tvzu[1].jpeg

Sok egyéb bevásárlóközpont mellett a Mundo is felmentést kapott az "igen-igen szigorú" plázastop alól. A hír egy  olvasónál verte ki a biztosítékot, aki azonnal klaviatúrát ragadott. Az egész plázastop-mizériáról előbb-utóbb én is szeretnék írni pár sort, de addig is álljanak itt az ő gondolatai vitaindítónak:

 

Most olvasom, hogy a Zuglói Plázát átengedték a plázastopon, ami nem vált ki belőlem különösebb érzelmeket, de az ami eddig nem esett le, az annál inkább.

 
300 négyzetméter?! Most komolyan? Eddig is a korrupció melegágyának tartottam ezt a rendeletet, ebben a formában, de most már végképp. 300 négyzetméter az semmi. Ennél egy jól felszerelt élelmiszerbolt is nagyobb, az pedig mindenki számára teljesen világos, hogy egy 400 négyzetméteres üzlet, az még nem pláza.

Sokkal szakszerűbben kellett volna körbeírni, hogy mi a pláza, és egy ügyes szabályozással a városok javára fordítani, mindezt úgy, hogy ne a beruházásoktól vegyük el a kedvet, és akasszunk be egy újabb bürokratikus (értsd: korrupciós) szűrőt, hanem az ide behozni kívánt pénzt tereljük úgy, hogy a magánérdek mellett, a közérdek is megjelenjen olyan súllyal, hogy az összkép pozitív legyen. Na persze gondolom ez nem is volt igazából cél.

A határt valahol 3000 és 8000 négyzetméretnél kellett volna meghúzni. Szankcionálni azokat a megoldásokat, amelyek nem az utcáról, hanem egy zárt belső világból nyitják meg az üzleteket, és általában minél jobban támogatni azt, hogy valaki a belvárosban egykor létező - mára feldarabolt - hatalmas, egyterű üzleteket újraegyesítve, felújítva színvonalas alternatíváját teremtse meg a ma is létező plázáknak.

Hát grat, de hogy ennek pár zseb megtömésén, és pár beruházás elakasztásán kívül semmi értelme nem volt ebben a formában, az egyszer biztos. Budapestnek és a többi városnak pedig semmi haszna nem származott ebből, legfeljebb a nemzetanyámkínja minisztériumnak, aki beszedhette ezért a sápot. 
 
Na befejeztem a háborgást, de ez a 300 négyzetméter...
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bevásárlóközpont mundo xiv. ker plázastop

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr964603490

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.22. 11:27:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Übermayer 2012.06.22. 18:14:34

alapvetően egyetértek, hogy a 300 m2-es határ vicces és a plazastop törvény nem szolgálja a kívánt célt, a hőbörgő olvasói levélhez két megjegyzés:

"az ide behozni kívánt pénzt tereljük úgy, hogy a magánérdek mellett, a közérdek is megjelenjen olyan súllyal, hogy az összkép pozitív legyen." - ezt szolgálja már régóta az úgynevezett településfejlesztési szerződés, ahol az engedélyekért cserébe a fejlesztő bevállal közérdekű fejlesztéseket is.

"Hát grat, de hogy ennek pár zseb megtömésén, és pár beruházás elakasztásán kívül semmi értelme nem volt ebben a formában, az egyszer biztos (..) legfeljebb a nemzetanyámkínja minisztériumnak, aki beszedhette ezért a sápot." - tekintve hogy a minsztériumközi bíráló bizottság tagjai nevesítve vannak a korrupció tényként beállítása bátor dolog (bár névtelen olvasóként persze nem olyan bátor)

Véleményem Szerint 2012.06.22. 20:32:57

Megint valaki jól jár! Címbeli kérdésre a válasz: PÉNZ, PÉNZ, és jó sok PÉNZ!!!

OkoskaTo:rp 2012.06.22. 21:37:57

A Mundo évek óta nem csinál semmit a területen, a volt Zuglói Sportcentrum és a kerületi tanuszoda ledózerolásán kívül. Ha jól számolok, emiatt már lejárt az eredeti építési engedélyük is.

