakozóhely – a Sark és a Szóda – fogott össze, hogy kialakítson egy újat a város tetején. Érdekes módon már hosszú évek óta tervezgették, hogy valami tetőmulatót kellene nyitni, amíg a végén ráakadtak erre a lehetőségre. Remek helyszín! Az underground általában teljesen kiszorul a város közepéből: ugyani túl értékesek az ingatlanok ahhoz, hogy egy ilyen kis jövedelmű vállalkozás megéljen itt. Arról nem is beszélve, hogy legtöbbször állandó problémát jelent a zaj, a viták a lakókkal. Üdítő kivételek csak véletlenül és általában ideiglenesen jöhetnek létre. Ilyen például az Erzsébet téri Gödör vagy ilyen egy éve már a Corvintető is. Lakókat szinte egyáltalán nem zavarnak, és nem csak azért mert sem mellettük, sem alattuk nem lakik szinte senki, hanem azért sem, mert már eleve hatalmas az alapzaj a Blahán. Na és akkor lássuk, hogy is néz ki!

A bejárat egészen el van dugva egy Corvin aljában működő kis kifőzde mögé. Teljesen olyan mintha Chicagóban lennénk a szesztilalom idején, és ez csak valami fedőcég lenne. Jelszót nem kérnek, de aki lifttel akar felröppenni a negyedikre azt egy liftes fiú csekkolhatja le. Amúgy már itt kezdődik a remek dizájn (a vasrácsos, aranyszínű felvonót több filmben is el bírnám képzelni), ami aztán végig megy az egész legfelső szinten kialakított szórakozóhelyen. Egységes arculat egyáltalán nincs, de egyáltalán nem is hiányzik. Annyira békés harmóniában megférnek egymással a klasszikus lokálelemek, a kínaiétterem-díszek és a sablonnal falakra fújt képek, meg a harminc méteres bárpult. Van egy egész korrekt színpad, meg egy komoly dj pult. Meg rengeteg beszélgetős ficak. 

Ha minden igaz, a mai szülinapon debütál egy kis terem, amelyik egykor a dolgozók gyermekeinek óvodája volt. Szép parkettás ma is. Hát nem tudom, az ovisok hol játszóterezhettek, de szülőként mindenesetre nem kellett messzire menni értük munka után. Ami viszont a legizgalmasabb az egész terepen, az természetesen a hatszáz négyzetméteres tetőterasz. Baromi jó kilátás a New York palota csúcsától a Szabadság-szoborig. Persze elég biztonságos korláttal, amennyiben lehet még korlátnak nevezni ezt a várba illő mellvédet. Mintha eleve is egy mulatozó társaság biztonságáért építették volna ide.

Hogy mi a helyzet a jövővel, az még kérdéses, de egy évig biztos, nagy valószínűséggel kettőig is itt maradhat a Corvintető. Tehát, aki be akarja váltani, beígért sörmeghívását, az itt természetesen megteheti!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest corvintető blaha lujza tér viii. ker corvin áruház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr99878951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.01.15. 20:45:43

sajnos nem :) de ha tudsz valami fizetős pr-t, akkor szólj és felezünk. vagy meghívlak egy sörre (ha kijön a feléből ;)

bepottyant egy sajtóközlemény róla, amit a legtöbben szó szerint átvettek, én meg kicsit utánamászkáltam, mert már régi tervem volt végigvenni a bp szórakozóhelyeket. de lehet h úgy járok velük mint az uszodákkal - bár azért ez könnyebb feladatnak ígérkezik : )

thyles (törölt) 2009.01.15. 21:52:34

az nincs, viszont a nyakamon maradt egy friss japáni vese- és májszállítmány, ha érdekel. sör jöhet

smalladam 2009.01.16. 13:17:06

a kisterem már régebben is működött
süti beállítások módosítása