_MG_5054

"Miért mindig csak a tulajról vannak ilyen történetek? Vannak érdekes dolgok a másik oldalról is." - figyelmeztetett KuruttyaSunyi tulaj, aki lenyúlta a kauciót (is) című posztnál. Egyből be is kommentelt néhány esetet tanulságul. Nem mondom, hogy nem tudok elképzelni rosszabb eseteket, de vitaindítónak idekopizom őket, hátha eszetekbe jutnak hasonló történetek. Mert bár többen szerzünk tapasztalatot szemét bérbeadókról, azért ne felejtsük el a szobát/lakást kivevők sem mind szentek.

 

Miért mindig csak a tulajról vannak ilyen történetek? Vannak érdekes dolgok a másik oldalról is.

Pl. 20-as IQ-jú srác tudatosan és szándékosan uszítja az amúgy békés cigány szomszéd pitbulljára a kutyáját, mert az meg volt kötve és akkor lehet. Aztán magyarázhatom a gazdájának, hogy baseball ütő nélkül is megtudjuk ezt beszélni... Szerencsére megoldotta magát a probléma, mert két hét múlva rájöttem, hogy már egy hete nem lakik a lakásban. Persze az utolsó ebéd felét benne hagyta a gondosan kihúzott hűtőben. A kauicó meg éppen csak fedezi a lakásban 3 hónap alatt összehozott károkat.

Aztán jön a 18 éves egyetemista csaj a pasijával, egyszerűbbnek tűnik a helyzet. Az időnként ordító, ultraprimitív rap-re még valahol számít is az ember ilyenkor, de hogy miért érezte szükségesnek a srác, hogy horogkereszteket véssen a falba, arra nem jöttem rá. Aztán amikor egyszer megyek pénzügyeket rendezni előre megbeszélt időpontban, egy vérző, péppé vert fejű srác pityergett lehajtott fejjel a kanapén. Nem a bérlő. Szerencsére a csajt egy félév után kibaszták az egyetemről. Kaució meg ment a fal helyrehozatalára.

Ehhez képest az csak vicces, amikor jön egy fiatal pár, hogy akkor ők minimum évekig maradnának és magukénak éreznék a lakást (ideális bérlő), az első nap nagy lelkesen kifestik az egészet, aztán a második nap közlik, hogy ja bocs mégsem maradnak. Narancssárgára festették.

Vagy amikor egy gyerekét egyedül nevelő, érdeklődő anyuka engem kezd elhordani mindennek, mert nem megyek bele hogy a kiírt díj feléért költözzön be, és értsem meg hogy neki nincs rá pénze.

Szóval nem egyoldalú ez a dolog :P

[Fotó: boskizzi on Flickr - természetesen csak illusztráció]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kiadó albérlet bérlő anekdoták

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr375567583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotyogok 2013.10.14. 10:34:02

És ezek még a hepiendes történetek... A legjobbak a hónapok óta kifizetetlen közüzemi számlák, eladott bútorok, vagy épp a sohakinemköltöző bérlő-fajta.

De nem is kell a rémsztorikhoz tulajdonosnak lenni, nyilván sokan tudnak mesélni ilyen jellegű lakótársi (v)iszonyokról.

Ricoka 2013.10.14. 14:29:30

Ismerősömék kiadott lakásába beköltözik a kedves fiatal pár kisgyerekkel. Eddig ok és még szimpatikusak is.
Aztán felkerülnek a tapétára, bútorra százszámra a helló kittis és barbis matricák, lelép a fickó, csaj feltöri a zárat. Bukta a zár, a tapéta, és a bútor is a matricák eltávolítása után.

halaloszto 2013.10.14. 15:02:13

Es amikor eltunik a berlo, elerhetetlen, es otthagyja az osszes cuccat?

Vajk

Elveszett Angyal 2013.10.14. 15:33:50

Kertes ház, közös udvar. Az albérlő nem hajlandó megkötni az idegbeteg kutyáját, amelyik összeszarja a kertet és megmarja a vendég gyerekeket. A kutyaszart sem hajlandó összeszedni a kutyája után. Mikor kirakják, megkérdezi, hogy de miért? Majd köszönés nélkül durcizva elvonul.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 15:34:22

A megoldás: kemény kézzel bánni a bérlővel, nem engedni, hogy ellazuljon, mert akkor elkanászodik és elkezdi unalmában lerombolni a lakást. Ha viszont megértetjük vele, hogy ki az úr házban, akkor meghúzza magát, mint a kisangyal és még köszönés előtt is elnézést kér.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 15:36:22

@halaloszto:

Az tiszta ügy. Összeszeded a holmit és leviszed a kukához. Aztám sms az ex-bérlőnek, hogy a cucca a kukánál van. Ilyenkor gyorsan megjelenik az "elérhetetlen" illető.