Abban is biztos lehet a tisztelt nagyérdemű, hogy majd a Mundo szája íze szerint módosulni fog (magától?...) a kerületi rendezési terv és övezeti besorolás. Vezetőink pedig majd megindokolják, pl. hogy majd ide költözik a polgármesteri hivatal, rendőrség, SZTK, ezért kell a 90%-os beépítettség (zöldövezetben), és a 300% körüli szintterületi mutató.

@Übermayer: Korrupción (vagy teljes elmebetegségen - de akkor meg gondnokság alá valók, ergo érvénytelen, amit aláírtak) kívül tudsz indokot mondani ez engedélyre? A kerületi lakosság boldogítását? Ellenzik, tüntettek a pláza ellen.

cserfes csermely 2012.06.22. 22:06:14

Porhintés. mi más lenne.

Brix 2012.06.23. 00:44:03

A kormány jól döntött, amikor kitalálta a plázastopot, hiszen a magyar építőipar így sem bírja kapacitásokkal, annyi a megrendelése. Elég szakképzett munkaerő sem lenne, akik esetleg ott tudnának dolgozni, ráadásul még jól fizető új munkahelyeket teremtett a bíráló bizottság tagjainak

ZBR 2012.06.23. 01:04:18

@Übermayer:
"ezt szolgálja már régóta az úgynevezett településfejlesztési szerződés, ahol az engedélyekért cserébe a fejlesztő bevállal közérdekű fejlesztéseket is."

Ez érdekesnek hangzik. Mennyire része ez a napi gyakorlatnak? Kötelező ilyeneket kötni? Ha jól tudom, jobb helyeken (pl. Egyesült Királyság) szó sem eshet az építési engedély kiadásáról, amíg a beruházás nem mutat fel olyan fejlesztéseket, amik az ő beruházásuk káros hatásait ki nem egyenlítik. Pl. náluk vlszg. egy Westendnek rendbe kellett volna raknia az egész aluljárót, hiszen olyan többletforgalmat vonzott oda.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2012.06.23. 06:50:59

a válasz eccerűűűű:
300m2-nél nem tesznek akkora kenőpénzt a zsebbe, hogy engedjék, míg 37.000m2-nél már igen, és akkor IGEN, megépülhet. Gondolom így már érthető :)

AzHofi 2012.06.23. 07:23:29

Ne legyen a politikus egész évben védett faj, legyen rá vadászidény.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.06.23. 08:39:18

A gazdaságot élénkíteni kell. Megoldás: plázastop. És ezek vezetik az országot... nincs több kérdésem.

a_tom 2012.06.23. 08:49:37

Ha nincs stop akkor a jogszabályokat betartva bárki építhet, átláthatóan.
Ha van stop akkor is építhet bárki, de előbb engedélyt kell kérni egy elvtárstól. Vajon tisztességes verseny, közérdekek, nyilvánosság játszik e itt szerepet, vagy titkos megállapodások, színtiszta korrupció?

(Mondjuk én zuglóban lakom, amúgyis elegem van a félig üres plázákból, főleg itt a sportpálya, piac, zöldterület, miegymás helyén nem kéne mégegy!)
A választások előtt azzal riogattak hogy a gonosz SZDSZ plázát akar és a piacot megszüntetni, de ők majd megvédik a zembereket, most meg ők lépik meg ugyanazt, eszem faszom megáll!

magyar ember teli szájjal 2012.06.23. 08:50:08

Az LMP dobta be a szuper ötletet.

Módfelett Kényelmetlen 2012.06.23. 09:06:52

Az értelme az, hogy az engedélyeztetésért fel lehet venni a kenőpénzt.

Dr. GGG77 2012.06.23. 09:11:23

Mi értelme?
Hát a kenőpénz! Ez az ország 2 éve végképp a balkáni, dél-amerikai államok szintjére süllyedt a felcsúti KISZ titkárnak köszönhetően.

Netuddki. 2012.06.23. 09:13:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Mi értelme a plázastopnak?"

