'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

Az 56-os emlékmű nem könnyű műfaj, egy az egyben idézhetném rá, amit az utcanevekről írtam, úgyhogy idézem is:

a béna Trianon-emlékmű vagy a pocsék holokausztfilm felette áll a kritikának, mert aki rosszat mond rá, az egyből hazaáruló vagy náci lesz. Vagyis egybemossák az alkotást a "modellel"

Valóban kevés a jó forradalmi emlékmű, de ez tulajdonképpen minden műtípusra igaz. Az 56-osok nagyjából három fő csoportra oszthatók:

1. Kopjafák

2. Valamilyen 56-os motívum: "pesti srác", lyukas zászló stb.

3. Biankó emlékmű (Ezeket úgy képzelem, hogy terveik tucat szám hevernek a szobrász fiókjában és amikor jön a megrendelés, akkor gyorsan ráírja valamelyikre, hogy 1956, vagy Városunk alapításának 500. évfordulójára, esetleg A magyar tudomány úttörőinek és kész is.)

Félreértések elkerülése végett, a fentiek közül bármelyik betöltheti a szerepét tökéletesen, a lényeg (akárcsak a templomoknál), hogy az azt használó közösségnek megfeleljen. Persze azért nem hátrány, ha a műalkotás is jó - szerencsére akadnak ilyenek is.

Az én kedvencem talán a szegedi Melocco-szobor, a Szabadság pillangója, ahol az emberek nagy erőlködéssel próbálnak a levegőbe emelni egy fáradt, talán már nem is élő lepkét:

bethy1309: Szeged Melocco Miklós alkotása 56-os emlékmű

 

Kicsit mintha ennek a pillangós emlékműnek lenne vázlatos formája a majd tíz évvel később emelt központi 56-os emlékmű a Városligetben, csak kevesebb szomorúsággal. Kár, hogy felállításakor annyira viharos volt a politikai helyzet, hogy nem kapott igazán figyelmet az i-ypszilon csoport alkotása, viszont - szintén a viharos politikai helyzetnek köszönhetően - amit kapott, azt szinte csak politikai szimpátia alapján. Pedig jó mű ez is, tessék kicsit elveszni benne.

Puffancs: 56-os emlékmű

 

Mindezt csak azért írtam meg, mert a hétvégén újabb emlékművet avattak. Megint szomorút, de hát nehéz egy ilyen tiszavirág életű forradalom és szabadságharc sok éves megtorlásai alól előkotorni azt a pár nap boldogságot. 

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

A pestszentlőrinci Hargita téren november 4-én felavatott emlékmű városi szinten is jelentős méretét és tematikáját tekintve. Sőt tulajdonképpen dupla emlékmű, hiszen megjelenik benne egy korábban itt állt alkotás lenyomata is. Jól sikerült!

Ahogy a sajtóközleményben áll:

 

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

 

Az emlékmű F. Kovács Attila Kossuth díjas művész, Schmidt Mária történész és a Terror Háza Múzeum koncepciója alapján készült. A hatalmas kőtömböt formázó emlékmű apró  bazaltkockákból áll össze, minden egyes bazaltkockán egy-egy 56-os mártír neve szerepel. Az emlékművön mintegy 2393 áldozat neve szerepel kőbe vésve, közöttük 59 kerületi lakos is, akik a forradalom napjaiban és a későbbi elszámoltatásokban vesztették életüket, azoké a hősöké, akik életüket adták a szabadságért.

A koncepció szerint az emlékmű környezetének rendezésére is sor kerül, vérszilvafák kerülnek elültetésre az emlékmű körül. Az emlékmű magassága 494 cm, 18/18cm-es bazalt utcakövekből készül, melyekből egy hatalmas kocka áll össze. A kockakövek nincsenek kifugázva, megjelenésük szárazon rakott hatású. A Nagyenyed utca irányában, a főnézeti oldalon a burkolati elemek térben visszahúzásával jelenik meg az 1956-os évszám. Az átellenes oldalon, a téren 1935-ben felállított Fadrusz-feszület jelzésszerű sziluettje jelenik meg, hasonló technikával.

Az alsó és a felső sor kivételével a közbenső kockaköveken (2400db) szerepel az áldozatok neve, születésük és haláluk időpontja. Az emlékmű előtti betonozott felületen az ünnepek alkalmával felállított terminál és három zászlótartó  rúd kerül elhelyezésre. Ünnepi alkalmak alatt a kompozíció  tetején körülbelül 1m magas lángok égnek.

A megjelenő áldozatok neve és születési dátuma mellett az emlékmű online formában egy honlapon is jelen lesz az interneten. Ahol a Terror Háza Múzeum kutatásainak köszönhetően az áldozatok fotói, élettörténete is megismerhető lesz. Az építtető reméli, hogy az emlékmű fizikai és virtuális formája is segíteni fogja az élő történelemórák megtartását és a budapesti fiatalsághoz ”közelebb hozza” az 1956-os Forradalom emlékét.

Megbízó:  Budapest XVIII kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

Tervezők:F. Kovács Attila designer, építész, Újszászy Kálmán  építész tervező

Statika:Pataki László statikus tervező

Történészi koncepció: Schmidt Mária történész, Terror Háza Múzeum

 

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

 

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

  

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

 

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

  

'56-os emlékmű Budapest XVIII. kerületében - fotó: Sárosi Gyula

 

 Fotók: Sárosi Gyula és a Városkép újság

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szeged 1956 emlékmű városliget pestszentlőrinc xiv. ker xviii. ker hargita tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr744898504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.10. 14:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2012.11.09. 12:46:00

Többnyire nem szeretem a modern alkotásokat, de ez a három tényleg egyedi. Morbid ilyet állítani egy forradalom emlékéről, de szépek.

