DeCcArD: P15008941

Nagyon izgalmas kérdést vetett fel, egy napokban megjelent írás: miért nincsenek Budán sétálóutcák? Míg Pesten egyre-másra alakítják ki a forgalomcsökkentett övezeteket, a Duna jobb partján - egy-két kivételtől eltekintve (Lövőház utca, Sirály utca) - nem nagyon történtek lépések ez ügyben. Vajon miért? Lusták az önkormányzatok vagy tényleg nincs szükség fejlesztésekre?

Sétálóutcát ott érdemes kialakítani, ahova van miért menni az embereknek, ahol amúgy is szívesen járnának, csak épp az autók miatt nem teszik. (Ha nincs különösebb oka arra járni senkinek, csak azért mert egy utca sétálós, még nem fog megtelni élettel. Az USA-ban egymás után szüntetik meg a rosszul tervezett sétálóövezeteket, pedig ha megfelelően vannak kialakítva ezek, akkor ott is szükség van rájuk - mint azt New York közösségi tereinél láthatjuk.)

Az említett cikk miután végigveszi a sétálóutcák kialakulásának rövid történetét, rátér a lényegre: Budán történelmileg nem volt annyi korzózós útszakasz mint Pesten (kivétel lehet a Fő utca, a Bástya sétány és a krisztinavárosi Horváth kert). Ugyanakkor jóval kevesebben is laktak ott, mint a Duna bal partján, mely a kereskedelem és a közélet központja volt akkoriban. (Ma is jellemző, hogy mondjuk szórakozni Pesten lehet inkább: jóval több a színház, mozi és hétvégén is ott van éjszakai élet.)

Persze más ellenérvek is lehetnek, amelyek nem kerülnek szóban az elemzésben. Például, hogy Budán sok olyan szakasz van, amelyek nem sétálóutcák ugyan, de mégis csak gyalog használhatók. Ilyenek a lépcsők, amelyek egész sok helyen megtalálhatók, nem egy közülük hangulatos terecskévé bővül. Vagy ott van a Vár, melynek nem csak a forgalomtól sorompókkal lezárt magjában lehet sétálni az utcákon, de akár az oldalában futó utcák némelyikén is.

Rengeteg park, liget, zöldfelület van, melyekben sétálni lehet (s melyeknek beépítése épp úgy felmerült a közelmúltban, mint zöld gyűrűvé kapcsolásuk). A teljesség igénye nélkül, mondjuk csak a “budai körút” mentén fekvők: Mechwart liget, Millenáris, Városmajor, Vérmező, Gellért-hegy. Ha nagyobb körívben gondolkodunk, akkor Gesztenyés kert, Sas-hegy, Budai Arborétum, Feneketlen-tó, Egyetemisták parkja.

Ettől persze még lehetnének valódi sétálóutcák Budán is. Mint írják:

 

“Az elmúlt években igazi sétálóutcává válásra talán a Fő utcának lehetett volna a legnagyobb esélye, de ezt az I. kerületen belüli politikai csörték, illetve a lakosság ellenállása a ’90-es évek második felében megakadályozta. Budán “jobb híján” maradtak a másodlagos megoldások, mint a Lövőház utca adott szakasza.”

 

“Egészen érdekes benyomást szerezhetnek Budapestről például azok az olasz turisták, akik a Várbazár melletti lezárt járdán, az úttest szélén egyensúlyoznak a kellemes őszi szmogban, talán a Clark Ádám térre tartva. Persze átmehetnének a másik oldalra, ahol egy nagyon vonzó, rendkívül tágas kb. egy méteres sáv áll a gyalogosok rendelkezésére. Egyik oldalon kőkorlát, ami az alant húzódó „rakpartsztrádától” választ el, a másikon – közvetlenül mellettük – biciklisek húznak el nagy számban. Ennek köszönhető az az érdekes jelenség, amikor nem autók, hanem gyalogosok kerülnek dugóba. “

 

“Mindezek ellenére a nemrég beharangozott Várbazár-felújítás, illetve a szélesebb körű Várnegyed-fejlesztés most egyeztetés alatt lévő tervei nem tartalmaznak újabb sétálóutcát, annak ellenére, hogy a Várnegyed „közlekedési viszonyainak rendezése” – bármit is jelentsen ez a Pest és Buda közötti hajóútvonalon kívül – felmerült.”

 

“Szintén nem tartalmaz komolyabb mértékben sétálóutcává, sétatérré történő alakítást a Budai Vár bejárataként szolgáló Széll Kálmán tér most már biztossá váló rendezése (a Várfok utca egy része lehet sétány, illetve némileg gyalogos-barátabbá válik maga a tér), de környékéhez sem nyúlnak hozzá. Pedig a korábbi grandiózusabb tervekben, melyek a tér tágabb környezetét is érintették, felmerültek barátságosabb megoldások (többek között a Retek utcai tömb bontása, új metrókijárat, parkosítás, de még villamosok, autók alagútba terelése is).”

 

Szerintetek kellenének sétálóutcák vagy forgalomcsillapított övezetek Budára? Ha igen, hova? (Nekem például régi álmom a Batthány tér méltó helyreállítása, hogy ne egy lepukkant buszpályaudvar, hanem egy gyönyörű vízparti barokk főtér legyen csodás panorámával)               

/Fotó: DeCcArD/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés park rakpart sétálóutca budai vár gyalogos fő utca zöldfelület xi. ker i. ker ii. ker xii. ker várbazár széll kálmán tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr573454796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztihand 2011.12.11. 10:18:02

Budán az erdőben sétáljon az ember :)

MoriaRT 2011.12.11. 12:04:03

Budan setaloutca?
Hmmmz. Erdekes koncepcio.
Szuletesem ota Budan elek. Egy pillanatra sem hianyoztak (eddig) a setaloutcak.
Ahogy Kisztihand is irta. Itt rengeteg helyen lehet setalni. Vasarolni, tomegre, tulekedesre ott a pesti oldal. csak 15 perc. :)

Rocko- 2011.12.11. 12:12:48

túlmenően azon hogy a sétálóutca egy baromság: aki elteszi azt a kérdést, hogy miért nincs sétálóutca Budán, az legyen szíves valamin nézze már meg amiről beszél. térkép, fénykép, akármi.
BUDA TELE VAN HEGGYEL. ezért.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.11. 12:23:42

Én a "sima" utcákon szeretek sétálni a legjobban, és erre Buda a legjobb. :) Sétálok is egy csomót.

KissGecihuszár 2011.12.11. 12:33:09

Igenis, szükség lenne egy budai sétálóutcára is, pl a Fő utca kiválóan alkalmas lenne erre a célra. Csakhogy nézzünk már szét egy kicsit Buda lefőbb utcáján, hogy is néz ki, milyenek a házak, a még létező boltok, meg úgy az egész. Szégyen, gyalázat, ahogy Bel-Buda és főként az I. kerületi rész kinéz, pedig a 3 nevű "mágus" már egy ideje trónol (lehet, hogy ez minden baj forrása??) a trónján. Bel-Buda is ékes bizonyítéka annak a reménytelen helyzetnek, mely ebben a 24 kiskirályságos,s ennek következtében szétrohadt vízfejben keletkezett az elmúlt (a '90 előtti állapotokkal kérem, senki ne takarózzék, mert ez '11-ben már vérciki!) 21-22 évben, s melynek qualitatív irányba történő vitelére esély nincs mindaddig, ameddig ez a status quo fennáll! Épp ezért kell egy max 600 ezres, ÉLHETŐ, tehát ÉLETMINŐSÉGGEL teli Budapestet csinálni, városszéli panel nyomortelepek, túlzsúfolt, lepukkant bérkaszárnyák, rideg, emberellenes irodaház falanszterek és sok leaszfaltozott terület nélkül és minél több hatalmas parkkal, ligettel, erdővel, melyek területét ÖRÖKRE el kell venni az elcsábulni mindig kész önkormányzattól. Ja, azért az egyes szám, mert egy 600ezres városnak már nem kell 24 kiskirályság, csak 1 Fővárosi Önkormányzat, melynek megmarad Budán max 3, Pesten max 5-6 "kirendeltsége", azaz helyi ügyfélszolgálata és passz...

pösti 2011.12.11. 12:34:55

Amíg lehet kőrözni a mamutban és a momban, és az az etalon hogy oda is autóval gurulhasson a "budaipolgár", addig ez a kérdés költői...Viszont a vár, ami amúgy is olyan mint egy zsákfalu (túrista)buszparkolóval, lényegében alkalmas lenne az andalgásra...A Batthány tér tényleg jobb sorsra érdemes egy szép rakparti promenáddal...

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2011.12.11. 12:36:09

@endike: Teljesen igazad van, ezzel én is így vagyok. :)

KissGecihuszár 2011.12.11. 12:38:39

Ja, egyébként a fidesz fővárosi félistenei által beharangzott IPA és egyéb adóemelések úgyis el fogják űzni az értelmesebb válalatokat innét, remélhetőleg az echte VIDÉKRE, úgyhogy majd az ott dolgozók jelentős része is megy a melóhely után, hisz nem óhajt éhenhalni, így legalább hamar kialakulhat egy élhetőbb, szellősebb, tisztább levegőjű, kevésbé "vibráló" Budapest!

Vaandor 2011.12.11. 12:40:30

A belső Bácsi utat említeném a legalapvetőbbnek!
Az tényleg olyan környezet, ami minden szempontból megérdemelné a kultúrált köztérkialakítást, de hiába van szó folyton a felújításáról, a gyakorlatban nem történik semmi. (A felmerülő tervek pedig általában igen gyáván kezelik az autóforgalmat, pedig az egyirányúsítás lenne a minimális kiindulópont.)

A Batyi környéke is jó ötlet. Vagy talán olyan alközpontok, mint mondjuk Csillaghegyen a Mátyás király utca felső szakasza.

beszóló 2011.12.11. 12:42:11

Szerintem a Bartók Béla út Gellért tér és Móricz Zs. körtér közötti része is megérdemelné legalábbis a forgalomcsillapítást.

csillámpóni 2011.12.11. 12:46:01

Egyértelmű eset. Budai korzó a Margithídtól a Rákóczi-hídig. De minimum a Petőfiig. Plusz természetesen sétálóutca a BAH csomóponttól az Astoriáig. BAH csomópont alatt értem azt az állapotot, hogy Déli kiváltva Kelenfölddel, és a Krisztina krt MészárosXHegyalja út terület teljesen parkosított. Erre volt is egy elég elcseszett terv. De működhetne. Csináljuk meg!

tundrazuzmo (törölt) 2011.12.11. 12:50:40

A pesti sétálóutcák vásárláshoz, Dunaparthoz, vagy egyéb látványossághoz (pl. Bazilika), illetve a hotelekhez kötődnek.

A Lánchíd túloldalán, Budán, nincs olyan hotelekkel megszórt Dunapart, mint Pesten, nincs Váci utca sem - ezt a funkciót a Vár tölti be, ahonnan a sikló jelenti a Dunapartra vezető folyosót, míg a várnegyed másik oldalán, a Bécsi kapu felől a Széll Kálmán térre lehet lejutni, ahonnan már nincs messze a Lövőház utca. Széll Kálmán térről nincs messze a Margit-sziget sem, 3-4 villamosmegálló.

A Széll Kálmán tér tervezett átépítésével, a Várfok utca sétánnyá alakításával és a Széna téri buszpályaudvar eltüntetésével folytonos "Budai sétány" jön létre, amely a Lánchídon át kötődik a Pesti sétálóutcákhoz. A Lánchíd budai oldaláról indulva vagy siklón, vagy gyalogosan fel lehet menni a várba, a várnegyeden átmenve a Várfok utcán lesétálni a megújult Széll Kálmán térre, onnan a Lövőház utcába, Mammumtba, Széna téri sportkomplexumba, vagy igény szerint a Margit szigetre.

Sajnos a Batthyány tér bevonása csak akkor akkor lenne reális, ha lenne Kossuth híd, ami Pesthez köti a teret, vagy össze lenne kötve a Batthyányi tér és a Széll Kálmán tér egy sétálóutcával (mondjuk a Csalogány utca jó lenne erre). Ezt viszont az autós forgalom miatt nem biztos, hogy engedik, ráadásul olyan sok minden nincs is Budán a Vár és a Duna között, ami miatt érdemes lenne autómentesíteni. A Fő utcából nem lesz Váci utca, szerintem ha ki is tisztítják a Batthyányi teret, akkor is jobban kötődik a hajójáratok miatt a Margit szigethez vagy a Vigadó térhez, mint a szomszéd Fő utcához... A hajójáratok pedig már ma is járnak (pl. a Margitszigeti Sétahajójárat), de a Batthyány térről nincs hova sétálni, zsákutca az egész.

csillámpóni 2011.12.11. 12:53:02

Egyébként a legnagyobb baj az, hogy az Erzsébet-híd rossz helyen van. Nehéz szívvel, de én felszámolnám, és így tér nyílna a fejlesztéshez mindkét oldalon. Ha a Hegyalja ugyanúgy értelmét veszti, mint a Rákóczi, persze autóforgalom szempontjából, akkor lehet reménykedni egy egészséges öngyógyulásban különösebb forrásigény nélkül. Ugyanez a Döbrentei-Gellért-tér közti szakaszra is igaz, ahol autónak nem világos mi keresnivalója.
Plusz a rakpartokat be lehetne fedni, mert tapasztalatom szerint a turisták és a helyi lakosok egyaránt idegenkednek a gondolattól, hogy hat sáv közt egy méteres járdán osztozzanak a bringásokkal a belélegezhetetlen, de minimum mérgező levegőn. És mindezt a Főváros szívében.

csillámpóni 2011.12.11. 12:56:12

@tundrazuzmo: azért ez mondjuk nem így van. A Batthiányról el lehet sétálni a Clarckig, ez világos, ott kéne legyen a Vár egyik bejárata a sikló, stb. Clarktól az Erzsébetig ott a Várkert bazár, Tabán. A Döbrentei már a Gellérthegy bejárata ld. Rácz-sikló. Döbrentei-Gellért közt pedig Rudas-korzó kéne legyen.
Nincs SEMMI Budán?

megmondomatutit 2011.12.11. 13:07:59

Tessék megnézni az egyik friss fejlesztést, a Petőfi Sándor utcát a Belvárosban. Igaz nem sétáló, csak forgalomcsillapitottt(?). Az elképzelés az volt, hogy kicsit szélesítsék a Váci utcát. Szerintem nem jött össze. Kihaltabb mint korábban. Használtruha kereskedések egymástól pár méterre (Kristóf tér sarkán és a Szervita téren is). A csúcs az volt, amikor a 15-ös busz megfeküdt az egysávosra szűkített utcán:))

Forever Mankini 2011.12.11. 13:10:55

A Márvány utcát szerették volna átalakítani, ahol egy fa sincs. A párhuzamos Királyhágót kétirányúsítani, fákat ritkítani, parkolóhelyeket megszüntetni. A lakosság tiltakozott, de szerintem csak jegelték az elképzelést...

123456789123456789 2011.12.11. 13:35:22

Móricz és környéke,"Batyi" és környéke,régi moszkva és környéke,rendbe kell tenni,utánna lehet sétálóutcákról beszélni

tundrazuzmo (törölt) 2011.12.11. 13:39:48

@csillámpóni: "A Batthiányról el lehet sétálni a Clarckig, ez világos, ott kéne legyen a Vár egyik bejárata a sikló, stb. Clarktól az Erzsébetig ott a Várkert bazár, Tabán. A Döbrentei már a Gellérthegy bejárata ld. Rácz-sikló. Döbrentei-Gellért közt pedig Rudas-korzó kéne legyen."

Igen, alapvetően egyetértünk, csak a sorrend van felcserélve. Rogán csak akkor kezdte el kiszorítani az autókat az V. kerületből, és erőltetni a sétálóutcákat, amikor már több évtizede be voltak gyökerezve az ottani üzletek, hotelek, műemlékek. Kiépítette a sétálóutcákat, azóta hány új üzlet, étterem, látványosság nyílt a Belvárosban? Nem tudok olyan sokról.

Amiket te említesz, azok majd valamikor lesznek, ha lesznek. A Batyi és a Clark között, a Bem rakparton sétálva, a stílustalan, lepukkant házak aljában csak 1-2 olyan hely van (a Belga sörözőt is beleértve), ahová egyáltalán be lehet ülni. Mi az, ami "elcsalogatja" a külföldit a siklóig, ha egy kilométert úgy kell legyalogolnia, hogy nincs arrafelé semmi? Nem emlékszem, tábla legalább van a Batyin, hogy Sikló 1 km jobbra?

A Clarktól lefelé pedig inkább ne menjen senki sétálni, mert ma még semmi sincs ott.

Ezek alapján bármiféle forgalomkorlátozás, sétálóutca kialakítás kissé korainak tűnik.

NAR 2011.12.11. 13:45:26

Azt írja a linkelt cikk, hogy "A séta – vagyis amikor az ember nem pusztán gyalogosan közlekedik valahova – eredetileg korzózást, a megfelelő társadalmi csoportba tartozó többi városlakóval való találkozási, beszélgetési lehetőséget, egyfajta szabadidős-közösségi időtöltést jelentett kellemes környezetben, a polgárosodással összefüggő jelenségként"

Erre rengeteg alkalmas hely van Budán, pl. a III. Gückler Károly út (zöld és kék turistaút Virágosnyereg és Hűvösvölgy között az Árpád-kilátó érintésével), a sárga turistaút Hűvösvölgy és Szépjuhászné között (a Nagy-Hárshegy tetején kilátóval), a piros Szépjuhászné és a János-hegy (Erzsébet-kilátó) között. De a Gellért hegyen is jót lehet sétálni a Gellért tértől a Sánc utcáig.

Szóval sétálóhely van bőven, nem kell annak feltétlenül utcának lennie.

2011.12.11. 13:48:55

őszinte leszek. a fasz kivan a sétálgatóuccákkal a zsúfolt fővárosban. aki sétálgatni akar az húzzon ki a hegyekbe vagy az alföldre, aki meg városban élni akar azt hagyják már normálisan

nyünyüge 2011.12.11. 13:54:27

@csillámpóni:
a rakpart lefedését sikeresen? gátolja a rakpart világörökségi védelme.

Amúgy ez a világörökségi védelem tipikus példája a "pokolhoz vezető út is jószándékkal van kikövezve" c. mondásnak. Mert elméletileg persze szép volna nem hozzányúlni a rakparthoz, de ha nagy büdös valósággal való kompromisszum inkább ezt kívánná, akkor is ragaszkodunk az elvekhez.
Még akkor is, ha ezzel a döntéssel nemcsak évtizedekre marad áldatlan helyzetben az adott terület, hanem akkor is, ha nyilvánvalóan nem fogja túlélni ezt a "dupla vagy semmi" játszmát.

ivrilider 2011.12.11. 13:55:46

@Forever Mankini: ez így tényleg elég szarul hangzik, pedig a királyhágó környékén lenne értelme sétálóutcás övezetet kialakítani, az a kerület kvázi központja, vásárolni és kávézni is oda járnak a helyi népek. máshol budán szerintem annyira nem kell jelenleg a sétálóutca (a moszkvánál mondjuk még össze lehetne kötni a lövőházzal a sétateret), talán inkább pesten fejezném be a kazinczy utcát végig, meg hát ott még van mit...

nyünyüge 2011.12.11. 14:03:11

Az eredeti témához visszatérve - a Moszkva, oppardon Széll Kálmán tér mellett lakom 15 éve egy meglehetősen meggondolatlan lakáscsere következtében.
Szerintem a sétálóutcának történelmi (azaz középkori, barokk-kori,... belvárosok védelme ill. a turisták kényelme szempontjából van létjogosultság.
Igy Budán egyértelműen a Várban és közvetlen környékén.
Egyéb helyeken normális élhető, lakható és látogatók számára is élvezhető körülményeket kell teremteni.
Az nem normális és nem igazságos és nem is természetes körülményeket teremtő dolog, hogy sétálóutcát alakítunk ki az egyik utcában, és a mellette lévő háromba szorítjuk az összes, a nagyvárossal járó "kellemetlenséget", nyakatekert forgalomterelési és egyéb megoldásokkal.
Miközben az érintett utcák építészeti, városképi, történelmi értékei lényegében egyformák.

matyaskir (törölt) 2011.12.11. 14:06:54

@csillámpóni: Csatlakozom, bontsuk le az Erzsébet hidat! Mindkét oldalon tönre/tette/teszi a körnéyket. A pesti oldalon kialakaulhatna egy Josefov-szerű városrész, a budai oldalon pedig újra fel lehetne építeni a Tabánt.

cso zsi 2011.12.11. 14:48:05

@matyaskir: Ha kérhetném, akkor a két M0 híd kivételével mindet robbantsuk fel, mert nem elég hogy kevés a jelenlegi, de a múzeumhídjaink használhatatlanok is.
Közlekedésre.
Sétálóizének jók.

2011.12.11. 15:13:22

látom sok az aktív kábítószer-fogyasztó errefele

Normális 2011.12.11. 15:22:15

Kedves Posztoló,
Próbálj megbbarátkozni a gondolattal, hogy Bel-Buda mindenekelőtt lakóhely, és nem nyüzsgő gettó, ahol az itt lakóknak már az utcára menetel is 'élményt' jelentene. Élmény-ügyben mi, ha művelődni óhajtunk, színházba, hangversenye megyünk, és, ha gyalogolnánk, itt vannak a gyönyörű kirándulóhelyek. (megjegyzem, budapestiként mindezek számodra is elérhetők.)
Önkormányzóink meg -tanulva pl. a Lövőház u. "rádayzálásának" helyi fogadtatásából- nem fogják mégegyszer ezt a hibát elkövetni, mert tudják, hogy MI, és nem a ki tudja honnan idekeveredettek fogják őket újra választani, vagy elzavarni, amikor eljön az ideje...
Bel-Buda a bel-budaiaké!

