Párizs-Suresnes

A kép természetesen illusztráció, lehet hogy itt más a klíma.
Párizsi tetőkert Flaci fotóján, igaz a növények itt is dézsásak...

 

Úgy gondolod, hogy a tetőterasz jó dolog? Én is annak vélem, bár még soha nem volt olyanom. Hungarisztan nevű olvasónknak azonban már igen. Az erkélyekről szóló poszt kapcsán, terjedelmes, tíz pontba szedett kommenttel hívta fel a figyelmet a hátulütőire. Kösz! Hasonló tapasztalatok vagy ellenvélemények? Kommentbe velük!

 

@oliva: „viszont egy tetőteraszért hajlandó lennék spórolni is”

Gondold meg kétszer is... Eleinte mi is azt hittük, mekkora királyság – saját zöldterület az ötödiken, hű de baró!
Aha.

1) Mindig szél van, mert a környező épületek bevezetik a szélcsatornába a legkisebb légmozgást is, az épületek utcaszinten még szélt blokkoló hatása ilyen magasan már nem érvényesül.

2) Az előző folyománya: termőföld, mulch nem marad meg, mert a szél elfújja. Hiába kötöd meg fűvel, növénnyel, mázsaszám lehet hordani mind a földet, mind a mulchot. Folyamatosan, vég nélkül.

3) Még mindig az előző folyománya: állandóan szedjük a szél által idehordott szemetet.

4) Még mindig az előző folyománya: füvesítésnél, magos virágtelepítésnél MINDEN magot elvisz a szél. Vért izzad az ember, mire sokszori vetéssel, földszórással úgy-ahogy meg tud telepíteni valami növényt.

5) Nincs árnyék, mert fát ugye nem lehet ültetni. Folyományai:
a) nem lehet kiülni, mert hőgutát kap az ember 10 percen belül
b) nem maradnak meg a növények még napi locsolással sem (következésképp: nyaralás nuku, vagy oda a temérdek munkaórával gondozott kerted)

6) Öntözni nemigen lehet, mert az esőztetőt nem lehet olyan kicsi fedésterületűre állítani, hogy ne áztassa a falat, a szomszéd tetőkertben sütkérezőt és hogy ne hulljon alá az utcára ill. az alattunk lakók erkélyeire.

7) Öntözni ettől függetlenül kell, mert a 30-50 centis földrétegből, amit elbír a födém, fél nap alatt minden vizet kiszív-elpárologtat a nap. (Esős időben cserébe – ha rendes vízzáró rétegnek csinálták meg a szigetelést – príma medenceként funkcionál a tetőtepsi, tocsogni lehet a vízben, ha meg nem rendesen csinálták meg a szigetelést, prímán lehet áztatni az alsó szomszédot, vagy saját magadat, ha – mint esetünkben – a nagytudású építők úgy készítették el a tetőkertet, hogy magasabban van, mint a lakásszint.)

8) A napi öntözés hangja zavarja a szomszédokat. (Nem vicc.)
Cserébe a slag kifolyócsöve télen prímán el tud fagyni, ha elzárod, ha nem, mert vízteleníteni a társasházban nem tudod...

9) Míg kultúrnövényt csak borzasztó nehezen lehet meghonosítani, rovarok, hernyók, mindenféle kártevők borzasztó jól érzik magukat a dúsan tenyésző gazokon.
Permetezést felejtsd el, mert viszi a szél, szomszédok, méreg...

10) Mindig, minden kertibútor vastagon mocskos az esőből+kipufogógázokból kioldódó korom és egyéb vegyi anyagok miatt. Két egymást követő étkezést nem lehet lebonyolítani úgy, hogy ne kéne az asztalról és a székekről komplett sarat lesuvickolni. Kilátástalan küzdelem.