Ahogyan a Melocco szoborban, a fájdalom, az '56-osban ott a dac. (Igen, az a baj ezzel az '56-os emlékművel, hogy az MSZMP utódpárt állíttatta. Ettől eltekintve egyébként megőrzendőnek tartom.) Szilárd, s ahogyan összeáll az acél, amely felnyomja a talajt, mindenképpen tiszteletet parancsoló. Azt sajánlom, hogy szemetes a környéke, egy parkoló közepén áll, s a tájékoztatás is hagy némi kívánni való maga után. Kár érte. (Ahogyan kár a homokóráért is... Sőt, az '56-osok teréért is.)

A lőrinci is tiszteletet parancsoló és masszív. Remélem, sokáig megmaradnak! Csak vigyázzunk rájuk és emlékezzünk!

K3rnel 2012.11.09. 13:09:10

Manapság az is baj, hogy míg az egyik téren áll egy 56-os emlékmű, a másik téren ott magaslik az égbe az ötágú csillag, sarló és kalapács és hirdeti a hős szovjet katonákat...

SzCsaba 2012.11.09. 13:39:49

Valóban szépek és egyediek. Nem értem, hogy jönnek az 56-os emlékművekhez posztjában miért kell felemlegetni a 45-ös szovjet emlékműveket, mindenesetre az utóbbiból Bécsben is van egy, se bekerítve, se őrízve nincs és lebontani se akarja senki.

SzCsaba 2012.11.09. 13:42:25

@SzCsaba: Eh, kicsit összevissza lett a mondat de a lényeg azt hiszem érthető :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 14:04:25

[@K3rnel: "a másik téren ott magaslik az égbe az ötágú csillag, sarló és kalapács és hirdeti a hős szovjet katonákat..."

érdekes módon, Berlinben senkit sem zavar a szovjet emlékpark. persze a németek nem szenvedtek a Vörös Hadseregtől, érthető a toleranciájuk...]

mind a városligeti, mind a lőrinci emlékmű remek! ha választani kellene, én a városligetire voksolnék.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.11.09. 15:11:45

én a maga részéről unom már a történelmi emlékműveket - ültettek volna inkább 56 db fát!

innovation 2012.11.09. 15:25:18

@idelle: @SzCsaba: @K3rnel: Engem nem zavarna az emlékmű, pusztán az zavar, hogy éppen ott, azon a téren áll...
Ha most éppen a másikat akarnánk visszaállítani, hogy emlékezzünk arra az eseményre is, háborognának. Sajnos nem tudjuk a helyén kezelni ezeket, mint a németek, osztrákok...

freesleep 2012.11.09. 16:05:50

huh, az a pillangó borzalmas

romaniarulez! 2012.11.09. 16:15:28

Ez az emlékmű tényleg nem rossz!

Nyilván minden ízlés dolga, de szerintem Melocco egyszerűen csak tehetségtelen. Eddig még semmit nem láttam tőle, ami csak hasonló lett volna a normálishoz. Ezt a lepkét már gimnazistaként utáltam, ott volt a sulitól vagy kétszáz méterre... És asszem, van a Széchenyi téren még egy ocsmány Klebersberg-szobor, az is az ő agyszüleménye :(

OkoskaTo:rp 2012.11.09. 16:18:59

A Meloccót kivéve a másik kettő tetszik. Ez kifejezetten ötletes, találó.

Mellé lehet rakni az Istvánmező utcánál átadott, szakmai zsűri által 0 ponttal jutalmazott, de a fideszisták által csakazértis megszavazott Trianon-emlékművet...

kvadrillio 2012.11.09. 16:45:04

...hmm.....és annak a 2/3-adnak..... AKI JELENLEG HALDOKLIK MAGYARORSZÁGON... MIKOR ÁLLÍTANAK EMLÉK-TÖMBÖT ????????

...ÉS AKIK EZT OKOZTÁK A 2/3-ADAK, AZOKAT MIKOR HÚZZÁK FEL A LIBEGŐRE ???????

Lesből Támadó Szárítókötél 2012.11.09. 16:46:39

Nekem speciel nagyon tetszik a városligeti emlékmű egyrészt azért, mert nem a szokásos tizenkettő egytucat, ugyanazokkal a motívumokkal, hanem nagyon jól - és számomra lelkesítően - megragadja a felkelés hősies szándékát. Sőt, igazából talán ez a második még fontosabb: végre egy emlékmű, ami a hősiességet, a felkelést, az elnyomás alól való szabadulás iránti reményt mutatja be, nem pedig a leverésről, a halottakról, az áldozatokról szól. (Természetesen minden tiszteletem a halottaké, de miért ne helyezhetnénk át a hangsúlyt '56 kapcsán a halottakra való megemlékezés helyett a szabadságvágyra? Szerintem sokkal kollektívebb magyar élményt lehetne belőle csinálni ezáltal, mint azzal, hogy X meg Y arra emlékszik, hogyan haltak meg a barátai a barikádon vagy őt hogyan ítélték halálra.)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.11.09. 17:21:14

@SzCsaba: Ki is mentek a szovjetek Ausztriabol idoben.

is 2012.11.09. 17:29:30

@K3rnel: "a hős szovjet katonákat... "

akik, mivel halottak, háborúban estek el, ezért meg is érdemlik a tiszteletet. nemzetiségtől függetlenül, a saját jelképeik szerint.

Mária 2012.11.09. 17:31:56

Olyan, mintha a mekkai Kába-szentélyt keresztezték volna egy vidéki temető urnafalával.

Miért kell hasra esni minden emlékmű előtt, ami 56-os, vagy Turul?

Mária 2012.11.09. 17:33:57

@freesleep:

Igen, olyan, mintha a halott Batmant cipelnék.

