150442[1]

Az ECE egyik bevásárlóközpontja - sajtófotó - ece.com

"Három épületből álló, nagyméretű áttörésekkel tagolt, multifunkcionális kereskedelmi és szolgáltató központot" terveznek Óbudán, 5 (+2 térszint alatti) szinttel a Szentendrei út és a Filatori gát HÉV-megálló között - derül ki a III. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületi anyagaiból. A létesítmény bruttó szintterülete összesen 140 287 négyzetméter lesz.

 

Puskás Péter, alpolgármester úgy nyilatkozott az Urbanistának, ha a beruházó ECE felmentést kap a plázastop alól, akkor még idén megkezdődhetnek a munkálatok és 2015-ben átadhatják az új létesítményt. A szomszédos ipari emlékeket - a Harisnyagyár régi épületeit és a kéményt - nem érintik a bontások/fejlesztések.

Az ECE az egyik legnagyobb európai plázafejlesztő/-üzemeltető Európában, övé a budapesti, a szegedi, a pécsi és a győri Árkád mellett a debreceni Fórum is. A tervezett épület(csoport) elhelyezkedését a piros vonallal keretezett rész jelöli a térképen. Ennek északi (zöld színű) része eredetileg önkormányzati terület volt, melyhez ingatlancsere során jutott az ECE.  A kék színnel jelölt csereingatlanon kívül 100 millió forint különbözetet is fizetett érte a cég.


Urbanista nagyobb térképen való megjelenítése

A zölddel színezett rész jelentősége nem pusztán a terület növelésében rejlik, de közvetlen kapcsolatot biztosít a Filatorigát HÉV-megálló felé. Ennek ellenére is merész vállalkozásnak tűnik a bevásárlóközpont építése, hiszen metrómegálló nélkül sikeres városi pláza nem nagyon épült még Budapesten.

Igaz, hosszú távú tervek közt szerepel a szentendrei és a csepeli HÉV összekapcsolása (ez az ún. 5-ös metró), ám az a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is csak a Csepel-Astoria szakaszon készülhet el 2020-ig. Igaz ugyanakkor, hogy a Szentendrei úton (sőt akár az M0-án keresztül) az agglomeráció is célcsoport lehet, nem beszélve a környék hatalmas lakótelepeiről.

Nehezen érthető ugyanakkor a fejlesztők optimizmusa, hiszen nem csak a piaci környezet kedvezőtlen a kiskereskedelmi és irodafejlesztéseknek, de ott van az alig néhány hete életbe lépett plázastop is - ami alól persze lehet felmentést kérni. 

Az önkormányzattól mindenesetre megszerezték az Aquincum név használatának jogát (ennek fejében vállalták a "Nagyszombat utcai Amfiteátrum díszkivilágításának saját költségén történő megtervezését és kivitelezését").

Természetesen kíváncsi lettem volna az ECE álláspontjára is, de tőlük csak annyit tudtam meg, hogy...

 

"habár az előkészületek folynak a tárgybani projektet illetően, társaságunk jelenleg ennél több információt nem szeretne nyilvánosságra hozni."

 
 
 
Így aztán csak tippelgethetjük, hogy fog kinézni a négyemeletes, 270 méter hosszú, 90-120 méter széles komplexum. Mint ahogy azt sem tudni, hogy (a külföldi és hazai példáknak megfelelően) vajon Aquincum Fórumnak, Árkád Aquincumnak vagy valami másnak hívják-e majd.
 
Annyi mindenesetre kiderül a mellékelt szabályozási tervből*, milyen lesz az elhelyezkedése. Nyílik a területen egy új út a Szentendreivel párhuzamosan, ez a Budai promenád. Illetve keresztbe is eggyel több helyen lehet majd áthaladni a tömbön.
 
Nem kapcsolódik a szóban forgó projekthez, de a szabályozási terven több izgalmas ötlet is van.
 
A legkülönösebb mindenképpen a HÉV esetleges föld alá bújtatása. Mint Puskás Péter elmondta, korábban felmerült, hogy lakóingatlanok épülnek a HÉV mellé, és a beruházó vállalta volna, hogy megteremti a gyalogos kapcsolatot a Dunával a sínek lesüllyesztésével.
 
 
Ennél sokkal egyszerűbbnek, de nagyon hasznosnak tűnik a közvetlen gyalogoskapcsolat megteremtése a HÉV-megálló és a Hajógyári-sziget között vagy épp a helyi védelemre javasolt épületegyüttes délkeleti sarkának megnyitása a közforgalom előtt.
 
 
*A mellékelt PDF szabadon hozzáférhető az önkormányzat honlapján. De mivel egy 52 MB-os, Előterjesztés zip-ben van tárolva, egyszerűbbnek láttam kiemelni és közvetlenül elérhetővé tenni. Ha valakinek ez gondot okoz, vagy időközben közvetlenül is elérhetővé válik a fájl, természetesen eltávolítom innen. - dá
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bontás építés szentendrei út bogdáni út aquincum bevásárlóközpont iii. ker ece ladik út harisnyagyár

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr794153604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kacsaleaks: Pécs leszállófénnyé változhat. 2012.02.21. 13:30:21

Megdöbbentő információ szivárgott ki ma a délelőtti órákban:a Mecsek-Öko Zrt. és a Mecsekérc Zrt. együttműködési megállapodást kötött külföldi cégekkel az uránérc újra termeléséről, Pécs mellett. A kiszivárgott adatok szerint az idegenek így próbálnak ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.21. 16:58:29

@bőrmók: vagy ott sem fognak, mivel félreeső helyszínt sikerült választani.

innovation 2012.02.21. 17:00:01

@Luke SW: Mert ártéren kreatívan nem lehet építkezni?

SvenH. (törölt) 2012.02.21. 17:08:51

tenyleg nincsen ott meg plaza...
viszont jo lenne, ha a BKV uzemeltetesebe is beszallnanak, hiszen a HEV az agglosok miatt vastagon veszteseges! es ez a plaza szepen ratelepul egy agglosokat kiszolgalo vonalra!

mashol kepesek es buszokat inditanak itt meg megkapja a jaratot, es szerintem az nem helyes hogy az ezutan atadott penzt most a mostani onkuri tapsikolja el! midnen evben oda kellene adni a BKVnak az adott vonalra fejlesztesi forraskent egy valamekkora osszeget
Arkad detto...

bőrmók 2012.02.21. 17:08:59

@innovation: a Római-partot szépen meg lehetne csinálni, de senkit nem érdekel, meg egyébként is a gát fogja megadni a kegyelemdöfést.. előbb-utóbb lesz, a lakófarkok miatt

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2012.02.21. 17:21:42

@SvenH.:
Ezek a plázák elég durva adókat fizetnek..nem sajnálom őket, csak szvsz nem kell elvárni, hogy mindent ők fizessenek. Szerintem legyen elég annyi, hogy durván jól jár az önkormányzat(NA NEKIK kéne adniuk a BKV-nak..), foglalkoztatnak egy csomó embert, kényelmesebbé teszik másoknak az életét és néha még a környéket is felújítják.. Még a BKV-ba is szálljanak be kötelezően...
Az önkormányzat kérjen annyit amennyiből finanszírozza a BKV-t és ne a fejesek lopják el a pénzt..

Vagy..esetleg alternatív javaslat, hogy legyen kötelező támogatniuk a helyi BKV-t, cserébe az önkormányzat ne kérhessen annyit(vagyis úgy fizetnek az önkormányzatnak, h garanciát kapnak, h azt a BKV-ra költik).

Amúgy szerintem sikeres bevásárlóközpont az Allee is metró nélkül(bár annak meg 4-6osa van.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2012.02.21. 17:23:13

@SvenH.: visszaolvasva téged, asszem neked is ez a javaslatod..nem újabb sápot akarsz, csak biztosítékot. Egyetértek.

_B_ 2012.02.21. 18:25:04

Ráférne már a környékre egy pláza, ami most van az igazából nincs. Nem értem miért kéne metró.... Óbuda "metrója" a hév + ott jár az összes csillaghegyi és környéki busz az ingatlan túloldalán áll meg, 86/206/109 jelenlegi végállomás is 2 perc séta, de nem tartom kizártnak az áthelyezést sem. Ismerve a környéket vásárlóerő bőven van a vonzáskörzetben. ha ezt jól sikerül összehozni, azt a Mammut sínyli meg, elég csúnyán.

KissGecihuszár 2012.02.21. 18:38:19

Még 1 geci pláza ebbe a retek városba? Hát nooooormális??? Nem elég ez a mennyíségű hányadék pláza, miközben termelő munkahelyek, ú.n. GYÁRAK meg nincsenek, ahol sokszáz, esetleg ezer ember értékes melót végezhetne, mely által nem 1.8 millió munkavállaló dolgozna a versenyszférában, hanem legalább 2.5 millió és megszünne a sok kamukéró, vicckategória meló, az "okosságozás", az MLM hálózatépítés, miegyéb értéket nem előállító, az országunkat,annak GDP-jét nem emelő szarakodás. Aztán, arról már nem is beszélek, hogy bruttó 213ezres átlagbérből hogyan, merre, meddig lehet önfeledten plazázni?

csuvel 2012.02.21. 19:09:54

Eszem megáll hogy megint itt tart a kerület. Elég volt a plázákból és ingatlanspekulációkból.