Városi környezetben átok a tetőkert, én mondom. Hacsak nincs fizetett kertészed, aki napi rendszerességgel tud foglalkozni vele, hacsak nem szomszédok nélküli tetőkerted van, hacsak nem tudod megoldani az árnyékolást, öntözést, szélvédelmet, gyom- és kártevőirtást, felejtsd el a tetőkertet, mert az öntökönszúrás minősített esete. Nem véletlen, hogy az esetek többségében oda fajul a dolog, hogy díszburkolat + dézsás leanderek, tuják és társai... No meg lebetonozott vagy egyéb módon lehorgonyzott napernyő.

Ha növényre vágysz, akkor inkább vegyél lakás helyett kertesházat valami külterületen. De pénzt tetőkertért ne adj...

Én szóltam! ;o)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr154579379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otthon édes 2012.06.11. 13:06:12

Nem értek egyet. Rossz helyen vehetted azt a tetőteraszt. A belvárosban van? Nekem tetőtéri a lakás nappaliból nyíló terasszal, ami az élet egyik nagy ajándéka. A növények kint és bent is patentül érzik magkat. Semmi panasz, csak az öröm, mint a Zöld kártya c. filmben.

Vittore. 2012.06.11. 13:06:13

Hm, érdekes. Az állandó szelet és is tapasztaltam, Duna parton a Nemzeti melletti irodaházak tetején. És tényleg csak dézsás törpefákat használnak mindenhol (amibe a tahók belenyomkodják a csikkeket, bár most már lehet hogy ott is tilos dohányozni, de nem hinném hogy egy CEO-ra,vagy topmenedzserre rászólnának).

tena_lady 2012.06.11. 13:25:22

Azért nem minden tetőkert van szélcsatornában. De ha mégis, akkor is meg lehet valahogy oldani olyan növényekkel, amik bírják. Genovában (Olaszország) jártam pár éve az óvárosi részen, ahol 4-5 emeletes házak állnak, és ahol szinte mindenhol van valami növény a tetőkön, erkélyeken. Pedig Genovában a nap 24 órájában erősen fúj a szél, viharban meg a Michael Jacksonos 45 fokos bedőlés is ment. :) De a tengerészeti múzeum tetején - ami benyúlik a tengerbe, ezért különösen szeles - 3-4 méter magas üvegfal vette körbe a tetőkertet. Én ezt jó megoldásnak tartom.
www.floornature.com/media/photos/30/4720/wr527_4_popup.jpg
www.floornature.com/media/photos/30/4720/wr527_5_popup.jpg
www.flickr.com/photos/acquariovillage/5776164391/

nagylaszlo971 2012.06.11. 13:51:39

szerintem ott a baj, hogy ún. intenzív tetőkertet, magyarán füves-bokros-gyepes-virágos (szerintem) undormányt próbáltál telepíteni, ami tényleg nem egy könnyű móka. (zárójelben: a magam részéről szívből utálom azt a centis gyep + mulcs + minden természetességet nélkülöző műfosból álló valamit, ami manapság kertépítés néven zajlik, de persze ez nem tartozik ide...)
az extenzív tetőkertek evvel szemben sokkal kevésbé látványosak és munkaigényesek, ugyanakkor nem is a "kiülünk esténként romantikázni" életérzést szolgálják, sokkal inkább a(z elviselhetőbb városi) mikroklíma alakításában lehet szerepük: hőszigetelnek, párásítanak, megfogják a fölösen lezúduló csapadékot stb.
még valami: a dézsás megoldást én nem nevezném tetőkertnek, mert ott nagyjából bármit meg lehet telepíteni/mozgatni, helyileg van is némi jó közérzeti hatása, de szerintem inkább design elemnek mondható.

nagylaszlo971 2012.06.11. 13:52:40

@nagylaszlo971: tudatosvasarlo.hu/cikk/meg-mindig-csak-alom-dus-tetokert - ez egy elég korrekt és célirányos írásnak tűnik a témában

Anti Anyag (törölt) 2012.06.11. 13:58:13

Árnyékolást szoktak felé építeni. Ez nem tető, hanem egy deszkából készült szerkezet, tehát az eső beesik, a napfény betűz, csak a lécek megakadályozzák, hogy a növény a napfényt telibe kapja. Ez amúgy az oldalirányból érkező szelet is csökkenti.

