csekati: Fürdőhangulat

 

Csekati Fürdőhangulat című képét az Indafotó Urbanista-csoportjába töltötte fel. Köszi!

Persze az ember tudja, hogy az országok, városok vezetői jót akarnak, de egy gonosz hang mégis azt súgja olykor, hogy a nagy közérdekű fejlesztések mögött - horribile dictu -, olykor talán önös érdekek állnak. Természetesen az ilyen gondolatokat mindig makacsul elhessegetem.

Amikor ránk zúdult másfél éve Szőcs csodálatos ötletcunamija konflisokkal és alagúttal, felmerült a múzeumi negyed kialakítása is (vagyis összeterelni a város fontosabb kiállításait Pestről és Budáról újépítésü ingatlanokba a mai 56-osok terén). Akkor azt írtam, hogy:

 

"Ööööö. A múzeumi negyed nem is lenne rossz ötlet, ha rengeteg elköltésre váró pénzünk lenne. De nincs. Akkor sem, ha Szőcs szerint az alagút és a múzeum együtt nem is olyan drága, "összevissza" 20 milliárd. Hacsak... Hacsak nem épül mellé egy MNG Point vagy Art Liget Center vagy Andrássy Office Corner. Bár ha megnézzük, hogy egy Nemzeti Színházra és egy Müpára hány irodaház jut, vagy mennyi épült a Millenárisba, akkor nem biztos, hogy megúsznánk egyetlen ilyen létesítménnyel." 

Jé, és mit ad Isten. Amikor a napokban előkerült ismét a koncepció, már szó sincs benne konflisokról és alagútról, viszont felbukkant Demján Sándor neve és az első profitorientált ingatlanfejlesztés terve, amiről korábban szintén nem esett szó.

(És akkor most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy a negyed 20 milliárdos tervezett költsége egy csöppet megszaladt és most 70 milliárdnál tart. Lehet, hogy úgy értelmezték a negyed költségét, hogy ez csak a költség negyede.) 

Na de lássuk:

Az Index kérdésére a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy ez a PPP nem olyan PPP lesz, mert itt „a magántőke a saját rizikójára fektet be”. Így épül majd például termálhotel a Széchenyi fürdő mellé, mondta el Baán László.

Termálhotel a Városligetben? És akkor ez még nem is a Múzeumi Negyed!

Vannak fokozatai az ilyen köz és magán célt egyesítő fejlesztéseknek. A legelrettentőbb ugye a Zsámbéki-medence Szilícium-völggyé varázslása volt, melyből végül csak egy ipari park lett. Vagy ott a Vörösmarty tér 1., amely eredetileg szintén közterületet foglalt volna magába: ennek a helyén ma boltok állnak. A Millenáris és a Millenniumi Negyed esetében legalább megépültek a közcélú projektek (bár nem akármilyen áron).

Valószínűleg nem bosszantana ennyire az egész, ha nem a Városligetről lenne szó. Pont ugyanaz a bajom vele, mint a Demszky idejében megálmodott Tabán-fejlesztésekkel. Az érv az volt ott is, hogy de hát régen is épületek álltak arra.

Igaz, de ez a XXI. század!

Teljesen más a szerepe, jelentősége, értéke ezeknek a zöldterületeknek, legyen szó akár a Tabánról, akár a Városligetről. Arról nem is beszélve, hogy egészen máshol helyezkednek el a mai városszerkezetben, mint a XIX. századiban. Nem is azért fáj az egész tervezgetés, mert felmerül bennem a közpénzek elfolyatásának lehetősége, a közvagyon, közterület elherdálása - hiszen ezt mint mondtam elhessegetem.

Engem az egyik legfontosabb budapesti zöldterület sorsa aggaszt. Oda ne fejlesszen nekem senki hotelt, "saját rizikójára" se! 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest múzeum szálloda építés városliget xiv. ker széchenyi fürdő 56-osok tere

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr615074173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Übermayer 2013.02.11. 14:34:05

azért egy félmondatnyi fikció miatt ne kapjál infarktust

hatja 2013.02.11. 14:36:23

szánalmasnak tartom az egész múzeumi negyed ötletét ebben a formában, és semmi nem is indokolja... egy múzeum nem ruhabolt, hogy bemegyek a plázába és egy délután alatt végigjárok nyolcat. esetleg akkor tudnám támogatni, ha meglévő ingatlanok hasznosításával járna a dolog de nulláról újjáépíteni egy csomó múzeumot... komolyan?