ZBR 2011.12.11. 15:34:45

Utálom ezt mondani, de @Rocko--nak igaza van. HEGYEK vannak Budán, ami miatt:
1. Csomó ember nem sétálna szívesen (hegynek fel).
2. A közlekedési rendszer bizonyos pontokon koncentrálódik, pl. Várhegy alatti alagút. Itt át kell engedni őket, kisebb-nagyobb mértékben, de mindenképp kell. Egyszerűen muszáj, pl. a sürgősségi járművek miatt is. Ez kilövi a Fő utcát is és ez a helyzet a moszkvával is (nem, csak azért sem lesz szélkálmi).

Továbbá, vonzó helyek, célpontok kellenek. Ott van a Batyi. Annyira azért az autóforgalom nem teszi tönkre, két sávon kell átkelni sétálós részhez. Onnantól a Margit-hídig remekül lehet gyalogolni. Habár lent van a rakpart, az nem olyan zavaró. A fenti autóforgalomtól: növénysáv, bicikliút, halszálkában parkoló autók választják el a gyalogosokat. Egyszerűen nem vonzza az a rész az embereket, ennyi. Mert ott a Halász utca kicsivel lentebb. A Belga Sörözővel és más kiülős hely(ek)kel. Hiába van ott a kriminálisnak leírt út a sok biciklissel meg mindennel,az a rész egészen jól tele van élettel. És maga a Batyi is, bár ott csak kevés dolog van (Nagyi Palacsintázója). A balusztrádon egész sokan szoktak ücsörögni. Valamelyik nyáron még egy kis teraszt is láttam ott. Egy-két fahely, nagyobb, ide áthelyezett fákkal nem nézne ki rosszul, esetleg vonzóbb burkolattal.

kényszerbagoly 2011.12.11. 15:47:57

Nagyon szép az okfejtés, de sajnos az ok egyszerű: A budaiak átjönnek ordítozni, hányni Pestre, oszt hazamennek nyugodtan aludni!
Irigylem őket...

EMU 2011.12.11. 15:53:37

Dehogy nincs, ott vannak a kerékpárutak, egy csomóan azokon sétálgatnak.

biododírium 2011.12.11. 15:54:04

Mert lehet hova menni, így nem kell kialakítani. Vár, Gellért hegy, 3H. Városi csámpázásra, meg ott a pesti oldal.

Rubicon 2011.12.11. 16:04:55

Nem tudom a választ, csak könyörgök: a Márványt ne támogassátok+ Királyhágó fairtását+ 2 irányúsítását se!

Sicc 2011.12.11. 16:10:38

Bocsánat, de szerintem itt óriási szerepzavar van!
Kinek kellen sétáló utcákat építeni? A kínai turistáknak? Mi hasznunk volna belőle?
Vagy a magyar családanyáknak? Netán az iskolásoknak? Miért az a trend már évek óta, hogy Budapestből vidámparkot akarnak építeni?
Ez egy teljesen abnormális felfogás, ami egyáltalán nem illeszkedik Budapest életéhez!!!!

Olyan hülyeség, mint a bciklizz a munkahelyedre - ami valójában egy napi életveszélyes mutatvány - főleg, hogy napi 50 Km-t kellene tekernem az egész családommal közvetlen életveszélyben végkimerülésig.

El kellene már dönteni végre, hogy engedik Budapestet úgy fejlődni, ahogy ezt MA a mindennapi élet megkívánja, vagy pedig van van valaki BAROM, aki az egész fővárosból egy presszót akar csinálni a maga zsebe hasznára. Ugye láttunk ilyet -nem is egyet- pl. hogyan lett a városligeti tóból rendezvény központ egy szadeszos vállalkozó óhaja szerint. És azt is láttuk, hogy lett temetővé a Várbazár.

Az emberek alapvetően nem sétálni akarnak, hanem megélni. A sétáló utca csak ront a helyzeten, közlekedésen. Budán nincs mit megnézni, mert minden romokban áll. Azt sem értem, hogy Pesten az Andrássyval miért akarják ugyenezt tenni!

MINEK SÉTÁLNI OLYAN HELYEN, AHONNAN AZ EMBER CSAK MENEKÜLNI AKAR????? DE NAGYON GYORSAN?!!!!

záporjózsi 2011.12.11. 16:30:09

@Sicc: 1.: Ha menekülni akarsz, akkor menekülj, senki nem tart vissza. Kis orientáció: Ha Hegyeshalom felé indulsz, akkor vigyázz, arrafelé sok sétálóutca van, sőt, kerékpárral is közlekednek emberek. Ha Ártánd felé mész, akkor kevesebb a sétálóutca, de sokan kerékpároznak. Indulj nyugodtan Záhony felé, arra ugyan vannak kerékpárosok, de kevés a sétálóutca is, lehet közlekedni, mert max. ha az utadba áll, elütöd.
2.: Nem baj, hogy a motorizációtól mentes vidékek lényegét nem érted, de ha Hegyeshalom felé próbálkoznál, legalább próbálkozz meg vele, mert sokat segít az új életedben. Ha mégsem sikerülne ott ragadnod, akkor legalább annyit hozz haza, hogy képes legyél beilleszkedni.
3.: Valóban van mit javítani a hazai gyalogos vagy gyalogos-kerékpáros övezeteken. De nem attól rosszak, mert gyalogosak, hanem attól, hogy nem megfelelően gondolták át.

záporjózsi 2011.12.11. 16:31:32

@ZBR: Ugye nem gondolod, hogy bármi problémát jelentene egy segélyjárműnek a Batthyány tértől a Halász utcáig a sínen menni?!

mement 2011.12.11. 16:33:23

@Sicc: `Az emberek alapvetően nem sétálni akarnak, hanem megélni`

A ketto egyaltalan nem zarja ki egymast, csak az autoba puffedt, onkenetes nyomorekoknal:)

ZBR 2011.12.11. 16:37:35

@záporjózsi:
Persze, semmi gond, azzal az egy perc felesleges kavircolással, csak jót tehetünk bárkinek, akinek sürgős segítségre van szüksége.

itt élned, halnod kell (törölt) 2011.12.11. 16:57:09

@megmondomatutit: De szép is az, amikor az ember arra sétálhat. A kirakatokban az a sok szép angol bálás ruha!
Apropó! a Kökin a vadiúj plázában az ország legnagyobb turkálója nyílt!

v.era 2011.12.11. 16:59:37

Budán bőven van hely sétálni, az erdőkön kívül is. Teljesen elég ami van.

kadibela 2011.12.11. 17:03:12

Budán két okból nincsenek sétálóutcák:

- Kevés az erre alkalmas, sík, megfelelő gyalogosforgalommal rendelkező, közlekedési szempontból alkalmas terület. Bel-Buda nagyon forgalmas, ezért nehéz ilyesmit kialakítani az autóforgalom radikális korlátozása nélkül (pl. Fő utca), a várban eleve vannak gyalogos zónák, de oda csak a turisták járnak, ott nincs sok értele sétálóutcát létrehozni
- Az Önkormányzat béna, nem veszi észre az ebben rejlő lehetőségeket, nem talál alkalmas helyszíneket (pl. a Lövőház utca szerintem nem a legalkalmasabb terület erre)

agi02 2011.12.11. 17:08:46

Nem értem a sétálás és a forgalom miért nem fér meg Magyarországon és miért fér meg pl tök jól Párizsban.

Lehet sétálni a Szajna parton, melletted megy a 2x2 sáv. Rengeteg turista sétál a diadalívnél 8 sáv körben, ha jól számoltam.

A világ legnyüzsgőbb utcája a Champs-Elysees éjjel nappal tele van gyalogossal kiülős vendéglőkkel, teraszokal, 2x4 sávon dübörög a forgalom éjjel-nappal.
Mi meg állandóan azon vergődünk, hogy hogy lehetne az autókat kiszorítani mindenhonnan és akkor milyen szép lesz a világ mert mindenki gyalog fog járni.

Nem ettől fognak gyalogolni az emberek, hanem attól, hogy gyalog jobb nekik mintha autóba ülnének. Ha nem csak lepukkant és lezárt kirakatok mellett kell elrohanniuk, hanem azokat érdemes megnézni. Ha élményt ad a séta és nem egy rájuk kényszerített, alternatíva nélküli valami. Így azonban csak azt érik el, hogy a sétálórészek nagyon hamar kísértetvárosokká válnak.

nyelv-ész 2011.12.11. 17:43:51

Érdekes folyamatok zajlanak Budapesten.

A 70-es években kinyírták a felszíni tömegközlekedést sok forgalmas főútról, utána autókat engedtek a helyükre, most meg rájöttek, hogy ez nem jó, és ki a karják nyírni az autóforgalmat anélkül, hogy a tömegközlekedésen javítanának.

Akkor szabad autómentes vagy forgalomcsillapított zónákat kialakítani, ha a szükséges kapacitást a tömegközlekedés biztosítja. Mert mint előttem is páran jelezték: az azért nem olyan nagy élmény, amikor reggel a melóba kell sietni, de előtte még a gyerekeket óvodába, iskolába kell eljuttatni. Ha mindezt csak gyalog lehet megtenni, az nem feltétlen növeli egy város élhetőségét.

mement 2011.12.11. 17:45:08

@agi02: amig a belvarosban uvoltenem kell hogy a melletem halado halja a hangom, nagyjabol atlag 5 percenkent megrpobalnak elutni, nem ferek el a jardara parkolt jarmutol, addig nem lesz elmenyt ado alternativa a setalas.

kadibela 2011.12.11. 17:48:12

Szerintem Budán egy olyan hely van, ahol a forgalom sérülése nélkül, nagyobb beruházás nélkül ki lehetne alakítani egy sétálóutcát, ráadásul a terület már most is ilyen jellegű, boltokkal, kávéházakkal tarkított, nagy gyalogosforgalmú terület, ráadásul zsákutca:

FRANKEL LEÓ UTCA

Tessék rajta végigsétálni! Tökéletes gyalogos tengely a bel-budai irodanegyed (Külügy, Tölgyfa utcai irodaház, Törökfürdő utcai irodák, leendő bem téri irodaház)és a Margit híd, mint közlekedési csomópont között (4-6, 17-es villamosok, HÉV)között. Az északi oldalon szintén fejleszthető lenne, egészen a Lukácsig, így létrejönne egy hangulatos gyalogos tengely a Király és Lukács fürdők között, mely számos kulturális helyszínhez, közintézményhez is kapcsolódik (Kohászati Múzeum, Gül Baba türbéje, ORFI, Szabó Ervin könyvtár, gyógyfürdők, Malom tó, stb.). A déli oldalon minimális ráfordítással kialakítható lenne a sétálóutca, de tény hogy 100-120 parkolóhelyet meg kellene szüntetni. Erre megldás lehetne egy mélygarázs pl. a Bem tér alatt vagy a hídfőnél, erre amúgy is nagy szükség lenne. A gyalogosok mellett jól megférne a Budai fonódó villamos vágánya is, így nem terhelnék tovább a már így is zsúfolt felső rakpartot.

Normális 2011.12.11. 17:49:41

@kényszerbagoly:
Azt hiszem, valakivel összekeversz minket.
Köpünk a kocsmáitokra, kiülős helyeitekre.
Azt meg akasszátok fel, aki a Ráday utcátokból, Liszt Ferenc teretekből vigalmi negyedet csinált...

mement 2011.12.11. 17:56:54

@Normális: igy maris ertheto miert van tele budai zsurfiukkal a pentek esti belvaros:)

Normális 2011.12.11. 17:58:13

@kadibela:
Azért ne nagyok mutatkozz a környék* lakói előtt, ha hosszan akarsz még ilyen ötletekkel előállni...
A Bem téri disznóság meg külön megérne egy posztot.

*Frankel, Lipthay, Henger u-i, Bem téri, Bem rkp stb. lakók.

kadibela 2011.12.11. 18:01:08

Egyébként el is kezdték valaha a Frankel Leó sétálósítását, hiszen a végén, a körút két oldalán található egy-egy kis tér, díszkővel és ivókúttal. Kár, hogy eléggé elhanyagolt, az ivókutak nem működnek, a hozzájuk kapcsolódó szobrocskákat régen ellopták. Az utca, főleg a déli oldal, viszont spontán módon Rádaysodik, egyre több itt a kávézó, kocsma, kisebb üzletek. Kár, hogy az illetékesek nem járnak erre..., pedig sokat dobna a környéken, megújult a Margit híd, épült egy csomó új irodaház, már csak egy sétálóutca hiányzik. Pedig elég széles, vannak rajta fák, nem vezet sehova, miért ne lehetne sétálóutca?

kadibela 2011.12.11. 18:03:24

@Normális: Itt lakom!!! Te hol laksz?

Normális 2011.12.11. 18:07:49

@kadibela:
Az illetékesek szájából a következőt hallottam: minden elvett parkolóhely -6 szavazatot jelent a következő választáson.
Hja, lehet, hogy egy demokráciában mégiscsak számítanak a szavazók?
Az utcán mulatozni vágyóknak ezzel is érdemes megbarátkozniuk: nem minden a vendéglátós lobbi érdeke...

cso zsi 2011.12.11. 18:08:21

@mement: Nem kell a belvárosba menni. Elegen vannak azok, akik ott laknak.
Sétálni a zöldövezetben kell, a friss levegőn.

@EMU: "ott vannak a kerékpárutak, egy csomóan azokon sétálgatnak."
A pesti oldalon is. A népligeti buszállomásnál, a Bajcsyn, és sok más helyen megy a birka, mert tetszik neki, hogy az piros színű, megcsodálja a sárga ábrákat helyenként (értelmezni nem tudja). Ott gyaloglok mellette a járdán, hallom, hogy magyarul trécsel a barátnéval/kolleginával, de ettől még olyan messziről jöhetett, ahol nem látott ilyet. A Bajcsyn a turistaleszállóhely van kombinálva a bringaösvénnyel, de a jóérzésű gyalog, aki csak kidobná a szemetét, kénytelen átmenni a kukához a fák mellé. Ez ilyen időben, és télen nem gond, de száraz út esetén bizony alaposan körül kell nézni, mert a száguldó lopakodó az csak az utolsó pillanatban csattogtatja a fékkart. Csengő, lámpa az nincs rajta.
Hálistennek járnak arra épelméjű kerekesek is. Most, hogy kevesebben teszik, a java jól ki van világítva, és akad, aki a gyalogot is átengedi a zebrán. Nyárra megint felhígul majd.

Normális 2011.12.11. 18:11:14

@kadibela:
Akkor majd amúgy szavazol.
Ha egyszer meg lesz autód*, családod stb.
akkor meggondolod...

*nekem nem viccből, vagy sporteszköznek van: kell.

kadibela 2011.12.11. 18:11:49

@Normális: A bem téri disznóságról egyébként volt egy poszt, keress rá. Az nekem se tetszik, már ha a leendő irodaházról beszélsz. Amúgy én szívesebben lakok egy kulturált sétálóutcán mint egy autóparkoló közepén a benzingőzben. Arról nem is beszélve hogy a környékbeli ingatlanok értéke azonnal megemelkedne 10-15%-kal ha végre rendbetennék a környéket. Ne értsd félre, nem Sohot szeretnék hajnalig rajcsúrozó fiatalokkal, csak egy olyan kulturált városi teret, ahová le lehet menni sétálni és van egy kis zöldfelület, esetleg valami kulturált kikapcsolódási vagy vásárlási lehetőség. Jelenleg az autókat és a kutyagumit kerülgetem, a házakról omlik a vakolat, a kapualjakban hajléktalanok fekszenek. Szerinted ez így jó? Ja és autóm is van, de nem zavar különösképpen ha nem a ház előtt fogok parkolni, hanem 100 méterrel arrébb. Ettől még senkinek sem rohadt le a lába!

mement 2011.12.11. 18:17:15

@cso zsi: `Nem kell a belvárosba menni. Elegen vannak azok, akik ott laknak.
Sétálni a zöldövezetben kell, a friss levegőn.`

Autozni meg a versenypalyan, avagy a `tekurvaanyad`;)

Egyeb konstruktiv meglatas?

kadibela 2011.12.11. 18:22:34

@Normális: Ki beszél itt vendéglátásról??? (Rajtad kívül.) Egy sétálóutcáról van szó, ahol el lehet engedni a gyerek kezét, kulturáltan le lehet ülni egy kávézó teraszára, van zöldséges, régiségbolt, galéria vagy könyvesbolt. Nem piroslámpás negyedről vagy kaszinóközponról beszélünk.

cso zsi 2011.12.11. 18:32:47

@mement: Végülis, nincs messze az az idő, hogy riksával vigyék az irodaházadba a rabszolgák a főnöködet, vagy a kólagépbe a napi adagodat.

mement 2011.12.11. 18:34:21

@cso zsi: mindenki rabszolga, kolto penzel es szabadidovel;)

Az hogy riksazik, taxizik, vagy maskepp kuzdi ki maganak penzt es idot az reszletkerdes.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.12.11. 18:38:55

A VÁRBAN VAN EGY CSÓMÓ sétálóutca.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.12.11. 18:44:18

A XIkerületben az Allé és a piac közt van egy.
Körösy József utcának hívják.

F173 2011.12.11. 18:48:38

Minőségi ugrást lehetne elérni Budapesten ha a rakparti forgalmat a föld alá vinnék. Egycsapásra az egész Duna-part egy nagyon kellemes hely lehetne!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.12.11. 18:49:50

A MOM park közelében is van egy.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 18:54:07

@KissGecihuszár:

pl a Fő utca kiválóan alkalmas lenne erre a célra. Csakhogy nézzünk már szét egy kicsit

- Jelenleg a Fő utca - Bem rakpart viszi az észak-déli autóforgalmat.
Ha lezárjuk, akkor a rakpart lesz járhatatlan, amit mellesleg szintén egyesek lezárnának. A Margit krt már nem bír el több forgalmat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 18:58:16

@beszóló:

Szerintem a Bartók Béla út Gellért tér és Móricz Zs. körtér közötti része is megérdemelné legalábbis a forgalomcsillapítást.

- Szerintem meg a Hungária krt. Baromságra baromságot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:02:00

@csillámpóni:

Nehéz szívvel, de én felszámolnám, (Erzsébet híd)

A városonbelüli átkelési kapacitások 15%-ról, buszsávval együtt 23%-ról beszélsz.

itt élned, halnod kell (törölt) 2011.12.11. 19:03:57

@kadibela: volt egy közvéleménykutatás, és kiderült nem vonzó sétálóutcában lakni. Sokan költöznének el, ám a vevőket a közlekedési nehézségek, a vendéglátós teraszok sűrűsége, zaja elriasztja. Szóval nem biztos hogy 10-15%-al emelkedne ettől egy ingatlan ára, sőt!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:11:31

@záporjózsi: Nem lehet az egész városból sétálóutcát csinálni. A város velejárója a motorizáció.

A mentő a Batthyányig elmegy a sinen, de a beteget míg lehozzák, nem jár a villamos?

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 19:13:14

@Vaandor:

Egyetértek, ez a két hely nagyon adja magát.

1. Belső Bécsi út lezárása az autóforgalom elől. Villamos marad. Én megtartanám a kockakövet, azzal, hogy két nyomot leaszfaltoznék a kerékpárosoknak.

2. Fő utca. Az egy db. forgalmi sáv kimehetne a Bem-rakpartra a másik irány mellé. Kerékpársáv kellene ide, mert a rakparton nem férnek el a turistákkal együtt, ill. a busz mehetne továbbra is itt.

Dél-Budán az Alléééé környéke alakul épp gyalogosbarát övezetté.

Julio cesar 2011.12.11. 19:13:43

Alapvetően a városon átzúduló forgalmat kellene csökkenteni, ezzel jobban élhetővé válnának a jelenlegi utcák. Semmi értelme a költséges mega-projekteknek, mert az max. egy-két utcára, övezetre összpontosít, szemben egy erős forgalomcsökkentéssel, ahol az agglomerációból átzúduló autóforgalmat a közösségi közlekedésre terelnék át.

Ami pedig a legfontosabb: meg kell óvni a zöldterületeket és a parkokat!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:16:40

@kadibela: Nincs ott akkora gyalogosfogalom, viszont szavazóbázis van akkora, ami meg tud buktatni egy polgármestert.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:17:33

@Normális: "A Bem téri disznóság meg külön megérne egy posztot."

- ???

kadibela 2011.12.11. 19:18:54

@itt élned, halnod kell:
Szerintem ez a felmérés általánosít, a konkrét esetet kell megvizsgálni pl. a Frankel Leó esetében:
Közlekedési nehézségek? Ez egy zsákutca, attól hogy sétáló utca lesz, nem lesz messzebb a buszmegálló! A parkolás pedig megoldható 100-200 méteren belül.
Zaj? Itt már jelenleg is vannak kocsmák és a forgalom is elég nagy. Másrészt a kerületben 10-kor be kell zárni minden teraszt. Egyszóvan nem lesz számottevően nagyobb zaj sem. Önmagában a sétálóutca nem értéknövelő tényező, de egy kulturáltabb, tisztább, zöldebb, kisebb forgalmú terület, amit sokan ismernek, igen. Nyilván aki a háza előtt szeret parkolni és este nyolckor lefekszik aludni az nem fogja szeretni...

mement 2011.12.11. 19:21:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Dehogy is, ezt csak tizeneve autoba dagadt emberek veszik oszinten komolyan, akiknek mar a gondolat is kihivast jelent, hogy napi atlag 5 kilometeret ne autoval tegye meg. A varos temaba vago velejaroi, a nagy tomeg es a szukos hely.

