iparu2.jpg

Sziasztok!

Mostanában két olyan bejegyzést is láttam az Urbanistán amelyek budapesti védett épületek ablakaival foglalkoztak, úgyhogy gondoltam küldök pár fotót a lakásommal szemben lévő ház hátsó homlokzatáról.

A nyílászárók egy részét lecserélték modernre, ami nem is lenne akkora nagy baj - akármikor vissza lehetne őket cserélni, de a homlokzatot is átalakították, hogy a műanyag ablakkeretek beférjenek. Az utcáról ugyan nem látszik, de azért kár ezért a szép épületért.

Ferencvárosban, az Ipar utca 15-21 alatt található, védett épületről van szó.

iparu4.jpg

iparu5.jpg

 

iparu6.jpg

iparu7.jpg

A téma felvetését (pontosabban: további napirenden tartását) és a képeket köszönjük olvasónknak. A kérdés örök: a magánérdek, vagy a közérdek a fontosabb? A Kossuth téren megbolygatott (majd szerencsére az eredeti állapotnak megfelelően visszaállításra kerülő) homlokzati elemek egy jóval rendezettebb homlokzatú, és frekventáltabb helyen álló épületet csúfítottak volna el. Ennél, az Ipar utcai épületnél a teljes homlokzatra egy alapos felújítás viszont nagyon is ráférne. Ennek ellenére az eredetitől eltérő formájú és szinű műanyag nyílászárók (legalább is szerintem) "idegen testként" rontják a "hangulatosan elhanyagolt" homlokzatú bérház összképét. Viszont a lakóknak pedig nagyon is érdekük a szigetelést a korszerűbb nyílászárókkal javítani. (Külön hab a tortán, ha minderre esetleg még valamilyen pályázati forrásból is részesültek.)

Nektek mi a véleményetek? Menjen az efféle eklektika, avagy büntetni (illetve legalább az eredeti állapot helyreállítására kötelezni) kellene azokat − a vélhetően nem multimilliomos lakástulajdonosokat −, akik az esztétikum rovására korszerűsítették a nyílászáróikat?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felújítás ferencváros homlokzat ix. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr946160938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2014.05.14. 13:09:24

Ha normális világban élnénk, önkormányzati vagy állami támogatással már rég megalakultak volna azok a vállalkozások, amelyek a sok tízezer nyílászáró felújításra váró 70-100 éves házak - leginkább közösségek számára az adott épülethez a lehetőségek szerint illeszkedő, megfizethető és természetesen megfelelően hőszigetelő és biztonságos ablakokat tudnának szállítani.
Nálunk (nem műemlék, de 100 éves ház) gyönyörű kétszárnyú, kovácsoltvas ablakos bejárati ajtók vannak a gangokon. Most gyors egymásutánban lecseréltek hármat egyszárnyú fehér műanyagra. Mert az kapható, az felel meg a biztonsági szabványoknak.
Tetőtéri ablakok elhelyezésére városkép okokból (még síkban sem) adott engedélyt az önkormányzat, amikor felmerült a tetőtér beépítése), de a homlokzaton már számos ablak osztásában, helyenként méretében is eltér az eredetitől.
A mai magyar viszonyok között nem várható el, hogy egyedi legyártatással készíttessen míves nyílászárókat valaki csak azért, mert öreg, akár védett házban lakik, de a cserékre szükség van.
A vállalkozók addig nem fognak lépni, amíg a hatóságok, önkormányzatok és a társasházak elnézik az akármilyen megoldásokat, de ha erre célzott programok lennének, akkor bizonyára megérné energiát és pénzt fektetniük a témába.

Winston Smith 2014.05.14. 20:03:18

Elvileg fel lehet újítani a régi ablakokat is, nem feltétlenül kell lecserélni. Beraknak egy egy dupla üvegezést a külső szimpla helyére, gumitömítés a huzatmentes illeszkedésért, és kész.