Sok helyen látom és most már azt is tudom, miért építik ezt már gyárilag az új lakásokhoz.

Styxx 2012.06.11. 14:08:47

@Otthon édes:
Kedves Eddes Othol Urholgy,

Sorry, nem beszelni jól magyar. En lenni kompozitore Kazahstanbol. Szep Magyarorszag-Hungary Eurpean Unionban szeretnek letelepedni and music komponalni. Green Card kicsit problema. En hajlando teged elvenni felesegul mint Gerard Depardieau a Green Cardban, te pedig megtartani szep tetoteraszod. Gratis, fizetned se kell.
Deal?
Wolfgang Amadeus Borat

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2012.06.11. 14:18:29

"következésképp: nyaralás nuku, vagy oda a temérdek munkaórával gondozott kerted"
javasolnám utánanézni a "csepegtető öntözés" címszónak, pl. Gardena Micro-Drip komplett rendszer. nedvesen tartja a földet minimális vízből. Előző folyományaként: megmarad a kultúrnövény, a földet nem vagy kevésbé viszi el a szél. El lehet menni nyaralni, csak előtte kicsit gondolkozni. Ha volt pénz tetőkertes lakásra, legyen öntözésre is.

Commandante Jayasuriya 2012.06.11. 14:31:40

Bécs biztosan teljesen más éghajlaton fekszik, és a széljárás is más lehet!
Ezt abból következtettem ki, hogy abban a városban sok-sok tetőkertet építettek, építenek. A budapestihez hasonló korban épült házak között sétálva érdemes olykor felnézni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.11. 14:34:00

Kertes ház, ha kertet akarsz.

Tetőre, balkonra, csak dézsás növényt.

Otthon édes 2012.06.11. 14:36:59

@Styxx: Muhaha Csak nigériai ajánlatok érdekelnek. Vagy mégsem? :)

Macskond 2012.06.11. 14:56:16

Esőztető helyett csinálj csepegtető öntözőt, és nem lesz zajos, sem pedig túláztató. A szél sem fújja el a locsolóvizedet.
Ja és takarékosabb is.
A többire nem nagyon tudok orvosságot mondani.
Esetleg egy szélvédő peremmel tudsz próbálkozni.
A belvárosi kormos trutymó ellen semmi nem fog sajnos védeni.

NamoN 2012.06.11. 15:00:29

Öntözés kérdés megoldása: www.blumat.at/automatic-watering-system.php

Föld fóliával letakarása, és csak ott van lyuk, ahol a növény kijön?

oriblog.blog.hu/2012/03/24/eredmenyorientalt_vs_kifogasorientalt_eletvezetes

sorica123 (törölt) 2012.06.11. 15:05:21

@Otthon édes: gondolom függ attól is, hogy a környező házak elrendezése milyen. Szélcsatorna stb. Hogy szél van, azt gondolom, de nem mindegy abból se, hogy miylen.
@Vittore.: hát pedig azokra is rá kellene szólni valakinek. Ha olyan tuskó, hogy szemétdombot csinál a környezetéből... igényes, jólfésült meg minden, de ha sztrájkolna a takarító, megenné a környezetét a kosz.
@PathosVerdesIII: 'Ha volt pénz tetőkertes lakásra, legyen öntözésre is.' - ki vagy te, az adóhivatal? Ráadásul babonásan hiszel abban, hogy a tetőkertes lakás=elitkőnyék, büdösburzsujok, raózsadonb. Mintha a nem-elit házaknak nem lenne teteje.
Amúgy viszont igaz lehet, hogy spéci kerthez spéci berendezés kell, nem elég az, hogy 'hú de lelkesek vagyunk mert hallottuk harangozni, hogy ez mekkora királyság'. De ez nem elsősorban arról szól, hogy kinek mire van/nincs plusz lóvéja.