Shopping 2012.11.09. 17:47:58

@SzCsaba: Ausztriában, a szemetet sem dobja el senki, a csikket sem dobják ki a kocsi ablakán, a kutyapiszkot felszedik maguk után, és a biciklisták sem mennek át a piroson, nem parkolnak rokkant helyre.
Ennyi elég?
Ja, és ha egy politikus hibázik, vagy akár gyanúba keveredik valamilyen ügyben, LEMOND!!!!

Zb74 2012.11.09. 17:48:06

@Funkahoe: Madártávlatból a békásmegyeri lakótelep is érdekes.

Egyébként ha már a Trianon-emlékművekről is szó esett, érdemes megmemlíteni a kecskeméti Széchenyivárosban fölállított Széchenyi-szobrot. Ez természetesen nem konkretice Trianon-emlékmű, hiszen Széchenyi évtizedekkel a békediktátum megszületése előtt meghalt; mégis utal az országcsonkításra, ami egy Kádár-kori szobor esetében elég ritka. Széchenyi ugyanis a korabeli Magyarország kiterített térképe fölött áll, amelyből - hogy, hogy nem - meglehetősen nagy részek lógnak le az asztalról. A maga korában (1982-es szoborról beszélünk) ez egy igen bátor művészi kiállás volt, nem kicsit meglepő, hogy egyáltalán engedélyezték.

www.kozterkep.hu/~/6029/#photo-25473

Kopi3.14 2012.11.09. 17:50:34

Akkor én vagyok a negatív hang: kos kis tippliböl lesz egy nagy tipp. Sok kicsi macskaköböl lesz egy nagy macskakö, a következö hözöngésnél ide kell jönni utánpótlásért.

Amúgy megkérdezném, tényleg mindegyik megnevezett személy hös volt, vagy esetleg vannak köztük bünözök is, akiket azért nem kéne ünnepelni.

2012.11.09. 17:56:20

@idelle:

"A németek nem szenvedtek a Vörös Hadseregtől"? Ezt szerintem gondold át mégegyszer, mert vagy a nyugatnémetekre gondoltál, vagy aljas vagy, más baj nincs.

Hogy a németekből a libsik & a komcsik még a pucájuk és az abban keringő vér emlékét is kiirtották, minden szovjet és más megszállók miatti szenvedésük felemlegetését a háborús bűnnel téve egyenlővé, mindkét országrészben, az egy másik dolog. Azért van kuss, mert elvbarátaitok azt mondták.

Amikor pl. maga Sztálin adott utasítást a lehető legkeményebb megtorlásokra a polgári lakossággal szemben, amikor kiskorú lányokat erőszakoltak és végeztek ki csoportosan, amikor mindenkit agyonlőttek, akin csak egy katonai bakancsot is találtak, mégha az nem is volt német ...

mert a hős harcosok után rögtön jött a gulágokról feltételesen szabadlábra helyezett köztörvényes bűnözőkből és a legprimitívebb hordákból összeállított "tisztogató" sereg, mielőtt megszervezték volna a katonai közigazgatást,

és mikor mindezek után a nyakukba ültette Shlomo Morelt, és más hasonló ügynököket, meg kiszabadított KZ-foglyokat, akik még annál is cifrábban folytatták, amíg a NKVD a komcsikkal végül át nem vetette a hatalmat ...

Ha ezekre most, dicső szabadgondolkodó mivoltodat meg nem hazudtolva esetleg azt mondod, hogy "na és?" meg amit még ilynkor szoktatok, hogy jogos volt a bosszú, stb. akkor ugyanúgy nem vagy ember, mint akiknek bűnei miatt ezek bosszút álltak azokon, akik semmit sem tehettek az egészről.

Úgyhogy a mondatodat szerintem okosabb lett volna nem leírnod, hacsak nem bosszantani akartál vele másoka.

2012.11.09. 18:01:06

És akkor még az 1953-as berlini felkelést, meg a kiéheztetést nem is említettem ...

2012.11.09. 18:08:58

@Kopi3.14:

Ahogy a dicső Vörös Hadseregben is voltak közönséges bűnözők, mint feljebb írtam már másnak, így azok sem méltók a megemlékezésre. De gondolom azokat a közönséges, vérengző, rabló tengeri kutyákat azért csipázod eközben, akik 1588-ban megmentették I. Erzsébet Angliáját a Nagy Armadától, avagy a francia forradalomban részt vett részeg külvárosi lumpen söpredéket, nemde?

Jut is eszembe, nem olvastál te kicsit sok kádárista brosúrát és töritankönyvet az "ellenforradalomról" egész véletlenül? :) Mostanában úgyis kezd megint divat lenni így hívni azt, tifelétek, hát a bűnözőzés is belefér. Ezért működött 2006 60. évfordulós eseménysora is, és jól be is teljesítette azzal a feladatát az akkori kormány az ifjú fejekben, rátszik rajtatok ...

Zb74 2012.11.09. 18:16:06

@ekszvájzed: A "nem szenvedtek" kitételt iróniának szánta az olvtárs. Épp azt mondja, hogy a németek is rengeteget szenvedtek a Vörös Hadseregtől, mégsem akarják eldózerolni a szovjet emlékparkot.

Ő viszont azt nem veszi figyelembe, hogy a németeknek eleve nincs sok erkölcsi alapjuk a park megszüntetését követelni; elvégre mégiscsak ők támadták meg a szovjeteket, ráadásul azok után, hogy megnemtámadási szerződést kötöttek velük. (Gy.k. lehet, hogy zavarja őket a szovjet emlékpark, de nincs képük fölszólalni ellene.)