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2013.02.11. 14:56:31

Na az ilyenek basszák fel az agyamat pl. a Fidesszel kapcsolatban. Egy konzervatív ne essen már neki így semminek. Hehe. persze ha konzervatív.

die nadel 2013.02.11. 16:05:57

A termálhotel terve közel 80 éves. Előkerült a 30-s években, meg is születtek az építészeti tervek, aztán a háború után - igaz akkor az Állatkert helyén akarták megépíteni, az Állatkertet meg Óbudára paterolni - és most megint. Az egész Városliget - koncepcióval az a bajom, hogy szemmel láthatóan nincs koncepció. Ötletelés van, nem tudni kik, sötét szobák mélyén porolják le a régi terveket, mert meg kéne tölteni tartalommal 120 mrd elköltését. A legszebb azonban a főváros mélységes hallgatása, egy szavuk nincs ahhoz, hogy valakik a minisztériumban gondolatban már teleépítették az ő telküket. Mert az államnak csak egy kis darab területe van a Városligetben, a volt expo telek, a többi a fővárosé.

Krutzifix 2013.02.11. 19:04:57

@die nadel: Micsoda öröm lenne, ha kiderülne, hogy valóban az a cél, hogy tartalommal töltsék meg a 120 mrd elköltését! De az a gyanúm, hogy csak el akarják költeni... hogy hogyan, azt inkább ne feszegessük...

clegane 2013.02.11. 19:38:16

@Übermayer: "félmondatnyi fikció", ezzel véded a kormányt, hogy fiktív hülyeségeket beszélnek? mással nem is nagyon lehet az biztos!

ami engem illet, nekem a tököm tele van a korrupt politikusok hazudozásaival. minden ilyen ötletelésről ordít, hogy lopásra találták ki az egészet. majd jól megszedik magukat ebből a projektből is, a liget meg kicsit összébb megy, hát kinek fáj az! hánynom kell. nem lenne szabad semmihez hozzányúlniuk, amíg nem oldják meg előbb a teljes átláthatóságot, és nem hozzák nyilvánosságra a terveket arról, hogy milyen felmérések és igények alapján vágnak bele.

vakapad 2013.02.11. 20:01:09

Nagyonnagyon félek, hogy az Állatkert bővítésekor nem épül parkolóház a Hermina út és Hungária körút közé, a felüljáró melletti sarokba. Ha épülne, végre meg lehetne tiltani a parkolást a liget frekventált részein. De hát ez csak hiú remény, mikor ma is meg lehetne tiltani, oszt mégsem teszik (aki megy, menjen trolival).

komplikato 2013.02.11. 20:07:39

@hatja: Azok után ahogy a múzeumok legalább felét egy tollvonással csődközeli állapotba tették amikor rá "hátékázták" az önkormányzatokra, tarkón kéne csapni aki kiagyalta ezt a baromságot. Könyörgöm már a Nemzeti és több nagy múzeum is csak félgőzzel működik!

Másrészt ahogy jött a hír a 120 (122?) milliárdos Városliget fejlesztésről, egyből kinyílt a bicska a zsebemben.

Így első blikkre "ezektől" az arcoktól pont olyan beégés utánérzetem van, mint a Világkiállítás vagy a Kormányzati negyed projektek voltak.

Vittore. 2013.02.11. 20:16:21

Én csak azt csodálkozom, hogy miért vártak vele eddig? Miért, ha most a Városliget közepén eldózerolnák a budit, a focipályát meg ahol a gyerekek futkosnak, elsőrangú hotelt, vagy lakóparkot lehetne felhúzni oda. Tiltakozna valaki? Senki, max 100-200 ember.