Ezen pedig a lusta paraszt mindenapos kenyelmes tilitolizasa igen csak ront.

cso zsi 2011.12.11. 19:26:51

@mement: De te minek mész oda, ahol nem érzed jól magad? Ott a munkahelyed a belvárosban?
Na arra nincs ott szükség, ha nem színház, vagy hasonló.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:28:28

@kadibela:
A megújult Margit hidat hagyjuk, mert úgy szar ahogy van. Kezdve a buszmegállóval és a csuklóssal bevehetetlen kanyarral a budai felhajtón, folytatva a budai oldal déli oldalán a lépcsőzésre kényszerítő parkosítással, illetve a villamost a megálló előtt sokszor megállító lámpánál a szigeti bejárónál.

A Frankel Leónak nincsen akkora érdemi gyalogosforgalma, hogy sétálóutca legyen belőle, az ott lakók úgyis megtorpedóznák. A kiülő helyek közül a Gusto az, aki egyedül legálisan működtet teraszt, a Szendzsó csak kitette a székeket. A többieknek vagy nincs teraszuk, vagy saját területükön van, lásd a Bambi.
Gusto mondta, hogy a terasz annyira nem is nagy buli, mert időnként többet visz, mint hoz. Ha oda villamosvágányt teszel, akkor ott teraszokat nem lehet majd üzemeltetni. Se a zaj, se a hely miatt. Vannak egyéb okok is, ezeket nem sorolom újra.

Az utca boltjai közül, ami régen megvan: Babi, Sörpatika, Gusto, Zálogház, Nővérszálló, Gyógyszertár, Lóverseny fogadó, kárpitos, képkeretező.

A többi bolt jön, s megy.

kadibela 2011.12.11. 19:30:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Gondolom a Bem tér 3 alá (volt laktanya majd MDF székház) tervezett irodaházról van szó. Sajnos elfogadott terv van rá..., más kérdés, hogy a jelenlegi gazdi helyzetben nem sok realitása van, hogy felépül. Asszem az építészfórumon volt róla cikk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:31:27

@kadibela: Ha ott laknál, akkor tudnád, hogy mindenki alapból ott parkol, ahol lát egy helyet, mivel hely az nincs. Te el akarod venni a többit is?

Hajléktalanokat még egyszer sem láttam kapualjakban.

mement 2011.12.11. 19:33:01

@cso zsi: Egyre nevetsegesebb vagy... Peldaul van rengeteg ismerosom a varos kulonbozo pontjain, vagy peldaul sok a munkam miatt sok helyen meg kell fordulnom.

Tenyleg nem mindenki akkora nyomorek, hogy keptelen legyen kiszakadni a negyfal adta szukos vilagbol.

mement 2011.12.11. 19:34:14

@cso zsi: De tenyleg legyszives kerdezzel meg egbekialto, irrelevans fasszsagokat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:37:02

@Comandante en Jefe:

"Az egy db. forgalmi sáv kimehetne a Bem-rakpartra a másik irány mellé. Kerékpársáv kellene ide, mert a rakparton nem férnek el a turistákkal együtt, ill. a busz mehetne továbbra is itt."

Sétáló utcán busz?

Itt hogy menne két sáv?
www.norc.hu/embed.aspx?id=e7cdc6ffd9f2bdd08c55d290f5c7595c&ppa=273&r=-72.1&vla=-4&lz=60&acc=b18dc43c-86a0-4044-b632-582f3fa541cf

A Fő utca jelenlegi megoldása jó. Azt úgy kell hagyni. Esetleg a parkolósávot kellene bal oldalra tenni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:39:26

@kadibela: " A parkolás pedig megoldható 100-200 méteren belül."

Te hol parkoltál, mikor a gázcsövet cserélték? Én legtöbbször a Nagy Imre téren, de volt, hogy csak az I. kerületben lett volna szabad hely.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 19:40:18

@Normális:
Remélem, hangversenyre meg színházba is kizárólag a saját kerületedbe mész. Egy városról beszélünk, bakker, nem 23 különbözőről.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 19:41:12

@kadibela: Az a volt iskolám. Már évek óta üresen áll. Semmit nem hallottam eddig, mit akarnak vele.

kadibela 2011.12.11. 19:41:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha a Frankel León nem lenne elegendő gyalogosforgalom nem lenne ennyi üzlet. A bel-budai (sajnálatos) irodaépítkezésekkel ez a gyalogosforgalom csak nő / nőni fog.

Még néhány régi üzlet amit kihagytál:
- Fehérnemű készítő
- Aranyozó
- Virágbolt
- Élelmiszer
- Zöldséges
- Surranó (bár nemtom miből él)
- Fodrász
- Patika

És amik az elmúlt 0-3 évben nyíltak
- Vakond OK söröző
- Tankönyvbolt
- Parkolási üf. szolg
- Fodrász 2
- Keleti tárgyak
- Angol (?) divatcikk
- Mérőeszközök boltja
- Keddshop
- Ingatlan iroda
- Reggeliző (nevét nemtom)

Szerintem ez nem egy "halott" utca, hanem potenciális fejlesztendő terület. A villamos más kérdés, lehet rajta vitatkozni, hogy elfér-e, szerintem asszimetrikusan az egyik oldalra húzva igen, de lehet hogy nincs igazam.

kadibela 2011.12.11. 19:43:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: csúnya, viszonylag magas irodaház épülne oda, csak a bem téri homlokzat maradna meg. Sajnos kevés pozitívumot lehet róla mondani..., ha egyáltalán van valami pozitív benne.

Pinabajusz 2011.12.11. 19:44:02

Budan lakom. Nekem nem hianyzik a setaloutca. Kulonben is a f.szom megy be a Vaci utcara, a tomegbe. Meg mar igy is van mar par f.sz megoldas "forgalomcsillapitas" cimen.

Ugyan ez egy pesti pelda, de nezzuk mar meg mi lett miutan vegre a Kalvin teren a metro miatt lezart reszt visszanyitottak nem regen. Hipsz hopsz, megszunt a dugo. Sajnos buda fele maradt az eredetileg kitalalt faszsag.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 19:45:10

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nem sétálóutca, hanem csökkentett forgalmú, gyalogos- és kerékpárosbarát. Mint a pesti párja.

A Fő utca mostani kialakítása mondjuk annyira jó, mint az eredeti Károli-biblia segget törölni. Végülis biztos lehet vele, csak közben félelmetes érték megy veszendőbe...

A belinkelt képet nem értem, annyi hely van ott, mint a szemét. Faltól-falig kb. 20m.

kadibela 2011.12.11. 19:50:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Én tegnap este láttam egyet, pont a Frankel Leó úti ingatlaniroda bejáratánál. De meghúzzák magukat máshol is a Bem tér környékén. Tudom milyen a parkolási helyzet, ha figyelmesen elolvasod amit korábban írtam, pont azt javasoltam hogy a kieső helyeket pótolni kell pl. egy Bem tér alatti vagy a hídfőnél kialakítandó mélygarázzsal, vagy más pakolóhelyekkel a Lipthay utcában, a Bem téren vagy a rakparton (sajnos sok felszíni lehetőség nincs már).
Én továbbra is azt mondom, hogy a Frankel Leó az egyetlen potenciális sétálóutca amiben Bel-Budán látok fantáziát.

nyócker 2011.12.11. 19:52:11

@Gyurma73:
Ne gázolj már bele a cikkíró lelki világába :)

zsoci 2011.12.11. 19:58:29

Ennyi sétaló utcára amit csinálnak Pesten sincs igény. példaul a Baross utca vége telejsen felesleges. Sőt az egész város szíve program baromira el van túlozva ilyen téren. Jó lenn már végre rájönni, hogy először kell közlekdést tervezni és utána tereket, nem pedig fordítva. Nalunk a közlekedés le van szarva, csak villantani lehessen valami idióta díszburkolatos vacakkal, nem baj ha mindne ott lakó agyvérzést kap tőle.

kadibela 2011.12.11. 20:03:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A gázcsőcsere idején is meg lehetett azért állni, bár nem volt könnyű. De mégegyszer mondom a kieső helyeket nyilván valahogy pótolni kellene. Összességében azért luxus, hogy parkolónak használunk egy ilyen jó adottságokkal rendelkező utcát. Kicsit el kellene vonatkoztatni a saját kicsinyes érdekeinktől. Hosszútávon amúgy is mindig eggyel több parkoló autó lesz, mint ahány szabad parkolóhely...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 20:05:22

@Comandante en Jefe: A 2x1 autóforgalmat a Bem rkp-ra vinnéd, míg a Fő utcán maradna a busz.

Ezzel kinyírtál jó pár parkolóhelyet, elvágnád többek között Az MVM és a Vízügyi minisztérium közúti csatlakozását csorbítod, illetve lehetetlenné teszed, hogy az Iskola utcából le lehessen hajtani a Clark Ádám tér felé. Plusz nehézség, hogy a Halász utcai csomópont forgalmát hogyan szabályoznád?
És akkor a Halász utcától délre nem fér el a két sáv, a Jégveremnél még átalakításokkal sem, hacsak az autók nem járnak közös téren a villamossal, de akkor a villamos szív. Plusz a Bem rkp-Jégverem-Fő (Clark irány) nincs hely két forgalmi sáv elvezetésére(Linkelt kép).
Itt a Halász u.-tól délre: www.norc.hu/embed.aspx?id=86b90b2e013e39bca276bcb10d64f46f&ppa=71.4&r=-247.3&vla=-4&lz=60&acc=b18dc43c-86a0-4044-b632-582f3fa541cf

cso zsi 2011.12.11. 20:05:22

@mement: Akkor ne viselkedj úgy.
A város nem csak az idiótáké, akik azt hiszik, körülöttük forog a világ.

cso zsi 2011.12.11. 20:08:57

@Comandante en Jefe: "Egy városról beszélünk, bakker, nem 23 különbözőről."
Jelen pillanatban 24-ről beszélünk, ezekből több a szomszédjának, és majdnem mind a fővárosnak tesz keresztbe valahol.
Az nem megoldás, hogy az egyik kerület forgalomcsillapítás, sétálóutca, drága fizetőparkolás okán a szomszéd kerületre tolja a forgalmat, ahol megnövekszik a járművek mennyisége.
Ez egy nagyváros, és nem a Hortobágy.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 20:10:09

@kadibela:

" egy Bem tér alatti"
- Nincs hely. Közművek és egykori titkos alagutak miatt.
" vagy a hídfőnél kialakítandó mélygarázzsal,"
- Lehetetlen (műszakilag)
" vagy más pakolóhelyekkel a Lipthay utcában,"
- Fizikailag leehetlen
" a Bem téren "
- Nem szabad többet elvenni a Bem térből
"vagy a rakparton"
- Az egyetlen jó kerékpárút, ne szüntessük meg.

Az új irodaház alá lehetne építeni mélygarázst (az alagutak felszámolásával). Még egy garázs kellene építeni a Nagy Imre tér alá.
2 db 1000 férőhelyes pincegarázs meg is oldaná a környék minden baját.

kadibela 2011.12.11. 20:11:09

A Fő utcából semmiképp nem lehetne sétálóutcát csinálni. Itt bonyolódik buda É-D-i forgalmának jelentős része. Már most is bármilyen apró útfelbontás vagy terelés óbudáig érő dugót okoz! Egyébként sem a Fő utcát kellene sétáló övezetté alakítani, mert az egy szürke, vizsonylag szűk "sikátor", főleg a Clark Ádám tér felőli vége. Akkor inkább a felső rakpartot kellene átalakítani a Batyi és a Lánchíd között, itt legalább élvezhető a dunai panoráma. Ez viszont a Fő utca kétirányúsításával járna, ami a fent említettek miatt nem igazán járható út. Estleg a buszsáv megszüntetésével, de ez megintcsak esélytelen.

kadibela 2011.12.11. 20:14:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nekem mindegy hova építik, közműtérképeim nincsenek, de valahogy csak meg lehet oldani... Úgyse lesz az egészből semmi!

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.12.11. 20:14:51

A Fő utca nagyszerű ötlet lenne, :) enélkül sincs elég dugó... Buda É-D irányban eleve alig járható, ha fenn van a Duna és kiesik a rakpart, akkor beáll az egész városrész.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.12.11. 20:17:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

na ez az, nem is értem, hogy miért dumálnak bele olyanok, akik nem ismerik a környéket

kadibela 2011.12.11. 20:17:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Mondjuk én nem szeretném ha napi +2000 autó behajtana ide!!! Ekkora mélygarázsokat nem a belvárosba kell építeni hanem a városkapukhoz (P+R). A megszűnő helyeket viszont pótolni kell.

cso zsi 2011.12.11. 20:20:04

@mement: A munkám miatt be kellene hajtanom olyan helyre, ahová az adott járműnek, amivel épp vagyok, nincs jogosultsága.
Egy-két belvárosi kuncsaftom már kijjebb ment hálistennek, de attól még a bérlemény ott maradt, és volt, hogy az új bérlőnek is a mi szolgáltatásunk kell(ett).
De csöbörből vödörbe, ha a kuncsaft a Hattyú házból a Frankelba, a Váci útról a Kapásba, vagy a Hajós utcából a Régipostába megy.
Ezeket persze lehetne akár gyalog is ellátni, ha nem kellene hozzá némi anyag, alkatrész, szerszám, valamint az, hogy a közbeeső helyek a külső kerületekben, vagy pár megyével odébb vannak.

gabest1 2011.12.11. 20:20:21

Ha lesz sétálóutca, akkor a szerző fel-alá fog sétálgatni egész nap rajtuk, különben eltörjük a lábát! Egyébként van járda mindehol.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 20:22:33

@dark future:
Lehet olyan megoldást találni, hogy nem csökken a közúti kapacitás (leírtam).

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 20:22:40

@kadibela:

Ha a Frankel León nem lenne elegendő gyalogosforgalom nem lenne ennyi üzlet. A bel-budai (sajnálatos) irodaépítkezésekkel ez a gyalogosforgalom csak nő / nőni fog.

Az üzletek nem a gyalogosforgalom miatt nyitottak.

Még néhány régi üzlet amit kihagytál:
- Fehérnemű készítő - Szerintem a varrodára gondolsz, de annak már nem sok van, mert nincs aki tovább vigye majd.
- Aranyozó - Nem a környék gyalogosforgalma tartja el, szintén nem tudom ki fogja tovább vinni.
- Virágbolt - Engem is érdekelne miből él.
- Élelmiszer - Döglődik. A Bem tér sarkán az öregek olcsóbbak, a Hídnál Match.
- Zöldséges - Ő stabil, valóban kifelejtettem. Szintén nem egy sétálóutcás üzlet.
- Surranó (bár nemtom miből él) - Eredetileg is cipőbolt volt. Van pár dolog, amit csak nála kapsz meg,ezért messze földről jönnek hozzá.
- Fodrász - Inkább hagyjuk. Iszonyat drága.
- Patika - írtm

És amik az elmúlt 0-3 évben nyíltak
- Vakond OK söröző - Sokadik kocsma, nem biztos, hogy ennyi kocsma megél ott tartósan.
- Tankönyvbolt - Szintén nem sétálóutca függő.
- Parkolási üf. szolg - Eredetileg a HKI-nek volt az irodája, mint ilyen öK tulajdon, ergo valamire hasznosítani kell. Na most egy parkolási ügyfélszolgálatot sétálóutcába tenni......
- Fodrász 2 - Ő gondolom a kozmetikus - Tán megmarad.
- Keleti tárgyak - 3 év múlva?
- Angol (?) divatcikk - ???
- Mérőeszközök boltja - ???
- Keddshop - Azért van itt, mert az anyacég is az utcában székel.
- Ingatlan iroda - Volt már egy pár.
- Reggeliző (nevét nemtom) - Szendzso. Egyenlőre megy.

Szerintem ez nem egy "halott" utca, hanem potenciális fejlesztendő terület. A villamos más kérdés, lehet rajta vitatkozni, hogy elfér-e, szerintem asszimetrikusan az egyik oldalra húzva igen, de lehet hogy nincs igazam.
- Akkor is így gondolnád, ha a villamost az ágyad oldalára húznánk? Ha gyik oldalra húzod a villamost, azt az oldalt lakásostúl, boltostúl ki nyírod.

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 20:23:40

setaloutca szerintem nem azt jelenti hogy setalni lehet rajta es nincsenek autok
hanem a vendeglatohelyisegeket jeloli meg a turistakra rafekudt idiota giccsipart

amugy regebben volt egy 15 meteres utcacska a Gardonyi szobor mogott, es az most mar kavehaz teraszkent funkcional :)
meg ott a Bercsenyi eleje is nagyon hajaz egy setaloutcara, fel kellene szamolni a parkolo autokat a Bartokon es akkor lehetne kiulos vendeglatoi egyseg sokkal jobb minosegben
raadasul tudomasom szerint konkret tervek is annak hogy galeriakat meg vendeglatohelyeket epitsenek ki arrafele

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.12.11. 20:24:12

támogatom a sétáló utcát,az építését meg az M0 nyugati szektorának elkészülte után egyből el lehetne kezdeni.

mement 2011.12.11. 20:25:35

@cso zsi: Te valami igazi szenilis oreg barom lehetsz, mert az elmult evekben lefolytatott felesleges vitak alatt sem voltal kepes felfogni es megerteni, mi a kulonbseg egyeni kozlekedes es munkavegzes miatti jarmuhasznalat kozott, es hogy ez a ket kategoria mennyire mas megitelesbe esik.

Mashova nem tudom tenni a rendre elokerulo haonslo panaszaidat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 20:28:01

@dark future: Ez a 2000 autó ma is behajt ide, és kering egy darabig, míg meg tud állni. Ha meg lenne ez a két pince, akkor nem lenne a parkolóra várók forgalma.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 20:29:25

@kadibela: Ez a 2000 autó ma is behajt ide, és kering egy darabig, míg meg tud állni. Ha meg lenne ez a két pince, akkor nem lenne a parkolóra várók forgalma.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 20:34:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nem látom be, hogy kevesebb parkolóhely lenne attól, hogy csökkentett forgalmú utcát csinálunk a Fő utcából, és az egyetlen db. forgalmi sáv átkerül a Bem rakpartra.
(Jártál már a pesti főutcán?)

A busz megtartása a Fő utcán opció. (De ha a II. ker volna kegyes a fonódóba beleegyezni, akkor ugye nem lenne téma.)

A Halász utca csp. úgy szar ma is, ahogy van, minimális kapacitással. Én azt ettől függetlenül teljes nyugalommal megszüntetném, legyen az alsó rakpart az átmenőforgalomé.

@cso zsi:
Nem jól írod. Pont az nem pálya, hogy a külső kerületek és agglomerációk közti átmenőforgalmat a belső kerületek szűkös, de annál értékesebb területein át akarjuk levezetni. Nem véletlen az a trend az egész fejlettnek nevezhető világban, hogy a belső kerületekben forgalomcsillapítanak, tömegközlekedést erősítik.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 20:39:26

@Comandante en Jefe:
Ugyanúgy nem jelenti a csökkentett forgalmú utca a helyi intézmények megközelítésének ellehetetlenítését.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.12.11. 20:45:41

Azt csak én találom gáznak, hogy Batthyány Lajos nevét csak itt háromféleképpen írják?:-/ A "nem kerülnek szóbaN" hiperkorrekcióra meg inkább nem is vesztegetném a betűket.:-/

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.12.11. 20:55:18

Eleve nem értem, hogy ki a fene sétálgatna a Fő utcán és miért? Látnivaló a rakpart melletti járdán van a Duna-parton, az a járda elég széles is, a bringasávot kéne inkább értelmesebben megcsinálni.

Ha le van éppen zárva az alsó rakpart árvíz (vagy valami aktuális rendezvény) miatt, akkor a Fő utca nélkül a környék közlekedése meghalna.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.12.11. 20:58:23

(Ja, és a Fő utca az nem egy sáv, hanem kettő. Aki jár arra, az tudja, hogy a buszsávot használja az összes minisztériumi járgány is, úgyhogy ettől kezdve az egész ötletelés értelmetlen...)

min 2011.12.11. 21:05:42

Érdekes, hogy Bécs belvárosából kihajították az autóforgalmat és nincs semmi perpatvar bár a Budán élő egybitesek ezt nem tudják felfogni...

cso zsi 2011.12.11. 21:07:59

@Comandante en Jefe: A trend az az, hogy teleszarják irodaházakkal a belvárosokat, majd az oda igyekvőket megpróbálják ebben megakadályozni. Az ott élőket ellehetetleníteni.
Egy mondvacsinált ürüggyel, amire az ott élőknek nem igazán van szüksége, de a kirakatban jól mutat, és vonzza a... kiket is?
Az autó mumus, a belvárosban lakó autós ellenség, az oda kényszerűségből behajtani vágyó szintúgy.
Holott nem kellene ez az egész felhajtás, ha a sok (fölösleges) üvegcsodát nem a legkisebb helyre kívánnák bezsúfolni, ahol a városszerkezet is problémás, és a föld alá sem lehet csak úgy bármit berakni. Kőbánya, Csepel, Újpest (és bárhol az M0 mentén) már ideálisabb lenne ezeknek a megszűnt ipartelepeken (tudom, most én verem a máséval a csalánt), csak épp arrafelé tágul a tér, és a talajviszonyok is jobban kedveznek az irodaház méretével azonos mélygarázs építésének. Ezáltal az agglomerációs forgalom is kisebb lenne, valamint nem egy szűk területet rohamoznak meg százezrek naponta, hanem a töredéke haladna kifelé, akik este visszatérnének.

cso zsi 2011.12.11. 21:09:26

@min: Bécs belvárosa nem a Duna két oldalán fekszik. Nem kell hidakon ide-oda rohangálnia a nép többségének.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.11. 21:10:34

@Normális: Költözz vidékre te kispolgár. ne beszélj mások nevében, ha a fajtádon múlna már mindenki elmenekült volna az unalomtól lakhatatlan városokból. Szerencsére a városi levegő szabaddá tesz! :-)

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 21:12:57

@dark future:
A Fő utca forgalmas belvárosi jellegű csomópontok közötti, vár alatti gyalogos tengelyként teljesen jól működne. Lennének üzletek, szállodák (vannak is). Igen, vannak mellette látnivalók bőven, az utcakép is marha jó lenne, csak jelen formában élvezhetetlen az egész.