Muhammad Balfas 2013.10.14. 15:41:43

@belekotyogok: Pontosan. Nálunk sokkal inkább a bérbeadó van kiszolgáltatott helyzetben. Valamelyik állami rádión volt pár éve erről egy műsor (talán az archívumban még fellelhető).
Számos rémtörténet volt benne néhány aljas bérlő trükkjeiről. A ki nem fizetett közüzemi számlákról,a lelépéskor leszerelt szaniterekről stb.
A csalásoknak rendkívül sok válfaja létezik. Volt egy bácsi, aki korábbi lakását adta bérbe egy anyukának két kisgyerekkel. A kaució rendben volt, aztán a harmadik hónaptól elkezdett kifogásokat keresni a hölgy, hogy miért késik a lakbér. Végül az 5. hónap elején lépett le 2 hónap kifizetetlen lakbért, és 2 hónapnyi fizetetlen közüzemi számlát hagyva maga után...
A legdurvább mégis az volt, amikor a bérlő meghírdette a lakást hogy kiadó, és 6 reménybeli bérlőtől szedett be kauciót, mielőtt lepattant.

halaloszto 2013.10.14. 15:48:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Vagy megcsorren a telefon, es jon egy kiados fenyegetozes birosaggal, ugyveddel, lopassal, hanyag kezelessel. Es nem alaptalanul.

Vajk

halaloszto 2013.10.14. 15:54:02

Tul sok olyan tortenetet ismerunk, ahol a helyzet tiszta volt, csakhogy mire ezt birosag is kimondta, eltelt par ev, es az ugyved zsebebe vandorolt par szazezer forint.

Vajk

Kuruttya 2013.10.14. 16:16:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @halaloszto: elég csak az SMS-t elküldeni, a cuccokhoz nem kell nyúlni :D

Muhammad Balfas 2013.10.14. 16:39:02

Magyarországon egyszerún nincsen tiszta jogi helyzet ebben az ügyben. Nagyon képlékeny a jogi szabályozása, nincsenek világos szabályok. Az USA-ban ha nem fizet a bérlő, rövid úton a rendőrség segítségével az utcára kerül, nálunk meg egy elhúzódó folyamat veszi kezdetét akár van szerződés akár nincs.

230e 2013.10.14. 16:59:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: voltam ilyen bérlőnél lakást nézni, fordultam is ki, van elég lakás amit ki lehet venni. Általában azok ilyen keménykedők akik lepusztult szart akarnak jó drágán kiadni, telerakva a 60-70-es évek vicik-vacak bútoraival.

A keménykedés helyett sokkal jobb némi emberismerettel rendelkezni (a saját tulajdonomat fogom egy vadidegennek használatba adni), normális bérleti szerződést kötni (megőrülök a közműátírástól, úgyis a tulajdonost fogják végrehajtani), és azt közjegyzővel közokiratba foglalni (ami nem is olyan drága). Nem hinni az ígéreteknek, és nem elcsábulni a lehetetlennek.

@Ches Desmond: közjegyzői okiratba kell foglalni, ez eléggé lerövidíti az eljárást.

bunkocska 2013.10.14. 17:20:35

A szerződés nem segít, pereskedsz ha nem költözik ki, én beköltöztetem mellé Jocót és családját néhány hétre, igaz kis pénz, de a végén megéri és nem kell pereskedni sem....

Muhammad Balfas 2013.10.14. 17:27:54

@230e: És ebben az esetben kinek az utasítására lakoltatják ki? Ebben az esetben-közgyegyzői okirat- nincs hosszadalmas bírósági procedúra?

Bird 2013.10.14. 17:29:46

@230e:
Talán nem eléggé köztudott ez a közjegyzői lépésre hivatkozás.