Nálunk azért kicsit más a helyzet, mert nem mi rontottunk a Szovjetunióra, hanem szovjet repülőgépek támadtak magyar célpontokra - nem is egy kötelék, nem is csak egy célterületen; igaz, valószínűleg tévedésből -, s Magyarország ezt követően mint megtámadott állam (nem teljesen jogtalanul, de persze eléggé ostoba módon) hadban álló országnak tekintette magát. Ily módon a magyaroknak egy hangyányit több erkölcsi alapja van a szovjet hősi emlékmű lebontását követelni, mint a németeknek. A magyar-orosz hadisír-egyezmény értelmében viszont az emlékmű eltávolításához az orosz kormány jóváhagyása is szükséges.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.09. 18:17:36

@ekszvájzed: Az 1 nyilvánvaló poén volt, olvass 1 picit figyelmesebben, mielőtt ennyit túráztatod magad.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.09. 18:22:47

@Zb74: Az a szovjet emlékmű nem erkölcsi alapon áll, hanem, h cserébe lehessenek magyar katonaemlékművek is Ukrajnában és Oroszországban.
"A szovjet emlékművek gondozásáról és esetleges áthelyezéséről a magyar-orosz hadisír egyezmény rendelkezik (104/1996. kormányrendelet). Eszerint a két fél kölcsönösen biztosítja az emlékművek és más kegyeleti létesítmények védelmét és korlátlan időre szóló megőrzésük jogát, és előír egyfajta egyeztetési kötelezettséget is az áthelyezések kapcsán."
index.hu/belfold/2012/10/26/12_ev_utan_sikerult_athelyezni_a_szovjet_emlekmuvet/

Zb74 2012.11.09. 18:26:54

@MolnarErik: Pont azt írtam én is, hogy a magyar-orosz hadisír-egyezmény értelmében az emlékmű eltávolításához (áthelyezéséhez) az orosz kormány jóváhagyása is szükséges.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 18:29:54

@ekszvájzed: van egy embertípus, elég sok százmilliós lélekszámmal, amely képtelen a humort, netán annak árnyalatait értelmezni.

te is közéjük tartozol. nem baj, csak tájékoztatlak.

2012.11.09. 18:30:07

@Zb74:

Akkor elnézést, ez nem tűnt fel ... Csak az olvtárs habitusa volt nekem emlékezetes, még korábbról.

Hát csak szólok, hogy a Molotov-Ribbertrop paktum sem az a bizonyos, régi tankönyvekben írott "megnemtámadási" volt, ahogy tanultam, még én is, hanem BARÁTSÁGI szerződés, azaz Lengyelországgal kapcsolatbani katonai együttműködési szövetség, két diktatúra látszat-bratyizása, hogy felosszák ká-Európát egymás között, úgy hogy abba a Nyugat ne is akarhasson beleszólni. Így lett az oroszé a Baltikum és Kelet-Lengyelország egy része is.

Az, hogy ki kit támadott meg, sajnos mindkét fél irányítóinak ordas gazembersége folytán, gyakorlatilag lényegtelen, nert sajna, itt nem bárányról-farkasról beszélünk. 1941 július 22. előtt a két rendszer annyira erőteljes barátkozást mímelt, hogy sok hithű kommunistát is kezdett kiábrándítani a SZU-n kívül.

Még arról is szó volt, hogy Hitler kölcsönadja Speert, építkezzék már Moszkvában is egy kicsit. (Persze a "Führer" ezt nem gondolta komolyan). S ez a látszathaverság olyannyira megnyugtatta Sztálint, hogy minden további nélkül nekilátott saját polgárháborús veterán tisztikarának kiritkításához ...

2012.11.09. 18:43:05

@idelle:

Mondok: bocsesz. Először én is humorra gondoltam, csak beugrott a nicked, és néhány régebbi vitánk. Akkor hát elnézést. A humorérzékről is futottam már néhány kört, másokkal, pl. a Gyurta Dániel kapcsán megeresztett "irónia" miatt, és csak azt állítom: humorja válogatja ...

A történelmi szenvedések kapcsán élceskedni, bárki viselte is azokat, eléggé el nem ítélhető módon, nem mindig a sajátom. Azért valljuk be: egy Karinthy vagy egy Rejtő némileg avatottabb kezekkel nyúlna még ehhez is, ha kortársunk volna, és lenne is hozzá kedve :)

Zb74 2012.11.09. 18:58:36

@ekszvájzed: A Molotov-Ribbentrop paktumról írottak teljesen stimmelnek; Lengyelországot valóban a legteljesebb egyetértésben rohanta le a két nagyhatalom, és Sztálin a saját érdekszféráján belül maga is terjeszkedési, hogy ne mondjam, "imperialista" politikát folytatott (Finnország, Baltikum, Besszarábia viszonylatában is); ettől függetlenül azért nem lényegtelen, hogy mindezeket követően ki támadott meg kit. A németek ugyanis valóban úgy érzik, hogy nincs joguk a szovjet emlékpartk eldózerolását követelni (és ha mégis megtennék, abból világbotrány kerekednék). Abban, mint mondtam, már korántsem vagyok biztos, hogy tényleg nem is zavarja őket a létezése; inkább csak úgy érzik, kussban kell maradniok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 19:00:02

@K3rnel: A hős szovjet katonáknak nem csak 56-ot "köszönhetjük", hanem azt is, hogy 45-ben tönkreverték a nyilas-fasiszta bandát.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 19:06:16

@Kopi3.14:

"Amúgy megkérdezném, tényleg mindegyik megnevezett személy hös volt, vagy esetleg vannak köztük bünözök is, akiket azért nem kéne ünnepelni."

