Ritkán szoktunk egyetlen témára ennyiszer visszatérni, főleg ha ez a téma egyetlen tető története. Ám olvasóinknak szerencsére mindig van valami hozzáfűznivalója a Dohány utca és a Kiskörút sarkán álló épület kupoláihoz. Először csak azért került látóterünkbe, mert egy hatalmas Ford logót szereltek az angyalok fölé, ami szerintem akár Huxley Szép új világának borítója is lehetett volna. Erre a posztra aztán egy lelkes építész olvasónk reagált, aki épp ebből az épületből írta a diplomáját és küldött rengeteg régi fotót a különös kupolákkal koronázott sarokházról. Mint írta, a kupolák sajnos a II. világháborúban elpusztultak. BBP szerint azonban nem így történ. Ő a következőt kommentelte:

Nem semmisült meg az összes toronyépítmény a II. vh során. Van egy Deák tér felől fotózott képem az ötvenes évekből, azon a központi torony már nincs meg, de az oldaltornyok még megvannak. Ha akarjátok, elküldöm.

Akartuk, elküldte. (Nagyításért katt a képre!) Meg segített a dátum megtippelésében is:

Az biztos, hogy 1948. augusztus 1. után készült, mivel az 5-ös járat az óbudai Fő tér és a Nagyvárad tér között ekkor indult meg. A legnagyobb valószínűséggel 1949 az év, a látható nagyszabású vágányépítés a kiskörúti vágányok középre helyezése és a Madách téri végállomás kialakítása lehet, de ezzel kapcsolatban még nem vagyok teljesen biztos.

Nagyon köszönjük!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest töri tető kupola zsidónegyed kiskörút vii. ker károly körút

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr30931097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2009.02.11. 20:30:20

erről a képről az is kiderül, hogy a "bazársor" helyén állt épületek sem semmisültek meg mind a háborúban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.02.12. 08:29:46

Egy posztmodern/modern megfogalmazása az épületnek: vker.intermap.hu/ep_fotok/thumbnails/th_24271_9.jpg


Budapest, 05. ker. Semmelweis utca 10

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.02.12. 11:17:09

Remek kis fotó!

Kár azokért a tornyokért továbbra is.

Amúgy nem minden elpusztult toronyra automatikus válasz a II.vh utáni helyreállítás. Nagyon sokat később ('60-as, '70-es években) bontottak el - "Városképileg zavaró; Zavaros hatású; Hivalkodó; Utcaképileg előnytelen" jelszavakkal.

A néhány megmaradt budapesti díszműbádogos tető pedig ma igen siralmas állapotban van. A megmaradt kupolák és tornyok esetében is sok helyen leszedték a díszítést - legjobb példa a Szent István körút úlipótvárosi oldalán álló egyik sarokház - így csak a "tömegük" maradt meg. Nem egy helyen leszedték a díszes tetőtéri bevilágítókat is - ezzel jelentősen egyszerűsítve az épületek összképét.

A legszomorúbb a helyzet a Nagykörúton és a Kossuth Lajos utcában. De rengeteg kupola hiányzik a Rákóczi úton, a Március 15-e téren és a Bajcsy-Zsilinszky úton is. A mellékutcák házairól nem is beszélve - XI. kerület Bercsényi utca; VIII. Baross utca; VI. Külső-Terézváros.

Ezeknek a tetőknek a helyreállítására nem sok esély van. Kupola vagy egyéb tetődísz Budapesten eddig nemigen épült vissza - kivéve a Gresham és New York palotákat, vagy például állami beruházásban a BM Roosevelt téri palotájának sarokkupolája még a rendszerváltás környékén.

Ami most épül újjá, az a Piaristák Hültl Dezső által tervezett '10-es években felépített dunaparti épületének (egykori ELTE BTK - egyetemi színpad) tetőzetének eredeti formája a kápolna feletti részen. Bár itt a Szabadsajtó útra nézővel azonos külsejű tornyocska nem, csupán talapzata kerül helyreállításra.

Amire van esély, hogy visszaépül, az az Andrássy út két indító épületének (1 és 2-es szám a Bajcsy sarkon) tetődíszei, valamint a Szervita téri egykori Török Bankház tetődísze, egy üveggolyóbist tartó atlasz. És némi esély az elvileg (már 2-3 éve tervezik) 5*-os hotellé alakuló egykori Zrínyi nyomda épületének kupolájának visszaépülésére. Illetve a Kodály körönd egyik épületének (címét nem tudom - északi oldalon)feltünően hiányzó (2-2 toronyból a sugárút felé eső 2 megvan) két tornya.

Ami még feltétlenül szükséges lenne városképileg az a MEH Kossuth téri épületének eredeti tetőszerkezetét és díszeit helyreállítani. Ilyen a bejegyezésben említett épület, a Károly körút 3/c. A Ferenciek terén a Királyi bérház (Ferenciek tere 5.?), a Kossuth Lajos utcában a Tudányegyetemi Alap Bérháza (Puskin mozi háza); és a Dreher-palota (Városház utca sarok).

Az az igazság, hogy össze kellene már gyűjteni ezeket az elpusztult díszeket valakinek. Nagyon sok van.
süti beállítások módosítása