A közúti kapacitás nem csökkenne sem árvíz, sem apály idején...

ertelmetlensegi 2011.12.11. 21:15:41

Óbudán a főtér és környéke a sétálóutca. Budán merre van még? Írjuk össze!

Merlot 2011.12.11. 21:16:35

@cso zsi: Bizony! Milyen jó is sétálni a Lánchídon néha. Mondjuk a Lágymányosin (opppardon, kurva mai kurzus...a Rákóczin) eszembe sem jutna.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.11. 21:18:12

A Frankel Leó utca logikus pandantja lenne a Falk Miksa utcának, vagyis a Lövőház utca elsősorban kereskedelmi, vendéglátás jellegű profiljához képest a Budáról nagyon hiányzó kulturális-vendéglátó profilú sétálóutca lehetne.
Galériák, kávézók vihetnének életet az oly sokáig méltatlanul elhanyagolt bel-budai területbe, ráadásul ha az utca Margit körúttól északra fekvő szakaszán a szálloda, wellness, gyógyturizmus jegyében újulhatna méltóképpen megújulhatna (gondoljunk itt akár csak a Malom-tó lepusztult épületegyüttesére) a Frankel Bem térig tartó szakasza ennek méltó folytatása, a városrész turisztikai tengelyének szerves része lehetne.

min 2011.12.11. 21:18:38

@cso zsi: Nem értem ennek mi köze a sétáló utca elképzeléshez...Az élhető Bp-et megvalósulását a Bp-en élők akadályozzák leginkább.

kadibela 2011.12.11. 21:19:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Akkor elég sokáig kell keringenie, hiszen épp az előbb írtad, hogy nincs elég hely... Szerintem felesleges ekkora garázs a város közepibe. Egyébként ha a közeli ingyenes parkolókat (Bem tér, Bem rakpart, Henger és Fő utca) nem használnák egyesek autólerakatnak akkor jóval könnyebb lenne parkolni. Ha ezek is bekerülnek a fizetős övezetbe sok autó el fog tűnni a környékről. Lehet hogy épp annyi, amennyi a Frankelben megszűnne...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2011.12.11. 21:20:22

@cso zsi:

Erről el lehet beszélgetni persze (volnának ötleteim nekem is). Egy biztos, a XIX. században kialakult belvárosi szövetek nem tudják levezetni azt az autóforgalmat, amire egy ekkora városban igény van. Ha hagyjuk, hogy minden úton annyi autó menjen, amennyi befér, akkor sem tud érdemben több autót fogadni egy ilyen város, mintha -ésszel- korlátozunk, a felmerülő igényt pedig alternatív módok támogatásával csökkentjük. Csak épp ha nem korlátozunk semmit, akkor a várost is teljesen szétcsesszük, élhetetlenné tesszük. Nyugaton erre úgy a 80-as évekig rájöttek. Nálunk ugye kevesebb autó volt, a 2000-es évekig kellett várni. De még nem mindenki értette meg...

kadibela 2011.12.11. 21:24:23

@Karmadealer: Erről tépem a szám én is, de a helyi vitézeknek fontosabb a szaros parkolóhelyük annál, hogy a gyerekük egy kulturáltabb, tisztább levegőjű, élhetőbb városban / utcában nőjön fel. Kis képzelőerővel nagy dolgokat lehet elképzelni ezen a tengelyen.

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 21:35:39

@Comandante en Jefe: volt masik poszt hogy a belvarosi prolija nyivakolt hogy a masodik autokaja utan evente kellett 80e-t fizetnie a parkolohelyert...
hat elobb rendet kellene tenni a komcsi fejekben!!!

kadibela 2011.12.11. 21:38:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Tök jó, hogy ennyire előre látod milyen boltok lesznek itt 3 év múlva. Persze ha ennyire pörög a gazdaság akkor valszeg mind bezár már jövőre. Én azt látom, hogy az elmúlt 10 évben szépen bővült itt a kereskedelem, az utca színesebb, élettelibb lett és ez tetszik az embereknek. Itt valami elindult, amire lehetene építeni. A villamos nem biztos, hogy jó ötlet, épp ezt írtam én is, persze a legjobb ha a másik ember utcájában megy... Szerintem tegyük bele egyenesen a Dunába, ott nem zavar senkit! Egyébként szerintem felesleges a villamos, sokkal inkább buszsávon haladó trolibusz kellene erre a viszonylatra, jóval olcsóbban és rugalmasabb vonalvezetéssel lehetne kiépíteni.

kadibela 2011.12.11. 21:48:13

Egyébként ha valóban sétálóutca lenne a Frankel Leó, akkor nyilvánvalóan megnőne a boltosok forgalma, újabb boltok, irodák, fodrászok és mittomén micsodák költöznének ide, akik meg is tudnának élni. Így az Önkormányzat több bevételre tenne szert, több munkalehetőség lenne, a házak több közös költséghez jutnának, felújítási pályázatot hirdetnének, a lakók ellátása javulna, végülis új lakók jönnének, mert egyre vonzóbb lenne a hely. Ez egy körfolyamat. Na ezért érné meg ezen elgondolkodni, mert ha jó helyen csinálják a sétálóutcát, akkor abszolút megtérül a befektetés, úgy a lakóknak, mint az Önkormányzatnak.

kadibela 2011.12.11. 21:59:35

Mindegy, én nem akarok senkit meggyőzni erről, szerintem a Frankel Leó, mint gyalogos tengely jó ötlet, az utcában lakók szerint nem. Én akárhányszor végigmegyek rajta, arra gondolok, milyen fasza passzázs lehetne belőle. De használhatjuk csillaggarázsnak is, kár hogy 20-30 év múlva annyira drága lesz az üzemanyag, hogy luxus lesz autózni. Akkor nézzük majd az üres parkolókat és arra gondolunk, milyen jó lett volna sétálóutcát csinálni itt...

cso zsi 2011.12.11. 21:59:57

@Merlot: A Lánchídon sétálni talán vagy 20 éve tettem utoljára. Átmenni is vagy két éve, nem séta céllal, csak gyorsabb volt, mint a ritkán járó buszra várni.

@min: azért, ha lehet, legyen már beleszólása az ott élőknek abba, hogy mit terveznek a fejük felett. Ékes példa volt a blogokon a Vácon/környékén élő állítólagos várostervező blogtárs.
Őt zavarta, hogy ott az utcájuk, ami ezer évig zsákutca volt, ma már átviszi a forgalmat a szomszéd településre.
Gyerekkoromban mi az utcán fociztunk, és néha elment egy-egy autó. Az Árpád híd oldalát használtuk szánkódombnak, és a Vizafogó pályaudvarra kitett mozdonyokkal/on játszottunk. Azóta történt pár változás, úgy hívják, hogy fejlődés. Persze lehet fejlődésnek nevezni a Váci úti gyárak felszámolását, és a Váci út irodaházfolyosóvá alakítását is. A naplopóképzés sem tudja megtölteni azokat, a multifunkciós (mélygarázs, irodaszintek, lakások) verzió meg nem akar meghonosodni. A normális tömegközlekedés nélküli városrész viszont vonzza az autó(so)kat.

záporjózsi 2011.12.11. 22:07:19

@ZBR: A Váci utcába, meg az újraburkolt belvárosba pedig csak kardiológiai vizsgálat után adnak ki lakcímkártyát. Ugyan már...
@SvenH.: inkább vizivárosi proli volt.
@Merlot: ...ezért nem is tudod, hogy semmivel nem rosszabb...
@cso zsi: Tán csak nem a lebontott Herz szalámigyárra gondolsz?
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Csak azt ne mondd, hogy az ottani épületek mind annyira értékesek, hogy nem lehet egy fél háztömböt átépíteni úgy, hogy a közepe alatt mélygarázs legyen. A Fő utca környéke amúgy azért is érdekes mert egyszerre van jelen a régi, védművek előtti utcaszint és a mostani. Elég nehéz a kettőt jók összehangolni.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.11. 22:17:49

@kadibela: Tudod, sokkal nagyobb a kísértés semmit sem csinálni (abból úgysem lehet baj alapon) mintsem felvállalni olyan városfejlesztési beruházásokat arccal, névvel, politikai karrierrel melyek akármilyen jövőbemutatóak, színvonalasak, de a sok szűklátókörű kispolgárból egyből kiváltják a fröcsögő zsigeri elutasítást, ráadásul pont Budán ahol mindenkinek minden, és mindennek az ellenkezője azonnal, ingyen és alanyi jogon jár.

min 2011.12.11. 22:18:23

@cso zsi: Amíg a város egy részében a lakók száját be lehetett fogni azzal, hogy kaptak új ablakokat az utcafronton és alá egy 4 sávos utat ahelyett, hogy az utat szélesítés helyett a föld alá vitték volna és a felszínen egy csökkentet forgalmú parkosított területet épült volna meg.

kadibela 2011.12.11. 22:23:23

Aki nem ismerné, egy kisfilm a környékről. Bár messzemenően nem teljes, de megmutatja a környék hangulatát, kulturális-építészeti gazdagságát, ami még így sétálóutca nélkül is megragadó:

videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/05/17/Zegzugos_tortenetek_2011_februar_5__Frankel_Leo.aspx

cso zsi 2011.12.11. 22:43:25

@min: Ez a Rákóczi út lenne? Azokat a házakat, a körútiakhoz hasonlóan időnként ki is festették, presztízsből. (persze, csak a sarkon túl 3-4 méterig.)
Ugyanakkor még mindig lehet találni háborús sérülésekkel bíró lakóépületeket, ha nem csúcs úton van.

@záporjózsi:
Az a környék már majdnem jó, de hasonló, mint a Forgách utca, Duna Plaza környéke. Annyival jobb, hogy busz jár, annyival rosszabb, hogy ritkábban, mint a metró.

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 22:54:57

@cso zsi: "A normális tömegközlekedés nélküli városrész viszont vonzza az autó(so)kat."

te ahova beteszed a labadat ott "gurulo esernyot mindenaron" vs "mas autoja elfoglalja az eletterem" vita lesz
pont mint mashol ahol elment kellemes nyuggerezes iranyaba a dolog nehanyszor :)))

ja erdemileg erre nem lehet valaszolni amikor pl. Ujpestrol jarnak autoval a kek metro menten

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 22:57:00

@min: Kétbiteském! Érdekes, hogy München belvárosából is kiverték az autókat, csak ott 6 metró, 14 irányú hévkapcsolat, komplett kerékpárúthálózat, Olcsó és elegendő P+R, olcsó csoportos jegy, ...... Ezt kellene látni: Önmagában a lehetőség nem léte nem szünteti meg az igényt. Ellenben a választékból mindig a legjobbat választjuk. München belvárosába nem vágyom kocsival menni.

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 22:57:30

na hogy legyen egy konkretum is!!!

www.origo.hu/ingatlan/20091005-raday-utcava-alakitana-ujbuda-a-bartok-bela-utat.html

a pekseget a Francia udvarbol mar kipateroltak!!! elmeletileg galeria jon ott letre

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 23:00:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: miert nem rakod le az autodat az ujopesti uszoda mogott? vagy ha mar a sejhajod alatt van inkabb becsapatsz mert meg tudod oldani a parkolast okosba esetleg apropenzen bejelentetted magad a belvarosba?
hiszen Munchenben 2 orankent kellene dobalni a penzt nem? igy persze hogy eszedbe se jut a belvarosnak autoval betamadni
tudod ez egy olyan aprosag aminek az elhallgatasa nem szep dolog am!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 23:03:47

@kadibela:

Firenzében a belváros szélén 6 szintes mélygarázs van. a dómtól gyalog 10 percnyire.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 23:04:43

@kadibela: A múltkor 4 km-ert mentem, mire találtam helyet (szabályosat).

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 23:06:58

@kadibela: Közel 40 éve élek ott, látom ki fog megélni, és ki nem.

A troli valóban jó ötlet.

ZBR 2011.12.11. 23:12:18

@záporjózsi:
"A Váci utcába, meg az újraburkolt belvárosba pedig csak kardiológiai vizsgálat után adnak ki lakcímkártyát. Ugyan már..."

Szerintem van is belőle gond, a süllyedő oszlopok miatt. Csak ugye ez így nem kerül a híradó címoldalára, így nem tudnak róla az emberek. De amúgy a Váci utca nem akkora gond, mert két párhuzamos utca öleli körbe: az Apáczai és a Petőfi S. u., amin az oszlopok ellenére azért lehet mentővel menni. Namost a Fő utcánál ilyesmi nincs, azt ha lezárod, akkor a Várhegy miatt egészen nagy terület lesz szürke folt. Ja, nem mellékesen tömegközlekedés is van a Fő utcán.
Csak annyit akarok mondani, hogy lehet annál ideálisabb sétálóutcát találni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 23:13:09

@kadibela:

"Egyébként ha valóban sétálóutca lenne a Frankel Leó, akkor nyilvánvalóan megnőne a boltosok forgalma,"
- Mitől lesz több forgalma egy fodrásznak, egy képkeretezőnek, egy tankönyvboltnak, vagy egy zálogháznak attól, hogy sétálóutcában vannak.

" újabb boltok, irodák, fodrászok és mittomén micsodák költöznének ide, akik meg is tudnának élni."
- Egy sétálóutcában levő bolt profilját szerintem meghatározza, hogy sétálóutcában van, ergo ha választanom kell pl két tévészerelő között, akkor oda fogok menni, ahol közelebb tudok menni kocsival, ne kelljen két saroknyit cipelnem a tévét.

"a házak több közös költséghez jutnának,"
- Ne feledjük, hogy a házak csak annyi üzlethelyiséget tudnak hasznosítani, amennyi van. Ez a szám jelenleg konvergál a 100%-hoz.

" a lakók ellátása javulna,"
- Ha ez igaz lenne, akkor városszerte barikádharcok lennének azért, hogy minden utca legyen sétálóutca.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 23:14:25

@kadibela:

"Mindegy, én nem akarok senkit meggyőzni erről, szerintem a Frankel Leó, mint gyalogos tengely jó ötlet, az utcában lakók szerint nem."

Ez a lényeg! Kalapozz azért, hogy a saját utcád legyen sétálóutca.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.11. 23:16:55

@záporjózsi: Melyik háztömböt építenéd át? Mennyibe kerülne a lakókat kivásárolni?

halar 2011.12.11. 23:20:07

tök jó példa az elbaszásra a batthiány téri piac melletti rövid, de széles utca "felújítása". az például az iszonyú hangulatos három utcakereszteződéses végével egy nagyon jó kiülős, forgalomcsillapított zóna lehetne. helyette egy batár autóparkoló, ahol a frissen ültetett fáknak is a járdából vettek el helyet...

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 23:29:36

@ZBR: hat ha a koruloleles a fontos akkor csak es kizarolag a Bartok Bela marad... ott van fent a Menesi lent meg a Budafoki :)))

Normális 2011.12.11. 23:30:39

@Karmadealer:
Érdekes, pár sorral feljebb még "Pesten bulizó budai zsúrfiú" voltam...
Amúgy, kispolgár a nénikéd, küldözd azt vidékre.
Egyet ígérhetek: ha "unalom-oldásképp" megint az utcámban fekszel belőve, akkor lehet, hogy nem fékezek le, hogy mentőt hívjak hozzád, mint azt megtettem az elmúlt 1-2 évben eddig háromszor...
Nem baj, hogy esetleg személyesen nem Te voltál. EBBŐL a fajtából nem kell több ide.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.11. 23:35:57

@Normális: Te láthatóan kevered a szezont a fazonnal, a gizikét a gőzekével. Mi köze a belőtt junkiekhoz a kávéházaknak? Hm? Semmi! Elmondom hogy a Lövőház utca gusztustalan csövestanya volt a sétálóutcává építés előtt, jobbra balra hánytak brunyáltak a csövesek, most pedig kulturált módon le lehet ülni egy sör vagy egy kávé mellé a létrejött (és nagyon hiányzó) közösségi tereken.

Jegkoko 2011.12.11. 23:36:07

A millenáris park egyenesen ocsmány.Emlékszem amikor 2002 ben havi 100 ezer ft ból etették a mutáns aranyhalakat.Egyébbként mi az a szél kálmán tér,illetve rákóczi híd?Én olyat nem ismerek,max moszkva teret illetve lágymányosi hidat.Hihetetlen, hogy egyesek rögtön képesek elfogadni a kormány eszement átnevezéseit.

Németh András 2011.12.11. 23:38:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Vízügyi minisztérium már nem van, ami meg maradt belőle az meg már a túloldalon székel az FVM épületében...

cso zsi 2011.12.11. 23:41:50

@kadibela: "Így az Önkormányzat több bevételre tenne szert, több munkalehetőség lenne, a házak több közös költséghez jutnának, felújítási pályázatot hirdetnének, a lakók ellátása javulna,"
Ebből annyi áll meg, hogy az Önkormányzat bevételhez jut. Anno a lakásokat lehetett megvenni, a kiadható helyiségeket nem.

@SvenH.: Ehhez képest ott a válasz alattad: @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: kommentjében.
Az ő példájában van közlekedési lehetőség nálunk nincs. Viszont a kerületemből vigyem az autómat Újpestre, ha nem jogosult semmilyen díjkedvezményre. Igaz, saját autót nem tartok egy ideje, de 70-80 kocsival volt már tartósan dolgom az elmúlt harmincegynéhány évben.

Azt még a liberál alpolgihelyettes ötlötte ki a XI.-ben, amit idézel a Bartókról. Bár ez nem zárja ki, hogy ha egyszer beindul a 4-es metró, és leveszik a 7-es családot a Bartókról, akkor behintik fűmaggal, akárki lesz épp a helyi kiskirály.

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 23:43:10

@Karmadealer: ne legyel mar naiv... ez is az okítás resze, az onkurmanyzatnak csak ez az egy eszkoze van a nagyokos helyi kispolgarokkal szemben, hagyjak rajukrohadni a helyzetet es akkor egyszer csak "megmentik" oket

Normális 2011.12.11. 23:49:11

@Karmadealer:
Pontosan tudom, mit beszélek. Hatalmas bűn volt (a Mammutokkal kezdődően) plusz tömegeket idehúzni-idetolni, ebbe a picike Bel-Budába. Az itteni üzletek, éttermek, vendéglők, presszók, cukrászdák (hadd ne soroljam fejből fel őket) bőven ellátták az itt lakók igényeit. Egyensúly volt, és nem a szocializmus egyen-szegénysége, ahogy ma igyekszenek demagóg módon beállítani: a gazdagabbja MÁRA menekült el innen, pont a zsufi, az erőszakos "belbudaifunkciőbővítővárosmagrehabilitáció" gyümölcseképp. A zárás után mindehonnan kiszorultak meg megjelennek szépen 1-2 sarokkal odébb. (Marczibányi, Kút u., Keleti Karó u. stb.) Részegen, belőve, ahogy parancsolod.

Zuzu Petals 2011.12.12. 00:14:30

Vicces olvasni megint a sok lusta fos embert, akit kiver a víz már a puszta gondolattól, hogy esetleg 5 percet gyalogolni kell (én meg majd fizethetem a trombózisa ápolását vagy a gyereke eltartását, ha megfekszik). Budán a sok fasz miatt nincsenek sétálóutcák, mert akik ott élnek önzők, sznobok és legfőképp kényelmes, lusta férgek. Már a fellengzős hangszíntől is, amit itt egyesek megengednek maguknak, kiráz a hideg. Pont, mint a nyugdíjasok, egy kurva parkolóhelyért a saját anyjukat is eladnák. grat

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.12. 00:19:29

@Normális: Na most cáfoltál rá a nevedre végképp. A "belbudaifunkciőbővítővárosmagrehabilitáció"-nak semmi köze a Mammutokhoz, sőt épp ellenkezőleg!
tizenpár éve a Mammutokat a magántőke nyomta át a vajgerincű akkori önkormányzaton. Természetesen óriási hiba volt létrehozni ezeket a kolosszusokat Bel-Budának azon a részén ami nem visel el egy ekkora külső vonzáskörből érkező forgalmat generáló egységet. Azt követően állandósultak a dugók a Fény utcában, Lövőház utcában. Emellett az utcák a mammutok fényűzésével kontraszban elhanyagoltak, gusztustalanok voltak.
Épp ezeknek a diszfunkcióknak az enyhítése, és a környező utcák hagyományos funkcióinak visszaadása volt a sétálóutca kialakítás célja és eredménye, szerintem sokkal jobban sikerült mint a legtöbb hasonló projekt, megtalálta az önkori a kompromisszumot az élhető közösségi terek és a hozzád hasonló mindenre picsogók ajvékolása között... (lásd kerületi csendrendelet - 11-től záró teraszok)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.12. 00:24:00

@Zuzu Petals: ezek tényleg azt hiszik hogy a parkolás az városi alapfunkció, ellentétben a lakhatással, közvilágítással vagy hasonló evidens városi funkciókkal.
Tudomásul kell venni higy a parkolás nem a városi alapszolgáltatások magától értetődő és alanyi jogon járó része. Nem lehet egyik napról a másikra lezárni a belvárost az autók elől, de tudatosan kommunikálva, évről évre, utcáról utcára, kiszámítható és a lakóknak időben rákészülhető módon vissza kell adni a közösségi közlekedésnek a belvárost.