Tegyenek inkább rendet és támogassák a meglévő kiskereskedőket pl úgy hogy nem emelik évről évre eszetlen és iagzságtalan módon az ingatlanadókat.

Remélem hogy ez is Álomsziget lesz!

Magam_a_Mondomét! 2012.02.21. 19:17:49

Emlékeztetni szeretnék!
A Szentendrei úti (nevében AQUINCUM) AUCHAN építésének alapfeltétele volt ("...addig nem kaphat üzembe helyezési engedélyt..."), hogy gyalogos aluljárót létesítenek a Kaszásdűlő ltp. északi végében, a Záhony utca magasságában a buszmegállónál.
Mi lett belőle? SEMMI!

svájci néger 2012.02.21. 19:29:18

de szomorú ez az egész...

Gera 2012.02.21. 20:21:58

@Magam_a_Mondomét!: És mi a francnak kéne oda aluljáró? Napont többször is járok arra, de 3 embernél többet én még nem nagyon láttam ott átkelni.

sidol 2012.02.21. 20:28:22

Mégis, mi a fancnak mégegy megalomán épület?

Sok felé jártam és érdekes módon pl. Ausztria meg Németországban sem minden városban van 50 ilyen szar megalomán monstrum. Kisebbségi komplexusunk van?

dr. Bubó 2012.02.21. 20:30:16

@sidol: de vannak... kinn a külvárosokban a bevezető utak mentén... ott divat a cipősdoboz...

ez más világ itt nagyot akarnak szakítani egyszerre

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.02.21. 20:59:25

Azok kozul, akik szerint nincs szukseg egy normalis bevasarlokozpontra, kik laknak a keruletben?

Van itt nehany nagyobbacska "plaza", de sajnos mind szar. Ha szeretnel moziba menni, akkor vagy a Mammut vagy Westend esetleg Campona. Kocsival sincs egyik sem kozel, akik tomegkozlekedni kenyszerulnek, azok akar 1 orat is utazhatnak egy iranyban.

Ellenben pl Bekasrol vagy Romairol a Filatorigat sincs 20percre ha BKV-t veszel igenybe, kocsival 5perc.

Szerintem meg mindig jobb ott egy kockadoboz, mint a mostani lepukkant gyartelep.

KissGecihuszár 2012.02.21. 21:09:56

@gergo: Tudod, abban az általad lepukkantnak aposztrofált gyártelepen régen, a normális időkben, amikor még számítottak az emberek, nos akkor ott sokezer embernek volt munkája, mint ahogy nagyjából az ország felének, azaz 5 millió embernek. Nem kellett volna hagyni, hogy az a -és sajnos több 10ezer az országban- gyártelep így lepukkanjon, miután elprivatizálták, elmutyizták, szétlopták őket. Osztán miért kell mindegyik kerületbe 1-1 saját ormótlan gigapláza? Nekük olyan jól megy, van akkora fizetőképes vásárlóerő? Mert én azt látom, hogy az áltag Magyar családok akkora szarban vannak, hogy olyan a módszerváltás óta eltelt 22 évben még nem volt! Akkor miért is kell még több pláza????

Leonine 2012.02.21. 23:44:16

@KissGecihuszár: és ha most nem épül fel a pláza, nem rombolják le a gyármaradványokat, akkor azok majd ismét felvirágoznak??? Ha egyszer már hagyták tönkremenni, akkor nem teljesen mindegy, hogy mi lesz a helyén?

Lehet, hogy nehéz elhinni, de egy pláza több embernek fog munkát adni, mint egy nem működő gyártelep... elkészülte előtt a romokban heverő építőiparunk dolgozói kapnak egy kis munkát, később pedig több száz kereskedelmi, vendéglátóipari dolgozó juthat álláshoz.

Egyébként hidd el, lesz fizetőképes vásárlóerő. Békásmegyertől az Árpád hídig mindenkinek közelebb lenne, mint bármelyik hasonló hely.

lapointe 2012.02.21. 23:44:22

Miért van nálunk ez a plázaőrület? Nem hiszem el, hogy csak túlfűtött egyenhodályokban lehetne vásárolni és szórakozni, miközben a környék lepusztult és néptelen! Ne menjünk messzire: Bécsben a város tele van üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel, hömpölyög a nép az utcán jól karbantartott épületek között.A bevásárlóközpontok a város peremén.A többi európai városban szintén.Nálunk meg egy kísérteties Kossuth utca-Rákóczi út, de hogy posztnál maradjunk, Óbuda központja is elég rémes.Meg kellene oldani a parkolást, valami hosszútávú építészeti koncepciót kidolgozni (mondjuk a lakosokkal egyeztetve, részletes viták után), utána belevágni.De egy ujabb giga pláza...

Magam_a_Mondomét! 2012.02.22. 07:43:10

@Gera: Hát éppen ez az!
GYAKORLATI megközelítés:
Azért nem jár arra senki, mert nincs honnan, nincs hová! Mert nincs aluljáró. A Kaszási lakótelep északi részéből csak a Búza utcai aluljárón át lehet gyalogosan keresztezni a szentendrei utat. Hiába van a Záhony utcánál buszmegálló, ha a lakótelepre jövők, vagy onnan igyekvők nem tudnak ott fel/leszállni csak egy egész buszmegállóval odébb, a HÉV-nél. Ezért kellett (volna) az aluljáró, hogy a síneken át lehessen kelni. Most sehogy sem lehet, mert betonkerítés van a vágányok mentén!
ELMÉLETI megközelítés:
MÁSRÉSZRŐL: Ha egyszer az átadás FELTÉTELE volt az aluljáró megépítése, hogyan üzemelhet az Auchan oly sok éve, mikor egy véka földet sem tettek odébb az aluljáró okán?

_B_ 2012.02.22. 07:48:45

@KissGecihuszár: Igen, akkor sokan dolgoztak ott, meg felhúztak ipari komplexumokat mindenfelé, mert a "vas és acél országa" lettünk. Pedig a mezőn kellett volna maradni, és akkor nem tartunk ott ahol most. Aztán "rendszerváltozás" címén a kommunizmus 10%-kal enyhült az országban, máris nem vagyunk ipari nagyhatalom.. illetve sosem voltunk, de a látszatot fenn kellett tartani. A jelenlegi és az előző kormányok szétlopták és jelenleg is lopják mindazt, ami a hivatalos értelemben vett szoci után még megmaradt. Amit nem loptak szét, azt meg odaadják az ingyenélőknek (szerintem nem kell sorolnom mire megy az én és a másik 1 millió versenyszférában dolgozó jövedelmének nagy része).

De tény, hogy a III. kerületnek szüksége van egy plázára. A városban igaz hogy sok van már, de ez a hatalmas terület eddig kimaradt

lariflari 2012.02.22. 08:07:32

Hadd építsék,majd legfeljebb ez is üresen kong mint az aréna.

2012.02.22. 08:09:00

Biztosan meg fog épülni. De legalább ne Aquicum legyen neve. Legalább ez ne. A földön fekvő, magatehetetlen emberbe ne rúgjanak bele. Köszönöm.

pitonkigyo 2012.02.22. 08:17:49

Szerintem ez a pláza nem a tömegközlekedőkre, hanem a Szentendrei út forgalmára épít.
A hajógyári felé gyalogos kapcsolatot meg a sziget fesztiválra illett volna rávarrnia az önkormányzatnak, ha már magától nem hajlandó megcsinálni. De ebben a formában egy zebrával több a kelleténél.

innovation 2012.02.22. 09:05:43

@lapointe: Egyetértek. Nem lehetne megfúrni ez a projektet? Polgári engedetlenség? Területfoglalás? AB? Brüsszel? Egyéb, föntebbi hatalom?
Kossuth-Rákóczi út problémája: szélesebb járda, ahol elfér a kiülős terasz, kávéház, étterem, stb, a járda széléra fasor, "kerítésként/korlátként" sövény, aztán szélre a villamos, középre, két sávban pedig autóút. Lámpás kereszteződésekkel, zebrákkal, egyenletes útfelülettel. Ehhez jönne még a londoni mintára kifejlesztett behajtási tilalom. Máris lenne értelme a Belvárosban élni, szórakozni....

innovation 2012.02.22. 09:09:43

@Luke SW: @bőrmók: Dehogy plázát! Élhető teret az embereknek, akik kapcsolatot keresnek a Dunával.

Annak már megadták a kegyelemdöfést. Ahogyan az kinéz... Egyik exkolléganőm mesélte, mikor kijártunk lángost enni oda, hogy milyen élet volt mikor kislány volt. Az ahhoz tartozó infrastruktúra nagyrészt most is megvan, de nincs karbantartva. Nincs burkolat. Megjegyzem mi a fenének kell ártérre építési engedélyt kiadni??? Gát minek oda? Kellene egy lépcsős, stéges Duna-part, amely kapcsolatot létesít a Dunával. Aztán - hogy legyen természetes kapcsolat is a folyóval -, megmaradhatna a szépen kiépített, de homokos part, mint most. De ahogyan ezt az országot ismerem, meg fog halni...