OFF: Bár engem már az is zavar, hogy a liget közepén halad át a trolivonal, meg arra mennek elég gyakran a rendőrök is, és ezek a jó képességűek mindig nyomják ám neki, mint az állat. Az ember meg nem tud átvágni a Hősök terétől a Dürerig a kutyájával normálisan, mert arra kell figyelni, melyik talpas BKV sofőr csapja el a kutyát ha éppen belefeledkezik a játékba. Ott a Dózsa György út, de a trolit a park közepén kell átvinni. Bravó!

lyia (törölt) 2013.02.11. 20:28:52

Akkor inkább egy vízlépcső a Dunakanyarba.

lyia (törölt) 2013.02.11. 20:34:09

@lyia:

Igazam van, mert Orbán még nem termelt áramot, csak feszültséget keltett.

christophe 2013.02.11. 20:47:39

ès ki fogja a pàlyàzatot elnyerni,na ki???

grani 2013.02.11. 21:17:20

Termálhotel a Városligetben? Nagyon jó ötlet. Támogatom. BP egy roncsváros lassan. Egy konzervált nyomortanya, hála a "városvádőknek". Semmi fejlődés nincs. Hahó, nem a 19. század van, hanem már a 21. Ideje lenne fejlődni és nem csak azt konzerválni, amit kétszáz éve építettek. Valami hagyni az utókorra, amire büszkék lehetünk és ami 21. századi és nem utánzata a 19. századnak.

Saga 2013.02.11. 21:26:23

@vakapad: csak halkan megjegyzem, hogy a mexikói úti P+R-be már nem lehet 7 után beférni. Ha már a ligetbe sem lehetne, akkor az M3 bejárói hova pakolják a kocsit. Metró nem megy kijjebb sajna.

Vitéz László 2013.02.11. 22:12:55

elszál mint a ceppelin !!!!

ducse911 2013.02.11. 22:44:52

Szerintem meg egy fasza kis 100 méter x 100 méter alapterületű 70 méter magas piramis kéne. Köré meg egy kevés homokot is szórnék, meg még tevékkel is turbóznám. 200 milliárd nem is lenne sok érte. Gondolkozom még a "magyar" Niagara vízesésen is ...

Csabi. 2013.02.11. 23:07:40

@Übermayer: :)))) ezt kezdtem leírni, csak hosszabban:))))

SZDSZPistike 2013.02.12. 00:05:10

Annak idején habzott a fideszgépezet szája, hogy Demszkájék Hotelt akarnak a Városligetbe, ami el fogja azt csúfítani, és nem való oda, csak a liberálisoknak semmi sem szent, különben hazaárulás lenne oda építkezni. Igaz, akkor még a Provident is hazaellenes szervezetként volt feltüntetve, ma pedig a kormányzati erők egyik vezető személyiségének kedvenc futball csapatának egyik főtámogatója, díjnyertes vállalkozás.

Szóval változnak az idők, ami akkor nem volt valami jó ötlet, az ma már zseniális terv.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.12. 01:25:20

kell a 300 milla melle meg par mrd a valasztasi koltsegveteshez

amugy meg en is jobban orulnek ha Demjan a kontenervarost epitettetne oda, csak ideiglenes jelleggel :))))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.12. 01:30:35

@Saga: csak ugy halkan megjegyzem hogy vannak P+R -ek, pl. Szodligeten meg Vacott, majd ha ott se lehet lerakni akkor elkezdek sirni, de addig alakitgassak csaqk ki azokat a parkoloovezeket, mert azert tavol tartjak magukat azoktol...
az egyeduli gondot abban latom, hogy egyre kiljebb szoritjak oket, es a kinti teruleteken a pooogimesterek meg lassan kapcsolnak, mert elobb kell egy kis sajat lakossagszivatas, hogy valztozasok lehessenek...
lasd Dercze es a piaci parkolo

titirii 2013.02.12. 01:41:52

Én meg annak örülnék végre ha a sok politikusnak csúfolt galléros banditát és a sleppjét, azok a polgárok akik végre megunják ezt a tragikomédiát ami ebben az országban megy évtizedek óta, fognák és hazaárulásért minimum száműznek az országból(persze egy teljes vagyon elkobzás után) vagy inkább csak tucatjával a Dunába dobálnák.
A következők a sorban pedig azok a nagy vállalkozok lennének akik pénzelik őket, cserébe pár állami megrendelésért,vezető pozícióért.

sajnos túl szép utópia, tudom.
bocs az offért

nod20 2013.02.12. 01:55:20

@grani
A Kálvin teret és a Vörösmarty teret is "sikerült" konzerválni...