Zuzu Petals 2011.12.12. 01:00:46

@Karmadealer: Gondolom, ezek is hasonló retaldáltak, mint a nagyszerű EMPMO (www.origo.hu/auto/20091213-parkolj-velunk-a-parkoloinkert-autos-demonstracio-a-bicikliuton.html). Az itt a baj, h nálunk senki nem ismeri a "kompromisszum" szót közelebbről...

Normális 2011.12.12. 01:03:03

@Karmadealer: Nem tudom, honnan szoptad azt az ordas hazugságot, hogy 90 óta bármelyik kerületi rezsim különb ("kevésbé gumigerincűbb") lett volna az elődjénél. A lényegi kérdésekben soha nem volt különösebb vita: se a Mammutoknál, se a kikövezésnél. Egyébként az utóbbi tanulmányterve szinte ünnepli a Mammutok "mágneshatását", és parkolás-ugyben még tényszerűen hazudik is. A testület kb. 3-4 percet szánt az egyhangú (1 tartózkodásos) döntésre, hiszen kb. 900 MFt-nyi "brüsszelipézt" lehetett lejmolni vele. Amúgy pedig az ittlakók 10, 15, meg 20 éve se tartottak kevesebb autót, mint ma: nem érdem, nem bűn, csak tény.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 02:19:00

sétálóutca mindig ott épül, ahol a döntéshozó politkus maffiatagok érdeke úgy diktálja. legyen az bármilyen színű szagú politika.

innetől foga Urbnanista felvetése értelmetlen!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 02:26:42

@Normális: szerintem a csóka helyi boltos - vagy rosszabb esetben képvisleő... szavát ne hidd!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.12. 08:38:25

Nem vagyok se képviselő, se boltos, bár utóbbira azt mondom, sajnos, mert rohadt jól megy azóta a Lövőházban a boltoknak.
Az a baj hogy folyamatosan össze akarsz mosni két teljesen ellentétes célú és hatású beruházást: a Mammutok magánpénzből jöttek létre, magán gazdasági érdekek érvénysítésére, magasból tojva arra hogy mi jó a városrésznek. Odavonzottak szűk budai utcák közé csillió autót egy eleve ellentmondásos Széna-tér - Moszkva tér közlekedési csomópontot tovább terhelve. Az akkori önkorinak semmi köze a mostanihoz, amelyik a sétálóutcát építtette, így az összemosásuk leginkább politikai csúsztatás és populista demagógia. (v.ö: minden kormány, minden politikus hazudik, lop, stb. Ezekkel a véleményekkel valaki tök népszerű lehet három kör kisfröccs után bármelyik helyi kocsmában, de a szakmaisághoz nulla köze van.)
Világosan látni kell hogy a Lövőház utca egyik felének sétálósítása, a környező kereszteződések, csomópontok közlekedésszervezésének átalakítása pont a Mammutok okozta terhelés csökkentését irányozta meg. A Mammutok, és a Lövi kicsi, helyi példák elhibázott, illetve pozitív városfejlesztési intézkedésekre, beruházásokra. Kár összemosni őket, mert pont, a lényeg vész el ezáltal, és elmaszatoljuk a hibás és a jó gyakorlat közti különbséget. Egyébként utóbbira nem csak a sétálóutca hanem az azzal funkcionálisan nagyon is összefüggő Millenáris is kiváló pozitív példa, sőt, hogy tovább maradjunk ezen a kicsi területen, ott van az állami tulajdonú Ganz-telek és volt ipari minisztérium még megoldatlan problémája is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:15:21

@Zuzu Petals: Helyetted is inkább sámlit kellett volna valakinek csinálni. Pusztán a stílusod miatt.

kadibela 2011.12.12. 09:18:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Ez a lényeg! Kalapozz azért, hogy a saját utcád legyen sétálóutca."
Én örülnék legjobban ha a Bem tér sétálótér lenne, de ehhez legalább a dél felé tartó forgalmat a föld alá kellene süllyeszteni. Így akár a Király fürdőig nyújtozhatna a sétáló övezet, bár még így is keresztezné a körútról a rakpart felé tartó forgalom. Amúgy jó végpontja lenne a Frankel Leó korzónak egy normális, egybefüggő park a Bem téren. Én valahogy szívesebben hallgatnám a járókelők és kávézók zaját, mint a naponta itt elhaladó 20.000 autót...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:23:19

@Karmadealer:

A Lövőház sétálóvá tétele a Mamutok megközelíthetőségét rontotta a Rózsadomb irányából. Azóta a két mamut közt kissebb a káosz, de sokkal nagyobb a Retek-Fény csomópontban, annyira, hogy néha kilóg a vége a Moszkvára, ami miatt már a Csalogány is állt be néha. A Lövőházban likvidált parkolóhelyek pedig nagyon hiányoznak a környékről, főleg, hogy a Keleti Károlyban is likvidáltak egy zsák helyet.

Eddig reggelente (előtte) a Marczibányin reggel még csak az iskoláknál voltak parkoló autók, kik a gyerekeket hozták, napközbenre megtelt a tér olyanokkal, akik onnan gyalog kimentek a Mamutba, a villamosoz, stb. Erre sétáló lett a Lövőház, megszűnve a fizető helyek, ellenben fizető lett a Marczibányi tér, így most napközben a Marczibányi relatíve üres, míg éjjelre megtelik a Lövőházban lakók autóival. Reggel 6:50-kor tele a tér egész a műv házig parkoló autókkal. Jelentős részük lakossági engedélyes.
Akik eddig napközben letették ott a kocsijukat, azok eztán nem a Mamutba mennek ki gyalog, vagy pedig elmennek a végcéljukig autóval.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:26:12

@Karmadealer:

Tudomásul kell venni higy a parkolás nem a városi alapszolgáltatások magától értetődő és alanyi jogon járó része.

Tudomásul kell venni, hogyha a delikvens emiatt elmegy kijjebb lakni, ahol van hely, akkor is vissza fog járni dolgozni. Rosszabb esetben elviszi a cégét is, és akkor agyő IPA.

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 09:26:58

@kadibela: es miert nem vagjak a fold ala?
ha az eszak nyugati M0 -t bevagjak akkor megtehetnek nehany helyen bent a belvaros kozeleben is!!!

csodalom hogy München szakertonk ezt nem erositette meg hogy hat ez is igy van a hanyatlo nyugaton

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:33:06

@Karmadealer:

"Nem vagyok se képviselő, se boltos, bár utóbbira azt mondom, sajnos, mert rohadt jól megy azóta a Lövőházban a boltoknak."

Baromság. Még a nyáron eltöltöttem egy órát a Lövőházban, kongott az ürességtől. Hétköznap 13:00 körül.

Villanyszerelési anyagot azóta máshol veszek, mert nem élmény 50 méter kábelt cipelni. Vannak máshol olyan boltok, ahol meg lehet állni.

Eddig a boltoknak rengeteg beeső forgalmuk volt abból, hogy leparkolt az ''ellenség'', és a Mamutba menet-jövet meglátott valamit, és megvette. Én rengetegszer ettem így fagyit pl. Azóta bemegyek a Mamut parkolójába ha a Mamutba muszáj mennem, és le van szarva a Lövőház utca. Előtte próbáltam mindig a Lövőházban leparkolni még a pengő elött, így el tudtam onnan menni a Moszkva tér élvezete nélkül.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:36:49

@kadibela:
"Én örülnék legjobban ha a Bem tér sétálótér lenne, de ehhez legalább a dél felé tartó forgalmat a föld alá kellene süllyeszteni."
- mit csinálsz a Hévvel?
- Ha leviszed az utat a sétálóutca miatt, akkor hogy lesz ott mélygarázs?

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 09:41:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: tudomasul kell venni hogy Budapest az 2.5 millios es hogy nem szabadna hagyni azt hogy goreny szatellittelepulesek ratelepedjenek mas infrastrukurajara es penzszivattyut uzemeltessenek

amugy btw...
ez hogy is van Münchenben? esetleg megtöcskölik rendesen az agglot is adozasugyileg?

kadibela 2011.12.12. 09:44:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Firenzében a belváros szélén 6 szintes mélygarázs van. a dómtól gyalog 10 percnyire."
Nem ismerem Firenzét, de szerintem éppen az lenne a cél, hogy ne hozzunk be több autót a városba. Amint írod, 40 éve itt laksz. Gondolom tapasztalod, hogy egyre nehezebb parkolni, akár az elmúlt 5-6 évben is érzékelhető, hogy napról-napra nehezebb a parkolás. Miért? Mert az autópark egyre bővül és minden újonnan kreált szabad helyre (ha lenne ilyen) érkezik 2-3 új autó. Ez így fenntarthatatlan. A környék parkolási nehézségeit is részben az okozza, hogy sokan messzebről is ide hozzák az autóikat mert itt még mindig könnyebb megállni, illetve még mindig vannak ingyenes helyek. Másrészt a parkolóhelyek vonzóak, sokkal szívesebben költöznek ide autóval rendelkező emberek, mint pl. a pesti belvárosba, a lakosság cserélődik, az idős autó nélküli lakók helyére fiatal, sokszor 2 autós családok érkeznek. Bármennyi parkolót építesz, sohasem lesz elég! Jó példa erre Párizs, ahol széles sugárutak, többszintes parkolóházak, bonyolult felüljáró és alagútrendszerek vannak mindenütt, hogy elvezessék a forgalmat. Ennek ellenére a 2x4 sávos autópálya vagy sugárút is be tud úgy dugulni, mint nálunk a Fő utca. Az utak szélesítése és a parkolóhelyek bővítése nem vezet sehova. Ezt a városszerkezetet nem ennyi autóra találták ki. Forgalomcsillapítás és a tömegközlekedés fejlesztése kell, csak ettől lesz élhetőbb a város. Ezt más európai nagyvárosokban már a lakók is belátták, Barcelonában, Londonban, Bécsben, Berlinben egymás után épülnek a kerékpárutak és a gyalogos övezetek, az autókat pedig kezdik kiszorítani a sűrűn lakott belső övezetkből. Persze nem a bentlakók autóira kell gondolni, hanem az agglomerációból minden nap bezúduló autóáradatra, amely megfojtja egész Budapest közlekedését is.

kadibela 2011.12.12. 09:47:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A mélygarázs a Bem tér 3 tömbje alatt lenne, ahogy te javasoltad. A HÉV alagút pedig nem keresztezi a dél felé tartó (Fő utca) útpályát. Egyedül a közművek okozhatnak problémát, de szerintem ezt a XXI. században meg lehetne oldani.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:48:23

@SvenH.:
"ez hogy is van Münchenben? esetleg megtöcskölik rendesen az agglot is adozasugyileg?"

Az adókulcs lakóhelytől független. Nincs ellenségkép azért, mert valaki Neubibergben, vagy Neuperlachban él. Simán csinálják, amit kell.

Az adók elosztása a kulcs egy ilyen beruházásnál, mert a beruházásnak mindenki haszonélvezője lesz, akárhol lakik. Viszont minél nagyobb egy település, annál kevesebb adóhányadot tarthat meg magának, holott közben annál több közös érdekű beruházást kell saját területén elvégeznie.

Próbáltam utánanézni a német példának, de csak ezt találtam.

de.wikipedia.org/wiki/Steuerverteilung

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.12. 09:51:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Amit írsz abban részben van igazság, de a Fény-Retek csomópont pl. régen is gáz volt, pl. november végétől a karácsonyi őrület végéig egész egyszerűen megbénította a Dékán utca forgalmát, és most azért lényegesen nagyobb az áteresztő képessége, mint ahogy az egész Fény utcának is. Én pl. tök szkeptikus voltam eleinte a Fény-Lövőház kereszteződés fekvőrendőrös megoldásával szemben, de a gyakorlatban kiderült hogy amellett hogy megszűnt a száguldozás, mégis nőtt az áteresztő képesség(persze a második sorban parkoló autósok azért betesznek néha ennek), pedig régen átlagos napokon is csak több lámpaváltás után lehetett átjutni.

Amit viszont a parkolókról írsz azzal nem tudok egyetérteni: a sétálóutcásítás ab ovo parkolóhelyek csökkenésével jár, ezt tudomásul kell venni. Azért írtam hogy nem is lehet egyszerre nagyobb területeket kivonni az autóforgalom elől, hogy a lakosság alkalmazkodni tudjon a változásokhoz. Az hogy a Ganz telek rehabilitációjával létre lehet hozni pár száz újabb mélygarázsos parkolóhelyet vagy sem, az egy ideiglenes megoldás lesz a város egészének jövője szempontjából. Lássuk be, kefélni meg szűznek maradni egyszerre nem lehet se a város (rész) vezetésének, se a lakosságnak: akinek fontos hogy az összes közszolgáltatás és sült galamb a szájában legyen, annak el kell fogadnia hogy nem állhat be az ágya elé az autójával.
Ez a város nem hogy ennyi, de fele ennyi autó tárolásához és mozgatásához is kicsi. Japán nagyvárosok, London, vagy az európai fővárosok példája mutatja hogy az autómentes revitalizáció nem üríti ki a belvárosokat, épp ellenkezőleg, élettel tölti meg őket.

kadibela 2011.12.12. 09:52:35

Amúgy meg unom ezt a mit miért nem lehet diskurzust, maradjon meg minden úgy ahogy van, ne nyúljunk semmihez, rohadjuk meg ebben a balkáni szürke posványban, kipufogógázban, roncstemetőben. Úgy látom a helyi polgárok többsége ebben érzi jól magát, meg is érdemli, erre szavazott, ezt kapja. Kiszámíthatóság, egyszerűség, simplicity...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 09:58:48

@kadibela:

"Nem ismerem Firenzét, de szerintem éppen az lenne a cél, hogy ne hozzunk be több autót a városba. Amint írod, 40 éve itt laksz. Gondolom tapasztalod, hogy egyre nehezebb parkolni, akár az elmúlt 5-6 évben is érzékelhető, hogy napról-napra nehezebb a parkolás. Miért?"
- Miért? Mert legutóbb is 5 hely szűnt meg a Fő utcában a buszmegálló mögött, a külügy miatt.
- Miért? Mert egyre több olyan autó van a környéken, ami alig mozdul. A zöld Skoda pl kb 3 hetente mozdul meg.

" Mert az autópark egyre bővül és minden újonnan kreált szabad helyre (ha lenne ilyen) érkezik 2-3 új autó."
- Be kell látni, hogy azt a környéket egy vagyonosabb réteg lakja, akiknél teljesen normális dolog, hogy egy caládban több autó van. az előbb említett szegényebb réteg, kinek autója 3 hónapig is áll egy helyben, menne a környékről, de gombokért nem fogják eladni a lakást, reális értéken meg nincsen rá kereslet.

" be tud úgy dugulni, mint nálunk a Fő utca."
- A Fő utca a Clar Ádám tér miatt dugul be.

"Ezt a városszerkezetet nem ennyi autóra találták ki. Forgalomcsillapítás és a tömegközlekedés fejlesztése kell, csak ettől lesz élhetőbb a város."
- Előszőr közlekedésfejlesztés, majd utána forgalomcsillapítás. És nem lehet ész nélkül csillapítani. Aki egy nulla forgalmú övezetben kíván lakni, költözzön vidékre.

" Ezt más európai nagyvárosokban már a lakók is belátták, Barcelonában, Londonban, Bécsben, Berlinben egymás után épülnek a kerékpárutak és a gyalogos övezetek, az autókat pedig kezdik kiszorítani a sűrűn lakott belső övezetkből. Persze nem a bentlakók autóira kell gondolni, hanem az agglomerációból minden nap bezúduló autóáradatra, amely megfojtja egész Budapest közlekedését is."

A felsoroltak közül Berlin:
navi.wsky.de/Berlin%20Schnellbahnnetz.png

Ez szerintem mindent elmond.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.12.12. 10:00:17

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kár számháborúzni, ismerőstől tudom hogy a bérbeadók sorra megemelték a bérleti díjakat, mert ezek szerint mégis ki tudják valahogy termelni. Igen, lehet hogy egy villanyszerelési boltnak nem a sétálóutca az optimális helyszín (a kérdéses boltot egyébként ismerem, szeretem és kiváló szaküzletnek tartom) viszont ilyen esetekben olyan profilokkal települ be az utca ami a sétálós - kiülős profilhoz igazodik: könyvesboltok, gasztró, kismama, ajándék, stb., és ezek tök jól mennek. Igazából ez a spontán profilosodás város élő szövetének természetes válasza a plázásodásra: az utcák tematizálódnak, egy helyen több hasonló profilú bolttal veszik fel a kesztyűt a szó szerinti és képletes mammutok ellen: Falk Miksa, Frankel: régiségek, galériák, Király utca körút felőli vége: műszaki second hand, stb.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 10:02:25

@kadibela: Ha nem nyúlsz a Hévhez, akkor csak a Bem téren tudod süllyeszteni az útpályát. Akkor meg már minek? A Bem tér alatt rengeteg kiváltandó dolog van. Meg lehet oldani, de van olyan rész, amit nem tudsz hova tenni. Tudtommal egy nagyon komoly gázműves cucc van a tér alatt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 10:10:03

@Karmadealer: Mindig a más városokkal példáloztok, de Londonban mekkora a Tube hálózatának a nagysága?
londonszallas.com/images/london-underground-tube-map.gif

Osaka, 2,5 mio lakos, metróhálózat:
johomaps.com/as/japan/osaka/osakametro.jpg

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 10:11:49

@Karmadealer:

"a bérbeadók sorra megemelték a bérleti díjakat"

Mindenhol megemelték, nem csak ott.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 10:28:59

Egyébként beszélünk az élhető városról..... Kinek mit jelent az élhető város?

Egy dolog mellett elmegyünk: Lassan maga az ország nem lesz élhető. Jövőre 9%-os bevételnövekedéssel számol a költségvetés, ami már most látszik, hogy marhaság. Emiatt jön majd az ad-hoc törvénykezés, a kapkodás, a visszamenőleges törvények, a z extra és különadók, stb.... Valahol egy város szerintem attól is nagy mértékben élhető lesz, ha maga az ország élhető.

Jelenleg a lakosság fele beleszürkült abba, hogy mindennapi filléres gondjaik vannak. Még a tehetős és gazdag rétegeknek is. Ismerek egy tehetős embert, aki a gondjai megoldása érdekében az ötmilliós autóját lecserélné egy kissebbre, egy kb kétmiliósra. Az ötmilliós autó (Ennyi lenne a piaci értéke ma, ez nem új ár!) még három és fél millióért sem kell senkinek. Nem mobilizálhatóak a vagyontárgyak, mert nincs kereslet! Tehát aki most gondban van, és pont egy Bel-Budai lakásban van gondban, azt csak irritálja, ha történik egy beruházás az ablaka alatt, amitől neki kényelmi szempontokat nézve mindenképpen rosszabb lesz, másrészt azt látja, hogy alig tud megélni, de az adóját díszkövekre költik, míg esetleg az iskolára is el lehetett volna költeni azt a rengeteg pénzt.

Ez utóbbi, miszerint díszkövezünk, de az isola bajban van, ez mindenkit irritál. Tehát egy díszkövezést, sétálóutcásítást jól meg kell gondolni, mert adott esetben kidobott pénz.

Egyik vidéki település úgy próbált meg lakosságot toborozni, hogy lekövezte a központot, szökőkút lett, miegyéb. A polgármester szerint azért, mert így az erre járók látják, milyen szép hely, és örömmel jönek ide lakni. Majd három év múlva mennek is, mert az óvodának a teteje konkrétan omlásveszélyes volt, a higéniai körülmények az iskolában (Nincs az épületben vizesblokk!) enyhén hiányosak.

Kérdem én? Ebből a városbl már csak egy újab sétálóutca hiányzik? Semmi más megoldandó probléma nincs?

kadibela 2011.12.12. 10:35:17

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem értem mit akarsz a HÉV-vel, én épp a Bem tér alatt süllyeszetném le a forgalmat, egészen a Király fürdőig vagy akár tovább is. Minek? Hogy sétálóutca / tér legyen előttem, és egy normális, használható park nem pedig egy benzingőzben fulladozó mocskos szigetszerű valami. Pont ahogy javasoltad, azért kardoskodom, hogy sétálóutca legyen előttem (is).

Szerintem azok költözzenek vidékre akik 2-3 autót akarnak tartani a belvárosban, ne pedig a zöld Skodás nyugdíjas, bár ő is tárolhatná az autóját kijjebb, ha már nem használja. Szerintem ne az költözzön vidékre aki csendesebb, tisztább várost szeretne, hanem az aki a sarki boltig is lusta autó nélkül elmenni. (Nekem is van autóm, még mielőtt beszólnál, hogy az neked munkaeszköz meg kényszer!!)

Budapest belső tömegközlekedése nem olyan rossz, most én is bevághatnám a komplett BKV térképet, felesleges mert semmit sem árul el a szolgáltatás minőségéről, pedig ez lenne a lényeg. Budapesten az agglomeráció beszállítása a legnagyobb gond, meg az hogy az emberek többsége lusta buszra / villamosra szállni, ráadásul bemagyarázza magának, hogy az autó olcsóbb és neki az jár.