Perillustris 2012.06.11. 15:29:47

@tena_lady: Szuper. Megoldaná a "nehogykiessen a kisgyerek-parámat" is. :)

Illyés Edith 2012.06.11. 16:00:27

Szukkulensek. Esetleg alacsony növésű füvek.

élhetetlen 2012.06.11. 16:01:10

Nem könnyű. 36 nm-es teraszom van a 8. emeleten, igen dézsás növények, a leandereket télen be kell hordanom a lépcsőházba (kb 20 cserép). Ez eddig működött, a szomszédot nem zavarta, de mi lesz, ha a tűzoltók megbüntetnek? Csepegtetőrendszer: egy kicsit átalakult szerkezetileg a terasz, újra kéne csinálnom az öntöző rendszert. Az "öntözősök", lefektetik a csepegtető csövet egy kertbe, (vagy beássák) és kész, valahova elfolyik a víz. Itt nem mindegy, hova. Aki az első rendszeremet összerakta, az már egy hónap múlva sem volt hajlandó feljönni változtatni, mert ez sokkal babrásabb, mint egy kert. Azt sem fogom megtudni, hogy hol vásárolt, és milyen márkát. Most ott tartok, hogy elfogyott a 7/4-es csőhöz való csepegtető tüském, és három napi internetezés és telefonálás során végig kellett még azt is hallgatnom, hogy az a termék, ami ott van a kezemben, az nem is létezik. Nem könnyű, mert a teraszomat reggeltől estig süti a nap, tehát automata öntözés nélkül egy napra sem hagyható itt. Áldás is, kiülni a leanderek ,rózsák közé, de nem egyszerű játék.

Illyés Edith 2012.06.11. 16:03:30

@nagylaszlo971: Jó lista. A fenti helyen fákkal nem érdemes kísérletezni, a többi rendben lévőnek tűnik.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.06.11. 16:19:16

én veszek egy kis kertesházat egy domboldalon és hallgatni fogom a madárcsiripelést

nagylaszlo971 2012.06.11. 16:26:08

@Illyés Edith: ennél mindenképp értelmesebb - "Egy tetőkert közelebb van a naphoz, mint egy átlagos kert, így melegebb is van ott."
(forrás: www.kertepites-gyepszonyeg.hu/tetokert_epites.html)
;-)))))))))))))))

bungics (törölt) 2012.06.11. 17:13:34

Én kertvárosban lakok, kertes családi házban. A környék csendes és egyáltalán nem poros a lakás se, szeretünk itt lakni. Na de a témához:
A teraszra tavasszal kicuccolunk: pad, kerti asztal székekkel, kis lerakóasztal, stb, hogy lehessen ott ejtőzni, enni egész nyáron. Nos, MINDEN áldott nap reggel azzal kell kezdenem, hogy kis vödörbe víz, rongy és mindent letörölni, asztalt, székeket, hogy a kávémat meg tudjam ott inni. Mert MINDEN áldott nap belepi a por ezeket vastagon. Egy szeles, netán viharos nap után meg teljes nagytakarítás, felmosással, szóval brutál az egész. Szeptemberben már alig várom a visszaköltözést, akkorra elegem van az állandó takarításból.
Szóval a cikket elhiszem úgy, ahogy van.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2012.06.11. 17:17:41

Kedves posztíró!
A tízes pont (koszos bútorok) kivételével valamennyi panaszodra van ezerszer kipróbált megoldás (szélvédelem/talajtakarás/öntözés/fagyvédelem/árnyékban ülés/megfelelő növények/satöbbi).
Szóval ne panaszkodj, hanem ha látod, hogy nem sikerül, akkor kérdezz/fizess meg egy hozzáértőt.

lavór 2012.06.11. 17:23:51

@bunkó:

Valóban van. Hasonló a hús és leves esetéhez.
Újra egy marha nagy divat, kertészkedjünk a tiszta levegőjű nagyvárosokban. :D

bunkó · http://bunko.blog.hu 2012.06.11. 17:28:57

@PathosVerdesIII: "javasolnám utánanézni a "csepegtető öntözés" címszónak, "