Én is ilyet akarok a házamba, mert nincs szívem lecserélni a közel 100 éves gyönyörű ablakokat - remélem beválik...

midnight coder 2014.05.15. 07:05:26

Ez szerintem így is úgy is ocsmány. Új korában is az volt, ma meg kimondottan putri benyomását kelti. Nem tudom, mit kell védeni egy ilyen lepratelepen.

gmihaly 2014.05.15. 07:56:07

Az egykori bérkaszárnya utcára néző gangja mögött valszeg ugyanolyan ócska szoba-konyhás lakások vannak, mint az egykori Bihari utcai nyomortelepen, és egyebütt. Ilyen szempontból nézve az épület "szépsége" átverés. Az épület védett ugyan, de a méltó rehabra nincs pénz. A lakó pedig lakni és nem nyomorogni akar - lásd: "Az élet él és élni akar" (Ady). Ez is a "realizmus diadala" (Lukács György), csak másképp.

Sir Galahad 2014.05.15. 08:02:22

Nekem nem ötletem van, hanem kérdésem. Ha igaz az, amit @nyünyüge: írt, nevezetesen hogy nincs olyan önkormányzati/állami támogatási forrás, amiből a műemléki szempontoknak is megfelelő, ugyanakkor nyilván jóval drágább hőszigetelő ablakok költségkülönbözetét meg lehetne igényelni, a poszt szerzőjéhez hasonló városvédők tettek-e bármit azért, hogy legyen? Mert ha nem, akkor fogják be az arcukat. Más kezével könnyű simogatni a csalánt.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.05.15. 08:39:51

@Sir Galahad:
Válaszom a kérdésedre: mint (többek között) városvédő blog bloggere ismertettem egy problémát. Kihegyeztem arra, hogy a konkrét esetben és a hasonló esetekben a közérdek nagyon is méltányolható magánérdekkel ütközik. Mint média, megítélésem szerint elláttuk a feladatunkat. Ha neked(vagy mésnak), van rá kapacitásod, hogy az illetékes hatóságok előtt térképezd fel, milyen lehetőségek vannak támogatás igénylésre, vagy akár választott képviselőid útján javasljolnál e körben jogszabálymódosítást, akkor "ne fogd be az arcod", tájékoztass minket arról, mire jutottál, szívesen beszámolunk róla.

2014.05.15. 08:51:45

Az ilyen ótvar, lepra épületeken nem tudom mit kell védeni, ez az egész műemlékvédelem ilyen helyeken egy nagy marhaság, kérdezném a tisztelt levélírót, hogy ő szeretne e az első képeken látható lőrésszerű ablakok mögött élni? Még ha felújított, szép épület lenne, de hát egy rohadt pusztulat, ráadásul ahogy írja hátul van az ominózus rész, úgyhogy a poszter valszeg túl sok szabadidővel rendelkezik, hogy ilyen felesleges ökörségekkel tud foglalkozni.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.05.15. 09:00:20

nem ablakos a szakmam de azert parszor mar beirtam
szep fáintos barokkos eklektilkus nagy ablak fabol legyartatva: 700e, ugyanez legyartatva muanyaggal famintazatu matricaval: 300e, panelos tekknologiaval: 100e

kb olyan 180 * 220 as ablakrol beszelunk es paneles ablaknal meg 2 db 150*150 -es ablakot vettem

na akkor az a dündüke aki ezt allami penzbol akarna csinalni az mehet el a busba...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.05.15. 09:06:15

@Sir Galahad: egyszer tisztitottam olyat ahol 2 ablaksík van (kulso - belso) szep nagy ablak, lent 3 ablakszarny es fent 3 ablakszarny, a hasznos ablakfelulet az kb 2 150*150es felelt meg

meg tisztitottam panelos 150*150es ablakot is

eg es fold a kulonbseg...