De látom feleslegesen beszélek... Tudod mit? Mi lenne ha a Frankel Leóra vezetnénk a Fő utca és a rakpart déli irányának forgalmát? A Bem tér így részben felszabadul, legyen sétáló utca előttem. Ne kell semmit alagút. A rakparton meg lenne egy kis zöldsáv villamossal meg kerépárúttal. A házatok alatt meg csináljunk egy 2000 férőhelyes mélygarázst! :)))

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 10:43:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Be kell látni, hogy azt a környéket egy vagyonosabb réteg lakja, akiknél teljesen normális dolog, hogy egy caládban több autó van. az előbb említett szegényebb réteg, kinek autója 3 hónapig is áll egy helyben, menne a környékről, de gombokért nem fogják eladni a lakást, reális értéken meg nincsen rá kereslet."

Münchenben ezt a helyzetet is ugyanigy oldottak meg? hogy vegtelen empatiaval viseltetnek mindenki irant? a gazdag tobb autot fenntarto kocsog meg a szegeny ottlako irant is?

amugy tudom a valaszt a kivalo S-Bahn az oka, hogy tudati modosulasokat eredmenyez es nem akarnak autot egyaltalan tartani :)))

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 11:09:24

@kadibela: annak a kisnyugdijasnak nem kell valojaban az az auto, csak jelenleg meg nem fizettetik meg vele a valodi koltseget es igy szamara ilyen feltetelekkel logikus a dontes hogy fenntartja, hiszen igy egy picivel olcsobb mint a taxi!
viszont evi 50e -s parkolasi dij valtoztatna a dontesen :)))
es mindenkinek jobb is lenne amugy :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 11:11:06

Meg kéne érteni hogy az élhető város nem egyenlő a nyakrafőre sétálóutcásítással! a 21. századi városi (nota bene belvárosi) életnek igenis velejárója a motorizáció! Az erőltetet sétálósítás a kereskedelmi/vendéglátós lobbisták érdeke - legritkább esetben a helyben élőké! Amihez a döntéshozó politikusok suskareményben boldogan asszisztálnak - figyelmen kívül hagyva a városrész összérdekét. II. kerületből számos negatív példát láttuk már eddig. De igaz ez a Teréz- és Józsefvárosra is.
Pedig ha leszeded az autókat a járdákról és párhuzamos parkolásra készteted őket, ha a járdaburkolatot és a növényzetet karbantartod és nem rohasztod ki, ha az utacbútorokat, hirdetőoszlopokat, reklámtáblákat nem fúrod le a járda közepbe és kerülteted meg őket a gyalofgosokkal (példáulé derékszögben vezetett járdával a Pasaréti úton), akkor máris élhetővé válik amit az utóbbi 10-15 éve élhetetlennek kezdtél érezni. Nem kell lezárni, nem kell díszburokolni gány minőségben és horror áron semmit. Az esetek legynagyobb részében csak élhetővé kell tenni a területeket. Biztosítve mindegyik fél közlekedési jogát. Forgalomcsillapításként pedig lehet dakotázni, zsákutcásítani, netán behajtási díjakat kérni. És nem finom a "költözz el!" duma se, mert aki tizenmilliókat adott egy lakásért hogy ott autóval is megközelíthető módon élhessen, az nem akar ezután csak azért sétálóutcában lakni, hogy elvben a lakása felértékelődjön. Mert egy idő után nem lesz hová hátráálnia - se neki itt, se másnak máshol.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 11:26:47

@kadibela:

Nem értem mit akarsz a HÉV-vel, én épp a Bem tér alatt süllyeszetném le a forgalmat, egészen a Király fürdőig vagy akár tovább is.

Azt értsd meg, hogy ahhoz, hogy a Bem téren ne legyen meg az átvágás, ahhoz már a Bem rkp-on le kell süllyesztened az útpályát, de ehhez útban van a HÉV, ami ott megy alatta.

"Budapest belső tömegközlekedése nem olyan rossz, most én is bevághatnám a komplett BKV térképet, felesleges mert semmit sem árul el a szolgáltatás minőségéről, pedig ez lenne a lényeg."
- A nagykörúton belül valóban nem olyan rossz, mint azon kívül. Más városokkal hasonlítva. Borzalmas.

Hosszú idő után a minap ültem ismét a kettes metrón (Combinézni szoktam inkább a városon belül). Elborzadtam, milyen állapotban vannak a szerelvények.
Annak idején amikor egy ilyen állapotú járművet hoztak be az Északiba, arra már csak az S betűt fújtuk fel, a dátumot, valamint áthúztuk a pályaszámot.
Így valahogy www.vonatka.hu/images/dizelek/mozdonyok/mav/m43/m43selejt/m431084_00.jpg

Írhatnám még, hogy a budapesti gyorsvasúthálózat évek óta nem változik, míg máshol www.mvv-muenchen.de/fileadmin/media/Dateien/plaene/pdf/Schnellbahnnetz_1972-2011_v4.pdf

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 11:28:54

@kadibela: "Budapest belső tömegközlekedése nem olyan rossz, most én is bevághatnám a komplett BKV térképet, felesleges mert semmit sem árul el a szolgáltatás minőségéről, pedig ez lenne a lényeg."

en masik nemet nagyvarosban voltam...
na megalltunk a nagykorutnak megfelelo vili megalloban (hozzatennem hogy korszeru volt mert pl. a belsobb reszeken lement a fold ala!!!) miutan 10 percet vartunk nekialltunk gyalogolni :)

tudod en elhittem a sok "nyugati milyen jo fan" -nek hogy ott jobb a kozlekedes, na hat egy nagy bociturost, a budapesti negyeshatos hetvegen is jon legalabb 5 percenkent

kadibela 2011.12.12. 11:30:01

@városjáró: Milyen negatív példákat tudsz a II. kerületből? Milyen erőszakos sétálóutcásításról beszélsz? Ez a blogbejegyzés éppen arról szólt hogy nagyon kevés sétálóutca van Budán (konkrétan 1) és hogy ennek mi lehet az oka. Egyébként miért nem lehet megérteni hogy a sétálóutca nem egyenlő a piros lámpás negyeddel vagy a vendéglátó negyeddel? Nyilván az ilyen helyen megtelepülő üzletek profilját és mennyiségét szabályozni kell és be kell tartani / tartatni a helyi szabályokat. A forgalomcsillapítás, ahogyan írtad, pedig éppenséggel megoldható a parkolóhelyek megőrzésével is. Egyet ne feledj: az autós közlekedés nem jog hanem lehetőség. Mindenhol az adottságoknak megfelelő / optimális közlekedési eszközt kell választani. Ez egy zsúfolt nagyvárosban nem feltétlenül az autó.
Én egyébként pont egy olyan sétálóutcára tettem javaslatot (Frankel Leó u.) ami nem járna az autós közlekedés drasztikus korlátozásával, márpedig Budán nehéz ilyet találni. Tény, hogy a kieső parkolókat pótolni kellene és a helyi lakosokkal egyeztetni kellene a kialakításról.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 11:30:39

@városjáró:

És nem finom a "költözz el!" duma se,

Irigység. Gyűlölet. Ez van a duma mögött.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 11:31:54

@SvenH.: Ez melyik város, melyik megálló, és mikor volt? Csak azért kérdem, hogy ne menjek oda.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 11:39:12

@kadibela: nehogy eldöntse bárki is hogy mi jog és mi nem az, mert hamar kiderülne hogy víz, gáz, áram sem jog - csak kényelmi luxus, ami ráadáűsul vészesen veszélyeztet kicsin ykis bolygónkat. HÜLYESÉG! a géperejű egyéni közlekedés ma már igenis ugyanolyan joga annak akinek van hozzá gépe, mint bármi más. pláne hogy az adóbevétlek nefy részlt is ezekbő szívja le a mindekori állam. (kb mint a cigi. tiltom ahol érem, de ha holnaptól mindeki leszokna róla, ki is tehetnénk a "csődbementünk" táblát - mondjuk anélkül is - de ez más tészta.

egyébként meg a legutolsó mondatodban van a lényeg: egyeztetés és sorrend. utána a lezárás és az önigazoló propagandaszöveg!

kadibela 2011.12.12. 11:39:27

@SvenH.: Ezt mondom én is. Belső Bp. tömegközlekedése nem rossz! A hálózat elég sűrű, sok buszsávot kialakítottak. Persze lehetne a szolgáltatás minőségét javítani, de az agglomeráció bizonyos településeit és néhány külső kerületet leszámítva így is el lehet jutni bárhová ésszerű időn belül. Konkréan ez a környék amiről beszéltünk(Frankel Leó u.) pl. abszolút nem küzd tömegközlekedési gondokkal, ezért nem értem hogy hosszú nevű fórumtárs miért vág be nyugati tömegközlekedési térképeket.

kadibela 2011.12.12. 11:46:17

@városjáró: Te úgy látszik nem ezen a bolygón élsz! Persze a városi autózás egy jog, tüdőrákban meghalni a következmények miatt pedig kötelesség! Gondolom te is a kertvárosban laksz és örömmel kocsizol be minden nap a belvárosba, hogy az itt lakók orra alá öntsd a mocskot, mert jogod van hozzá! Mostál már ablakot a belvárosban? Gyere el hozzám, emgmutatom mennyi mocsok rakódik le, amit az itt lakók / dolgozók belélegeznek. Szerinted mennyibe kerül ezeknek az asztmás, allergiás, rákos betegenek az ellátása az államnak? Megéri? Autózni kell, mert sok helyre nem jutsz el másképp, de nem a belvárosban. Ezt előbb-utóbb mindenki meg fogja tanulni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 11:49:05

@kadibela: "az autós közlekedés nem jog hanem lehetőség."

Mostanáig kutattam a jogtárban, de nem találtam olyan paragrafust, ami téged igazol. Nota-bene! Sétálóutcában lenni sem jog, hanem lehetőség.

cso zsi 2011.12.12. 11:52:09

@SvenH.: "annak a kisnyugdijasnak nem kell valojaban az az auto"
Azt már tudjuk, hogy te árvának születtél, és 10 éves maradtál.
De ezt így eldönteni bárki helyett, hogy nincs rá szüksége, meg sétálóutca kell neki...

"a budapesti negyeshatos hetvegen is jon legalabb 5 percenkent "
Valamint a két metró. Ezeken kívül az élet megállt, ugye? Főleg, hogy az összes metróvonalunkon napi szintű leállások vannak már. Főleg, hogy vannak olyanok, akik nem tudnak metróra szállni. Akár kerekesszék, akár klausztrofóbia okán. De még lehetne sorolni. @kadibela: Már a Hungáriáig eljutni sem egy leányálom, ha nem metróközeli a cél.

kadibela 2011.12.12. 11:53:45

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a HÉV tudtommal a külső sávok, illetve a zöldsáv alatt fut. A belső oldalon le lehetne süllyeszetni az útpályát, a Bem tér torkolatánál már biztosan elférne. De hagyjuk ezt a lehetőséget, úgysem lesz rá pénz sohasem...
Hidd, el hogy a Bp-i tömegközlekedés, még a rossz állapotú járműveivel is jónak számít más nagyvárosokhoz képest. Persze lenne mit javítani, fejleszteni, de mit vársz egy évek óta csőd szélén álló vállalattól? Szerintem a járművek rossz állapota csak egy újabb indok, amiért az emberek felmentik magukat a buszra / metróra szállás kényelmetlenségei alól, hogy megmagyarázzák miért autóznak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 12:01:23

@kadibela:

"Belső Bp. tömegközlekedése nem rossz! A hálózat elég sűrű, sok buszsávot kialakítottak."
- Botor dolog egy tömgközlekedési hálózat minőégét a buszsávok száma alapján megítélni.

" Persze lehetne a szolgáltatás minőségét javítani,"
- Miért érjük be ennyivel, hogy persze lehetne? MUSZÁJ fejleszteni!

" de az agglomeráció bizonyos településeit és néhány külső kerületet leszámítva így is el lehet jutni bárhová ésszerű időn belül. "
- Ez ordas hazugság! Persze ha neked 20 kilométerre a másfél óra ésszerű.....

"Konkréan ez a környék amiről beszéltünk(Frankel Leó u.) pl. abszolút nem küzd tömegközlekedési gondokkal, ezért nem értem hogy hosszú nevű fórumtárs miért vág be nyugati tömegközlekedési térképeket."
- Ne pár utcát nézz! Ha meg akarod érteni, valahova az emberek miért nem a BKV-t választják, akkor nézd meg azt is, a BKV (és társai Volán, MÁV) mit nyújtanak a vonal másik végén. Aki például Pestújhelyről jön ide dolgozni, annak lehet Pestújhelyen nincs közlekedése, ezért ül autóba. Aki innen megy Budaörsre, annak lehet Budaörsön nincs megfelelő közlekedése, azért megy autóval.
Aki Piliszentivánról, a buszmegállóból jön ide, lehet az is kocsival jön, mert a 20 km-en a 3 átszállást sokallja, esetleg nem másfél óra alatt akar beérni.

A tömegközlekedés egy komplex rendszer, aminek minden elemének klappolnia kell. Ezért linkel más térképeket a fórumtárs, hogy lásd, milyen erős gerinccel léteznek máshol közlekedési rendszerek, ahol 60 km-t is megtehetsz átszállás nélkül, ahol az átszállásaidat tervezni tudod. Jó példa erre az Innsbrucker Ring, ahova mióta az eszemet tudom (és amióta keresztező állomás) MINDIG egyszerre érkezik be a két szerelvény, 30 mp alatt lezajlik a közös peronos átszállás, és a két vonat egyszerre hagyja el az állomást. Ezzel szemben a Deákon 3 perc, a Batthyányn 5 perc egy átszállás. Nem csúcsidőben. Van még hova javulnunk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 12:03:58

@kadibela:

Ja igen! Rendszerszemlélet:
Itthon is lesz csoportos napijegy, nominálisan a müncheni áráért.
De ott ehhez társul még a hálózat, a P+R, a szolgáltatás stb... Önmagában egy új jegyfajta nem oldj meg a többi problémát.

P. A. 2011.12.12. 12:08:29

Egy kicsit még legyen szó arról, hogy milyen jól megy a Lövőházban a boltoknak:
Az egyik kávézó két hónapja zárva, a másik nemrég bocsátott el 3 alkalmazottat, mert olyan kicsi a forgalmuk.

cso zsi 2011.12.12. 12:11:49

@kadibela: Tőled is kérdem, miért kell a belvárosban bármilyen munkahelynek lennie, ami bárhol másutt is lehetne.
Egy kerületi önkormányzaton, éttermeken, mozin, színházon, és ellátáson kívül mi keresni valója van akár egy bíróságnak, akár bármilyen papírtologató intézménynek ott?
150 éve nem volt gond városképet változtatni, ha úgy érezték, kinőtték a várost.
Azok a vasútállmások, amik építésükkor félúton voltak a városközpont, és a városhatár között, ma már a tágabb belvárosban vannak. Szépek, de problémásak.
Vagy nem kellenek oda, vagy jobban be kéne vonni őket a helyi tömegközlekedésbe.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 12:12:25

@kadibela:

"Te úgy látszik nem ezen a bolygón élsz! Persze a városi autózás egy jog, tüdőrákban meghalni a következmények miatt pedig kötelesség! Gondolom te is a kertvárosban laksz és örömmel kocsizol be minden nap a belvárosba, hogy az itt lakók orra alá öntsd a mocskot, mert jogod van hozzá!"

Fordítsuk meg a dolgot! Menjél nyaranta a Balaton partra vonattal. Miért pöfögitek tele Almádit, Füredet, Csopakot?
Amikor két gyerekkel, két heti csomaggal, autó helyett vonatra ülsz, és röpke 4 óra alatt érsz a Déliből Badacsonyba, akkor lesz erkölcsi alapod erre a dumára, addig csak egy önző dög vagy, aki azt akarja, hogy előtte ne menjen autó, bezzeg ő Almádiban szennyezhet, mert az már nem a te ablakod.

Addig, amíg a kényelmesebb/olcsóbb/rugalmasabb/gyorsabb quartettből minimum kettőben jobb az autó addig autózom. Ha már csak egyben lesz jobb, vagy egyben sem, akkor leteszem. Ahogy mindenki más is.

Jelenleg sokan letették, de ha ezek az emberek nem fognak felférni tartósan az autóbuszra, akkor újra előveszik. Meg fogják rá teremteni a fedezetet, és autózni fognak, mint eddig is tették.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 12:21:54

@kadibela:

"a Bp-i tömegközlekedés, még a rossz állapotú járműveivel is jónak számít más nagyvárosokhoz képest."

Szerintem a járművek rossz állapota csak egy újabb indok, amiért az emberek felmentik magukat a buszra / metróra szállás kényelmetlenségei alól, hogy megmagyarázzák miért autóznak."
Vasúti járművek (metró) konkrétan naponta füstölnek, naponta van leállás. Ezért ha lehet kerülöm őket.
Konkrétan a 191-es buszon jöttünk egyszer 20-al le a Rómeren, törött lengőkarral.

Ha az autóm futóművének csak fele annyi baja lenne, mint akármelyik BKV busznak, a rendőr a helyszínen darabolná fel a kocsit lángvágóval.

És a BKV karban(nem)tartására van belső rálátásom. Siralmas.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 12:23:36

@P. A.:

Nehéz kimutatni, hogy ez önmagában a sétálóutcásítás miatt van, de van hozzá köze az elmaradó "beeső" forgalom elmaradásának, amit fentebb saját példámon is írtam.

pösti 2011.12.12. 12:29:20

@kadibela: mindenben igazad van...kár hogy (még?) kisebbségben vagy(unk)...de csak jobb lehet-még mi is(talán Karl is) tanulunk a hanyatló nyugattól

kadibela 2011.12.12. 13:04:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az északi part közlekedése valóban siralmas, én is kocsival megyek. Miért? Mert a nagytudású politikusaink autópályára költötték a pénzt, holott egy vasútvonal újjáípítése tizedannyiból megvalósítható. Ott biztosan nem lehetett volna annyit lopni! Én nem magam elé szerettem vola sétálóutcád, hanem eléd! Olvass vissza. A forgalom bármiylan korlátozása nélkül. A kieső parkolóhelyek pótlásával. Egy olyan helyen ahol kiváló a tömegközlekedés. (Bár elehetne jobb, ebben egyetértünk.)

kadibela 2011.12.12. 13:06:01

@városjáró: "ócska demagógia!"
Akkor nézz meg néhány friss képet Pekingről!

kadibela 2011.12.12. 13:06:45

Vagy olvass utána hány évvel rövidebb a városlakók élete az olyanok miatt mint te vagy.

kadibela 2011.12.12. 13:14:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "az autós közlekedés nem jog hanem lehetőség."

"Mostanáig kutattam a jogtárban, de nem találtam olyan paragrafust, ami téged igazol. Nota-bene! Sétálóutcában lenni sem jog, hanem lehetőség."

Én nem mondtam hogy jog, épp arról beszélünk hogy a sétálóutca egy lehetőség. Az viszont biztos hogy a bárhol bármikor történő autózás nem jog! Miért nem csinálunk gigaparkolót és gyorsforgalmi utat a Margit szigetre például? Szarjuk le az ott sportolókat. Megoldódna egy csomó parkolási probléma...

mindenkiautóba 2011.12.12. 13:50:59

Bel-Budán a Batthyány utcából kell forgalomcsillapított utcát csinálni, ezzel megvalósulna a Btthyány tér-Széll Kálmán tér - Vár közötti gyalogos kapcsolat. Gondoljunk bele, jelenleg a Víziváros kimarad a turizmusból, egyszerűen azért, mert nem lehet gyalogosan normálisan eljutni a gyűjtőpontokhoz. Ha a Batthyány utca csillapított lenne (csak az ott lakók hajthatnak be) akkor az átépített Batthyány térről gyalog, sétálva, lépcsők nélkül békésen fel lehetne menni a Várba vagy a Széll Kálmán térre. Ehhez mindössze a Csalogány utca szélesítésére van szükség, amire 60 éve megvannak a tervek, a nyomvonal ki van jelölve. Még a belógó Széna téri ház sem probléma, a Shell kút helyén egy enyhe kanyarral megoldható a dolog. Ezáltal egyébként a Csalogány utcai mostani dugók is megoldódnának, a Batthyányiból pedig egy kellemes vár alatti lassan emelkedő sétálóövezet alakulna ki!

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 13:55:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "a Déliből Badacsonyba, akkor lesz erkölcsi alapod erre a dumára, addig csak egy önző dög vagy, aki azt akarja, hogy előtte ne menjen autó, bezzeg ő Almádiban szennyezhet, mert az már nem a te ablakod."

ha is tudod hogy ez egy idiota demagog duma akkor miert nyomod?

MINDEN NAP lemegyek a Balatonhoz? mert az igen tisztelt agglosok NAP MINT NAP bevagjak a segguk ala az otot

amugy ne surmantsal megint a muncheni peldaddal, mert ott is autoval mennel csak nem teheted meg mert ahhoz egy occsojanos gyalogkakukk vagy

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 14:04:16

@kadibela: pekinget budával összevetni... mondom hogy demagóg vagy! de tudodmit, ha félsz a szmogtól, húzzál le vidékre és élj a pusztában! de aztán kussolj, hogy messze van a bolt és csak havonta jön friss áru.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 14:08:28

@kadibela:

" Az északi part közlekedése valóban siralmas, " Akárcsak a délié, ehhez tedd hozzá, hogy én a parttól 6 km-re vagyok.

"Én nem magam elé szerettem vola sétálóutcád, hanem eléd!"
- Hadd mi döntsük el, mit akarunk magunk elé, és ne te.

