"Tovább folytatódik a Nagy Diófa utca 8. kálváriája: a civilek a helyi védettség mellett az erősebb fővárosi védelmet kérvényezték. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes azonban nem találta a címre méltónak a világörökségi területen álló házat, legalábbis ezt fogalmazta meg előterjesztésében, amit utóbb visszavont. Hamarosan újra tárgyalja az ügyet a főváros." - írja a Helyi Théma. Érdekes, hogy a reggel idézett 1909-es cikk szerzője arra panaszkodik, hogy még mindig túl sok a földszintes ház a belvárosban. Szerintünk a mostanra beállt arányon már nem nagyon kellene változtatni... További linkek vasárnap estére alább:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szemle bontás zsidónegyed műemlék vii. ker nagy diófa utca

Egy ártatlannak induló bejegyzés kommentjeiben alakult ki "körútsovinisztázásba", illetve "az már nem is Budapestbe" hajló vita a XVII. kerületről.  Szerencsére az egymásnak esés csak annyira volt komoly, mint amikor Jacques Clouseau felügyelő és a japán haverja verekszik, de azért felvetett egy érdekes kérdést. Hol van a főváros határa? Valóban Budapestnek számítanak-e még a külső kerületek (nagyjából a 10 felettiek + a 4.)? Vagy megfordítva: a helyenként gyakorlatilag átmenet nélkül folytatódó agglomeráció az most akkor minek számít?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest agglomeráció xi. ker xiii. ker xix. ker xxii. ker xx. ker xiv. ker xii. ker xvi. ker xvii. ker xviii. ker xxiii. ker xv. ker agglomeráció dk agglomeráció dny agglomeráció ény agglomeráció ék xxi. ker

"A Futó utcában, az új házakban, a kötelezően és drágán kiépített parkolók üresen tátonganak. Az utcákon viszont mindent elrekesztenek a gépkocsik. Nem állnak be a lakók a megfizethetetlen helyekre." - panaszkodik a Terasz bloggere. Aki arra jár, megírhatná mi újság. Még linkek:

Budapesten
Felülről is áttekinthető a margitszigeti kolostor (múlt-kor)
A Nagykörút kész időgép  (hírszerző)
Jövőre kezdődik a Műjégpálya rekonstrukciója (origo)
Diszkont kocsmák a belvárosban (katatones)
Gizella beöltözött télre (víztorony)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szemle

Valószínűleg nem az első budapesti éveiben, de még a nagy bizniszek felfutása előtt lakhatott itt Pataky Attila - ha egyáltalán itt lakott, no de soha ne kételkedjünk az ingatlanreferensek szavainak igazságtartalmában. A lakás egyetlen különlegessége, hogy a fürdőszoba közepére tették a kádat, talán ez ihlette a Kör közepént. 

Íme a hirdetés:
 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés celeb lakás vi. ker belső-terézváros

"Irodapark, ötcsillagos szálloda, termálfürdő és több sportlétesítmény épülhet Pest legértékesebbnek mondott telkén, az ELTE egykori Professzorok Háza négyhektáros ingatlanán. A területet tavaly vette meg az államkincstártól a Nirano Kft., amely az ingatlanfejlesztésben utazó, és Budapesten is több vállalkozásban érdekelt izraeli üzletember, Ehud Amir vállalkozásának, a Triholding Kft.-nek a projektcége. - irja a Népszabadság, amelyik úgy tudja, az építkezés a tervek szerint egy éven belül elkezdődhet, a fejlesztés értéke pedig ötvenmilliárd forint. A lap értesülései szerint "Zugló azért óvatos, mert arra számít: ha a csendes, Városligethez közeli villanegyedben tudatosul a környéken lakókban a négyhektáros ingatlan beépítésének terve, minden bizonnyal tiltakozni fognak. A szálloda és irodapark ugyanis valószínűleg erőteljes forgalomnövekedést hoz majd." Az Urbanista legutóbb az uszodalista összeállításakor találkozott a területtel, mert hogy annak idején itt működött az ELTE uszoda is. További linkek péntek estére alább...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szemle ingatlanfejlesztés xiv. ker