nyünyüge 2014.05.15. 09:15:55

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Pont az a probléma, hogy egyedileg legyártva kifizethetetlenek ezek az árak.
Pedig százezrével vannak a hasonló korú-technológiájú cserélendő ablakok a városban.
És bizony ha meg akarja őrizni a város az egyben megmaradt eklektikus bérháztömböket, házsorokat, akkor valami megoldáson ideje volna elgondolkodni. Most leginkább az amúgy pénzes lakók cserélnek ajtót-ablakot, építik át teljesen a jó helyen levő, de lerobbant házban levő lakásukat, de ezek az egyedi megoldások esztétikai és gépészeti szempontból is "értelmetlenek". Egy százéves belül is agyonberhelt bérházban a gépészetet egyedi megoldásokkal felújítani (még ha a fővezetéket meg is csinálja a társasház) a világ legértelmetlenebb dolga. Persze ez már messzire vezet, az elcs@szett lakásprivatizáció meg egyéb gázos területek felé.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.05.15. 09:17:25

@Dobó Géza: "Kihegyeztem arra, hogy a konkrét esetben és a hasonló esetekben a közérdek nagyon is méltányolható magánérdekkel ütközik."

jol leirtak masok!

ez nem berhaz, hanem berkaszarnya nyomortelep volt a folyoso vegen levo budival

ilyen nyomortelepre ma mar nincsen szukseg igy vagy dozer, vagy ujra kell az egesz epuletet tervezni homlokzattal egyutt, hogy a mai igenyeknek megfelelo legyen
mint fentebb irtam az egyik alapelv az a panelos ablak hasznalata kell hogy legyen :)

élhetetlen 2014.05.15. 09:19:56

@Winston Smith: Megnyugtatlak, beválik. Olyan keskenyek az ablakkereteim, hogy mikor rézkilincseket vettem rájuk, nem fért rá az adott takaróléc, kénytelen voltam más típusúra cserélni, így az ajtó és ablakkilincsek nem egyformák bánatomra, de még ezeket a keskeny ablakokat is sikerült rendbe hozni. Egy kis illesztés, egy 2-3-2-es üveg a külső szárnyba (ahogy tervezed), és működik, pedig nálam rendesen fütyül az északnyugati szél. Neked lehet, hogy komolyabb üveg is jöhet. (Egyetlen „hátránya” van, hogy én imádom a vihar hangját, és még az éjszaka is alig hallottam valamit, pedig most cudar szél volt, a vihar hangját is lefogja, persze azt lefogná a műagyag keretes is.)
Az a baj, hogy csúnyán beetették az embereket ezekkel a műanyag nyílászárókkal. A házunkban én voltam az egyetlen, aki felújíttatott, nem cserélt. Arról sem beszélnek, hogy a műanyag kerethez be kell építeni a szellőztetőt, vagy óránként szellőztetni, különben berohad a lakás, arról sem, hogy a műagyagon belül fém van a keretben, tehát a keret jól vezeti a hőt, azaz befele a hideget. Na, ennyi.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.05.15. 09:21:08

@nyünyüge: az elso kepen levo loresszeru ablakra gondolsz? hogy tobb szazezer van belole?

ugye tudod hogy volt II vh is, ahol utana nem lacafacaztak az uj ablakkal?
tehat amit nehany helyen latsz es megszoktal, az lehet hogy mar egy masik verzio!

élhetetlen 2014.05.15. 09:22:19

@élhetetlen: Kifelejtettem. Egy esetben érthető, ahol (pl. a panelek) a régi műagyagot cserélik műanyagra.

nyünyüge 2014.05.15. 09:30:28

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Olyan 100 éves házban lakom, amelyiket találat ért, láttam az egész utcasorról készült háborús képeket.
A lerombolt lakásokban bizony az eredetihez hasonló nyílászárókat építettek be, csak a gipszstukkókat és egyéb díszítéseket pótolták.

A mi lakásunkban a szigetelést végző asztalos csak a vizes helyiségek és és a konyha ablakait tartotta cserélendőnek ill. javítandónak, a többinél max. a zárat kellett javítani. Pedig tényleg 100 éves.

