Ferenc tér - fotó: Ladiszlai Gábor

Még több kép a galériában.

Ladiszlai Gábor - akivel már volt egy mókás kalandunk, legutóbb pedig az utólagos erkélyráépítésekről írt egyizgalmas posztot - most egy ferencvárosi játszótérről küldött fotókat. Ráadásul nem is akármelyikről, hanem a Ferenc tériről.

Ez a játszótér ugyanis nagyon jól néz ki, kifejezetten dögös a csempedombja, tele van eredeti megoldásokkal, csak... csak én még nem hallottam soha pozitív véleményt róla a használóktól. Egyesek kifejezetten annak a példájaként emlegetik, milyen amikor elmarad a közösségi tervezés és egy olyan játszótér születik, ahol mondjuk táblák tiltják meg bizonyos elemekre a felmászást, mert balesetveszélyesek. Pedig akkor még új és szép volt az egész - nem úgy mint most. Ahogy Gábor írja:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest gyerek játszótér ferencváros ferenc tér elhanyagolt ix. ker középső-ferencváros

"Achievements of communism"- fotó: VF

Ami a kommunizmusban rossz volt, az nem feltétlenül csak a diktatúra miatt volt az. Teszem azt a természet és a környezet védelmére a fejlett nyugaton is nagy ívben tettek a háború utáni évtizedekben, de nekünk mégis a komcsik jutnak az eszünkbe, ha mondjuk Hanság kiszárításáról vagy komplett hegyek elbányászásról esik szó. Na valahogy így vagyunk az építészettel is. 

Hajlamosak vagyunk minden betonkockára azt mondani, hogy szocreál - pedig a többsége nem is az. Sőt, jó részük nem is tipikusan szocialista, hisz ugyanilyenek épültek akkoriban Európa nagy részén. Sőt a négyzeten: egy részük egyáltalán nem is rossz épület. (Persze a ló másik oldalára sem kell átesni. Mostanában egyre nagyobb divatja van a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek épületeiért lelkesedni - függetlenül azok minőségétől. Pedig semmilyen alkotás sem lehet jó pusztán attól, mert valamikor készült).

Amiről az egész eszembe jutott Feri alant olvasható levele (aki annak idején a lakók bútorait fenyegető néniről számolt be).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest turizmus építészet töri szocreál lipótváros v. ker józsef attila utca hercegprímás utca dúl dezső

fesztivalszinpadok.png

Remek poszt jelent meg a Timelord blogon (amelyen amúgy is azok szoktak megjelenni), mégpedig egy 1868-ban rendezett dalárdaversenyről. Igazi nyári fesztivál volt: belépővel, húzónevekkel (Erkel), az ország minden pontjáról érkezett fellépőkkel és nagy piálással. Ami azonban igazán meglepő, hogy mennyire hasonlóan épült fel a fesztivál infrastruktúrája is. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest zene fesztivál rajz debrecen töri ix. ker apark

Eldugott "varázskert" - Maross utca. Fotó: S.Á.

Emlékeztek még az Urbanista kedves kis testvérére az Udvarbolondra? Hogy most ismét frissítettük, pedig már közeledik a tél, annak S.Á. az oka. Küldött ugyanis egy csomó képet az Urbanistának, íme a fotók és a hozzájuk fűzött levél:

tovább »

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kert udvar krisztinaváros zöldfelület xii. ker

 

Ez itt kérem az Urbanista és az ELMŰ-ÉMÁSZ közös játéka, a Városkapcsoló. A célunk bemutatni, hogyan és hányféleképpen jelenik meg az elektromos áram az utcákon, köztereken, házakon vagy épp a talpunk alatt. Mutasd be Te is a kedvenc példád, amit a legjobban szeretsz – és nyerj! A legszebb, legérdekesebb, legszórakoztatóbb témákat keressük műfaji korlátoktól függetlenül: küldhettek fényképet, blogposztot, novellát, kis- vagy nagyregényt, videót, de ha valaki szobrot farag nekünk, azzal nagyon szívesen találkozom személyesen is, és ígérem, átveszem tőle.

Ami a témákat illeti, minden lehet, ami elektromos és már a lakásajtón kívülre esik: villanybiciklik és libegők, díszkivilágítások és kevésbé díszes, de kedves esti fények, ATM-ek és közlekedési jelzőlámpák, trafóházak és telefonfülkék, sorompók és igazolványkép-készítő automaták, mozgásérzékelős szökőkutak és járdába rejtett LED-ek, izgő-mozgó kirakatok, villamosok, szélkerekek, napelemek, órák és neonreklámok. A sort a végtelenségig folytathatnánk, éppen ez a jó a játékban. Írhatsz eposzt a Lövölde téri trolivezetékekben futkározó elektronokról, de ha ügyesen fotózol vagy fogalmazol, akár egy darab kábellel is nyerhetsz.

Kérünk benneteket, hogy saját cuccal jelentkezzetek, amelyik legkorábban 2011-ben készült, és amit még nem publikáltatok máshol (mondjuk egy közösségioldal-megosztás azért belefér). Vagyis ha beküldi valaki Csontvárytól a Jajcei villanymű éjjel című festményt, akkor azt sajnos három okból sem tudjuk elfogadni, pedig amúgy tök esélyes lenne.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: blog játék fénykép elektromosság elmű-émász városkapcsoló

Hatalmas sikert aratott néhány napja az a  nagyfelbontású fotó, amelyet az 1880-as években készítettek a budai panorámáról, s a Kiscelli Múzeum kiállítása kapcsán itt az Urbanistán zoomolhattunk bele. Most itt egy pesti fotó 1880-ból, ráadásul párba állítva egy tavalyi képpel. Kozmata Ferenc korabeli felvételét a kerekterek.hu kombinálta össze egy Gellért-hegyről lőtt képpel.

Ide (vagy a fenti képre) kattintva nézhetitek meg.

Még nincs meg a Margit híd szigetre vezető szárnya, javában épül a Szent István Bazilika, a Nemzeti Múzeum még nem bújt el a házak között és a leendő Erzsébet híd fője is egészen meglepő látványt nyújt. Jó böngészést!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest fénykép töri belváros palotanegyed lipótváros v. ker viii. ker ix. ker belső-ferencváros

süti beállítások módosítása