Roltii 2012.02.22. 09:39:31

@KissGecihuszár: a pláza munkát ad, ráadásul vásárolni is ott tudsz olcsón. Ha minden bolthoz külön kell utazgatni, ráadásul a nyitvatartás is sokszor egyezik a munkaidővel, akkor a plázán kívül nem marad bolt...
Az óbudai plázák:
Csillágvár (Süba): kicsi, kb semmi sincs benne, már a CBA vagy mi volt is bezárt
StopShop: nem rossz, de nem pláza, hanem 8-10 bolt...
Eurocenter: a mozin meg könyvesbolton kívül másért nem jártam oda, de a bolt se rossz alul.
Új udvar: 0.
Na most ezek összeadva se teszik ki pl a westend felét, se méretben se kínálatban, de még a Mammutét sem.

@lariflari: jártál te az Arénában? én ott lakom közel hozzá (csak előtte éltem ~25 évet Csillaghegyen), és rohadtul nem üres, sőt. A kuponos napokon meg majdnem elviselhetetlen tömeg van, nem is megyünk akkor... A mozi meg szarásig van.

KissGecihuszár 2012.02.22. 09:42:14

@_B_: Figyi, ennek semmi köze a "vas és acél országához"! Sokkal inkább van köze a "magyarosch" privatizációhoz, mely mindenféle közgáz tankönyv szerint is a legbűnösebb volt szerte (Közép-kelet) Európában,asszem ebben nem lehet vita közöttünk. De arra még mindig nem kaptam választ, miért is kell ennyi plaza egy olyan országban,aHOL az átlagbér a Ny-Európainak az 1/6-a? Miért nem lehet az egyes kerületek "történelmi" városközpontját,az ott található kisebb-nagyobb üzleteket ismét élettel megtölteni? Hogy néz ki pl a Pacsirtamező utca? Miért nem lehet a Flóriánt felfejleszteni, vagy ha az már végletesen lerobbant,akkor annak helyére egy hasonló léptékű -tehát nem olyan undor-förmedvényt, mint az Allee, mely úgy terpeszkedik az ex Skála helyén, hogy egy ilyen "manőverért" más országban statáriális tarkólövés jár-, ú.n. emberi léptékű,ámde modern, a XXI. század követelményeinek megfelelő komplexum épül? Miért kell azt a gyártelepet és a környező utcákat is letörölni és felhúzni egy !140ezer! (borzalom) m2-es, 5-6 emelet magas undormányt, mely kb ugyanolyan igénytelen lesz, mint a köki! Mi folyik ebben a városban? Itt mindegyik önkormányzat, mindegyik polgi kilóra megvehető? Úgy látom, Bús (picsa) sem külömb a többinél,sőt még rosszabb, mint pl a XIII. kerület komcsi vezetői, mert ő még a saját pártjából való kormánnyal is szembemegy a plázastop fellazítása véget. Ennyit a párthűségről...

KissGecihuszár 2012.02.22. 09:50:46

@Roltii: Csak ismételni tudom magam, ha még nem jártál Ny-Európa számos nagyvárosában, akkor nézzél szét te is,ugyanis ott ismeretlen fogalom a város belső részein a pláza és mégis boldogan élnek! Ez hogy is van??? Ja és ne a pláza adjon melót, hanem a magas hozzáadott-értéket előállítani képes GYÁRAK, amelyekben mára annyira snasszá vált a melózás ebben az országban, hogy az hihetetlen! Sikeres melót végzett az mdf és az mszp-szdsz, ugyanis jól leszokatott immár 2 teljes generációt a kötött beosztású gyári melóvégzésről! gratulálok!!! Aztán, miért kell állandóan a plazában lógatni a pöcsünket/ vakarni a muffunkat? Miért nem lehet sétálgatni, kirándulni, SPORTOLNI, összejönni 1-1 jó kis kártyapartira, vagy csak simán baráti beszélgetésre, egyéb közösségi programra? Röhej, hogy sokak teljes hétvégéjét a plazában történő téblábolás tölti ki? Tényleg ez a legjobb időtöltés, tényleg idáig süllyedt ez a nép? Úristen, hol vagyok?

Don Quixote de la Ferko 2012.02.22. 10:02:33

Végre.

Hiánypótló.

Már nagyon várom.

Don Quixote de la Ferko 2012.02.22. 10:04:15

@KissGecihuszár:

"Sikeres melót végzett az mdf és az mszp-szdsz, ..."

Ne felejtsük ki az MDF érdemeit se.
Az ő idejükben kezdődtek a gyárbezárások, és a külföldiek piacfelvásárlása.

Don Quixote de la Ferko 2012.02.22. 10:09:40

@lapointe:

"mondjuk a lakosokkal egyeztetve"

Ez jó. A polgármesterek tömegével nem a saját kerületükben laknak. Mennyi esély van arra, hogy valaki a szívén viseli a kerület sorsát, ne adj isten, még a lakosokat is megkérdezi, mi a jó nekik.

2012.02.22. 10:15:08

@innovation: Kár, hogy nincs nagybefektető a Rákóczi-Kossuth Lajos utcára. Abból a pénzből, amiből ez a terpeszkedő, arrogáns pláza épül, simán meg lehetne csinálni egy élhető belvárost.

A villamost a hetvenes években szüntették be a komcsik a Kossuth Lajos utcában, még Baló úr is csinált erről riportot. Az indoklás az volt, hogy így kisebb lesz a forgalom.

innovation 2012.02.22. 10:16:34

@luciferko: Azért ne feledjük, hogy a magyar gazdaság szerkezete nem volt megfelelő. Mesterségesen tartották azon a szinten, mint a rendszerváltás előtt. Az tény, hogy az MDF gazdálkodhatott volna okosan is a nemzeti vagyonnal és az eladásból jöhetett volna több is az államkasszába. Mondjuk, ahogyan látszik, a Fidesz sem gazdálkodik jobban. (lsd: Malév, BKV, MAV)

innovation 2012.02.22. 10:18:17

@SontPent: Igen, láttam a riportot, fent van youtube-on. Csak azt nem értem, hogy Bécsben miért működik? Miért néz ki úgy a Ring, ahogyan kinéz? Miért vannak működő boltok ott is, a csatorna mellett is és a Belvárosban is. Nálunk meg a Váci utca halott...

óðinn 2012.02.22. 13:06:48

Ilyenkor mindig rácsodálkozom, hogy egy csomó ember habzó szájjal akarja megmondani, hogy magánterületre magánpénzből mit építsen a tulaj.

@KissGecihuszár:
"ne a pláza adjon melót, hanem a magas hozzáadott-értéket előállítani képes GYÁRAK"
Te nagyon fiatal lehetsz. A rendszerváltás előtt, a hiánygazdálkodás számára szocialista módra termelő gyárak nagyobb része vacak dolgokat állított elő, gazdaságtalanul. És a kapun belüli munkanélküliségről hallottál már?

Leonine 2012.02.22. 13:13:27

@Ványadt Ványadtovics Vinyov: @SontPent: Miért is ne lehetne Aquincum a neve? Máshol is jelölik a helyet a pláza nevében, és azért mégsem várhatod el, hogy egy hatalmas, modern épületkomplexumot Kaszásdűlő Plázának hívjanak.

Az Auchan is az Auchan Aquincum nevet viseli, szerintem nincs ezzel gond. Sokkal inkább egy épület viselje ezt a nevet, mint egy cigaretta (lásd Sophianae).

lapointe 2012.02.22. 16:06:55

@innovation: Fasor, villamos:szép lenne...A behajtási tilalmat és egy sáv elvételét sem merné meglépni egy városvezetés se, mert többtízezer "nehogyhúszméternélmesszebbrekerüljekazautómtól" polgártársunk hangos sivítozásba kezdene. Engem sem értenek a barátaim, hogy miért megyek színházba tömegközlekedéssel, miért nem keringek félórát a kocsival parkolóhelyet keresve. Bár messzire kerültem a plázatémától, sokan vannak, akik csak autóból látják a várost (az itt kommentelők között is), nekik az a lényeg, hogy leparkoljanak, shoppingoljanak, gyorsétkezzenek, majd újra az autó.Én például sokat jártam két éve Óbudán késődélutánonként, szeretek sétálni, közben elintézem a bevásárlást.A városrész tele van beépítetlen telkekkel, igénytelen üzletportálokkal, sok rész sötétedés után kihalt és barátságtalan. Pedig lehetne nagyon hangulatos is...Ha megépül egy óriáspláza, akkor a néhány maradék üzlet egy része is bedől...Pedig használtruha boltok és kínai kifőzdék önmagukban nem fognak vonzóvá tennic, hétvégi családi sétára csábítani senkit.

Leonine 2012.02.22. 16:06:56

Nekem úgy tűnik, Bécsben is vannak plázák... www.vienna4u.at/shoppingmalls.html

Egyébként nem értem, mi a baj a plázákkal. Ha van kereslet, akkor valahogy úgyis létre kellene hozni ezeket a boltokat. Miért lenne szebb, ha végigszórnák a Szentendrei utat kisebb-nagyobb üzletekkel?