Kambekk a Városjárón még tavasszal írt egy rövid bejegyzést arról, hogy a hármas metró Dózsa György úti megállójának falán hogyan pusztul Szász Endre alkotása. Ma viszont azzal állt elő, hogy "a posztot olvasva a minap megkeresett bennünket egy külföldön élő képzőművész, aki látna fantáziát az egyedi állomásdísz méltó kijavításában. Ehhez elsősorban a még meglévő pannó szakszerű (digitális és fotóalapú) felmérésére volna szükség, hogy annak alapján megvalósulhasson a hiányzó elemek újraalkotása. Keresünk tehát olyan lelkes, de hozzáértő embereket, akik ebben a lokálpatrióta munkánkban önzetlenül segítségünkre tudnának lenni, hogy egy nagyszerű művész nagy formátumú fővárosi alkotása újra eredeti állapotában lehessen látható.Aki segítségükre tudna lenni e civil rekonstrukcióban, jelezze a varosjaro@freemail.hu emailcímen. (További részletek a Városjárón!) /Fotó: Nagy Attila/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest civil metró felújítás állomás xiii. ker hármas metró falikép szász endre

Bosnyák téren nem csak a városközpont sorsa dől el napokon belül, de könnyen lehet, hogy ez a villanyoszlop is. A képet rilanja töltötte fel pár napja az Index fórumába. Ha azóta már kifordult és agyoncsapott valakit, akkor kérem tekintsék tárgytalannak a postot - a probléma megoldódott.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest lámpaoszlop xiv. ker bosnyák tér herminamező

Ennek a Váci utcai, földszinti irodának a hirdetését elsősorban emiatt ajánlotta a figyelmünkbe Endre:

Szeretne Ön a belváros legszebb, csendes sétálóutcájában, műemlék jellegű házban irodát bérelni? Ebben a házban már Ferenc József is lakott!

..., de valójában az ablakba épített kád fogott meg a legjobban! Milyen kár, hogy a Váci utca földszintjén csak kirakatok vannak, így ez valószínűleg nem oda néz. A habokból lehetne stírölni a korzózókat és időnként kiszólni, hogy "hé kisasszony visszaadná a sárga műanyag kacsámat". Persze, ha valaki tud valami híres emberes eladó/kiadó lakást, azért legyen szíves jelezze, bár Ferenc Jóskát celebségben elég nehéz lesz felülmúlni. (Mondjuk egy Hauszmannt elfogadunk)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés celeb lakás kiadó iroda belváros kád váci utca v. ker

rozics: Starbucks Coffee"Hamarosan megnyithatja első hazai üzletét a budapesti Váci utcában a Starbucks." - írja a Világgazdaság (na persze mint azt megszokhattuk, mindezt csak másodkézből olvashatjuk ingyen). Ezek szerint mégsem a Corvin közben ülhetünk a kávézóba először Pesten, ahogy azt egy álmodozó látványterv alapján elképzeltük. Amúgy cikkben van egy érdekes hír egy másik kávézóláncról is: "Kivonul Romániából és Szlovákiából a gyenge teljesítmény miatt, hazánkban azonban bővíti hálózatát a Coffeeheaven angol kávézólánc. Romániában az infrastrukturális hiányosságokban és a korrupcióban látták a dinamikus üzleti környezet kiépítésének gátját, míg Szlovákia esetében meglehetősen ingatagnak érezték az erős túlzással "szlovák csodának" nevezett gazdasági növekedést." Hm... További linkek alább:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szemle belváros starbucks váci utca v. ker

Az "építek magamnak házat és a haverommal kifestetem" megoldások ritkán nyerők, de ez mondjuk pont ilyen. A lakást ugyanis a New York-palotát is tervező Hauszmann Alajos építette magának, a haverját meg úgy hívták, hogy Lotz Károly (aki meg pl. a Divatcsarnok báltermét festette). Jelen pillanatban ez a legmagasabb négyzetméteráron kínált kégli egész Budapesten, ami teljesen érthető - főleg, hogy a dizájner meg az Országház fafaragványait is készítő Thék Endre volt. További előnye a 119 nm-es, 2+2 félszobás pecónak - tehetné még hozzá az ingatlanos -, hogy nem panel, vagyis a szobák egybenyithatók, illetve a nagy belmagasság miatt az egész galériázható. A kedves vásárló fantáziájának semmi sem szabhat határt!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlan hirdetés vár lakás i. ker döbrentei utca hauszmann alajos lotz károly thék endre