- Megboldogult nagyapám, ki testközelből élte át 56-ot, mesélt pár, mára utcát kapott 56-os hősről. Volt köztük olyan, aki csak hitvány bűnöző volt. Az arányuk egyébként megdöbbentően magas.

2012.11.09. 19:14:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Szóval a "nyilasfasiszta" banda legyőzése a "komcsifasiszta" banda által, meg az 1956-ban a börtönökből óhatatlanul, (á la 1789, akkor meg ráadásul a De Sade-dal együtt :)) kieresztett köztörvényesek is feljogosítják minden elnyomó, országtipró terror fegyvereseit mindenre, úgy érzed netán? Kis liberális, egyem azt a humanista szívedet ... :)

2012.11.09. 19:22:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Ja, és akkor kövezzük meg a török ellen harcolókat, meg Rákóczit, Kossuthot, stb. is, mert seregeikben mindenféle betyároknak, martalócoknak, rablóknak is helyet adtak, csakúgy, mint nagyobb hatalmak egyéb hadseregei is, melyekben a kalóz önkéntesektől (privatérok) az útonállókig és zsoldos haramiákig meg szökött fegyencekig mindenféle előfordult, miközben esetleg Németalföld, Írország, vagy Lengyelország, esetleg épp az Egyesült Államok szabadságáért küzdöttek?

Kopi3.14 2012.11.09. 19:29:51

@ekszvájzed: mondd, neked mi ment az agyhelyedre? Valaki nem dugott meg, vagy te nem dugtál, hogy ilyen frusztrált, halucinálló húgagyú lettél? Avagy képtelen vagy azt felfogni, megérteni egy egyáltalán nem bonyolult, elvileg általános iskola második után má érteni való szövegben, ami le van bele írva, ellenben fantáziálni tökéletesen megy midnenröl, leginkább a másikról, teljesen látatlanba?

bioLarzen 2012.11.09. 19:33:30

A szegedi Melocco-mű felállításakor Szegeden laktam, és elmondhatom, hogy nem szerette a "nép" túlságosan a szobrot. Leginkább a "molylepkés" megnevezést lehetett hallani rá (de a Szegediek mindig is remekül értettek a király szoborelnevezésekben, lásd "vetődő menyecske", "fingó Irma", illetve az "Állj meg te szemét villamos, elütötted a libámat!" megoldásokra - mondanom sem kell, ezek egyike sem a nevezett szobrok eredeti neve :D)
Sokan "politikailag" utálták, merthogy Meloccót a pletykák szerint nem a tervei alapján, hanem ideológiai alapon választották ki (vagyis "azokkal" szimpatizált, nem "ezekkel")
Lényeg a lényeg: eléggé megosztotta az ottani közvéleményt - legalábbis, ahogy én emlékszem - és inkább azok voltak túlsúlyban, akiknek nem tetszett.

bio

bioLarzen 2012.11.09. 19:35:26

Egyébként nekem a félig rozsdás ék alakú is igen tetszett, és ez az új, kockaköves is tetszik.

bio

2012.11.09. 19:38:39

@Kopi3.14:

Azért írom ezeket mert már volt hozzád párszor szerencsém. Az a fajta vagy, akinek 1956 is egy alkalom, hogy a magyart akkor is lebűnözőzze, ha az a szabadságáért harcol, akár van bűnöző a sorai között, akár nincs.

Akinek itt az jut eszébe egy ilyen emlékmű láttán, és azért van baja '56-tal, mert őszerinte a többségükben bűnözők irtottak benne egyébként hős felszabadító szovjet katonákat, no, azzal van a baj.

Meg az is, hogy na, nesztek, itt az újabb adag macskakő a következő csürhe-dühöngéshez. Mert te ez vagy, mondj akármit, a 2006-ot, és annak kapcsán hozzácsapva 1956-ot is a te szád íze szerint kiértékelő ideológusaid végterméke.

PiBá 2012.11.09. 19:42:52

@K3rnel: Segít emlékezni. Ahogy minden a világon, ez sem fekete vagy fehér. A nácizmus legyőzésében benne voltak. Emlékezz erre. Utána másban is. Emlékezz erre is.

Párizs: Sztálingrád sugárút. A mai napig. Lehet, hogy ott a helyén kezelik a dolgokat?

2012.11.09. 19:56:22

@PiBá:

Az csak egy metróállomás, te ... Jahh, és állítólag az a város egyik legveszélyesebb környéke, a hozzá kapcsolódó térrel együtt ... De ha Párizst valami alternatív történelem szerint ők szabadították volna fel, se Párizsnak, se a lakói többségének úgyanúgy nem lett volna kegyelem, azt azért sejtheted.

Ha pedig ugyanúgy ott maradtak volna, még 45 évre, mint itt, a francia diákok nem annyira Mao és Che nevével lázadoztak volna 1968-ban, asszem.

És a fasizmus legyőzése mióta szebb dolog a kommunizmus legyőzésénél? És akkor talán segíthetne emlékezni sokaknak akár még egy Horthy-szobor is arra, hogy 1945-ben mitől szabadítottak meg a ruszkik, nemde? :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 20:03:17

@ekszvájzed:

"mondj akármit, a 2006-ot, és annak kapcsán hozzácsapva 1956-ot is a te szád íze szerint kiértékelő ideológusaid végterméke."

- 1956 és 2006 számok együtt KIZÁRÓLAG a gyújtogató csürhe transzparensein szerepeltek.