Ha a bérlő a közjegyzőnél kijelenti, hogy egy év múlva kiköltözik, akkor az idő elteltével, illetve ha rendkívüli ok (nem fizetés vagy más nem normális viselkedés) miatt el kell mennie, akkor a végrehajtó másnap kiteszi a lakásból, nincs lehetőség és szükség több éves perre.

Az állandó bejelentést (leginkább ha a bérlő a fizetős parkolási környéken autóval akar parkolni) pedig csak így érdemes csinálni.

A közjegyző egy nem előtte készített szerződésből kiveszi az erre vonatkozó pontokat és elkészíti az okiratot 2 oldalon (kb. 18 ezerért) vagy 3 oldalon (kb. 21 ezerért). Ezt a bérlők vállalni szokták az ingyen parkolásért.

Azt hiszem, hogy (egyelőre) nem kell félni, hogy ez az irat eljut az adóhivatalhoz...

Muhammad Balfas 2013.10.14. 17:29:49

@bunkocska: Viszont ha szerződés van,nem költöztethetsz be mellé senkit, mert az magánlaksértés, hisz ő jogszerű bérlő csak van egy lezáratlan peres ügyetek.

M. Péter 2013.10.14. 18:42:52

@Ches Desmond: Az USA 50 államból és Washington fővárosból áll, ezeknek mind saját jogrendszere van, ezenkívül lehetnek megyei vagy városi rendeletek is a lakásbérlésről. Az USA-ban jogállam van, a rendőr nem fogja csak a bérbeadó kérésére kirakni a bérlőt, hanem előbb egy bírósági határozat kell.

Muhammad Balfas 2013.10.14. 19:34:36

@M. Péter: Nem arra gondoltam, hogy bemegy a bérbeadó a rendőrségre és már mennek is, de sokkal gyorsabban lezárják ezeket az ügyeket, és valamilyen tiszta szabályok alapján megszületett gyors végzés birtokában intézkedhetnek.
Az eleve rossz szándékú bérlő nem bízhat a jogi rendszer hiányosságaiban, és lassúságában.

bigmac 2013.10.14. 19:35:42

@Bird: ha közjegyzőjöz mész albis szerzödést irni akkor már elötte adószámot kell igényelni a kecóra és igy kell lepapirozni...boccs:)

Bird 2013.10.14. 19:51:41

Nem azt írtam, hogy a közjegyzőnél készül a lakásbérleti szerződés, hanem azt, hogy az előre elkészített és aláírt szerződéssel megy el a bérbeadó és a bérlő a közjegyzőhöz, ahol a bérlő nyilatkozatot tesz a megjelölt időben, valamint a szerződés megszegésekor történő kiköltözésről. Ehhez semmiféle adószám nem kell.

230e 2013.10.14. 19:52:13

@Ches Desmond: nem kell pereskedned, közvetlenül végrehajtható okirat

230e 2013.10.14. 19:54:22

@Bird: valami ilyesmi összeget mondtak nekem is, csak az emberek nem igazán szeretnek pénzt kiadni, inkább utána bosszankodni és 5-10X annyit kifizetni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.10.14. 20:11:28

@Ches Desmond: egyreszt
masreszt egy berleti szerzodes azkb 9-10 oldalas de elkepesztoen apro betuvel kell elkepzelni
ezzel a betutipussal ,amivel itt irok kb 50-60 oldal
/A4/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.10.14. 20:16:00

@M. Péter: ami kb 3 nap alatt meg van
ha nem fizetsz, vagy mas problema van
kapsz egy felszolitast
teszem azt 8 nap
ha nem megy a penz, a dolog megy a birohoz, aki elrendeli a szerzodes alapjan a kilakoltatast
ez megy ugy altalaban
kivetelek vannak mindig mindenhol
persze az is teny, hogy itt a lakasok berbeadasat nagy reszben cegek vegzik, jogi hatterrel es kidolgozott szerzodessel

mas a helyzet ha csak a maganszemely engedi be a hazab-lakasaba az alberloket

Dashausingatlan · http://www.dashaus.hu 2013.10.14. 22:07:49

Egyébként tőlünk nyugatra sem sokkal másabb a helyzet. A 90-as évek végén egy kis időt Svájcban töltöttem munkavállalóként és egy ingatlanosnak segítettünk felújítási munkálatokban. Sokszor a fenti képhez hasonlókat láttunk.