Akik megszokták, hogy az az igazi bolt, ahol csak kétféle felvágott van, előre meg kell rendelni a kenyeret, ha másnap szeretnének frisset venni, minden méretből csak egy típusú cipő van, azoknak nyilvánvalóan rosszul esik, hogy ez a fránya népség már megint modernizálna.

Kérem, sétáljanak végig a Rákóczi úton a Ferenciek terétől a Blaháig! Forgalmas út, ráadásul pláza sincs a környéken, mégis minden második üzlethelyiség bedeszkázott ablakokkal, vagy csak tök üresen tátong. Mondják meg őszintén, tényleg szebb ez, mint egy pláza???

Jó lenne már felfogni végre, hogy a különálló kisebb üzletekre már nincs igény, egyszerűen elmúlt felettük az idő.

Egészen biztos vagyok benne, hogy amikor például 1952-ben felépült az Újpesti Áruház, az idősebb korosztály ugyanúgy ellene volt (minek az nekünk, eddig is megvoltunk nélküle valahogy!), mint a mostani idősebb korosztály a plázáknak. Mégis felépült, és csodák csodájára azóta is áll.

Mindig mindenre el lehet mondani, hogy eddig is megvoltunk nélküle, de ha jól sejtem, a mosógép, áram, autómotor feltalálása miatt nem tiltakozik egyikük sem...

Ha mindig mindent elutasítanánk, még mindig a barlangban ülnénk, és csiholnánk a tüzet. Illetve lehet, hogy még azt sem, hiszen a tűz felfedezése előtt is "megvoltunk valahogy".

innovation 2012.02.22. 16:16:01

@Leonine: Már ne is haragudj, de marhaságokat írsz. Senki nem mondta, hogy Bécsben nincsenek plázák. Fentebbi kommentekben is írták, hogy több európai nagyvárosban is van. DE!

Nagyon létjogosultságuk van, ha a város határába teszik őket és járjanak oda azok, akik autóval közlekednek, plusz az agglomerációból is kényelmesebben elérhető.

A Kossuth és Rákóczi úton pedig senki nem akar sétálni, mert nem lehet. Büdös, szmogos és hangos. Ezért vannak az üzletek is bedeszkázva. Nyilván hiába mondjuk, úgy sem érted majd meg. Ezek felett a kiskereskedelmi egységek felett pedig nem az idő járt el, csak mesterségesen annyira átalakította a szocialista éra a társadalmat, hogy megölte ezeket. Pl. a villamosvonalak csökkentésével.

Egyszóval: senki sem utasítja el őket, de nem kell teleszórni a várost plázával, mert egymás elöl szívja el a vásárló réteget, a kiskereskedelmet pedig megfojtja.

KissGecihuszár 2012.02.22. 16:17:36

@odinn: Köszi a bókot, egyébként decemberben múltam 40,de kétségtelen, abszolúte fiatalnak érzem magam... Aztán, mint -többek közt- közgáz -sőt még villanyász- végzettséggel rendelkező, képzeld hallottam az ú.n gyárkapun belüli munkanélküliségről, mely a csúcs 5 milliós aktív dolgozós években ('70-es évek közepétől a '80-as évek végéig terjedő időszak) max 200ezer embert jelentett,de '90-től, "szeretett" antall jóskánk múzeumigazgató és történész kormányának regnálása alatt ebből az 5 millióból lejövő 200ezer quasi munkanélküliből megmaradó 4.8 millió ténylegesen értéket (pl Digép, Ikarus, MOM, Ganz, Csepeli Szerszámgépgyár, Magyar Kábel Művek,stb) előállító melósból olyan 1.5 milliónak pusztították el az igenis értéket előállító melóhelyét, tehát valóban 2-3 év alatt kialaították a közgáz tankönyvek ,sőt a józan ész szerint is abszurdisztánnak aposztrofálható Magyarországot, ahol mára totál ciki lett ú.n. gyári munkásnak, parasztnak, egyéb értéket előállító SZAKEMBERNEK, sőt MÉRNÖKNEK lenni, hiszen ezen munkakörökben tényleg ú.n. DOLGOZNI kell, azaz esetleg piszkos lehet a kicsi kacsókánk. Szóval, tényleg jobb egy plazában található csiri-biri üzletben, KV-zóban, bankfiókban jópofizni, mint a fentebbi valóban értékes melókat végezni. kérdés -illetve már nem az- hogy ezáltal hová jut szeretett országunk?? Asszem, ez már nem kérdés...

innovation 2012.02.22. 16:17:45

@lapointe: Mindenben egyetértek veled. Szép lassan elrohad a város szövete. És ez még csak egy probléma.

(Messze a plázától, de: egyre kevesebb kulturális élet a városban, egyre több bezárt üzlet, egyre kevesebb koncepció a városfejlesztésre, egyre szétaprózottabb a város, egyre kevesebb közösségi tér, stb...)

KissGecihuszár 2012.02.22. 16:21:40

@Leonine: Te annyira hülye vagy, hogy az már fáj!!! Menjél már ki Párizsba, Münchenbe, egyéb Nyugat Európai nagyvárosba -sőt akár Prágába, Varsóba, Pozsonyba is kimehetsz-, oszt nézzél szét, hogy hány undormány plazát látsz a belső kerületekben. Jézusmária, már bánom, hogy bezárták az OPNI-t, de attól tartok, hogy az mára kicsi lenne,amennyi idióta van ebben az országban és különösen budapesten...

2012.02.22. 16:48:37

@KissGecihuszár: Jártál te már a Szentendrei- Bogdáni kereszteződés környékén...?

Gera 2012.02.22. 16:55:09

@Magam_a_Mondomét!: Ja, hogy a sínek alatt. Annak esetleg lenne értelme, de azért olyan nagyon nem fontos szerintem. A legtöbb ember a lakótelep északi részéből is inkább a hév felé megy, ahhoz meg nem kell. Az Auchanba könnyebb lenne eljutni, ez tény.

lapointe 2012.02.22. 17:01:16

@innovation: Én akkor ijedtem meg, amikor az a "léghajótetejű" szörnyszülött építése felmerült a Belvárosban. Évek óta reménykedtem, hogy van a város és a kerületvezetésnek vmi komoly hosszútávú terve Rákóczi-Kossuth utca problémáinak megoldására, erre kiderült, hogy ezzel nem foglalkoznak, ellenben a közelben engedélyeztek egy ilyen rettenetet.Én egy egyszerű lakos vagyok, nem ismerem a háttérben munkáló erőket, de tényleg aggódom, milyen lesz a város mondjuk 20 év múlva.Az "egy nap a városban" blogban kb. egy hete volt egy írás a Gerlóczy utca bezárt üzleteiről, hangulatában sajnos pont ideillik. Szerintem van vásárlóerő, de elszívják a bevásárlóközpontok, ezek a kis helyek meg haldokolnak.

2012.02.22. 17:02:34

@innovation: hát akkor nem hiszem, hogy ennek köze lehet a pláza projekthez:)

Don Quixote de la Ferko 2012.02.22. 17:25:28

@odinn:

Te meg nagyon elfogult lehetsz.

"...termelő gyárak nagyobb része vacak dolgokat állított elő, gazdaságtalanul..."

A gazdaságosságon el lehet merengeni, de a "vacak" dolgok klasszisokkal megbízhatóbbak voltak, mint akár a mostani ótvar "nyugati", 2 évre gyártott csodakészülékek.

22 éve használom az NDK turmixgépemet, de digit mérlegből évente kell újat venni, mert bedöglik az elektronikája. Kalap szar és szemét a mai nyugati ipar összes terméke, sokan boldogok lennének a "vacak" keletivel, ha lenne.

KissGecihuszár 2012.02.22. 19:24:21

@Luke SW: Havonta 2-3 alkalommal, tehát nagyjából heti rendszerességgel,ha pedig bejön a jó idő, nos akkor szintén heti rendszerességgel bringázom arrafelé. Ja és már sokszor jártam az eldózerolásra itélt ipartelepen is. Ekkora gyakoriság elég lesz?

KissGecihuszár 2012.02.22. 19:31:36

@luciferko: Erről van szó!!! Hál Istennek, vannak itt normális kommentelők is, akik már vannak annyira korosak -remélem, nem bántottalak meg ezzel?!- , hogy hiteles, autentikus megélt emlékekre alapozva reális képet tudnak festeni a kádáréráról, mely nem volt csupa humor, móka, kacagás a 3 évenkénti nyugati utazási lehetőséggel, 50USD-s kerettel, a csak protekcióval, pult alól megszerezhető cuccok tömkelegével, a 3 éves autóra történő várakozással, a telefonért történő kutyába való lemenetellel, stb, de azért annak, aki betartotta a játékszabályokat, nos azoknak egy élhető, kiszámítható életet adott, ami talán fontosabb volt annál, hogy sok mindent csak a Szabad Európa Rádióból tudhattunk meg, ugye a 25,31,41 és 49 méteres rövidhullámon...

Leonine 2012.02.22. 19:54:20

@KissGecihuszár: szegénykém, remélem, nem kaptál szívrohamot ettől a nagy kirohanástól! Kivel fogok ilyen jót vitatkozni, ha te már nem leszel? Tudtommal én nem hülyéztem le senkit a véleménye miatt, szóval én is elvárnám a korrekt választ.