Még víztakarékosabb és kevésbé fagyveszélyes a közvetlen gyökérzónás (föld alatti) öntözés.
(föld alatti szivárgó, csepegtető és izzadócsövek)
Nyaralás esetére szintén automatizálható, nedvességérzékelővel kombinálva akár a szélerőtől (=talaj-kiszáradástól) függő intenzitással.

cs.zoli 2012.06.11. 17:31:40

Én is tetőkertes lakásban lakom, kertvárosi részen. Szél az van, de nem rettenetes (nálunk)
A terasz kialakítása olyan, hogy a víz esőcsatornába folyik róla, szóval bármit lehet. De eszembe se jutna földet hordani rá és fűvel bevetni. Ez terasz, nem kert.
Ami növényem van (nagyobb fák és bokrok is) az mind nagy cserépben van, épp akkorák, hogy szükség esetén mozgatni lehessen.
Naponta locsolok, télre elzárom a kinti csapot (saját vízről megy ugye), és egyáltalán nem kell takarítani a bútorokat, max kényesebb vendégek előtt, akik fehér nadrágban jönnek.
Szerintem a poszt (eredeti) nagy része nagyon extrém....

Kopi3.14 2012.06.11. 17:43:43

A por ellen egy megoldás pl a müfü az erkély padlójára.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2012.06.11. 17:45:39

@élhetetlen: "valahova elfolyik a víz. Itt nem mindegy, hova. "

Ha a talaj alatt nincs egy vízelvezető drénréteg, akkor el lett rontva a dolog.
Pl: www.zoldteto.hu/index.php?mn=catalog,category&code=0201

"tehát automata öntözés nélkül egy napra sem hagyható itt."

Megfelelő mennyiségű kertészeti perlit vagy puffasztott agyaggolyók a talajba keverve szerencsés esetben (és jó talajtakarás mellett) akár egy-két hétig is életben tarthatják a növényeidet - locsolás nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.11. 18:29:08

a teto az teto, a kert az kert, a terasz meg terasz
ennyi

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.06.11. 19:10:14

városban nem sok értelme van a kertnek, mivel amint elfogy az olaj/áram élhetetlen lesz az egész hely

arra jó, hogy a kertészkedés alapjait elsajátítsd

Intizar 2012.06.11. 19:15:32

@wmiki: Továbbá maximum hatvan éven belül mind halottak vagyunk, és akkor pláne semmi értelme.

min 2012.06.11. 19:28:10

@hagyma: ja hát jueszéjben ez is más tudjuk...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.11. 19:52:36

Csináljatok inkább tető-kősivatagot kert helyett.

Murva, pár szép szikla, meg egy jópofa tevedög. Nem fújja el a szél, és nem kell öntözni.

Shopping 2012.06.11. 20:03:18

@Vittore.: Miért? A CEO-ra vagy a topmenedzserre nem vonatkoznak a szabályok? Na ezért nem dolgoznék multinál, mert kuss ölni kell, és tűrni a hülye főnököt!!

Shopping 2012.06.11. 20:03:59

Akarom mondani kussolni...

Kandabula 2012.06.11. 20:18:07

@Styxx: Én is lát a dologot uty. Nekem, mikor venni az tetőterszokat, mindig is lenni szemopontos: alkalmas mezőgazdaságos működésre, avaty nem. Ha nem, dobni. odafér a traktor, afagy nem. Ha nem, dobni. És másoknak is eztet ajánl. Kormány megmond: kiskert, oszt anyi! Én már a birtokomal nem is töröd.

privateer 2012.06.11. 20:23:39

Állandó szél itt is van. Pedig még csak 6. emeleti panel loggia van.
Tetőkertek egy bizonyos magasság alatt jók tudnak lenni.