PiBá 2012.11.09. 20:10:35

@ekszvájzed: Érdekes a stílusod ... te

Google map?

http://maps.google.hu/maps?q=Paris+Sport+Motors,+Avenue+de+Stalingrad,+Garges-l%C3%A8s-Gonesse,+Franciaorsz%C3%A1g&hl=hu&ie=UTF8&ll=48.959736,2.39915&spn=0.001009,0.002642&sll=47.161138,19.505715&sspn=4.280293,10.821533&oq=Avenue+de+Stalingrad+paris&hq=Paris+Sport+Motors,&hnear=Avenue+de+Stalingrad,+Garges-l%C3%A8s-Gonesse,+Val-d'Oise,+%C3%8Ele-de-France,+Franciaorsz%C3%A1g&t=m&z=19

Nos?

Gera 2012.11.09. 20:13:18

Jó lett az új emlékmű, végre nem egy újabb ötlettelen angyal, kopjafa vagy hasonló tucatszobor.

A városligeti azért jobb, annak egyszerűsége ellenére teljesen egyértelmű önálló jelentése van, ami nem igényel magyarázatot és ez remek dolog szerintem. Egy problémám van vele: ahhoz, hogy igazán érvényesüljön, a csúcsának kb háromszor ilyen magasnak és tényleg tükörfényesnek kellene lennie. De azért így is kiemelkedik az átlag újkori gagyiemlékműveink közül.

2012.11.09. 20:16:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

És ki küldte oda szerinted a "gyújtogató csürhét"? Mert ha azt mondod, hogy a zorbány vagy a vona, akkor én, szíves engedelmeddel, szélesen körbe is röhöglek. A butaházyt, azt mondhatod, de az csakúgy egy tégla, mint az összes eddig szerepelt álnáci, 1990-től napjainkig.

Kinek volt az érdeke anno ekkora gyűlöletet kelteni bennetek, a sajtótokban, és még a kapcsolódó netes vitákban is, hogy azóta is ezen kapálództok?

Pontosan a provók felmutatta transzparens jelzi azt, amit mondtam, hogy mi is volt a politikai ellenfelének nyílt színi nagygyűlésen szimpatizáló, de amúgy ténylegesen ártatlan és ártalmatlan polgárokat végigverető és megkergettető kormányzat célja. Az, ami most a fejetekben van.

2012.11.09. 20:25:15

@PiBá:

Azon kerestem, direkt a te kedvedért, hogy ne mondjak hülyeséget, én arra emlékeztem, mert óva intettek tőle, de a Google nekem a metrót bökte ki. Akkor 1:0 a javadra, mert nem ragaszkodom a tévedéseimhez. Bár jártam egyszer a városban, de ott pl. ippeg nem. Tőled is bocsesz, de a többit fenntarom.

A népszagát meg hagyjuk, mert az meg, hasonszőrű laptársaival karöltve, többnyire úgy gondolkodik, ahogy mások nem ... :)

PiBá 2012.11.09. 20:33:06

@ekszvájzed: OK.
A Népszava idézett egy gondolkodásmódot. Azzal tudok azonosulni, nem a Népszavával. De Párizsban is pont ezt hallottam, amit ez a cikk idézett.

Zb74 2012.11.09. 22:05:23

"A városligeti azért jobb, annak egyszerűsége ellenére teljesen egyértelmű önálló jelentése van, ami nem igényel magyarázatot és ez remek dolog szerintem."

Remek lenne, ha igaz lenne. De a valóságban ha nem olvastad volna, hogy az egyes rozsdás oszlopok az eccerűembereket jelképezik, akik összeállva-összefogva önmaguknál nagyobbra nőttek, nagyot alkottak, meg hogy "a látogató a fényes felületen megpillantja saját tükörképét, amiből rájön, hogy az eszme valójában mi magunk vagyunk", az emlékmű pedig 56 fokos szöget zár be a Dózsa György úttal stb., akkor erről a "teljesen egyértelmű" emlékműről te sem tudnád, hogy mi a szöszt akar jelenteni.

Én ugyanis még élő emberrel nem találkoztam, aki egyszerűen csak kiment a térre, ránézett a rozsdás vasakra, és a fentiek jutottak róluk az eszébe. Rusztikusabban fogalmazva: lófaszt "teljesen egyértelmű" a városligeti emlékmű. Ha nem olvasol utána, mi a csodát is akartak kifejezni vele az alkotók, akkor csak randa rozsdás vasakat látsz. És ez baj.

Baj, mert egy műnek legalább valamilyen mértékig magától értetődőnek kellene lennie ahhoz, hogy az emberek befogadják, és magukénak érezzék. Például ha beülsz a Zorba balettváltozatára úgy, hogy egyáltalán nem ismered a sztorit, akkor is fölfogsz belőle annyit, hogy Görögországban játszódik, hogy a főhős szenvedélyes és temperamentumos ember, hogy a megpróbáltatásokon, a retteneten, halálon át is képes megőrizni az életigenlését, és ezt egy másik kultúra szülöttjének is képes átadni stb. Minden apró részletet nem fogsz megérteni, nem biztos, hogy rájössz, miért bánnak el a helyiek olyan rútul az özveggyel stb., de azért tudod értelmezni, amit látsz, és valamilyen formában be tudod fogadni a művet. A városligeti ötvenhatos emlékműről ezt nem lehet elmondani.

Ezt a pestszentlőrinci emlékművet - amely egyébként a kerületnek egy eléggé félreeső részén van - sokkal inkább el tudnám képzelni az Ötvenhatosok terén, mint azt a rusnya rozsdatemetőt.