Egyébként pedig úgy gondolom, inkább annak lenne az OPNI-ban a helye, aki úgy felháborodik egy ismeretlen ember írása miatt, hogy ilyeneket képes írni, mint te.

Bécset pont azért hoztam fel, mert ott már a Westbahnhofra érkezésedkor egy plázában kötsz ki, pedig az minden, csak nem a város külterülete. Ráadásul mit ad Isten, épp az ECE projektje az is. :)

Tudod, itt nem arról van szó, hogy én akkora nagy plázarajongó lennék (egy kezemen meg tudom számolni, hányszor jártam plázában az elmúlt mondjuk negyedévben - pedig abban még a karácsonyi ajándékvásárlás is benne van), de az említett terület igencsak megérdemelne egy szerényebb bombarobbantást, és még akkor is jobban nézne ki a mostaninál, ha ledózerolnák, parlagon hagynák, felperzselnék a helyét, majd felszórnák sóval. Ezek után egy pláza is jobb lenne ott, mint a jelenlegi állapota.

Egy másik kommentedben azt írod, hogy nagyjából hetente jársz arra, illetve kérdezed, hogy ez elég gyakori-e. Nem, nem elég gyakori. Menj el mellette naponta kétszer, vagy költözz mellé, és nézz rá az ablakodból minden reggel. Nem mondom, hogy egy pláza szép dolog, de ez most siralmas. Én lennék a legboldogabb, ha egyszerűen parkosítanák a helyet, vagy valami értelmes dolgot terveznének oda, de ha csak a pláza és a gyártelep a választék, akkor inkább a plázára szavaznék.

De persze teljesen fölösleges vitatkoznunk, hiszen azzal kapcsolatban, hogy a pláza végül megépül-e, vagy sem, a te véleményed éppen ugyanannyit ér, mint az enyém (szóval szart se). Ez már egy lejátszott meccs...

Leonine 2012.02.22. 20:00:55

@luciferko: ezzel teljesen egyetértek. Igaz, én csak 26 éves vagyok, nincsenek NDK-s dolgaim, de arra emlékszem, hogy anyukám 20 évig tudta ugyanazt a porszívót használni, mire elromlott, azóta pedig alig telt el néhány év, de már kettőt kellett vennie.
Ugyanez igaz a robotgépére, amit még nászajándékként kaptak, az végül 23 év után adta meg magát (szinte napra pontosan a házassági évfordulójukon :))

A Hajdú mosógépe pedig szintén huszonegynéhány év után, a napokban múlt ki végleg. Én örülnék, ha a mi mosógépünk csak 10 évig működne, de erre nem sok esélyt látok...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.02.22. 20:12:10

@KissGecihuszár: Tehat azert, mert azon a helyen egykor volt egy sok embernek munkat ado termelouzem ami tonkrement, ne legyen a helyen soha semmi?

Most maganterulet, a befektetok a sajat penzuket kockaztatjak, miert faj ez neked?

Leonine 2012.02.22. 20:19:20

@innovation: rendben, akkor a Rákóczi út rossz példa volt... de a Váci utcában is sorra zárnak be az üzletek, pedig az továbbra is központi helyen van, nem büdös és nem szmogos.

Szerintem az, hogy nagyobb létjogosultsága van a plázának a külvárosi részeken, nem feltétlenül igaz. Az, hogy valaminek van-e létjogosultsága, egyébként is csak utólag fog kiderülni, hiszen ha jó forgalmú bevásárlóközpont lesz, akkor volt neki... akár a külvárosban, akár máshol.

Egyébként én Békásmegyeren lakom, felőlem egész nyugodtan települhetne ide egy pláza. Nem vagyok egy nagy plázajáró, de a mozi miatt örülnék neki, és egy hétvégén is nyitvatartó posta sem jönne rosszul. Csak hát annak ellenére, hogy a város pereme, nem vagyok benne biztos, hogy megélne itt egy pláza. Még az egyetlen Rossmann is éppen bezárni készül, hogy átadja a helyét egy százforintos boltnak. Úgy tűnik, neki nem volt itt létjogosultsága...

KissGecihuszár 2012.02.22. 22:39:12

@Leonine: Sorry, ha kissé túl elragadtattam volna magam, de már ott tartok, hogy legszívesebben felrobbantanék 1-2 plazát! Ezt még akkor is leírom, ha ezért akár meghurcolnak is. Egész egyszerűen hányok ezektől a minden fantáziát nélkülöző, építészeti hulladékoktól, továbbá ezek társadalmat romboló hatásaitól, melyet egyébként már tanulmányok garmada bizonyított.
Tudom és elhiszem, hogy jelen állapotok sem szívderítőek,de ezt ne tetézzük egy még borzalmasabb építménnyel, melyet ugyanúgy évtizedekig nézni kell majd, hanem igenis alázkodjék meg (röhej) a nemes III. ker Önkormányzat, élén Bús Balival és végre egyszer szolgálja a népet azzal, hogy akár egy helyi népszavazást, vagy egy olyan közmeghallgatást tart az ügyben, ahol a megjelentek szavazhatnak erről. ugyanis, lehet, hogy most valami "unikálisat" mondok, de ők is értünk, a Népért,a (választó) polgárokért vannak. Úgyhogy, igenis minden követ, ha úgy tetszik, sziklát is meg kell mozgatni, hogy ez a böhöm nagy szörny nem épülhessen meg itt!

KissGecihuszár 2012.02.22. 22:44:17

@gergo: Azért fáj, mert képzeld el, mi lenne -sajnos, már sok helyütt mi van, volt az elmúlt 22 "kapitalista" évben- akkor, ha mindenki a saját tulajdonán azt csinálna, azt építene, amit akar? Nem vitás; KÁOSZ! Nem, egy ilyen kaliberű beruházás előtt igenis ki KELL kérni az emberek véleményét, főként úgy, hogy -amúgy nem véletlenűl- van egy ú.n. PLAZASTOP is, vagy mi...Aztán, ha elsöprő többséggel- amit igencsak kétlek- azt követelik, hogy ezt márpedig íziben és azonnal építsék fel mert már tegnapelött is késő lett volna, nos akkor lehet azon elgondolkodni, hogy mi az ,amire ide feltétlenűl szükség van.

Leonine 2012.02.22. 23:11:06

@KissGecihuszár: persze, megértelek... én is ellene vagyok a szüntelen és átgondolatlan plázaépítésnek. Pl. az Arénának mi értelme volt? Ha autóval vagy, nincs messze az Árkád, ha meg tömegközlekedéssel, akkor ha jól tudom egyetlen trolimegállón kívül semmi sincs ott.

Az egyetlen dolog, amiért támogatnék egy óbudai plázát, az az, hogy 2 éve lakom Békásmegyeren, és néha tényleg elég kellemetlen, hogy oda-vissza 2 órámba telik, hogy elérjek egy helyet, ha pl. ruhát akarok venni, vagy szeretnénk egy kellemes estét mozizással tölteni. Az tény, hogy nem rajtam fognak meggazdagodni, mert ha megépül, akkor sem fogok évi néhány alkalomnál gyakrabban menni, mindenesetre sokszor jól jönne, ha lenne valami hasonló hely a Mammutnál közelebb is.

Tudom, vessek magamra, ha ide költöztem, de nekem még ez a kis 30 éves panellakást is 25 év hitellel sikerült megvennem, és a budapesti lakótelepek közül még mindig ez a legkellemesebb... tiszta a levegő, a közlekedés is jó, csak sajnos messze van mindentől.

Ettől függetlenül tudom, hogy miről beszélsz. Nyíregyházán nőttem fel, és mostanában ha hazamegyek, akkor sem nagyon járok a belvárosban, ezért igencsak szíven ütött, amikor egyszer csak ezt találtam ott, ahol régen nap mint nap jártam: members.chello.hu/bulcsuotthon/kepek-hungary_pictures/large_pictures/Nyiregyhaza_Korzo_panorama.jpg

Egyszerűen nem hiszem el, hogy ha már mindenképpen meg kell építeni, nem lehet ezt valahogy szebben megoldani... Muszáj, hogy egy pláza otromba legyen? Ha sikerülne valahogy belesimulnia az adott környezetbe, helyi szokásokba, szerintem senkinek sem szúrná a szemét. De ezek a fránya betontömbök tényleg, khm... "érdekesek".

SvenH. (törölt) 2012.02.23. 01:01:45

@KissGecihuszár: egy csomo ottlako leirta hogy ott meg nincsen plaza...
akkor hadd dontsek mar el, hogy hol ohajtjak elkolteni a penzuket ok?

en amugy a fostaliga belvarost nem birom elviselni a sok cececios-barock idiotizmusuaval es elhetetlensegevel, es en akkor lehetek olyan debilke mint TE es kerhetem a felrobbantasukat?

SvenH. (törölt) 2012.02.23. 01:08:59

amugy nyugattal peldalozni haaaat...
voltak egyaltalan azok az emberek nyugaton??? esetleg Becsig kellene csak elmenni...

itt csak arrol van szo, hogy most a HEVen a b.megyeri merre szalljon fel, a parazita agglosok onkurijat tomje penzzel vagy eseteg helyben maradjon az emberek altal elkoltott penz, vagy zarandokoljon el az Arkadig, elvegre meg viszonylag az van legkozelebb :)

es altalaban szokott nyilni az ilyen helyeken egy rendesebb meretu elelmiszeraruhaz is, en pl. a budais Skalanal levo interspart nagyon szeretem, kulon jo hogy akkora uzletert nem kell budaorsre vagy a kamponaba kizarandokolni...