élhetetlen 2014.05.15. 09:33:09

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Ebben így igazad van, de. Én sem vagyok asztalos, de tudom, hogy mire képes egy tisztességes asztalos (tudom, kevés van). Nincs olyan elvetemült fakeret, amit nem lehet egy kis gyalulással, illesztéssel helyrehozni, aztán bele a megfelelő üveg. Nekem a 180x150-es három részes ablak harmincezerbe került, persze le kellett festeni is, de így is olcsóbb minden más megoldásnál.

Lacaca 2014.05.15. 09:36:25

Gáz, hogy belebarmol a homlokzatba, de legalább akkora gáz, ahogy a védett épület kinéz.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 09:41:57

Az épületeket eleve kategóriákba kellene sorolni és egyáltalán nem kellene mindent megmenteni. Viszont amit meg kellene, azt azonnal és állami támogatással. Az Andrássyn vannak pld. ilyen épületek. A spekulációs céllal megvett kiemelt helyen lévő építészetileg értékes épületeket, ha elmarad a teljes felújítás, pedig akkora bírsággal sújtani, hogy a tulaj inkább ingyen lemondjon az épületről.

Amúgy én is álltam dilemma előtt, fa ablakkeret, vagy műanyag. A fa teljes felújításánál maradtam, mert természetesebb, egészségesebb, esztétikusabb, karbantartása olcsóbb. Annak felújítása annyi volt árban, mint a legolcsóbb műanyag.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.05.15. 09:44:18

@nyünyüge:
Szia, tetszik a gondolkodásmódod, ahogyan megközelíted a kérdést, valamint élvezetes a stílusod.
Ha van kedved és időd egy 2-3 A4-es terjedelmű írásra a témában (valamennyi közelmútlttörténeti háttérrel, értem alatta, mint írod: "Persze ez már messzire vezet, az elcs@szett lakásprivatizáció meg egyéb gázos területek felé."), szívesen lehozom vendégposztként.
Üdv.
Géza

nyünyüge 2014.05.15. 10:50:39

@Dobó Géza:
Megtisztelsz, de nem hiszem, hogy élek vele. Nem értek a téma egyik részéhez sem igazán.
Csak idegesít és belepofázom.
Amikor ideköltöztünk a 95 táján és a korábbi lakásszétválasztás miatt betett, gangra néző ajtó helyett egy a többihez hasonló ablakot csináltattunk, a fél várost bejártuk, mire olyan mestert találtunk, amelyiknek van gépe az ablak melletti fedőkeret "mintájának" (lapos hornyok)elkészítéséhez. Ez egy lepukkadt asztalos szövetkezet volt, valahol Angyalföldön). Most valószínűleg kellő sok pénzért volna vállalkozó, de ez nagyban nem megoldás.

goodjohnwin 2014.05.16. 08:27:12

a Wekerle különleges épületei is így lettek tönkretéve szép lassan... az igényesség luxus sajnos, de a legnagyobb gond, hogy legtöbbször fel sem merül.

Sir Galahad 2014.05.17. 16:27:00

@Dobó Géza: Bocsánat, de én nem vagyok városvédő, még csak városvédő blog szerzője sem. Miért az én dolgom volna ennek utána járni? Nem a városvédőknek (embereknek, civilszervezeteknek) kéne?

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.05.21. 12:34:09

@Sir Galahad:
Persze, hogy nem a te dolgod ennek utánajárni, viszont te is megteheted, mint bárki más, ha van rá időd és kedved. Mivel hiányoltad az ügyben a személyes utánajárást, ezért felajánlottam, ha megteszed (akár te, akár más), az eredményről beszámolunk. Mi biztosítunk médiafelületet, aki tud és akar, az pedig utánajár. Sajnos az utánajárásra kapacitásunk nincs. Tőlünk ennyi telik, a semminél (pillanatnyilag)4454 olvasónyival több:-)

dnltoh 2014.05.22. 20:28:59

Ha mindenki így barmolba, úgy nézne ki a város mint Tbiliszi, ott ezt láttam: mindenki úgy gányolt, ahogy éppen gondolta. Hidd el nincs kedved ilyen környezetben lakni.
süti beállítások módosítása