"Egy olyan helyen ahol kiváló a tömegközlekedés. (Bár elehetne jobb, ebben egyetértünk.)"
- Feljebb már írtam: Itt csak az egyik vége van a tömegközlekedésnek. Mi van az út másik végén?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 14:12:04

@kadibela: Egyrészt ne hasonlítsuk Pekinget Budapesthez, mert kicsit más a kető. Másrészt nézzük meg, az elmúlt időszakban mennyi is volt a regadó egy behozott autó után? Ösztönözve volt a nép, hogy fiatalítsa az autóparkot? A közlekedési szolgáltató élen jár, amikor az a kérdés, környezetbarátok-e a buszok? Ha az egy nap a villamosvágányokon kivert olajat össze tudnám gyüjteni, akkor én lennék a dzsokijúing.

"Vagy olvass utána hány évvel rövidebb a városlakók élete az olyanok miatt mint te vagy." - Mindenkinek jogában áll vidéken élni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 14:14:21

@mindenkiautóba: A Csalogány utcai dugó abból van, hogy kevés a lámpa a végén. Mármint a zöld.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 14:15:28

@SvenH.: Tehát ha nem minden nap jövök kocsival, akkor jöhetek? Menyit kell buszozni?Harmadát? Negyedét?

Ács Ferenc 2011.12.12. 14:32:01

A XII-ben lett volna, de pár lakónak nem tetszett az ötlet: vaczijanos.blog.hu/2011/12/12/setaloutca_5

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 14:32:32

@SvenH.:

"amugy ne surmantsal megint a muncheni peldaddal, mert ott is autoval mennel csak nem teheted meg mert ahhoz egy occsojanos gyalogkakukk vagy"

A metróig ott is mindig kocsival megyek. Egész pontosan 5 kilométert.

Itt parkolok, 1€-ért:
www.parkundride.de/tl_files/pundr/content/images/anlagen/parkundride/pp_grafing_bahnhof.jpg

Ezzel megyek tovább:
www.tz-online.de/bilder/2011/05/26/1260175/346111231-ubahn_schlaf1.9.jpg

Csúcsidőben néha még ezzel:
www.neuperlach.org/blog/wp-content/uploads/2011/05/5761116329_4f37bcf5fc_b1.jpg

14 perc múlva az Odeonsplatzon vagyok.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Odeonsplatz2,_M%C3%BCnchen.jpg

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 14:47:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Tehát ha nem minden nap jövök kocsival, akkor jöhetek? Menyit kell buszozni?Harmadát? Negyedét?"

ez egy nagyon jo otlet, en is mar megfogalmaztam magamban, hogyha notorius autohasznalokkal vitazni leallok, akkor pontosan ezzel akarnam a foldbe dongolni :)

szerintem ha minden agglomeracios egy kicsit is tisztelne az anyavarost, akkor ugy 4 napot havonta at kellene szalljon tomegkozlekedesire onkent es dalolva

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 15:08:55

@SvenH.: és szerinted ki számít aglomerációs autósnak? aki pilisvörösvárról megy ráckevére, vagy már az is aki hűvösvölgyből ferencvárosba, óbudáról újbudára, vagy újpalotáról a krisztinavcárosba?

kadibela 2011.12.12. 15:22:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Mindenkinek jogában áll vidéken élni."

CSAK VIDÉKEN NINCSEN MUKKAHELY, TE FŐOKOS! Bejárni meg a már említett okok miatt nem célszerű.

Amúgy gondoltam, hogy ez lesz a vége, költözzön el, akinek nem tetszik, lényeg hogy az Urak autóban melegíthessék a seggüket, legyen parkolóhelyük és közlekedési (kamu) indokokkal keresztbetegyenek minden normális városfejlesztési elképzelésnek, ami a legkisebb mértékben is sérti a sz*ros érdekeiket.

Szánalmas, mindezt egy kb. 300 méteres zsákutca(!) esetleges átalakítása miatt, ami csak egy kósza ötlet volt.

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 15:57:44

@városjáró: en azokkal szeretnem ezt megcsinaltatni, aki havonta 20 napot megy tipikusan be a munkahelyere

nem ohajtom elokeresni de ugyanugy szivoztam a XI keruletivel aki eppenhogy feljart melozni valahova eszakpesti berezgeto telepulesre :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 16:35:59

@kadibela:

ezek szerint akik jelenleg vidékről járnak be, költözzenek be? Egyrészt falvak néptelelnednének el (Láttam az Ormánságban ilyen szellemfalvakat. Leírhatatlan élmény, de semmiképpen sem pozitív), másrészt akik kinnt laknak és beköltöznek, hozzák magukkal a z autójukat. Hol laknak? Hol parkolnak? Mivel közlekednek (BKV elbírja?), illetve esetleg hozzák magukkal azt a családtagot, aki meg kinnt dolgozik helyben, ő mit fog itt dolgozni? Kifele fogunk ingázni?

Mindenkinek egyéni döntése, hogy városban lakik-e vagy vidéken. Aki vidéken, az jellemzően felvállalja az ezzel járó esetleges többlet utazást, a kényelmetlenséget, autótól való nagyobb függést.
Aki bent marad, annak közel van minden, cserébe zajosabb, büdösebb, tömöttebb.

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 17:29:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: tudod az a gond, hogy aki megoldja belvarosban az autonelkuliseget az nem kap felmentest a szmog alol... viszont megkapja hogy a park helyen is autok allnak, es en megertem hogy nem orul neki

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 18:16:29

@SvenH.:

" tudod az a gond, hogy aki megoldja belvarosban az autonelkuliseget az nem kap felmentest a szmog alol"
- Vidéken és a kertvárosban is van szmog. még több is tán Okozója a fűtés.

"... viszont megkapja hogy a park helyen is autok allnak, es en megertem hogy nem orul neki"
- Annak én sem.

kadibela 2011.12.12. 18:19:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy Budapest népessége évek óta csökken. Az emberek kiköltöznek a jobb levegő miatt, aztán naponta visszajárnak dolgozni a városba, tetemes forgalmi terhelést és légszennyezést okozva, ami által még rosszabbak lesznek az életkörülmények idebent, így még többen döntenek a kiköltözés mellett... Végül nem marad semmi csak egy dugókkal és autókkal teli rettentően szennyezett városmag, ami estére és hétvégére kiürül. (ez már most is tapasztalható) Ezen kellene változtatni, kellemesebb belvárosi terekkel, több zölddel, esetleg sétálóutcákkal, annak érdekében hogy egyre több ember érezze úgy, érdemes itt maradni. Ha este végigmész a körúton azt látod, hogy minden harmadik lakás sötéten, üresen áll. Igenis újra kell népesíteni a várost máskülönben csak az marad itt, akinek nincs pénze elmenekülni, egy nagy gettó lesz az egész. Érdemes egy téli rendes havas reggelen megnézni a belvárosban közlekedő autókat. Az autók kb. fele teljesen száraz, nincs rajta hó, ilyenkor lehet jól látni mennyi autó özönlik be a kertvárosok és az agglomeráció garázsaiból. Nincs nekem semmi bajom velük, bár én nem megyek el naponta kétszer az ablakuk alatt... Ha a parkolókapacitást és az utak áteresztőképességét növeled, azzal csak ezt a ki/beáramló forgalmat fokozod. A sugárirányú tömegközlekedést kellene intenzíven fejleszteni a belvárosi részeken pedig a forgalmat csökkenteni, parkosítani, sétálóutcásítani. A város mindig zajosabb, büdösebb lesz, de meg kellene találni az értelmes kompromisszumot az egyéni motorizáció és az élhetőség között. Ebbe véleményem szerint belefér egy párszáz méteres sétálóutca olyan helyen, ahol nem akadályozza a forgalmat.

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 20:02:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: mondom en ezeket a kartekonyakat meg maguktol is meg kell menteni!

cso zsi 2011.12.12. 20:02:43

@kadibela: Ne viccelj már, másoknak az a baja, hogy túl sok a nyugdíjas.
Szomszédom meghalt 55 évesen. Igaz, szétbagózta a tüdejét, majd le kellett vágni a lábát. A másik szomszéd szintén valami városi betegségbe esett, az alkoholizmus enyhe kifejezés lett volna rá. A májának emberátültetésre lett volna szüksége. Ő sem élte meg a 60-at. Egyéb szomszédaim, szüleim 70 fölött vannak, köszönik, jól (amíg orvos kezére nem kerülnek).

cso zsi 2011.12.12. 20:06:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Miskolcot, és Putnokot megtámadták az autósok. Debrecenbe meg elküldték az összes BKV buszt, ahogy elnézem: www.idokep.hu/szmog

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 20:12:47

@cso zsi: "De ezt így eldönteni bárki helyett, hogy nincs rá szüksége, meg sétálóutca kell neki..."

nem csak a modoroddal van gond hanem a felfogasoddal is...
ki mondta azt hogy en dontom el? a kicsi nyugger majd sajat maga fogja eldonteni!!! hogyha 50e vagy 100e a belvarosban neki sok evente a parkolohelyert akkor majd onkent es dalolva fogja leadni az autojat!!!
minden az onkentes belatason alapul!!!
semmi eroszakkal valo meg kivulrol valo megmondas!!!
annak ellenere hogy a magadfajta viszont total eroszakosan tukmalja ra a sajat gurulo esernyojet es annak minden odiumat az autot kevesse illetve az autot egyaltalan nem hasznalora!!!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 20:21:03

@SvenH.: önként és dalolva?! a bibi csak annyi, hogy emit felvázolsz, az maga a gazdasági erőszak. abból is a sunyibb.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 21:02:48

@kadibela:

" Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy Budapest népessége évek óta csökken."
- Miért?

" Az emberek kiköltöznek a jobb levegő miatt,"
- Biztos, hogy csak a levegő miatt?

"aztán naponta visszajárnak dolgozni"
- Mivel a munkahelyük itt maradt.

" Végül nem marad semmi csak egy dugókkal és autókkal teli rettentően szennyezett városmag, ami estére és hétvégére kiürül. (ez már most is tapasztalható)"
- Frankfurtban a banki negyed is ilyen

" Ezen kellene változtatni, kellemesebb belvárosi terekkel, több zölddel, esetleg sétálóutcákkal, annak érdekében hogy egyre több ember érezze úgy, érdemes itt maradni."
- Ha egyszer menni akarnak?

"Az autók kb. fele teljesen száraz, nincs rajta hó, ilyenkor lehet jól látni mennyi autó özönlik be a kertvárosok és az agglomeráció garázsaiból. Nincs nekem semmi bajom velük, bár én nem megyek el naponta kétszer az ablakuk alatt..."
- Elmehetsz az ablakuk alatt, senki nem tiltja. Ha téged zavar, hogy elmennek az ablakod alatt, akkor költözz zsákutcába, esetleg vidékre, ha nagyon nagy nyugalomra vágysz, akkor egy vidéki zsákutcába, annak is a legvégére. Akkor senki nem megy el az ablakod alatt, csak te mész el mások ablaka alatt.
Ajánlom megfontolásra, téged zavar, hogy az agglomerációból jövő emberek elmennek az ablakod alatt, ellenben te is elmész mások ablaka alatt.

" Ha a parkolókapacitást és az utak áteresztőképességét növeled, azzal csak ezt a ki/beáramló forgalmat fokozod. "
- És mi történik abban az esetben, ha szűkíted az utat, és megszünteted a parkolóhelyeket?

" A város mindig zajosabb, büdösebb lesz, de meg kellene találni az értelmes kompromisszumot az egyéni motorizáció és az élhetőség között."
- Én is ezt mondom

" Ebbe véleményem szerint belefér egy párszáz méteres sétálóutca olyan helyen, ahol nem akadályozza a forgalmat."
- Ellenben szűkiti a parkolókapacitást, tehát forgalmat generál a szomszédos utcában.

Az emberek nem a jó levegő miatt mennek ki elsősorban, hanem a csend és a privátszféra miatt. Bent hallod, mikor élvez a szomszédasszony, hogy halad a hegedűórával a gyereke, mit néznek tévén, stb...
Kint a kertesben ezek nincsenek. És még a levegő is jó, és csend van.

Mindenki előtt adott az elköltözés lehetősége. Aki marad, annak el kell fogadnia, hogy egy városból nem lehet falut csinálni. Ahogy egyébként néhány falunak is fel kellene érnie ésszel, hogy ők nem város.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.12. 21:04:58

@cso zsi: Figyeld meg, Csepelen a királyerdei részen hatalmas autósforgalom van állandóan.

cso zsi 2011.12.12. 21:16:03

@SvenH.: Régóta tárgyalóképtelen vagy, nem vagy felnőve a témához, és a világhoz sem.

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 21:54:05

@városjáró: hat ez egy erdekes kerdes...

szoval az az elso kerdes hogy az eroforrasok korlatozottak-e

ha ezen kepesek vagyunk tullepni es bevallani oszinten a tuttit hogy korlatosak akkor mar csak az a kerdes hogy hogyan dontsuk el a korlatozott eroforrasokhoz valo hozzaferest
csak egyszeru legyen am!!!

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 21:58:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: mi van, most is hozzaszoltal?

annyiszor rakerdeztem muncheni szakertonk hogy MENNYI LENNE ha bemennel valojaban a seggedhez tapadt autovan Münchenben a melohelyedre, ahogy itt vigan megteszed, te meg csak SUMMANTOTTAL ezzel kapcsolatban

erzed hogy ez a sok muncheni peldaval valo papolast odavagna a foldhoz ha bevallanad a tobbek kozott hogy pl. egy atlagos nemet belvarosban ugy evi 2 alkalmas az elvontatas...
az evente 80e :)))

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 22:07:07

@cso zsi: nezd az hogy te nem birod elkepzelni az eleted auto nelkul az egy dolog...
nekunk idos ismeros mondta hogy leadta az autot es taxival jart a telekre, mert a taxis meg fel is cipelte neki a csomagokat, es penzben jobban kijott

hidd el csodalatosan az emberi termeszet es kepesek az emberek GONDOLKODNI ha kesztetik oket!!!

es miert is vegyuk el a dontesi jogot az emberektol? miert van az hogy a belvarosi nyugdijasnak pl. egy olyan parkolohelyet dobnak oda aminek a foglalasi erteke ugy 80e / ev, viszont meg 30e / ev -re sem ertekeli???

nalunk pl. nekem kellett a faterhoz bejelentkezni pont ezert, hogy ezt az ingyenes parkolohely juttatast ki tudjuk hasznalni, pedig hidd el nem kellene... de ha mar van jo poen az ingyen parkolas :)))

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.12. 22:51:19

@SvenH.: na te akkora egy troll vagy hogy füstölsz... utolsó bekezdésd buktatott. halgass inkább el!

SvenH. (törölt) 2011.12.12. 23:53:10

@városjáró: igazad van inkabb akademiai szintekre vigyuk a beszelgetest
na most visszterve az akademiai kerdesre, a parkolohely a belvarosban korlatos, igen vagy nem?

na gyerunk elmeletileg blogot is uzemeltetsz csak kepes vagy ra valaszolni, nem csak flémelni kell a masikat!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.13. 00:44:06

@SvenH.: Akkor itt befejeztük. olyan arrogáns bunkó a stílusod, hogy lehetetlen veled az érdemi vita.

SvenH. (törölt) 2011.12.13. 01:43:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: szoval nem tudjuk meg soha hogy neked mennyi lenne kint Munchenben bejarni, vagy ugy atlagosan mennyi is az autoval valo bejaras koltsege olyan modon ahogy minket budapestieket megtisztelsz vele

tudod azert rossz ez mert meg azt hiheti az ember hogy ez a tudatos elhallgatas valojaban hazugsag

de hogy bemasoljak neked en is valamit:
"Due to extremely difficult parking city centre, the City has declared so-called “blue zones”. In all of these areas, parking along a blue line is 0.50 euros per 12 minutes or part thereof on business days between 8.00 and 19.00 hrs."

na akkor csok... ehhez te occsojanos gyalogkakukk vagy kifizetni es fokent ezert jarsz kint metroval

ja hozzatennem hogy itt még nem nagy ugy parkolni a belvarosban ugymond szuletesi kivaltsag de ha van jo belvarosi notorius bringas haverod akkor megoldhato :)))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.13. 02:23:16

@SvenH.:

Szerencsétlen szánalmas balfasz troll!

Ne ragaszkodj ahhoz a tévképzetedhez, hogy én ott dolgozni járok be.

Már akkor metróval jártam, mikor még ingyenes volt a parkolás. Akkor még az U1 végállomása az Innsbrucker Ring volt, az U2-é meg Neuperlach Süd. Keresd vissza szépen, ez mikor volt! A vonatkozó térképeket belinkeltem.

Mindössze azért járok metróval, mert kényelmesebb és gyorsabb. Egy időben jártam busszal is, de a metrótó a busz esténként már ritkán jár, és képtelen vagyok megjegyezni, melyik metróhoz van csatlakozás.

Ezt elfelejtetted bemásolni.
www.muenchen.de/themen/parkhaeuser/muenchen.html

No meg amire hivatkozol, az csak az Altstadt. Ami nálunk a József Attila-Kiskörút-Kossuth Lajos-Duna által határolt résznek felelne meg.
www.muenchen.de/Rathaus/kvr/strverkehr/parken/blauezonen/uebersicht.html

Tetszik, hogy állításaimat próbálod megcáfolni, így legalább szembesülök vele, hogy a parkolás a belvárosban már 2,50€ óránként. Én még 2€-ról tudtam. Iaz, a kerékpárokra még nem kell fizetni, bár néha nem lenne rossz, ugyanis nehezebb néha Fahrradstellplatzot találni, mint parkolót.

Ajánlom még keress rá a Kurzparken kifejezésre is. Bámulatos, hogy ott miket fogsz találni.

Na szevasz te troll, kötözködj tovább.

kadibela 2011.12.13. 10:34:28

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

" Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy Budapest népessége évek óta csökken."
- Miért?
Azért mert a városi környezet egyre lepukkantabb és ma már nincs összhangban az elvárásokkal (40 éve még mindeni happy volt hogy panellakása van, ma mindeni kertes házra vágyik). Mindenki zöldebb, egészségesebb, rendezettebb környezetre vágyik. Ebbe beletartozik az ingatlanállomány lepukkantsága is, de ezek együtt járnak. Ezért kell a várost fejleszteni, hogy megfeleljen a mai igényeknek. Pl. több sétálóutcával, zöldövezettel, kisebb átmenő forgalommal, de jobb tömegközlekedéssel.

" Az emberek kiköltöznek a jobb levegő miatt,"
- Biztos, hogy csak a levegő miatt?
Nem csak a levegő miatt, de ez is egy fontos döntési szempont.

"aztán naponta visszajárnak dolgozni"
- Mivel a munkahelyük itt maradt.
Nyilván, leírtam már fentebb hogy vidéken nincs munkahely.

" Végül nem marad semmi csak egy dugókkal és autókkal teli rettentően szennyezett városmag, ami estére és hétvégére kiürül. (ez már most is tapasztalható)"
- Frankfurtban a banki negyed is ilyen
Egy üzleti negyednél ez normális is. Viszont amikor egy lakóterületen csak a csórók, a nyugdíjasok és az egyetemista albérlők maradnak, az nem biztos hogy jót tesz a fejlődésnek.

" Ezen kellene változtatni, kellemesebb belvárosi terekkel, több zölddel, esetleg sétálóutcákkal, annak érdekében hogy egyre több ember érezze úgy, érdemes itt maradni."
- Ha egyszer menni akarnak?
Hidd el, hogy nem mennének, ha kicsit is normálisabbak lennének a körülmények. Lehet látni, hogy a "rehabilitált" környékekre, megindul az odavándorlás, a nem fejlesztett, forgalommal terhelt negyedekből pedig elköltöznek az emberek, illetve alacsonyabb társadalmi réteg költözik oda.

"Az autók kb. fele teljesen száraz, nincs rajta hó, ilyenkor lehet jól látni mennyi autó özönlik be a kertvárosok és az agglomeráció garázsaiból. Nincs nekem semmi bajom velük, bár én nem megyek el naponta kétszer az ablakuk alatt..."
- Elmehetsz az ablakuk alatt, senki nem tiltja. Ha téged zavar, hogy elmennek az ablakod alatt, akkor költözz zsákutcába, esetleg vidékre, ha nagyon nagy nyugalomra vágysz, akkor egy vidéki zsákutcába, annak is a legvégére. Akkor senki nem megy el az ablakod alatt, csak te mész el mások ablaka alatt.
Ajánlom megfontolásra, téged zavar, hogy az agglomerációból jövő emberek elmennek az ablakod alatt, ellenben te is elmész mások ablaka alatt.

Nem érted mit akarok mondani. Mindenkinek szíve joga hogy kiköltözzön a városból. Lehet hogy én is így teszek majd egy napon. Azonban nincsenek meg annak az infrastrukturális feltételei hogy ezek az emberek naponta bejárjanak a városba a környezet súlyos terhelése nélkül. Az ő kényelmüknek az árát jelenleg a városlakók fizetik meg. Egy vidéki faluban mindenki felháborodik ha a falu végén nyitnak egy üzemet és az összes teherautó a főutcán keresztül dübörög. Budapesten senki sem háborodik fel a beáramló autók okozta terhelésen. A kiköltözés valahol egy természetes folyamat, amelyet valós igények hajtanak. Az a baj, hogy ez súlyosan megterheli a város közlekedését, és ennek a problémának a megoldására eddig semmilyen megoldás nem született.