Agyaggolyókkal sem hosszabbítható meg a nedvesen tartás. Ugyanis a nap ereje nagyobb. Akkor már inkább az említett csepegtető öntözéses módszer.

Don Quixote de la Ferko 2012.06.11. 20:27:32

"Cserébe a slag kifolyócsöve télen prímán el tud fagyni, ha elzárod, ha nem, mert vízteleníteni a társasházban nem tudod..."

Falon belüli elzáró nem játszik?
Alatta egy másik csap, amin kiereszted a vizet.

Minden megoldható, csak gondolkodni kell, és nem a társasházra fogni a hülyeséget.

Don Quixote de la Ferko 2012.06.11. 20:29:13

@Shopping:

Van egy rossz hírem. A "maszek" sem okosabb. Tudnék mesélni, de minek, inkább kiröhögöm őket. Szemtől szembe. Ahogy az idiótákat kell.

karikaV43 2012.06.11. 20:31:41

Nos már ott hibádzik a történet,hogy félméter földbe lehet fát és bokrot ültetni.Jó kis hiszti.

prunoki 2012.06.11. 20:54:14

Az itten kérem a gond, hogy nincsenek parkok, ahova ki lehetne szépen nyugiban menni, hanem a teraszra kell kertet építeni. Vagy tetőre. Vagy mit tudom én hova. Lehet, hogy egyszerűbb lenne a nappaliba, az egy csomó problémát megold.

Zombika 2012.06.11. 21:14:57

Ajánlom figyelmetekbe az első képet: 6. emelet, nemcsak fű, hanem bokrok és kisebb fák is vannak.
penthouse.freeblog.hu/

A post írójának vagy sosem volt tetőkertje (csak savanyú a szőlő alapon fikáz) vagy teljesen hülye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.11. 21:53:36

@min: azt nem tudom
nekem se tetom se kertem
bar most nagyon rajta vagyunk, hogy woodfinben vegyunk egy hazat
na ott a kert a haz mellett lesz nem a teton

mirx 2012.06.11. 21:53:57

Kérdés, a posztíró járt-e már például Zürichben, ahol minden második tető be van építve kerttel, növényekkel, asztalokkal, ott partiznak a lakók állandóan. Meg saját tetőkertek is vannak, fantasztikus.

villamos alóli kacaj 2012.06.11. 21:55:09

Egy pince tető teraszánál nincs ilyen probléma.
Nahát akkor???

cattaneo 2012.06.11. 22:11:19

Társasháznaknak is van tetőkertje. De ez nem valami úri hobbiból lett kitalálva, hanem csak úgy kapott építési engedélyt az építtető, ha valamilyen formában visszapótolja az elvett zöld területet. Na, most a növények telepítését úgy gondolta, megoldja pár, nem olcsó baumaxos cserjével, aztán lezsirozta, hogy erre megkapja a hasznalálatbavételit, aztán elegánsan lelépett. Ja és a tetőkertre csak egy tűzlétra visz fel, igy a napi locsolas alapvetően felejtős volt. (öntözőrendszert sem épített ki, csak egy kerti csapot) szóval cserjék hamar kihaltak, az egész szinte napok alatt elgazosodott és a parlagfű is elszaporodott, valamit tennünk kellett. A társasház lakói nem akartak ezzel a nyuggel állandó jelleggel foglalkozni, igy maradt a mulcsozas és a közös képviselő néha felmegy körülnézni egy kanna gyomirtoval. Azóta minden OK. Az egyedüli előnye a tetőkertnek a lakasunk klímája (alatta lakunk) nyáron se melegszik túl, és télen se kell túlfűteni.

Time Machine Works 2012.06.11. 22:21:55

A hülyeségre nincs orvosság, a felsorolt problémákra van. Nyilván egyszerűbb panaszkodni, meg más embernek megpróbálni elvenni a kedvét, csak mert fogalmatlanok vagyunk valamihez.