KissGecihuszár 2012.02.23. 10:07:47

@Leonine: Na, ez pedig a legborzasztóbb, hogy neked is "fel kellett költözni", egy Nyíregyházáról, egy budapesti panel nyomortelepre, ebbe a rohadt vízfejbe, mely mást nem csinált és csinál és sajnos még egy darabig fog csinálni, mint hogy elszív mindent a VIDÉKTŐL, amelytől az normálisan élni tudna, tehát magas hozzáadott-értékű melóhelyeket, jó fizuval, a magasan képzett diplomás és szakembereket, azaz a lehetőségeket. Meddig fogjuk még ezt eltűrni? Meddig lesz ilyen idióta, hülye, seggfej birka ez Magyar nép és főként a vidék lakossága? ÉBRESZTŐ!!! Igenis, azért kell harcolni minden értelmes Magyarnak, hogy budapesttől vegye vissza a vidék azt, amit ez a vízfej elvett, tehát az itt és az agglomerációban található cégek alsó hangon 60%-át és vele együtt az ott dolgozókat is,akiknek egy része úgysem mene a céggel, ha az elköltözne mondjuk Szabolcsba, Békésbe, Somogyba,stb. S hogy miért? Mert mára egyértelműen látható, hogy ezen okból ment tönkre szeretett országunk,hiszen egy olyan ország -és annak fővárosa- nem működőképes, ahol a GDP 45%-át mindössze 1000Km2-en állítják elő, a többi 92000-ből max 2-3000-en a fennmaradó 55%-nak a 3/4-ét és a további 89000-n pedig 1/4-et, úgy hogy komplet megyék szinte semmivel nem járulnak hozzá a GDP-hez! No, ez az igazi "magyarosch" nonsence...

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.02.23. 10:55:56

Mozi témához csak annyit fűznék, erre való hívatkozás nekem kissé falsnak tűnik. A III. kerületben nem egy mozi volt. Most vagy félig-meddig romokban, vagy bezárva. Az Újudvar bevásárlóközpontban is bezárták a mozit. Az Eurocenter meg szerintem kissé közelebb van, mint a Mammut, ahol még van működő mozi.

Az Újudvar átépítése-bővítése is úgy tudom tervbe van véve...

Leonine 2012.02.23. 15:50:11

@KissGecihuszár: igazából én nem akartam volna "fel"költözni, de a párom már 8 éve Budapesten dolgozott, így "adta magát", hogy ide jövök. Aztán mivel két héttel az államvizsgám után rögtön az első állásinterjúm sikeres volt, egyértelművé vált, hogy nem keresek állást máshol.

Szolnokon voltam főiskolás, és igazából ott éreztem magam a legjobban eddig. Sosem voltam egy bulizós alkat, nekem egy ilyen csendes kisváros jött be a legjobban. Szívem szerint maradtam volna, erre most mégis itt vagyok a nagy Budapesten...

A panellel nincs különösebb bajom, hatéves korom óta csak panellakásban laktam, a szüleim lakása is az és albérleteim is mind azok voltak. Olcsó, a hibái pedig tipikus panellakás hibák, tudtam, hogy mire vállalkozom, legalább nem zsákbamacskát vettem. Ha kertesházat vagy 100 éves belvárosi lakást veszel, sokkal több lehet a meglepetés, legalábbis ahogy az ismerőseimtől hallom. Az újépítésű lakóparkokról meg ne is beszéljünk...

Egyébként a környezetemben azt látom, hogy megindult a visszaszivárgás vidékre, (természetesen nem reprezentatív adat) mert bár a fizetések magasabbak, mint vidéken, Budapesten még így is méregdrága az élet. Több ismerősömnek nem jött be a számítása. Engem az Erste ide köt még 23 évre, ha bele nem döglöm a hitelbe...

Leonine 2012.02.23. 16:00:54

@Mityu: én csak két éve lakom a kerületben, fogalmam sincs, milyen mozik voltak itt...

Az Eurocenterrel az a gond, hogy pont este, amikor mennénk, csak óránként jár a 160-as busz, emiatt nem is járunk oda. Inkább kicsit messzebbre megyünk, mert a Mammutból még úgy is hamarabb haza lehet érni. Ezért lenne jó valami a Szentendrei HÉV vonala mentén.

SvenH. (törölt) 2012.02.24. 10:06:55

@KissGecihuszár: ha ennyire nem tetszik az urbanista felfogas miert nem a tanyasieletoromei.blog.hu -ra, vagy kisfalubanmindenkiismer.blog.hu -ra irogatsz gyujto hangu hozzaszolasokat?

Tell Vilmos 2012.02.24. 11:50:36

Jaj, neeeeeeeee!
Könyörgöm, nem kell több pláza!!!!!!!!!

Inkább tiltsák ki a közlekedést a nagykörúton belül, legyenek sétáló utcák, rendbe hozott terekkel, üzletekkel, szökőkutakkal, pázsittal, sok paddal, kávézókkal. Nézze + bárki a nagykörúti vagy Rákóczi úti üzleteket. Rohad az egész belváros! Vannak üdítő kivételek: Belvárosi sétáló utca, Bazilika körüli tér, Szabadság tér és környéke, Károly körút. Így kellene rendbe hozni a többi részt is!

Roltii 2012.02.24. 12:02:15

@Tell Vilmos:
Istenem, gondolkozz már egy kicsit. A sétálóutcákra majd biciklivel jutattod el az árut? Vagy aki ott lakik, az BKV-zhat éjjel-nappal ha bárhová akar menni?
Azokban a városokban, ahol a belvárosba kb tilos behajtani autóval, sokkal kisebbek. Kb mint a vár... Bécsben is a sétálóutcás résztől kb 1 utcányira azért lehet közlekedni, hisz ők sem hülyék.
Egyébként meg jó fej vagy, hogy a pl a békásmegyeri/pesterzsébeti/rákosborzasztói stb embereket beakarod citálni a belvárosba vásásrolni... Picit gondolkozni kéne az ilyen kinyilatkoztatások előtt...

@Leonine: Eurocenter ritka vacakul közelíthető meg, ráadásul a mozi most már elég gagyi (-> kérdés, hogy másik mozi a kerületben látogatott lenne-e...hisz az új udvarban levő is bezárt).

Tell Vilmos 2012.02.24. 12:17:09

@Roltii:

Hát akkor kedves barátom Roltii, legyen minden kerületben 3 pláza!

Arra viszont nem válaszoltál, hogy mi legyen a nagykörút, Rákóczi út lepusztulásával. Mi lenne a megoldás? Várom javaslatodat! -
vagy nem úgy gondolod, hogy a kiskereskedők a plázák miatt mennek tönkre?
Van 5leted?

Leonine 2012.02.24. 12:38:20

@Tell Vilmos: nemcsak ez a két véglet van, hogy 0 pláza vagy 3 pláza kerületenként. Én is hülyeségnek tartom a minden sarkon plázát (korábban írtam is az Aréna-Árkád párosról, tök fölösleges az Aréna, hisz ott az Árkád egy köpésre), de az tény, hogy a III. kerületben egyetlen sincs - és könyörgöm, fel ne sorolja valaki még egyszer a Csillagvár, Flórián és társait, mert azok haldokló helyek, és fénykorukban sem plázák voltak! Ennyi erővel az Újpesti áruházat is nevezhetnénk hipermarketnek...

Egyébként a kiskereskedő nem költözhet be a plázába? Nemcsak világhírű üzletláncok tagjai árulhatnak ott. Tudom, magasabb a bérleti díj, de ennek fejében több tízszeresére nőne a forgalom. Az Árkádban is van normál hentesüzlet is, nemcsak csilli-villi ruhaboltok, a Westendből pedig valami pici ajándékbolt ugrott be most, és bár hónapok óta nem jártam arra, de nekem úgy rémlik, semmilyen nagynevű üzlethálózathoz nem tartozik.

Roltii 2012.02.24. 12:57:45

@Leonine: a plázákban már most is főleg kiskereskedők vannak, amiknek jó része magyar, hiába van angol neve. Persze van pár nagy lánc, amiknek mindegyik plázában nagy helysége van (pl media markt, vagy H&M), de jórészt sok kicsi magyarral vannak tele, főleg a női butikok körében...

@Tell Vilmos: A Rákóczi út pusztulása inkább az ottani lakóközösségeknek köszönhető... Egyébként egyre több turkáló van ott:D Kicsit komolyabbra fordítva ott is simán elférnek boltok/szalonok rendes arculattal. Egyébként valószínűsítem, hogy a plázáknál nekik sokkal többet árt a fizetős parkolás+kevés parkoló hely. Plázáknál elsődleges szempont, hogy lehet parkolni, sok helyen ráadásul ingyen, és nem kell semmit se több száz méteren át cipelni. Azért nagyon nem mindegy...

