Ez a kupolaszállító torpedóromboló itt a képen valójában a Károly körút 3/a - tudják, amelyiknek a tetején a Ford-szentély van, az aljában meg a Filmmúzeumból lett Belvárosi Színház. Annyira különös, hogy egyszerre vehetnénk be a Batman-es és a Star Wars-os sorozatunkba is. Az Aldous Huxley-regényillusztrációról szóló bejegyzésünkhöz az alábbi levelet kaptuk:

Csak egy kis adalék a Ford oltárhoz. Ebből a házból készítettem a diplomamunkámat (építész), így elég alaposan megkutattam a történetét. Meglepő tornyai voltak! Ezek a II. vh. során elpusztultak és a mai tetőt kapta a helyreállítás során.

Szerencsére egy csomó kép is érkezett a levél mellé, csak annyit kért a levélíró, hogy "a forrásokat emeld ki, elég rólam annyi, hogy egy lelkes olvasód". Kérésének megfelelően a források a képek fölé egerezve olvashatók (a Deák tér felőli nézetet nagyítsa ki mindenki, mert nagyon különös hangulata van!), "lelkes olvasónknak" pedig a legnagyobb örömmel szólítunk mindenkit. Nagyon szépen köszönjük neki az anyagot!

 

Még egy fontos adalék a fenti rajzokhoz:

Másik érdekesség, hogy az itt található tervek lettek engedélyezve, de nem ez valósult meg.

Ah! Azok a zűrös régi idők, amikor még mást lehetett megépíteni, mint ami engedélyezve volt...

A képekért köszönet a FSZEK Budapest Gyűjteménynek!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest reklám archív tető kupola zsidónegyed kiskörút vii. ker károly körút

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr40747423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BBP 2009.02.06. 16:06:40

Nem semmisült meg az összes toronyépítmény a II. vh során. Van egy Deák tér felől fotózott képem az ötvenes évekből, azon a központi torony már nincs meg, de az oldaltornyok még megvannak. Ha akarjátok, elküldöm.
süti beállítások módosítása