Én a Móricz-nál lakom, és rendelkezem egy kisebb méretű tetőkerttel. Jelenleg 16 tő Chilit, 3 tő paradicsomot (Lugas F1, már most 120cm magasak), egy kisebb szelídgesztenyefát, egy bazi nagy leandert, egy olivafát, egy másfél méteres San Pedro kaktuszt, meg 6 hatalmas amarilliszt nevelgetek. Minden második hétvégén vidékre utazunk mégis él minden. Nem vagyok milliomos, az öntözőrendszert nagyjából 18.000Ft-ból megoldottam, növényvédelem megelőzésképen, még mielőtt a kártevők megjelennek, természetes anyaggal(neem olaj), nem méreggel. Én csak méheket, dongót, meg fagyalszendert szoktam a teraszon látni, ahogy a chilik virágaiból nektároznak.
A vízelvezetés nem probléma, mert időkapcsolóval úgy állítom be, hogy nem folyjon túl az edényen.
A földet elviszi a szél? Azt meg hogy? Az a föld, amiben növény van az általában minimálisan nedves, ráadásul a föld felszíne, és az edény pereme között szokott lenni 1-2 cm... Ha elviszi, akkor az nem föld, hanem homok. Abban meg sehol sem él meg a növény, nem csak a tetőteraszon. Az ötödik emelet magasságában én még nem találkoztam szél által odafújt szeméttel sem. Szóval a post írója menjen el, vegyen magának egy szép tapétaposztert, költözzön panelba, tegye fel a posztert a falra, aztán nézegesse azt. Kb az való neki...

tena_lady 2012.06.11. 22:59:59

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Az tényleg jópofa lehet, és praktikus is. Bear Grylls is túlélt benne egy sivatagi éjszakát. Meg homokvihar ellen is jól működik.

Amúgy meg ahova csak néhány centi földet lehet elteríteni, oda pozsgás növények kellenek, vagy egyéb szárazságtűrő, sivatagi cuccok. Nem kell minden kertnek smaragdzöld színűnek lenni. Meg amit még senki se vetett fel, azok a kúszónövények. A borostyán például örökzöld és majdnem mindenhol megél.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.06.11. 23:22:24

Nekem ez tetszett: "rovarok, hernyók, mindenféle kártevők..."

Hápedig én csak növényeket akartam, erre idejönnek mindenféle hülye állatkák! Milyen izé módon működik má a természet!

Annyira szánalmas, ahogy egyesek kiszelektálják a természetből, mi jó nekik, majd ha jön a többi is, nyavalyognak.

dr. pretender 2012.06.11. 23:28:45

@bungics: nálam (falu csendes utcája) is tiszta por a kerti bútor állandóan, mielőtt leülök, én is letörölgetem, plusz időnként a bónusz fecskeszart is :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.06.11. 23:41:47

@nagylaszlo971: jééézus isten, nem hittem el, de télleg írja: közelebb van a naphoz, ezért van meleg...És a Himalája tetejéről méér' nem olvad le a hó???Pedig az milyen közel van.Az isten barma...

nagylaszlo971 2012.06.12. 08:00:42

@geegee: 'tetőkertre' első helyen hozza a gugli ;-))))))))

élhetetlen 2012.06.12. 09:28:48

@bunkó: Tetőteraszm vann nem tetőkertem. A valalhova elfolyik a víz, itt nem mindegy, hova alatt azt értettem, hogy egy kertben, ha fél centit elmozdul egy cső, nincs semmi baj, de itt, ha fél centivel a cserép mellé csöpög, akkor van. Megoldható, csak babrás, ezért nem vállalja mester, aki ua idő alatt egy rendes kertet is meg tud csinálni. Az agyaggolyókból pedig egy 15 centis minirózsa cserépbe nem tudsz rakni annyit, hogy működjön, és a földnek is maradjon hely. De azért kösz a tanácsot.

élhetetlen 2012.06.12. 09:31:49

@bunkó: Még gyakorolnom kell. Tetőteraszm vann -> tetöteraszom van, valalhova -> valahova, stb
süti beállítások módosítása