Ha valaki egy teljesen átlagosnak tűnő ingatlanhirdetésben egyszer csak abba a mondatba botlik, hogy „Az ára egy malacperselyben is elfér: 85M + 4M a 2 db. fedett gk. beálló!” vagy egy olyan elsőre teljesen értelmesnek tűnő jelzős szerkezetbe, hogy „élhető luxus”, nos akkor biztos lehet benne, hogy Bayer Klaudia gyilkos humorához van szerencséje. Valami azt súgja, hogy a többi ingatlanirodalmi állócsillaggal szemben, ő nem hülyeségből, hanem poénból fűszerezi a hirdetéseit ilyen zseniális szösszenetekkel, de végül is lényegtelen – remekül lehet szórakozni rajta! Következzék egy rövid összeállítás az aranyköpéseiből, amiből az is megtudható, mi a „formás popsi” titka. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlan hirdetés ingatlanos ingatlanosirodalom

A főváros világszenzációi köztudottan nem az elmúlt tíz-húsz évben készültek, esetleg nem is az elmúlt tíz-húsz millióban. Ma mindenki nagy örömmel adta hírül, hogy a világ legnagyobb termálvizes barlangtermét fedezték fel Budapesten, a Rózsadomb alatt, mely 86 méter hosszú, szélessége 16 - 26 méter, vízmélysége a bejáratnál 5, a végpontnál 24 méter. Jelen állapotban a teremben mintegy 300 négyzetméter vízfelületű tó található, a vízmennyiség megközelítőleg 23 500 köbméter, hőmérséklete 27 Celsius-fok. No de nálunk még a Jóisten ingatlanfejlesztési projektje sem megy döccenő nélkül, a feltárársi-védelmi munkát egy per is hátráltatja: a barlang feletti területen ugyanis az ismert autóversenyző, Szalay Balázs szeretne szállodát építeni. Na majd meglátjuk... További linkek szerda estére alább:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szemle szálloda barlang ii. ker molnár jános barlang

Az eredeti látványterv"A városközpont fejlesztője tavaly egy családbarát, zöld városközpont látványrajzait mutatta be a zuglói képviselő-testületnek, nemrég azonban újabb tervekkel kereste meg az önkormányzatot. Ezek az új tervek jelentősen növelik a beépítettséget, csökkentik a zöldfelületet és közösségi funkciókat is nélkülöznek. A zuglói képviselő-testület egységesen lép fel a Bosnyák térre tervezett hatalmas bevásárlóközpont megépítése ellen, hogy az eredeti terveknek és céloknak megfelelően egy valódi városközpont valósulhasson meg Zugló szívében." - jelent ma meg több helyen is a XIV. kerületi önkori (valljuk meg kissé Blikkes felütésű*) Plázastop című közleménye. Mivel ehhez óvatlanul egy sajtótájékoztatót is hirdettek tegnap, a beruházó is gyorsan szétszórt a sajtóban ma reggel egy Szabadnép-ízű címmel (Örülhetnek a zuglóiak!) megládott cikket, hogy aszongya "a XIV. kerületi vájárok lelkesen fogadták a harmadik ötéves tervben vállalt új kohó építésének hírét".

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest városkép bevásárlóközpont mundo zöldfelület xiv. ker bosnyák tér

~dá~: Kép 001"Hopp elütöttem valakit a zebrán. De hisz ez nem is zebra - jó' van, akkor megnyugodtam." A pöttyös zebra - amit a britek hülye állatneves gyalogátkelőhelyei után (lásd alább) ezennel párducnak keresztelünk - autóval közelítve először zebrának tűnhet. Ez jó, mert lassít a gépjárművezető. Viszont a gyalogos, ha nem is látja zebrának, esetleg annak érzi és vérszemet kaphat, ami meg nem jó - merthogy a Kresz nem ismeri a párducot, szóval elsőbbsége nincs rajta a gyalogosnak.

Nem tudom, az Auchanokon kívül találkozni-e velük máshol is. Meg hogy jó-e párducokat festeni: hasznos-e, káros-e vagy csak tök fölsleges.  És nyájas olvasók szerint?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés auchan csömör gépkocsi zebra gyalogos agglomeráció ék

Piszkos pénzek<br /> a VAM Design falánBudapesten
Új sorozat a kerületi tervekről (városképp)
Plázastop a Bosnyák téren (városjáró)
Piszkos pénzek a VAM Design falán (index) /kép/
2010-re megújul a Műjégpálya (ingmag)
Elkelt a Szabadság téri Bank Center (napi)
A Duna és a budapesti irodapiac (eston)
4-es metró: Fővám tér (bp jövője)
Beszámoló a Kopaszi gátról (bp száksz)
Felterelnék a gyalogosokat az Astoriánál (ingmag)
Újabb luxusmárka az Andrássy úton (resource)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szemle

süti beállítások módosítása