Semmi értelme nincs egy hotelnek a városligetben. Főleg úgy nem, hogy letarolják Bp. amúgy is kevés, zöld területét.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.02.12. 05:57:35

Engem meg az idegesít, hogy soha semmi nem épül meg ebben az országban, mert kell a pénz nyugdíjemelésre. 100 éves épületek között járunk, hamarosan ránk fog omlani az egész.

Nincs gyaloghíd, óriáskerék, kilátó, lanovka, emblematikus épület, luxushotel, stadion-pláza, felhőkarcoló, magasvasút, alagút, Hundertwasser, Sagrada Familia, mittudomén. Egyszer már csak viccből is építeni kellene valamit!

Koky_ 2013.02.12. 07:38:31

@Vittore.: Nem csak a budit dózerolnák el... Szerinted nem tarolnának le még több zöldterületet? Mert akkor már ilyen-olyan járda, egyéb utak a hotelig, stb... Azért 200 embernél kicsit többen háborodnának fel.

Koky_ 2013.02.12. 07:40:47

@sokasebi: Az nem idegesít, hogy egyre fogy a zöldterület? Felhőkarcoló Budapesten???? Tele vagyunk "lakatlan" irodaépületekkel, ezer plázával! Minek??

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.02.12. 08:15:03

@Koky_: Milyen zöldterület fogy? Ott a Népliget a csöveseknek, meg a várostól elzárt Duna-part, azok sincsenek kihasználva. A Margitszigettel is az a baj, hogy kimész futni, de nem tudsz venni egy üveg vizet, ugyanakkor tele van állami tulajdonban lévő, üres, omladozó épületekkel.

Üres irodaházak meg pont azért vannak, mert egy kutyaszaros aládúcolt nyomortanya nem befektetési célpont.

xGéza 2013.02.12. 12:02:28

valamikor a 90-es években olvastam egy cikket, miszerint a Széchenyi fürdő gazdaságos üzemeltetését nagyban megkönnyítené egy hozzá kapcsolódó gyógyszálló. Erre a cikkíró a lepukkant Vidámpark területének egy részét javasolta, a maradékot pedig az Állatkertnek adta volna. Akkor ezt senki nem vette komolyan, legalábbis komolyabb visszhangot nem váltott ki a téma. Most a Vidámpark bezárása napirenden van, igaz, jelenleg az egészet az Állatkertnek szánják. Az állatkert területének szignifikáns növelése pedig valószínüleg akkor is meg tudna valósulni, ha egy szálloda is kapna belőle valamennyit. De itt tényleg nagyon át kellene gondolni a preferenciákat, mert a Vidámpark területe egyszer szabadul fel, akkor kell jól dönteni.

Egyébként az a korábbi cikk a vidámparkot a Népligetbe szánta, állítólag annak is vannak történelmi hagyományai, ott is volt hajdan egy vurstli-szerű mutatványos-központ.

2013.02.12. 13:13:25

Úgyse lesz ebből semmi.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.13. 00:26:18

@sokasebi: "Nincs gyaloghíd, óriáskerék, kilátó, lanovka, emblematikus épület, luxushotel, stadion-pláza, felhőkarcoló, magasvasút, alagút, Hundertwasser, Sagrada Familia, mittudomén. Egyszer már csak viccből is építeni kellene valamit!"

ez azert nem teljesen igaz...
lasd Volgyhid, vagy az ING szekhaz, esetleg az aranyaron epitett belvarosi negyes metromegallok, mini felhokarcolonak meg az erste szekhaz
a hundertwasser elleneben az ING szekhazat ajanlanam...
sot mostanaban a focistadionok is epulnek

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.13. 00:27:37

amugy fovarosi szinten nem uj szallok meg furdok epiteseben kellene gondolkodni hanem KINYITNI a Lukacsot
eloszor azzal vergodjenek zoldagra, majd utana lehet masokkal kezdeni :)
süti beállítások módosítása