Tell Vilmos 2012.02.24. 13:15:41

@Leonine:

Persze Flórián meg Csillagvár az nem pláza, pusztulnak is rendesen, ebben igazad van.
Kiskereskedők is költöznek be a plázákba, de gyanítom, hogy kb. a 5%-a +szűnteknek. És legyünk őszinték, a nagykörúti kiskereskedők nem a módosabb fajtából valók, nem hiszem, hogy azok mentek be a plázákba.

Tell Vilmos 2012.02.24. 13:27:57

@Roltii:

Igen rossz a parkolás a klasszikus belvárosban, ráadásul fizetős. No de akkor mi van Bécsben? Az ottani belvárosban nincs üres bolt!!! Szép portálok, van forgalom is. És persze nincs annyi kutyaszar sem. Ott hogy tud működni? Hát gondolom úgy, hogy az ottani önkormányzat esetleg ad nekik egy kis adókedvezményt. esetleg kevesebb iparűzési adót kell fizetni, kisebb bérleti díjat, stb. Erről volt rádióműsor, úgyhogy nem az ujjamból szoptam. A pláza korszak elindulásánál ott is voltak gondok, persze nem volt ennyire lepusztult mint nálunk, de az előbb felsorolt eszközökkel +oldották. És ott is fizetős parkolás van, és nehéz is parkolni, mégis nagyon szépen rendbe van téve. Hasonló a helyzet Prágában és Pozsonyban is. Miért pont nálunk nem lehet megoldani?
Ja és még valamit elfelejtettem! Bécsben azért nincsenek a belső kerületekben is plázák!

Mamut Bevásárlóközpont
MOM Park
Pólus Center
Récsei Center
Rózsadomb Bevásárlóközpont
Rózsakert Bevásárlóközpont
Savoya Park
Sárkány Center
Sugár Üzletközpont
Széphalom Bevásárlóközpont
Szépvölgyi Bevásárlóközpont
Új Buda Center Bevásárlóközpont
Új Udvar Bevásárlóközpont
WestEnd City Center
Arena Plaza
Asia Center
Árkád Örs vezér tere
Árpád Üzletház
Budagyöngye Bevásárlóközpont
Buy-Way Soroksár
Campona Bevásárlóközpont
Csepel Plaza
Duna Plaza
Eurocenter Bevásárlóközpont
Europark Bevásárlóközpont
Garay Üzletközpont és Piac
Lurdy Ház

Hirtelen ennyi shopping izé jutott eszembe, a Csillagvárat és a Flóriánt kívánságra kivettem, de biztos van még...
Biztos, hogy egy 1,7 milliós városnak kell ennyi?

Roltii 2012.02.24. 13:37:56

Bécsben tudsz normálisan parkolni, ott vannak a remek parkolóházak, nem kell a kis utcákban szerencsétlenkedni. Nálunk azért ez nem ugyanúgy van... Egyébként az ottani belváros se sokkal nagyobb mint nálunk, csak Bécsből az egyszeri magyar csak annyit lát, míg Bp-ből meg az egészet...
Egyébként azokból amiket felsoroltál, ezek nem is plázák, csak annyira mint a flórián vagy csillagvár:
récsei, széphalom, szépvölgyi, új buda, új udvar, árpád, budagyöngye,buy-way, europark, garay.
Mondjuk ebből a Garay a kedvencem, mert véletlenül mellette lakok, van benne egy drogéria, egy classic piac, meg talán egy profi, vagy hasonló ABC és kész.
De még az Eurocenter se igazi pláza, csak egy nagyobb tető pár üzlet fölött. Ezzel az erővel a stop shopot is írhattad volna, vagy akár az Europeumot...
Maradjunk annyiban, hogy pláza: westend, aréna, arkád, campona, pólus, mom park, mammut, allee és még egy pár. De attól, hogy valaminek a nevében pláza, vagy center van, attól még nem lesz az:D

filburt 2012.02.24. 14:36:26

Most közellenség leszek, de szerintem a plázák nem az ördögtől valók, még a (bel)városban sem.

Én főleg abban látom a hasznukat, hogy koncentráltan tudnak széles körű szolgáltatást nyújtani, úgymint szórakozás, étterem, bevásárlás (ruha, élelmiszer, könyv, elektronika, stb.).

Egy nem plázás mozi (ha nem nézzük a technikát, tehát hangrendszer, képminőség, stb.) semmivel nem "jobb" mint egy plázás. Csak mondjuk előadás előtt/után egy nem plázás mozi környékén esetleg még nem tudok bemenni egy könyvesboltba vagy venni valami kaját otthonra, mert nincs hol.

Bár én úgy vagyok, hogy utálok lődörögni, szeretem céltudatosan intézem a dolgaimat (pl. mozi, kaja és húzás haza, nem pedig lődörgés körbe-körbe a kirakatok előtt), szóval nekem egy ilyen hely viszonylag ideális.

Ettől függetlenül hülyeség szerintem pont az adott területre még egy plázát építeni, mert a közelben döglődik a Csillagvár, a Flórián és az Euro Center is (akár benne van a nevükben, hogy "pláza" akár nincs). Előbbi kettőt nagyon még felfuttatni se lehet, mert nincs hol parkolni. Főleg a Flóriánnál. Egy ilyen intézmény esetén pedig a jó tömegközlekedés csak fél siker.

Roltii 2012.02.24. 15:29:21

@filburt: EuroCenternek ingyenes mélygarázsa van, úgyhogy annyira nem megoldhatatlan a parkolás:DD
A Csillagvár előtti parkoló is elég szokott lenni, a Flóriáné necces egyedül, azt ott elfelejtették...(egyébként van mélygarázsa, tudtátok? árupakolásra van, de építésnél gondoltak rá...)

filburt 2012.02.24. 15:36:11

@Roltii: az EC-t nem is a parkolótlanok között említettem, bár így visszaolvasva látszik a kapkodás a postomon. :)

A Csillagvár körül szerintem sokszor csak szerencsével lehet parkolót találni.

A Flórián mélygarázsáról nem is tudtam. Kíváncsi lennék, mi mindent dózerolhattak el miatta az építkezéskor (hiszen pár tíz méterre ott van a híd és az úttest alatt a Fürdő Múzeum).

SvenH. (törölt) 2012.02.24. 16:47:18

@Tell Vilmos: "Hát akkor kedves barátom Roltii, legyen minden kerületben 3 pláza!"

az V keruletben ahol laknak 27e -n ott az egesz plaza legyen, de a III keruletben ahol laknak 123e -n ott ne legyen semmi!
(jo jo a belvarosban ~ 80e -n lakhatnak...)

SvenH. (törölt) 2012.02.24. 17:00:12

@Tell Vilmos: a kedvedert megneztem es Budapesten a "belvaros" az a nagykorut, annak megfelelo becsben az eszterhaziparkig er el, na most csekkolom neked az utcai kis uzletet arrafele...

www.gerngross.at/
static.panoramio.com/photos/large/44929769.jpg

ez is a kis meghitt hangulatos kis uzletecske nem? es ez BELJEBB van mint nalunk a westend...

mondom jarjal nyitott szemekkel kulfoldon, en megtettem es tapasztalatbol beszelek :)

Tell Vilmos 2012.02.24. 17:51:19

Oké skacok!

Látom 1edül maradtam a pláza ellenességemmel! Hát jó, akkor vesszenek a kis boltok! +jegyzem én sem azt mondtam, hogy akkor nosza bontsuk le a plázákat. Szerényen bátorkodtam javasolni, hogy talán már nem kellene többet építeni. De hát +hajlok a közakarat előtt, épüljenek az újabb plázák! Biztos szebbé fogja tenni a városunkat! Bár akinek pl. a Lurdy, (bádog)Pólus vagy az Europark tetszik az szvsz beteges ízlésű...

SvenH. (törölt) 2012.02.24. 23:11:53

@Tell Vilmos: egyreszt mondod a Lurdyt, ami egy komplett katasztrofa latogatottsag szempontjabol viszont a Polusnak elegge jo latogatottsaga van, annak meg talalsz valami mas hibat nem?
de miert is gond az egy epuletnel, ami a varos SZELEN van hogy nem szecesszios-barock?

SvenH. (törölt) 2012.02.24. 23:14:32

@Tell Vilmos: jut eszembe blahan meg megvan a badogdoboz? de ugye egyesek erdekes modon ertelmezik a varos szelet es a belvaros fogalmat... es feleslegesen fikaznak dolgokat

KissGecihuszár 2012.02.25. 10:20:24

@SvenH.: Nos, kedves SvenH; az van, hogy -ha még erről nem hallotál volna,illetve, ha hallotál,de nagy ívben sz@rsz is rá- ú.n. SZÓLÁS ÉS VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁSI SZABADSÁG, vagy miféle van (még) ebben az országban, már egy jó ideje! Aztán, mivel én is ebben a városban élek(36éve) és születtem is(40 éve),tehát nem "felköltözött" (ettől a szókapcsolattól egyébként kijön még a tegnapelőtti reggelim is, azontúl őket szívből és őszintén sajnálom, hisz az egyáltalán nincs rendjén, hogy valaki egyfajta üldőzöttként kell, hogy éljen a saját országában, csak azért, mert ott immár 22 éve nettó idióta-kretén politikusok szabják a táncrendet és ütik-verik szét a Magyar VIDÉKET (is)! Ilyenért más országokban statáriális tarkólövés jár, bár ez a meccs még nálunk sincs lefutva!!), ezért úgy gondolom, jogom van kifejteni mind a negatív, mind pedig -ha nagy ritkán adódik- pozitív véleményem is, bármelyik blogon! És ez még akkor is így van, ha egyeseknek -mint pl. te- ezzel belerondítok a "harmónikus" lelkivilágába... Sorry!