Fredddy 2013.10.15. 01:13:34

Én legtöbbször olyat látok, hogy kedves, szerény egyedülálló asszony kiveszi a lakást, mint egyedülálló. Aztán hirtelen odaviszi a két gyerekét, a fél- vagy egészen alkoholista élettársát, és, ha szerencséje van az embernek, még egy kutyát is. Persze valahogy biztos ki lehetne dobni őket, de mikor fél évet kell várni, hogy valaki kivegye a lakást, a tulaj inkább tűr, és reméli, hogy legalább a fizetnivalókat korrektebben intézik (nem).

Kentetsu 2013.10.15. 12:06:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Aha, vagy ha ezt csinálod a normális bérlőddel, akkor simán ott hagy a fenébe. Szerződést kell írni, nem feketén kiadni és a szerződésben mindent rögzíteni. Pl. 2havi közüzemi tartozás esetén helló, pl. ha a szomszédoktól jogos panasz érkezik helló, stb ... Csak ugye büdös a szerződés, mert akkor adózni kell, meg szolgáltatni. Azt meg végképp nem értem, hogy a tulajdonosok miért képzelik azt, hogy értük van a bérlő. Jelen esetben ő szolgáltat(na), de a patkánylyuk design a menő mostanában és mellé olyan tulajdonosi hozzáállás, mintha szívességet tennének azzal, hogy kiadják a lakásukat. Ez üzlet! Mint üzlet tiszta jogviszonyokat kell teremteni és akkor nincs gond.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 12:34:02

@Kentetsu:

Az adózás és a szerződés 2 külön kérdés. Sosem adóztam és mindig kötöttem szerződést.

Bird 2013.10.15. 15:45:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Kicsit óvatosabban fogalmazz, mert nincs messze az az idő, amikor egy ilyen beírás után kideríti az adóhivatal a kommentelő elérhetőségét...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 15:51:53

@Bird:

1. Külföldön élek.

2. Nem adtam ki Mo-n lakást 2006 óta. Elévült régóta az adócsalás.

3. Nyilvános nick vagyok, eleve lehet tudni ki vagyok, nem kell nagyon nyomozni.

bigmac 2013.10.15. 20:08:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: " A megoldás: kemény kézzel bánni a bérlővel, nem engedni, hogy ellazuljon, mert akkor elkanászodik és elkezdi unalmában lerombolni a lakást. Ha viszont megértetjük vele, hogy ki az úr házban, akkor meghúzza magát, mint a kisangyal és még köszönés előtt is elnézést kér."

Szerintem lakást még csak véletlenül se adjál ki senkinek, az ilyen birkákat csinálják meg az elsö kanyarban
Amortizáció baszod....

bigmac 2013.10.15. 20:11:42

@Bird: az a kiköltözési nyilatkozat...jah hogy arra gondoltál...praktikus dolog az tény, de ki megy ilyennel közkegyzőhöz amikor be se jelentik albit?...necces

Bird 2013.10.15. 20:23:05

@bigmac:

Pedig fentebb egyértelműen kiköltözési nyilatkozatról beszéltem, hiszen többször azt írtam, hogy a bérleti szerződést nem a közjegyzőnél kötik, ott csak bemutatják és a bérlő nyilatkozik, hogy kitehetik az utcára, ha lejár a bérleti időszak vagy nem tartja be a szerződés egyéb pontjait.

Ha a bérlő ingyen akar parkolni, akkor be szeretne jelentkezni állandóra, amit ezzel lehet lefedezni. És ennek még nincs köze az adózáshoz...

bigmac 2013.10.15. 20:31:01

@Bird: ok benéztem...ok amit irsz csak az a baj hogy az átlag szállásadó leszarja a parkolásod, leszarja ha fake a lakcimed, szarik mindenre, fizessél mindent ne rinyálj semmiért és örülj hogy ott lakhatsz

A közjegyzőtöl meg fosnak me hátha megtudja nav...hiába magyarázod nekik az átag sajna egy tuskó

Legalább is ez a tapasztalatom

D2 2013.10.16. 16:32:50

"Mert bár többen szerzünk tapasztalatot szemét bérlőkről, azért ne felejtsük el a szobát/lakást kivevők sem mind szentek."

A bérlő nem az aki kiveszi a szobát/lakást?
süti beállítások módosítása