Azt hiszem valami kozmikus Google-árnyékba kerültünk, esetleg bojkottál minket a Nagy Testvér. Mindenesetre, bár magunk sem hisszük, egyre másra botlunk bele olyan honlapokba, amelyekre hiába keresünk rá, sehol senki nem ír róluk, nem hivatkoznak rájuk. Pedig esetleg marha érdekesek. Itt van például a Corvin Tagging. Az egész egy kreatív, reklámcélú közvélemény-kutatásnak tűnik. Még pedig arról, hogy mit szólnának a budapesti polgárok, ha leszednék a randa alumíniumburkolatot a Corvin Áruházról, szépen kifehérítenék, mint amilyen régen volt, viszont cserébe egy bazi nagy ellenzős-füles üveg-acél sapkát nyomnának a fejébe. (Bár ahogy egyre többet nézem, bizonyos szögekből mindinkább Elvis Presley-re hajaz a kövér korszakból: két barkó + az elől belőtt háré. Még egy "elvis" sincs az asszociációk közt a honlapon, ha megjelenik, az tuti az Urbanista érdeme.)

Én bevallom, hosszú másodperceket gondolkodtam, hogy mit is látok a képen, míg végül a mellette levő jellegtelen (bár ezek szerint mégsem annyira jellegtelen) kórházépület adott támpontot. Felhívnám azok figyelmét, akik szeretnék maguk elé képzelni a jövő Blaha Lujza terét, hogy ne feledkezzenek meg róla: a mellette levő kocka helyére lelki szemeikkel vetítsék oda az Europeum épületét is! Amúgy az nem derül ki a honlapról, hogy mégis mi ez, egy komoly előkészítés utáni terv vagy csak egy dizájner öncélú honlapocskája. Se kontakt, se egy név, se semmi. Mindenesetre nagyon érdekes.

 

A városos-építészes honlapoknak meg az Isten tarsa meg a jó szokását, hogy nálunk szeretnek debütálni.
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest blaha lujza tér bevásárlóközpont nagykörút formatervezés viii. ker rákóczi út corvin áruház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr58679796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Missing Link 2008.09.25. 07:50:43

nem messze lakom a corvintól, amúgy is sok dolgom volt mindig a belvárosban, de soha, egyetlen egyszer sem mentem el előtte anélkül, hogy ne kínzott volna a kérdés, hogy miért nem szedik már le róla az undorító fémborítást, és miért nem újítják fel eredeti állapotában, vagy ahhoz hozzátéve egy kicsit. Az oldalán látszanak az eredeti építészeti elemek, gyanítom (még korán van, hogy világosan tudjak gondolkodni), hogy ezeket látni a terveken is.
Nekem túl sok az a kilógó izé, de az ötlet, hogy felújítsák megtartva az eredetit+hozzáadva egy kis modernet, az tetszik.
nyilván benne van az is, hogy ötcsillagos szálloda épül mellette, az aztán nem engedheti meg magának, hogy egy olyan izléstelen szakadmány legyen mellette, mint a mostani corvin.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.25. 08:20:55

"miért nem szedik már le róla az undorító fémborítást, és miért nem újítják fel eredeti állapotában, vagy ahhoz hozzátéve egy kicsit"

Erre csak egy ABBA örökzölddel tudnék válaszolni:

"Money, money, money"

Tél Miksa 2008.09.25. 08:51:40

A terv a Zoboki Demeter és Társaik építésziroda terve, mellesleg - sok más érdekes Corvin áruházos cucc mellett - látható a Budapesti Történeti Múzeum "Corvin Tükör" c. kiállításán is.
Belinkeltem egy Zoboki-féle cikket:

www.nol.hu/budapest/cikk/502089/

Humphrey 2008.09.25. 10:14:12

ez az izé a corvinra érdekes.
a krómtető szimplán funkciótlan (annak idején a foster is hasonló nyúlványt tervezett a reichstag-ra, de mivel a nép elnevezte németország legnagyobb benzinkútjának a tervet, szóltak, hogy legyen inkább mégis kupola megint - szóval a közhiedelemmel ellentétben az nem az ő ötlete volt)
a fülvédő pedig otrombán belenyúlik az eredeti architekturába, nem látom értelmét.

Az egész olyan benyomást kelt, mintha a tervező a corvint csak ürügyül használná egy zaha hadid féle projekthez, mit sem törödve a környezettel. (zoboki ettől még tehetséges építész, csak a megvalósult épületei szánalmas szarok - virág csaba szindróma :)

elég lenne a corvint tisztességesen felújítani.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2008.09.25. 18:33:12

Minden régi épület felújításánál a modernizációt helyezik előtérbe, ami sokszor már-már giccsbe csap át... Miért nem lehet a régi "hagyományos" épületeket úgy tatarozni, hogy megőrizzék régi formájukat és hangulatukat? Amúgy Budapest főépítésze ezt látta már? (vajon) És jóváhagyná? (némi kenőpénz fejében biztos)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.29. 13:25:33

Jaaaaaaj. Mondjuk, eső esetén többen elférnek majd alatta, mint most. De akkor is rettenet.

felucca 2008.09.30. 09:43:37

Már bocsánat, de ki a faszomat érdekel Budapest főépítészének véleménye??? Beleznay Éva? Az valaki????

Én egyébként ezt most rögtön akarom a Corvinra. Azonnal! A fedett és átlátható terek iszonyú mértékben növelik a város hatékonyságát.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.30. 14:31:21

Mért, te ki f@sz vagy? Rajzolgatsz öszze-vissza, aszerint, hogy épp ki mit vár el tőled, aztán realitása zéró. Ha meg rádkérdeznek, széttárod a kezed, mondván az csak skicc. Nem kell ez a mentalitás felucca!

cyber panka 2009.05.28. 14:55:38

szerintem állat. csinálják meg!

_ludmilla_ 2011.03.27. 12:49:11

Na és mi lesz a Corvintetővel? Megmaradna a sapka alatt vagy off?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2011.03.27. 12:51:46

@_ludmilla_: ez csak egy elképzelés volt pár éve. amúgy valami féle kultúrplázában gondolkodtak, úgy hogy végül is az egész egy nagy corvintető lett volna :D

innovation 2011.03.27. 20:14:34

Remélem ez is kukába kerül a Főparancsnokság helyére/rá épített borzadállyal együtt. Nem értem ezt miért nevezik építészetenk. Miért kell minden kiegyensúlyozott és funkcióját remekül betöltő épületre ráerőltetni a modernitás szarjait... :S

pefe 2011.03.28. 11:18:04

@Humphrey: A Reistag átépítés, több fordulós pályázat volt, a második fordulóban lett Foster tervein kupola, amit az első fordulóban Calatrava talált ki.

trendo+ 2011.03.29. 10:15:46

Ez is egy papíron látványos, megvalósítva otrombán csúnya kiegészítés lenne. Képzeljétek csak el a város szutykától elborítva, funciótlanul. Mintha csak a szélvihar fújt volna rá egy papírzsákot. A Corvint simán fel kéne újítani és szolgáltató-kulturális egységgé átépíteni belül.
süti beállítások módosítása