titleimage[1].jpg

Ma és holnap is Urbanistás színekben leszek ott egy-egy eseményen, ami talán Titeket is érdekelhet.

Ma (szeptember 9-én, vasárnap) a városligeti Kertemben 4-től a Könyvkolónia rendezvényén veszek részt. Ez egy amolyan könyvközösségi oldal, aminek időnként piknikeket tart, mint amilyen ez is. Bár egykor rengeteg könyvet faltam, az utóbbi időben sajnos leszoktam erről. Az elmúlt hetekben az összes irodalmi tevékenységem kimerült abban, hogy bottal megfenyegettem a Karafiáth Orsit. Ám a szervezők szerint ez nem akadály, mint írták:

"nem kell beszédet tartani, meg semmi ilyesmi. ülni kell, nevetni és kulturáltan alkoholt fogyasztani"

Remélem ez menni fog.

Holnap (szeptember 10-én hétfőn) ennél sokkal szakmaibb és az Urbanistához több szállal is kötődő program lesz a Blaha Lujza téri Corvin Áruházban fél 7-től. Egész pontosan a harmadik emeletén, itt nyílik meg ugyanis a Müszi - vagyis a művészszint (bejárat a büfék mellett a piros ajtón). Ennek kapcsán levetítik 7-től a Gruen hatás című filmet, utána Kádár Bálint (BME), Radványi Gábor (Futureál) és én beszélgetünk Polyák Levente (KÉK) moderálása mellett "a vásárlási minták és üzlettípusok átalakulásáról, illetve ezeknek a városokra gyakorolt hatásáról". Aki ezt kibírja, az 9-től megnézheti a Müszit is!

Amúgy a film (és ennek köszönhetően talán a beszélgetés is) nagyon érdekes lesz. Íme:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest könyv program városliget blaha lujza tér bevásárlóközpont palotanegyed kertem viii. ker xiv. ker corvin áruház

bzdmg: HPIM3471

Fotó: Sárhelyi Klári (Szent István park) és bzdmg (Lágymányosi öböl)

Hölgyeim és Uraim elérkeztünk az Urbanista és az Otthontérkép Városnegyed-bajnokságának első negyeddöntőjéhez! Aki itt nyer, az már tuti dobogós (mert akárcsak az EB-n, itt sincs bronzmérkőzés - két harmadik helyezett lesz). Első körben rögtön itt egy nagyágyú, BELSŐ-ÚJLIPÓTVÁROS (mely komoly eredménnyel, 219 szavazatot begyűjtve ütötte ki Budavárt), de BELSŐ-KELENFÖLDet sem kell félteni, hiszen ha Lipótvárost könnyedén maga alá gyűrte, talán az "új" sem okoz neki gondot.

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 15-e délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja)

Bővebben az egész bajnokságról itt olvashattok!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest újlipótváros kelenföld xi. ker xiii. ker városnegyedek

Valakinek eszébe jutott a Tumblren és beírta az ingatlan.com keresőjébe, hogy "ékszerdoboz".

Nektek amúgy mi a kedvenc ingatlanos szavatok? Én először a madárcsicsergőssel akartam indulni a képzeletbeli versenyen, de arra csak 193-at dobott ki Budapesten. Aztán beugrott a tuti, az ősfás, na arra már 906-ot! Tiszta Jurassic Park van itt kérem. (Tipp: Szily Laci - kösz!)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanos

Aranykéz utca 2.jpg

Aranykéz utca 2., Román Ernő és Román Miklós, 1912 (c) zsuzska.meszaros/flickr

Még valamikor tavasszal ajánlotta figyelmembe Aesculus (a Táj-Kert bloggere) ezt a roppant méretű fotógyűjteményt, amit Bolla Zoltán halmozott fel a Google Plus oldalán. Nincsenek rendszerezve, nincsenek túlelemezve, változó a fotók minősége, sőt a stílusmeghatározásokkal is kötözködhetnének néhol a kötözködni vágyók. De a lényeg, hogy remek az egész, mint ahogy az amatőr archív képeket gyűjtő Fortepan is remek - csak ez épp nem az életből ellesett pillanatokat, hanem épületeket, épületrészeket dokumentál úgy nagyjából nyolcvan-száz évvel ezelőttről. Főleg Budapestről, de akadnak benne más nagyvárosokban készült fotók is.

Pár klassz elemet kiemeltem (sajnos nem tudtam levetkőzni az iróniám, hogy ne a fenti fotót válasszam nyitóképnek - igaz, az még inkább az előzményekhez tartozik), de a sort nagyon sokáig lehetne folytatni. Jó böngészést!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

goldenblog2012_200mw[1].jpgTegnap éjfélkor zárultak az urnák, véget ért a Goldenblog verseny közönségdíjának szavazása. Bár hivatalosan még nem hirdették ki az eredményt, nagyon úgy néz ki, hogy 15,6%-kal az első lett az Urbanista a helyi.érték kategóriában. 