Esetleg megnehezíteni a konkurencia dolgát a fideszközeli cba-val szemben?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.06.23. 09:23:22

Nem értem Viktort és bandáját. Ha ezt így fojtatják még egy darabig, a népharag fogja őket kinyúvasztani. Mikor meg a kukacok nyüzsögnek a testükben, már tök mindegy lesz számukra, hány milliárdot sikerült összelopkodni, vagy micsoda szuper nemzeti maffiaklán tagjai voltak egykoron.

OkoskaTo:rp 2012.06.23. 11:02:35

@magyar ember teli szájjal: Igen, a zuglói LMP (konkrétan Várnai László, akkor még a Civil Zuglóért színeiben) szervezkedett a plázák ellen. Konkrétan két, zuglói pláza ellen. Az egyik a Mundo-féle förtelem a Bosnyák tértől a Rákos-patakig. A másik pedig a földalatti Mexikói úti végállomása felett lett volna. Mert ugyebár annyi a parkolóhely azon a környéken, az 1 vagy 2*1 sávos utcák annyira alkalmasak ekkora többletterhelés levezetésére, és mert egy zöldövezeti családi-/társasházas környékre tényleg kell egy pláza.
Ezeket pártállásra való tekintet nélkül ellenzi a zuglóiak nagy része. (Attól még lehet az SZDSZ-re [vagy annak eltűnése után az LMP-re] fogni, de ez nem egy liberálbolsevik minoritás aknamunkája a város jobbításán, gazdagításán fáradozó hős beruházók ellen.)

goodjohnwin 2012.06.23. 11:08:41

a plázastop azért (is) tetszett a Fidesznek és fogadtatta el, mert így a közutálatnak örvendő "pláza" fedőnévvel megszívathatja a Lidl/Aldi/Penny triumvirátust, meg a Spart, kedvezve ezzel a CBA-nak.
Soha nem érdekelték őket a valódi plázák, hiszen azokat úgysem magyarok fejlesztenék, adnák bérbe, stb., a lényeg az volt, hogy a kemény diszkontok ne terjeszkedhessenek tovább, mert a CBA nem tudja a lépést tartani velük. A vasárnapi kereskedelmi szünnapnak is ez lett volna a célja, a CBA versenyhátrányának hivatalos úton történő lefaragása.

varnai 2012.06.23. 14:21:16

Az LMP nem 400 négyzetméteres határt javasolt, hanem többezrest. És nem volt benne kiskapu. Csak az kap engedélyt, aki a Közgéppel építettet, de legalábbis hoz Simicskától aláírást.
A cél az volt, hogy a kisebb, közepes boltokat, bevásárló utcákat, a helyi kiskereskedőket ne tegyék tönkre a nagyok az erőfölényükkel visszaélve.

Én a két pláza ügyet elég közelről ismerem és a Civilzuglóval küzdöttem végig. A MUNDO szerződést egy MSZP-SZDSZ-es többség fölött, de Rátonyi Gábor fideszes polgármester írta alá. ha nem tetszett benne valami megtehette volna, hogy mint Weinek nem írja alá. Weinek idején a helyi SZDSZ-es Killik-Hönigh vonal (MSZP-s asszisztenciával) a beruházást erőltette, segítve a beruházót, és mikor Weinek látta mi folyik, illetve összeveszett velük, Weinek akadályozta meg, hogy egy rossz méretű épület épüljön. Bosszúból béna kacsaként volt polgármester két évig pl. nem szavazták meg a költségvetést.

közösperonos átszállás 2012.06.25. 12:46:10

@magyar ember teli szájjal: "Az LMP dobta be a szuper ötletet. "

Igen, ideiglenes megoldásként, hogy a "hová lehessen plázát építeni és milyen feltételekkel?" vitát értelmes tempóban le lehessen folytatni, és közben ilyen utolsópillanatos engedélyek már ne csússzanak be (amik majd 5-6 év múlva nyitnak).

Ehhez képest se ideiglenes jelleg, se vita, ja, hát ez tényleg pont ugyanaz.
süti beállítások módosítása