KissGecihuszár 2012.02.25. 10:33:44

@Tell Vilmos: Ne kapitulálj,basszki!!! Nincs szükség még több plazára, főként nem egy mára már igen sűrűn beépített területen, 500m-re az Auchantól és másik irányban szintén 500m-re a Flóriántól, egyéb boltoktól. Ja, hogy egyszerűbb felhúzni egy -már most borítékolhatóan közlekedési katasztófát és légszennyezést okozó, az 500EUR átlagbérből élő átlagember zsebéből aránytalanúl sokat kivevő csiri-biri üzletekkel megspékelt- undormány plazát, mint mondjuk átépíteni a flóriánt, illetve rendbe tenni a Bécsi, valamint a Pacsirtamező utakat és ott újra életet lehelni a hangulatos régi üzletekbe, mint Nyugaton, illetve a többi velünk egyívású Visegrádi országban (L:Prága, Varsó belvárosa. Igen, Nyugaton is van plaza, sőt akad a belvárosban is (München, Köln, Berlin, Bécs,London),de nem ennyi,mint itt. Ami a Polust, Camponát, Árkádot illeti, azok igenis jó helyen vannak, úgy van rájuk szükség, mint egy falat kenyérre, mert mind a XV., főként pedig a XXII. kerület nagyon kint vannak, az Árkád pedig ellátja a X,XIV,XVI,XVII. kerületiek, valamint a Gödöllői HÉV-vel érkező nagyszámú agglomerációs lakos igényeit,de hogy mi az Istennek kell bővíteni, nos azt tényleg nem értem. Szívesen belekukkolnék az ECE managereinek és az őket finanszírozó bankok elemzőinek a fejébe, biztos "egzotikus" gondolatokat, egyfajta rózsaszín álomvilágot látnék ott, én mint közgazdász...

Tell Vilmos 2012.02.25. 14:23:30

@SvenH.:

Ne ess át a ló másik oldalára! Nem kell szecessziós barokknak lenni a Pólusnak! Elég lenne némi klinker tégla és vakolt fal, ha nem is mindenhol. Azért a bádog és hullámlemez az 1 kicsit gáz!

Tell Vilmos 2012.02.25. 14:38:49

@SvenH.:

Természetesen a Blaha bádogdoboza katasztrófa, de attól még nem kell máshol is bádogosítani. Ne legyen precedens értékű egy szörnyszülött épület!

kozlekedo 2012.02.25. 19:49:17

Nem ártana valami Óbudára, pláza és pláza között van különbség, Az Auchan nem az, és inkább azon kellene rugózni hogy ne egy etilt 1500 egy kv stílusú pláza legyen hanem legyen benne könyvtár, fedett uszoda, és kerület előnyére váljon.

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:51:31

@Tell Vilmos: legalbb van napfeny a Polus belsejebn, ami nem hinnem hogy elmondhato lenne a Blahas badogdobozrol :)))
sot van egy mini jegpalya is, meg rendes mozi...
meg meg is lehet allni rendesen, habar karacsonyi csucsban egy kisse gaz...
ezek elmondhatoak a Blahas badogrol is?

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:52:50

@KissGecihuszár: egy kisse mintha skizo lennel...
te beszelsz szolasszabacsagrol baszki?

"Meddig lesz ilyen idióta, hülye, seggfej birka ez Magyar nép és főként a vidék lakossága? ÉBRESZTŐ!!! Igenis, azért kell harcolni minden értelmes Magyarnak, hogy budapesttől vegye vissza a vidék..."

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:54:04

@SvenH.: elnezest javitanam... szoval 2 helyen van beengedve, es nem mindenhol...

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:57:06

@SvenH.: ehhez is hozzaszolok igy utolag...
szoval ez az ERVELES amit ez a gyászhuszár elkovetett az a legalja az erveleseknek...

gyakorlatilag azt mondja hogy aki nem az oaltala elkepzelt dolgokkal ert egyet az nem is ertelmes
no comment...

lapointe 2012.02.26. 23:28:43

@SvenH.: Én megértem, hogy szeretnéd, ha lenne a közeledben egy jól felszerelt élelmiszerbolt. én is fontosnak tartom ezt.De nem kell ehhez plaza. Pár éve Dél-Tirolban síeltünk, egyik délután bementünk Cavalésébe sétálni. Na, ott vásároltam egy olyan szupermarketben, amit ugy alakítottak ki, hogy egybenyitottak 3 vén műemlék épületet. Belülről persze egy modern, tágas tér volt, de kívülről csak a helyes házacskák látszottak.Tavaly Toledóban egy álmos délutánon kihalt téren kávéztunk, amikor feltünt, hogy az egyik kapun folyamatosan járkalnak ki-be, megnéztem, ugyanaz.Nyugat-Európa városaiban is vásárolnak, esznek, szórakoznak az emberek(még igényesebben is, mint nálunk), mégsem szórják tele többtucat építészetileg igénytelen plázával a városukat.

lapointe 2012.02.26. 23:37:04

@kozlekedo: Könyvtár, fedett uszoda, szívemből szóltál...Esetleg park játszóterekkel,"felnőtt játszótérrel" (most épült egy ilyen a Vérmezőn, nagyon tetszik).De úgy érzem, ez inkább álmodozás.

SvenH. (törölt) 2012.02.27. 02:12:56

@lapointe: eloszor is van...
masodszor az uj budai skalaval (nem ott lakom, csak amikor tehetem lecsekkolom az interspart) mi is a gond?
hogy nem regi otvar csicsas (valojaban fosch!!!) epuletek alapjan lett megepitve? en elhiszem, hogy vannak akik erre izgulnak ra (az emberek 90% -a) de en a stilust ruhellem... es ezt mindenhol hangoztatom is...

egyebkent az altalad irt varos az 4e... azt hasonlitani pl. a III kerulethez ami 125e -s az kisse meredek... vagy mi a javaslatod alkossunk ujat es akkor az Amfiteatrumba lokjek bele?

amugy nem ertem ezeket a hatalmas nagy raizgulasokat komolyan... ott a Gazgyar pl. az is muemleki... akkor ha olyan lesz ez az uj epulet akkor jo lesz? badogbol ugyis csak egyet epitettek ujonnan, vagy mar a Westendes uveg+acel -al is gond van? vagy a magadfajtatok az ING szekhazat is lerombolna?

Tell Vilmos 2012.02.27. 10:30:43

@SvenH.:

Speciel nekem az ING székház bejön. Azzal van gond, hogy totál 1síkű, szürke mindegyik pláza. Kivéve talán a MOM-ot(ami nem is nagyon pláza) és a Mammut-okat. A többi felejthető Mitől nem lehet építészetileg vonzó plázákat építeni? Rá kell kényszeríteni a beruházókat a vonzóbb külső és belső funkciós tervezésre!
És nem csak a plázákról van szó! Az irodaházak is förtelmesek! Végigmenve a Váci úton, 1xrűen nem látni 1 elfogadható irodaházat. Nem beszélve az Árpád hídi förmedvényről. A kisebbik még elmegy valahogy.
Én a bécsi Hundertwasser-hez hasonló épületeket hiányolok Pestről. Nincs egy ikonikus modern épület!

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 00:25:50

@Tell Vilmos: valo igaz jobban belegondolva, epiteszeti erteket nem tudom kepviselnek-e a bevasarlokozpontok, de azert az Allee az okes szerintem
az Orsre meg tenyleg nem tudok mit mondani oda minek epiteszeti alkotas?

amugy valaki itten fikazta a Polust, miert is nem az ikeaval tette, vagya budaorsi plehdobozokkal? gyakorlatilag beljebb van mindegyik mint a Polus...

2012.02.28. 12:28:53

@SvenH.: Elárulok egy titkot a Blahán a "bádogdoboz" valójában a Corvin Áruházat rejti, amely természetesen nem így néz ki, csak a szocialista időszakban b-szták el így. Az, hogy több mint 20 évvel a rendszerváltás után nem sikerült egy befektetőt csinálni, aki rendbe hozná, az szégyen. Amúgy Budapest legelső "plázájáról" beszélünk.

SvenH. (törölt) 2012.03.06. 01:58:10

@SontPent: nem mondod...
a gazgyar az milyen epulet? legyszi vilagosiccsal fel arrol is

amugy a klotild matild pont belul valositotta meg a cucialista epiteszet remeket, azt helyreallitottak, orulsz neki?

kida 2012.07.21. 14:17:28

@SontPent: csak le kéne szedni a borítást, ott van alatta az épület

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2016.05.20. 09:49:24

Ha jól sejtem ebből sem lett semmi, pedig én írtam a német kivitelezőnek is, de ők sem válaszoltak...
süti beállítások módosítása