Köszönöm mindenkinek a szavazatokat és persze gratulálok a többieknek is az eredményekért. Érdemes végigböngészni a többi top 10-be jutottat is - bár egyik sem városblog, inkább egzotikus tájakkal foglalkozó oldal. A zseniális nevű IndiaPasst például úgy ismertem meg, hogy végig szorosan a nyomomban voltak.

Ha jól emlékszem, az Urbanista négy év alatt még soha sehol nem nyert semmit, szóval, most nagyon jó. Köszönet mindenkinek!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: blog goldenblog dicsekvés

Médiadíj 2012

Idén ősszel is megrendezik a Média Építészeti Díját (melyről nem először esik szó az Urbanistán), ahol újságírók, szerkesztők és médiamunkások mondják el a véleményüket: nekik melyik épület tetszik a legjobban a tavalyi felhozatalból. A legjobbakat egy nemzetközi szakmai előzsűri válogatta ki 47 épület és 77 terv közül. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: média építészeti díj

szilagnes: Plein art Ráday utca 2 cerezo: Wekerle II.

Fotó: szilagnes (Ráday utca) és cerezo (Wekerle)

Amikor gyerekként Kispest (vagyis Honvéd) - Ferencvárosra vitt ki apám a Népstadionba (páros meccs volt, előtte talán az Újpesti Dózsa játszott a Vasassal), nem gondoltam volna, hogy egyszer én is egy hasonló összecsapást fogok vezetni. Merthogy valami ilyesmi történik most itt az Urbanista és az Otthontérkép közös játékában, a Városnegyed-bajnokság utolsó nyolcaddöntőjében, ahol BELSŐ-FERENCVÁROS csap össze a kispesti WEKERLETELEPpel. 

Vajon sikerül-e Ferencvárosnak két versenyzőt is továbbjuttatnia a negyeddöntőbe? (A József Attila-lakótelep már ott van.) Vagy sikerül-e a városmagtól legtávolabb eső versenyzőnek, egyedüli kertvárosi részként továbbküzdenie magát?

Azok kedvéért, akik nem tudják, miről van szó, elárulom, a cél: megtalálni azt a budapesti városrészt, amelyet a legtöbben szerettek. A játék menetét, állását itt találjátok részletesen. Voksolni pedig egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 13. délig.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ix. ker xix. ker wekerletelep városnegyedek belső-ferencváros

?Balláék nem is olyan régen küldtek egy összeállítást arról, hogy mennyire változtatta meg a KÖKI Terminál megépülése a helyi ingatlanpiacot. Most egy újabb elemzéssel rukkoltak elő, ezúttal Zuglóról, mely furcsa mód megőrizte azt a harminc-negyven évvel ezelőtti imidzsét, hogy tulajdonképpen kertváros - holott már szinte minden talpalatnyi földjén társasház áll. De vajon hogy látják mindezt az ingatlanosok és az ingatlanvásárlók? Melyek erősségei, gyengeségei és hol mennyiért vehetünk kecót. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlanpiac xiv. ker

200464_498377460173296_981290442_n.jpg_960x720

"Zseniálisan elborzasztó, újépítésű ház" - írta Gergely, aki a II. kerületi Daru utcában lőtte a képet. Szerintetek? Nekem amúgy legjobban az igényes parkolásgátló tetszik, az ablakok (vakablakok?) működését meg egyszerűen nem értem.

Frissítve: mint arra Cook Kapitány kommentjében felhívta a figyelmem, a Norcon megvan a ház átépítés előtti változata is. Így már érthető, miért ilyen a tető (bár az nem, hogy miért hagyták meg pont azt érintetlenül). Nagyon különös, akár csak a szomszéd "kutyaólablakai" a tetőn. Íme:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest fénykép ii. ker iii. ker fura ingatlan daru utca

ACCamera-9

A buddhizmust mindig valami misztikum lengi körül, pedig elég nagy hagyománya van nálunk. Kőrösi Csomát afféle szentként tisztelik, sőt városi legendák szerint még a legkeményebb kommunizmus idején is szemet hunytak a működésük felett – tekintettel Rákosi mongol jakut feleségére*. Mindenesetre azt ezzel együtt sem gondolnák sokan, hogy a budapesti Rózsák terén van a legnagyobb világi buddhista központ. Mármint a világ egyik legnagyobbja. Most pedig hozzáfogtak az átépítéséhez – lássuk milyen lesz! 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest templom felújítás átépítés műemlék vii. ker rózsák tere középső-erzsébetváros huszár utca

torolheto.jpg

Fotó: Vargosz/ÉLETképek

Annyira ismerős. Mintha tegnap láttam volna valahol. De aztán lehet, hogy tényleg csak gyerekkoromból emlékszem a sárga keramitkockákra? Ha tudjátok merre találni ilyet Budapesten, osszátok meg velünk!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés út töri gépkocsi burkolat pestújhely xv. ker

süti beállítások módosítása