Kopi3.14 2012.11.09. 22:09:00

@ekszvájzed: mondd, te ugye lipótimezei vagy? Mert hogy normális nem az tuti.
Nem ismersz, semmit nem tudsz rólam, csak tökéletesen gyártasz ellenséget magadnak. konkrétan leszarom ötvenhatot, ahogy negyvennyolcat is, ellenben lelkesen tapsolok a Reformkornak, hogy pár dolgot említsek. Ideológiát tekintve meg semmit nem tudsz arról mit tartok értéknek, mit nem, de nagyon mered megmondani a magadét. Miért kéne mindenkinek egy adott tárgyról ugyanannak a malaszttal nyakon öntött szarnak eszébe jutnia? Mert tilos gondolkodni, egyéni véleményt kialakítani? A macskakőnek forradalmakkor mi szokott lenni a szerepe? Említettem bárhol is 2006-ot? Hoppá, bocs zseni, azt csak te fantáziáltad bele.
Látom olyan gondolatok, mint például azért mert volt egy esemény ne legyen alap minden bünöző és egyéb az átlagember ellen erőszakot tevő éltetésére is egyben neked fel nem fogható. Dícsértem bárhol, bármikor is a vörös hadsereget? Na, mindegy, befejezem, mert egy hazudozó disznóval teljesen felesleges vitatkozni de te még csak disznó sem vagy, abból legalább lehet kolbászt készíteni. Belőled meg maximum szappant kéne. Minél előbb.

2012.11.09. 22:25:38

@PiBá:

Én meg erre feleltem azt, hogy kívánnék én a nemes és nagyra hívatott francia népnek visszamenőleg egy olyan szarrágyalázást, mint amilyen minekünk volt, egészen még akár 1916-tól, a román hátbatámadástól kezdve, mindmáig, és azután talán még a Puskin nevétől is felállna a szőr a hátukon, meg az oroszkrém tortát se tennék ki a confiserie ablakába, csak azt mondom.

Persze, az oroszok a francia ribillió és Napóleon előtt-után, egészen 1917-ig nagy franciabarátok voltak, ez tény, sőt az ő 18.-19. századi "nyelvújításuk" és irodalmi életük számos szava is a franciákól ered,

de ha az elképzelt szituációban az oroszok 1944-ben azt vették volna számításba, hogy 1918-1922 között hogy rontottak a francia intervenciósok (is) a bolsevik "forradalmukra", és hogy 1940-től De Gaulle-on, és a maquisard-okon kívül szinte mindenki kollaborált a nácikkal, az csak megerősítette volna őket az antiimperialista indulataikban.

A keleti blokk francia-szimpatizálása ezen túl is elég érdekes körülmény, a francia baloldal "hagyományos" erőteljességének köszönhetően. Egyébként azért nekik (mármint nem a kemény ballereknek) is akadt egy-két szavuk 1956 leveréséhez, és más durva keleti jogtiprásokhoz, csak hamar elfeledték. Erről a "filozófusaik" nem kis mértékben gondoskodtak is.

2012.11.09. 22:59:26

@Kopi3.14:

Nem akarok én igazából megbántani senkit, csak azt látom, hogy annyira pökhendi vagy, hogy pl. képtelen vagy hasonló stílben visszavágni, inkább anyázol és szidalmazol, de mindegy is. Azért, kis barátom, ne legyél már olyan okos, mikor csak azt vágom rólad, mindenhol, hogy ott állsz, ahol, és azt mondasz, amit. Mert önéletrajzot kissé elfeledsz ilyen szépen mellékelni hozzá.

Hozott anyagból dolgozom, mint te is, ne feledd bárha szépen kérdik, én mindig kifejtem, mi a zebra. Csak azt látom, hogy amikor elkap téged az agyfasz, ugyanúgy dühöngsz, mint azok, akikkel egyéb okokból és helyeken folytatok diskurzust. Bár az agyfasz többnyire nem tőlem kapja el őket, én már csak abba szólok bele, ezért hát bocsika, ha most én váltottam volna ki.

Már kifejtettem neked bűnözés, forradalmak és háborúk viszonyulását, minek értelmében a kapcsolódásuk sajnálatos módon elkerülhetetlen. Mert a fegyverhez nemcsak a kiképzés kell, hanem hogy valaki akarja is használni, és nemcsak félelemből, hanem mert képes rá, mivel ilyen helyzetekben egyszerűen muszáj.

1956-ban a lakosság többsége nem volt igazán képes és alkalmas arra, hogy visszalőjön, és még a lelkesedés sem volt elég, oda vagy már korábban katonaviseltek, vagy egyéb, a saját árnyékuktól nem megijedők kellettek.

És ha ezek egy része a pesti alvilágból is került is elő, a szabadságküzdelem nevében folyatott ellenállásuk és harcuk tényéből nem von le semmit. Ha ott is lettek volna, ahol vidéken, a laktanyák előtt eldördültek a sortüzek, azokból laktanyákból kő kövön nm maradt volna, és teljes joggal.

De te ezek szerint vitatod egy akármilyen felkelés, szabadságharc, stb. létjogosultságát, és helyénvalóságát? Esetleg azok szándékait akik történelmüknek, államuk, országuk, népük sorsának döntő vagy meghatározó fordulataként kívánják mindezeket számon tartani?

Akkor csak képzeld el, bűnözés-ellenes, békeszerető ember létedre, hogy mindezek nélkül egy barlangban vacogsz, mint minden felmenőd, már 8-12.000 éve és vagy te mész a husiért meg a fáért, vagy esetleg valaki megszán, és hoz neked, mert harc nélkül még az se megy, hogy kiderítsd, ki mit csináljon vagy csinálhat egy ilyen szituban.

Szappant, mi? Ez most a Freud bácsi műve benned, vagy más? Huhh, ezt ne csináld, mert félek :) és mikor ilyen szépen bűnözőzöl, kívánsz-e vajon tettükhöz 1:1 arányban méltó büntetést pl. tökmindegy, milyen csoportba tartozó ártatlan életeket kioltó közönséges köztörvényes gyilkosok fejére, vagy azzal jössz, hogy aki ilyet óhajt, az minimum akkora szappan, mint én? :)

Tudod, a tököm van tele már azzal, hogy ilyen események kapcsán pont az jön elő, amit a blogger is pedzeget, hogy nem lehet a mai aktuálpolitika és pártállás nélkül nézni egyetlen ilyen emlékművet se. És pont azoknak ad muníciót vele, akik leszarják '56-ot, éppúgy, mint te, mert valahol azt jegyezted meg róla, amit.