" Ha a parkolókapacitást és az utak áteresztőképességét növeled, azzal csak ezt a ki/beáramló forgalmat fokozod. "
- És mi történik abban az esetben, ha szűkíted az utat, és megszünteted a parkolóhelyeket?
Nem lesz érdemes behajtani. Ergo mindenki alaposan meg fogja gondolni, hogy érdemes-e autóval bejönni a városba. Az emberek egy része le fogja tenni az autóját és át fog ülni a BKV-ra. Esetleg a külső területen fog leparkolni és tömegközlekedéssel utazik tovább. Ennek következményeképp tisztább lesz a levegő, több sétálóövezetet lehet kialakítani, a helyieknek marad parkolóhely. Több hely marad kerépár és buszsávok kialakítására. Összességében javul a környezet, tehát az emberek visszaköltöznek a városba. Onnantól hogy visszaköltöztek, már nem feltétlenül kell autó a munkahelyük eléréséhez. Ehhez persze a tömegközlekedés nagyarányú fejlesztésére is szükség van.

" A város mindig zajosabb, büdösebb lesz, de meg kellene találni az értelmes kompromisszumot az egyéni motorizáció és az élhetőség között."
- Én is ezt mondom
Örülök, hogy valamiben egyetértünk. A sok felháborodott komment ellenére én nem látom, hogy Budapesten ez az egyensúly felburult volna. Én továbbra is azt mondom, hogy a sétálóövezetek fejlesztésének van értelme, még a problémás budai oldalon is.

" Ebbe véleményem szerint belefér egy párszáz méteres sétálóutca olyan helyen, ahol nem akadályozza a forgalmat."
- Ellenben szűkiti a parkolókapacitást, tehát forgalmat generál a szomszédos utcában.
Nem értem. Semmivel sem autózom többet ha az A utca helyett a B utcában kell letennem az autót. Szabad hely most sincs, tehát most ugyanúgy köröznek az autók a háztömb körül, mintha 40-50-100 parkolóval kevesebb lenne. Hosszú távon beáll az egyensúly, mert az emberek leszoknak róla, hogy itt körözzenek, idővel megtanulják, hogy itt már kevesebb hely van.
A kieső helyeket pótolni kell, de mint korábban leírtam nem tudsz annyi helyet létesíteni hogy elég legyen, ezért bővíteni igazán nem érdemes, az csak pluszforgalmat generál.

Az emberek nem a jó levegő miatt mennek ki elsősorban, hanem a csend és a privátszféra miatt. Bent hallod, mikor élvez a szomszédasszony, hogy halad a hegedűórával a gyereke, mit néznek tévén, stb...
Kint a kertesben ezek nincsenek. És még a levegő is jó, és csend van.

Ez is egy szempont, bár egy kertes ház árából tökéletesen le lehet (hang)szigetelni egy lakást, sőt akkora lakást vehetsz, hogy a két szélső szobát nem is kell használni. Ezzel szemben én azt látom, hogy igénytelen kivitelezésű, kis alapterületű ikerházakba (is) kiköltöznek az emberek egy zsebkendőnyi kert ígérete miatt. Aztán rájönnek, hogy ott nem a hegedűórát hanem a szomszéd fűnyíróját, a kutyák csaholását, a szomszéd gazégetésének szagát, télen a láncfűrész hangját és a sáros utcát élvezhetik, mindezt napi 1,5-2 óra ingázással. A kiköltözők hamis illúziója ez, sokan megbánják, de maguknak sem merik bevallani. De mindenki azt csinál, amit akar...

Mindenki előtt adott az elköltözés lehetősége. Aki marad, annak el kell fogadnia, hogy egy városból nem lehet falut csinálni. Ahogy egyébként néhány falunak is fel kellene érnie ésszel, hogy ők nem város.

Ezt senki nem vitatja és a városból senki sem szeretne falut csinálni. Csak élhetőbbé, kellmesebbé próbáljuk tenni, annak érdekében hogy ne haljon ki és minél többen lássanak fantáziát az ideköltözésben.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.13. 11:51:58

@kadibela:

" Végül nem marad semmi csak egy dugókkal és autókkal teli rettentően szennyezett városmag, ami estére és hétvégére kiürül. (ez már most is tapasztalható)"
- Frankfurtban a banki negyed is ilyen
Egy üzleti negyednél ez normális is. Viszont amikor egy lakóterületen csak a csórók, a nyugdíjasok és az egyetemista albérlők maradnak, az nem biztos hogy jót tesz a fejlődésnek.

--> Kijelenthető tehát, hogy nem szabad engdni, hogy irodaházakat húzzanak fel egy lakóterület közepébe, mert az forgalmat generál. Csak hogy a Frankel Leónál maradjunk, te a Tölgyfa és a Henger utcai irodaházközpontok mellé akarsz sétálóutcát. Továbbá az ORFI elé,ahova a betegek szinte az egész megyéből jönnek nap-mint nap, jellemzően autóval.

"Nem érted mit akarok mondani. Mindenkinek szíve joga hogy kiköltözzön a városból. Lehet hogy én is így teszek majd egy napon. Azonban nincsenek meg annak az infrastrukturális feltételei hogy ezek az emberek naponta bejárjanak a városba a környezet súlyos terhelése nélkül. Az ő kényelmüknek az árát jelenleg a városlakók fizetik meg."
--> Máshol megteremtették az infrastruktúrát. Ugyanakkor ha a városban koncentrálódnak a munkahelyek, akkor evidens, hogy mindenki odamegy, aki dolgozik. Akár a városon belülről is.
a forgalmi terhelést kétféleképpen lehet csökkenteni:
- Megszünteted a forgalom indokát
-- Ez leegyszerűsítve az, mikor mindenki otthon dolgozik, az iskola egy saroknyira van, vásárolni meg mindenki a ház alatti boltban vásárol.
- Megszünteted a forgalom koncentrációját
-- Ez az ami jelenleg Bp-n nem működik. Itt egyre jobban koncentráljuk a forgalmat bizonyos helyekre, majd sírunk a nagy forgalom/zaj/szmog miatt. Forgalmat koncentrálni úgy is lehet, hogy kis utcákból kiszorítjuk az autókat, az ott lakók örömére, ám ilyenkor a mellette levő utca lesz tömött. Élő példája az új belváros, ahonnan egy utcán lehet csak kihajtani. Borítékolható volt, hogy ott káosz lesz.
Másik példa a Hűvösvölgyi út, ahol a Völgy utca lezárásával pár ember jól járt, de ha az ÖMV kútnál egy frontális baleset miatt a szerv lezárja az utat, akkor nincs igazából lehetőség eljutni Hűvösvölgy-Hidegkút irányába.
A forgalom koncentrálódik például a hidaknál is, bár ezt sokan nem értik meg, akik a Kossuth Lajost szeretnék sétálóutcává tenni, illetve esetleg csak blokkolni a forgalmat egy felszini átjáróval a Ferencziek terén.

" Ha a parkolókapacitást és az utak áteresztőképességét növeled, azzal csak ezt a ki/beáramló forgalmat fokozod. "
- És mi történik abban az esetben, ha szűkíted az utat, és megszünteted a parkolóhelyeket?
Nem lesz érdemes behajtani."
--> De muszájnak muszáj lesz.

" Ergo mindenki alaposan meg fogja gondolni, hogy érdemes-e autóval bejönni a városba."
--> Már most sem érdemes, csak muszáj. És nincsen jobb.

" Az emberek egy része le fogja tenni az autóját és át fog ülni a BKV-ra."
--> Abba rokkan bele a BKV. A BKV a jelenlegi plusz igényeket sem képes kiszolgálni, nemhogy azt, ha még ennél is többen teszik le a kocsit.

" Esetleg a külső területen fog leparkolni és tömegközlekedéssel utazik tovább."
--> HOL parkol le a külső területen?

" Ennek következményeképp ... helyieknek marad parkolóhely."
--> Idézek: Az autózás nem jog.

"" Ebbe véleményem szerint belefér egy párszáz méteres sétálóutca olyan helyen, ahol nem akadályozza a forgalmat."
- Ellenben szűkiti a parkolókapacitást, tehát forgalmat generál a szomszédos utcában."
--> Azok is behajtanak a szomszéd utcába, akik eddig nem tették, mert nem ott álltak.

SvenH. (törölt) 2011.12.13. 13:29:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: szoval akkor abban maradhatunk hogy az osszes hajj de szep kint Munchenben autoskent dumad melle sajnos oda kel venni hogy hajj de jol beszopattak az autosokat kint Munchenben

tudod mert csak igy kerek egesz a helyzet!!!

egyszeruen el nem tudom kepzelni hogy egy gazdag nemet a 20 millas autojaval nem akarna a ceg elott leparkolni, csak nem tud mert beszopattak, ennyi

SvenH. (törölt) 2011.12.13. 13:34:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
" Esetleg a külső területen fog leparkolni és tömegközlekedéssel utazik tovább."
--> HOL parkol le a külső területen?

honnan jarsz be?
lehet tudok segiteni neked ha tenyleg ennyire zsenge vagy

eszak-kelet Pesten pl. az ujpesti uszoda mogott le lehet rakni az autot vagy az Azsia centerben
csak tudod ez a masik idiota agglobunko duma hogy nem vagy kepes lerakni az autot, le tudnad csak nem akarod elegge...
varj hogy is csinaltak ezt a szeretett peldavarosodban? hat agyonbasztak az autosokat!!! na hat ez kell neked hogy itt is az legyen?

kadibela 2011.12.13. 14:45:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Én forgalomcsökkentésről beszélek nem pedig koncentrációról, átterelésről egyik utcából a másikba. Ha adott (nagyobb!) területen kevesebb autó fordul meg, mert nem érdemes oda behajtani, akkor ott csökken a forgalom.

Hogy autóval közlekedni muszáj, az pedig erőteljes túlzás. Én kb. 20 évig jártam tömegközlekedéssel. Most autóval is járok, ahová érdemes. Korábban is el tudtam intézni mindent, kocsi nélkül. Ha nagyon nem kell most sem ülök bele. A városi ügyeim 80%-át el tudom intézni BKV-val.

Az ORFI egyébként több oldaról megközelíthető, de nyilván egy sétálóutcába is behajthatnak speciális járművek (pl. betegszállító, mentő) Ez gyenge érv.

Egyébként, ha levennéd az autós szemüveged, akkor tisztábban látnál te is. Eljöhet egy olyan pilalnat amikor nem lesz autód. Akkor is a parkolóhelyek és az egyirányú utcák miatt fogsz aggódni? Ne legyél ennyire szüklátókörű! A Bp-i populáció legalább 60%-a nem jár autóval. Őket jobban érdekli az egészséges környezet, a tömegközlekedés vagy a bicikliutak állapota, esetleg a sétálóutcák ügye. Nem mindenki tud a nyári meleg hétvégéken lehúzni a Balatonra vagy kimenni a kertes házba. Te arról beszélsz, hogy rohadjon meg a városlakó az autós kisebbség kényelmének érdekében.

Te minden mondatra reagálsz, de azt nem látom mi a javaslatod a város élhetőbbé tételére! Azon kívül hogy ne legyenek sétálóutcák, épüljenek gigantikus mélygarázsok és lehessen mindenhova behajtani, azon kívül mit javasolsz???

kadibela 2011.12.13. 14:56:13

@cso zsi: Nem törvényszerű, de a munkahelyek már ott vannak. Ezen nem tudsz változtatni. Másrészt praktikus mert az emberek zöme mégis ide koncentrálódik itt van tömegközlekedés, itt vannak a hivatalok. Épülnek persze a városon kívül is irodanegyedek (Budaörs, Törökbálint), de ha kivül lenne jelentősebb része, az még nagyobb közlekedési kihívás lenne. (Az emberek fele kifelé ingázna, a másik fele meg befelé).
De nem ártana kifelé terjeszkedni. Pl. a kormányzati szervek kitelepülhetnének valahova (azért ők mert összesen több tízezer főt foglalkoztatnak és egyszerre, egy helyre tudnának mozdulni), de ehhez az adott helyszín (tömeg)közlekedését is tökélyre kellene fejleszteni.

Németh András 2011.12.13. 16:19:05

@kadibela: ha az emberek egyik fele kifele a másik fele belefe ingázik az mitől nagyobb kihívás közlekedésügyileg mintha mindenki befele?

Felénk például ugyanannyi sáv van befele mint kifele.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.13. 16:26:31

@kadibela:

"Én forgalomcsökkentésről beszélek nem pedig koncentrációról, átterelésről egyik utcából a másikba. Ha adott (nagyobb!) területen kevesebb autó fordul meg, mert nem érdemes oda behajtani, akkor ott csökken a forgalom. "
- Ha valahol csökkented a forgalmat, akkor azzal a szomszédos utcában koncentrálod.

"Az ORFI egyébként több oldaról megközelíthető, de nyilván egy sétálóutcába is behajthatnak speciális járművek (pl. betegszállító, mentő) Ez gyenge érv."
- Ez egy komoly érv, mivel rengetegen jönnek az ORFI-ba vidékről, kocsival, nap mint nap. Ők rohadtul örülnének egy sétálóutcának, akárcsak a kisgyerekesek a Rét utcai gyermekorvosi rendelőnek. Tudod ahova az egyik irányból egy lépcsőn, a másik irányból meg egy macskaköves meredeken lehet eljutni.

"Te arról beszélsz, hogy rohadjon meg a városlakó az autós kisebbség kényelmének érdekében. "
- Ezt visszautasítom.

záporjózsi 2011.12.13. 16:44:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Kijelenthető tehát, hogy nem szabad engdni, hogy irodaházakat húzzanak fel egy lakóterület közepébe, mert az forgalmat generál."
Ahhoz képest, hogy most a vegyes terület a trendi. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.13. 16:54:43

@kadibela:

mi a javaslatod a város élhetőbbé tételére?

M4 Budaörsig, esetleg Biatorbágyig, másik irányban minimum Újpalotáig

M5 Csepel-Szentendre

M6 Budagyöngye-Moszkva tér-Kálvin tér- Kőbánya- Rákoskeresztúr vagy Ferihegy

Vasútvonalak bevonása a városi közlekedésbe
1-esen új megálló a Népliget Üllöi útná, -ecseri úti metró mh-t hátrvinni, hogy át lehessen szállni a metróról a vasútra. Ferencváros és Kelenföld között minimum két új megálló. Kelenföldtől kifele új megálló a Balatoni út környékén.
2-esen Harsányi főiskolánál új megálló, Minimum csúcsban bevinni pár vonatot a Margit hídig, ahogy a hídfelújításnál.
70-esen új megálló Káposztásmegyernél
80-ason Kőbánya felső mh áthelyezése az Élessarokhoz, Új megállók Akadémiaújtelep, újlaki ltp., ráhordójáratok a közeli ltp-kről a vasútra, a buszkorridor árából ki is jönne durván, de a hosszú távú hasznából mindenképpen. Pécelig lehetne sűríteni az ütemet 15-20 percre is. akár.
120-as Helikopter lakópark megálló
100-as KöKi-Vecsés között újragondolnám a megállókat.
142 Felújítani, mert jelenleg Gyálról hamarabb be lehet érni kocsival a Nyugatiba, reggel, csúcsban, mint vonattal.
150 Át kellene gondolni, hogy a városon belül szükség van-e az egymás mellett futó HÉVre és vasútra, főleg úgy, hogy a HÉV tele van tűzve 30-as karóval.

56-os villamos meghosszabbítása Hidegkúton keresztül Solymár vasútállomásig, kiépítés magasperonosra, ahol lehet zártpályásra, emelt sebességgel, hannoveriek járnának csatolva, a belső végén a fogas is mehetne vele közös pályán, ha már magasperonos (Pontos peronméretet nem tudok most, de a fogast is fel kell újítani). Esetleg az 56-os lehetne az M6 is, azaz frankfurti mintára a metró, ami tulajdonképpen egy gyorsvillamos, kijön a vonal vége felé a felszínre.

17-es villamos Gyógyszergyári lakótelep-Óbuda vasút, itt egy közös szakasz a vonattal,majd fel Üröm Pilisborosjenőre vele. 47-es hosszabbítás minimum a Camponáig, De még jobb lenne Érdre kivinni.
A budai hegyvidéken a védett területeken abszolút építési tilalom, és be is tartatnám, ahogy a horvátok a tengerparton.
Gyorsvillamos Budakeszire, ami a régi 58-as meghosszabbítása is lehetne egy alagúton keresztül.

De kezdetben beérném például egy buszsávval Budakeszin, Ha csatlakozna a Szentiváni busz a 64-eshez Solymáron, nagy fejlődés lenne, ha az utak mindkét oldalán lenne kerékpárút, ahol irányhelyesen közlekednének a kerékpárok.

Hungária körgyűrűn a felüljárók elforgatás a90 fokkal, hogy a körgyűrű iránya legyen segítve, ne a beáramló autóké. ahol lehet az autóforgalmat föld alá tenném, ahogy a müncheni Mittlerer Ring is sok helyen.

A közlekedési lámpák ciklusidejét meghosszabbítanám, ezáltal növekedne a kapacitás.

Kezdetnek ennyi. Ebből pénz kb 3 sárga csík felfestésére van, amit majd felavatunk, mint kerékpárutat.

Az is jó dolog lenne, ha az utak nyugati minőségben épülnének, mert a kátyúmentesség már csökkenti a zajterhelést.

Van még, de hirtelen ezt tartom a legfontosabbnak.

cso zsi 2011.12.13. 17:52:49

@SvenH.: Elég nehéz elképzelnem autó nélkül az életet, mert bő 30 éve azokkal dolgozom, karbantartástól személy- és teherszállításig. Saját nincs, és apámhoz sem kellene bejelentkeznem, mert azonos kerületben lakunk. Viszont az időszakosan magáncélra használt járműveket valahová le kell tennem. A gyerekeimnek nem buli hozzám bejelentkezniük, azzal nem mennének sokra a parkolásukhoz. Bár a lányomnak ez sem lenne gond, sajnos valódi rokikártyája van. A fiam Budáról Budára autózik, ami ugye "égbekiáltó bűn", csak épp a nap nagy részében ő az anyagbeszerző is a saját személygépkocsijával.

cso zsi 2011.12.13. 18:18:29

@záporjózsi: Hol trendi? Kombinált házat nem csinálnak, viszont a lakóterületek közepén ahol találnak egy kis sík füves területet, ott megöntözik a földet, és kinől egy irodaház.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Hungária körgyűrűn a felüljárók elforgatás a90 fokkal, hogy a körgyűrű iránya legyen segítve"
A villamosmegállóknál ez "picit" problémás lenne, de ettől még jogos az igény.

"A BKV a jelenlegi plusz igényeket sem képes kiszolgálni, nemhogy azt, ha még ennél is többen teszik le a kocsit."
Villamosnál gyakorlatilag csak a Combinoból van esemény miatti pótlásra lehetőség, a többit a vonalműszak pofozgatja üzemképesre. Ha baleset miatt kiesik egy jármű, az azonnali veszteség a BKV-nak, mert járművenkénti utaskilométerre fizetik a céget.

@kadibela: "Nem törvényszerű, de a munkahelyek már ott vannak. Ezen nem tudsz változtatni."
Dehogynem. Ahogy pár neves cég kihúzott külső kerületbe-agglomerációba, a többi papírtologató is megtehetné. Rengeteg olyan iroda van a belvárosban, ahol ügyfélforgalom nulla, csak reggel beáramló, és délután kiáramló munkaerő dúsítja a forgalmat.

záporjózsi 2011.12.14. 20:54:25

@cso zsi: A világ anyagilag kicsit jobban eleresztett felén. Egyrészt már most sok helyen a belvárosi, lakás céljára épült ingatlanok jelentős része átalakult irodává, másrészt ha nem zöld területen, hanem lakóingatlan helyén húzzák fel az irodát, akkor kész van a folyamatosan használt terület. Ezt külföldön kb. 20 éve alkalmazzák.

SvenH. (törölt) 2011.12.15. 01:16:52

@záporjózsi: hozzatennem hogy az europai varosszerkezetet ez hatarozza meg...
hogy egy helyen van a lakonegyed az irodanegyed es a szorakozasi / bevasarlonegyed is...
kint nemet nagyvarosban is mi laza setaval elertuk a diszkontokat, szerencsere jelen pillanatban nalunk is elterjedtek
elmultak mar a regi idok amikor az agglo penzszivattyu mukodott

SvenH. (törölt) 2011.12.15. 01:30:35

@cso zsi: hat akkor neked nehez elkepzelni...
es azt is tudom rolad hogy szamodra nehez elkepzelni azt hogy az autohasznalati lehetosegedet fokent a tobbi magadhoz hasonlo autot tulhasznalo egyedek fogjak okozni

cso zsi 2011.12.15. 20:39:55

@SvenH.: Ne haragudj, de valami hiányzik ebből a mondatból. Talán az értelem.

SvenH. (törölt) 2011.12.15. 23:48:11

@cso zsi: ja igen lattam hogy kimaradt egy azaz egy szocska...
gondoltam te ugyis tudod mire akartam kilyukadni de akkor nekiugrok hogy elmagyarazzam:

teged a tobbi autos fog seggbe kurni
a tobbi autos fog neked prosztatamasszazst adni
elkap a tobbi autos es jol megeroszakol

nem az onkuri, nem Tarlos, nem a Hold allasa, hanem az a tobbi nyüzüge aki TÚLHASZNÁLJA az autos eroforrasokat

es en is benne leszek am a megbecstelenitesedben, hiszen mint emlitettem en lazan a belvarosban le fogom kurni az automat amikor te eppen parkolohelyet fogsz keresni :)))

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.12.17. 03:49:00

@Ács Ferenc: Az a "pár ember" lehet pár száz is... Kálváriájuk története itt olvasható: www.kiralyhago.vilaga.hu
süti beállítások módosítása