2012.11.09. 23:15:06

@PiBá:

És akkor még a fent említett párizsi bulvárnak nevet adó híres város határában a Vichy-Franciaország által más internáci :) szövetséges csapatok (olasz, spanyol, román, finn, magyar, bolgár, szlovák, stb) között az arcvonal mögött, meg a Don mentén a déli szárny hátvédjét képező kontingenst nem is említettem, melyet más országok katonáihoz hasonlóan vidám énekszóval masíroztattak a derék franciák a bolsevizmus elleni nemzetközi harcba ... Persze ővelük, meg a többivel nem tudom, mi lett, minekünk csak a mieinket, és azok tragédiáját tanítják.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.10. 09:31:53

@ekszvájzed: már az is megtisztelő, hogy szerény személyemet ezekkel a zsenikkel láthatom egy kommentben. :-)

Gera 2012.11.10. 15:09:02

@Zb74: Tévedsz. Számomra minden magyarázat nélkül teljesen egyértelmű volt az emlékmű jelentése és mindenki másnak is, akivel beszélgettem erről. Az mondjuk erősen feltűnt, hogy vannak olyanok, akik szándékosan nem akarják megérteni, hogy ócsárolhassák.

2012.11.11. 11:05:27

@Gera:

Nem, nem akarjuk megérteni. Mert a mai "művészet" lényege valahol ott kezdődött, hogy valaki pl. rajzolt egy pipát, és aláírta, hogy "ez nem egy pipa", aztán folytatódott azzal, hogy másvalaki csinált mondjuk egy fehér kockát, és aláírta: "anyám". És a sok beteg, állítólag bonyolult lélek azt mondta rá: igen, ez az, ez kell nekük, le a hagyományokkal, nem kell olyan, ami érthető ("nincsen benne semmi, ámde az legalább", mi ???) ...

De te hogy mondod el a mai tömegeknek, akik a lakodalmasra rázzák és a szappanoperán bőgnek, meg a piffpuffon, és a vérömlésen izgulnak, hogy vannak fontosabb és nehezebben kifejezhető dolgok? Mert az emlékmű, mint objektum nekik is szól, sőt, ha úgy vesszük, csakis nekik kéne hogy szóljon, és nem sznob, álművész "műértők" egyre szűkülő körének.

Mert az, hogy jön a művész, és a politikus, ai megrendelte tőle, és a sajtójukkal elmagyaráztatja, hogy mit is akart ezzel ábrázolni / kifejezni, elég kevés. És jelentheti akár ettől még cinikusan az ellenkezőjét is annak, amiről a téma szólna, ami spec. arról a bandáról, amelyik a rozsdás vasakat kirakatta, elég könnyen elképzelhető, lásd, amiket fentebb írtam.

Szóval az, hogy úri köreid bevették, meg bólogatnak helyeselve, és közben lenézik, vagy piszkolják a "nemértőket" még nem jelent semmit, és az általad itt fikázottak közül sokan nem éreznek bele mást, csak azt, hogy egy papagájorrú gazember, aki azoknak a lelki édesgyermeke, akik annak idején 1956-ot vérbe tiporták, néhányszor teátrálisan letérdepelt előtte.

innovation 2012.11.12. 09:04:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azzal valóban egyet lehet(ne) érteni, csak elfelejtettek hazamenni. Akkor valóban megérdemelték volna az emlékművet. De sajnos nem így történt, így pedig jogos, akik vitatják az emlékmű létét. Ráadásul a Szabadság téren.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 20:07:50

@innovation:

A Szabadság téri emlékmű 45-ért van, nem azért, mert 55-ben maradtak.

Nekem sem tetszett, hogy itt voltak (Bár ha akarom, akkor 6 liter pálinkáért lehetne ma egy fél tankom, fél hektó borért adtak volna egy üzemképtelen, de javítható Zil-t, és hát a papa bátyja nem is tudta, merre van Várpalotán benzinkút), de 45-ért részben hálás vagyok nekik. Részben, mert 45-ben két rokonomat is agyon lőtték. - Ez utóbbi viszont egy szubjektív dolog. Objektívan viszont a családom maradék részére elhozták a szabadságot. (Kommunista hatalomátvétel későb volt.)

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.11.13. 09:49:42

Tényleg nagyon jó ötlet! Azon gondolkodom, hogy előtte nem volt-e valami hasonló már az országban.

Amúgy a központi emlékmű nekem nem tetszik; túlságosan modernnek tartom központi emlékmű részére - akár ki is lehetett volna cserélni a most felavatottal - az "átlagember" látja, hogy miről is van szó, és ez lenne a fontos.

Például nekem a berlini holokauszt emlékműről sem jutna eszembe, hogy arról szól, amiről.

Zb74 2012.11.13. 14:51:18

@Gera: "Minden magyarázat nélkül."

Aha, szóval te még véletlenül sem olvastál egyetlen cikket sem az emlékműről, mielőtt kimentél volna megnézni. Egyszerűen csak arra jártál, megláttad, s legott elégedetten csettintettél: "Ej, micsoda ötlet, hogy 56°-os szöget zár be az úttal!" Majd közelebb mentél, megláttad a tükörképedet a fényes éken, és fölkiáltottál: "Dejszen az eszme valójában én magam vagyok!"

Életszerű, valóban ;-)
süti beállítások módosítása