toldym: A Szent József templomVan már olyan esküvő, amikor a menyasszony és a vőlegény az oltár előtt állítja át a Facebook-státuszát házasra. Olyan keresztelőn pedig már én is voltam, ahol az egyik keresztszülő egy Macbook képernyőjén volt csak jelen. Ehhez képest látszólag nem nagy újdonság, hogy van egy templom Budapesten, ahonnan online közvetítik a misét. Pedig az, hiszen máig ez az egyetlen ilyen kezdeményezés Magyarországon, ráadásul alighanem sokakat érdekelhet.


Egy-egy fontosabb mise közvetítésére már idehaza is volt példa, de a Wekerletelepi Munkás Szent József templomból minden vasárnap online közvetítenek.

Ami még különösebb számomra, az a virtuális urnatemető. A részletekről így ír Szilágyi Szilárd, aki a rendszert társaival önkéntes munkában kiépítette:


Az ötlettől a megvalósításig (2007-2009)

A családom kötődik ehhez a templomhoz, hiszen édesapámat, a lányomat és engem is itt kereszteltek, apai nagyszüleim itt nyugszanak.

Bár én nem vagyok rendszeres látogatója a szentmiséknek, a plébános atyával (Tercsi Zoltán) sok alkalommal beszélgettünk arról, hogy a mi a mai ember viszonya a katolikus egyházhoz, annak mondanivalójához.

Azt hiszem, szinte mindannyiunkban van spirituális igény, és szokásainknak, családi indíttatásunknak, gondolatainknak megfelelő módot keresünk annak kielégítésére.

Azt gondoltam, hogy vannak egy páran, akik nem feltétlenül mennek el (esetleg nem tudnak elmenni) egy szentmisére, de szívesen meghallgatnák, megnéznék azt. Ezért megkerestem a plébános atyát az ötletemmel. Kedves és türelmes volt, de a válaszából kitűnt: nem tartja kivitelezhetőnek az ötletet.

Két éven keresztül, havonta-kéthavonta beszéltük át újra az ötletet, míg végül az elfogadásra került.

2009-ben megvásároltuk a mise.hu domaint, és elkezdtük a közvetítőrendszer kivitelezését. 2009 áprilisára sikerült az első kísérleti adást elindítani.


Tapasztalatok (műszaki)

Műszaki problémák akadtak bőven - még most is vannak :) - de igyekszünk azon, hogy ezeket kiküszöböljük. A templom sekrestyéjében helyeztük el az enkódert, de mivel adatátviteli hálózat nincs, ezért mikrohullámon továbbítjuk a stream-et egy családi házba, ahonnan már vezetékes internetkapcsolattal küldjük föl a szerverre a jelet.

Szóba került stream-szolgáltatások igénybevétele is, de a reklámentes verziók ára összemérhető volt egy saját szerverével, így inkább emellett döntöttünk.

A templom elektromos hálózata sok zavart termel és a hőmérséklet is elég változó, így komolyan igénybe veszi az eszközeinket. A hanggal is voltak problémák, ezért hozzájárultunk egy új keverőpulthoz, így már jobb minőségű hangot sikerül átvinni.

Tapasztalatok (felhasználói)

Kezdetben a templomban is sokan idegenkedtek a megoldástól. Olyanok is akadtak, akik nem nézték jó szemmel - de a többség türelmes volt.

A közvetítésekre érkezett reakciók még azokat is meggyőzték, akik kezdetben ellenezték azt.

Minden nap van közvetítés (nem csak vasárnap), reggel és este egyaránt, a miserendben meghatározott időpontok szerint. A vasárnapi átlagos nézőszám már egy éve 100 körül mozog, 3/4-ük Magyarországon él, a többi nézőnk azonban külföldön élő magyar.

8% Romániából, míg 5% Szlovákiából kíséri figyelemmel a szentmiséket, de vannak nézőink Ukrajnából és Szerbiából is. Rendszeresen figyelik a közvetítést Kanadában és Dániában.

Mivel a rendszer kiépítését és üzemeltetését is saját forrásból fedeztük, előfordult, hogy hosszabb ideig nem volt lehetőségünk egy meghibásodott eszköz cseréjére. A beérkező levelek hatására azonban forrásokat csoportosítottunk át, hogy a problémát előbb oldjuk meg, mert kiderült számunkra, hogy vannak páran, akiknek már komoly hiányérzetet jelent, ha nem tudják interneten is követni a szentmiséket.

Kegyelet.net

Egyik rendszeres nézőnk vetette fel, hogy az urnatemetőt (mely a közösségi ház alatt van) is jó lenne bekamerázni, hogy virtuálisan is meglátogathassa szeretteit.

Ismét egyeztetések kezdődtek és 2010-ben elindult a kegyelet.net, mely nagyítható fényképeken mutatja be az urnatemetőt. Ennek látogatottsága szerényebb - itt előzetes regisztrációhoz kötöttük a látogatást - de érezhetően erre is van igény.

Fotó:toldym

Frissítve: Bár a wekerlei Szent József templom az egyetlen Magyarországon, ahonnan rendszeresen misét közvetítenek, mint arra Mézesmázos Mózes figyelmeztetett:

A Szilágyi Dezső téri református templomból már évek óta közvetítik interneten az istentiszteleteket, sőt, az igehirdetések visszamenőleg is letölthetőek.
www.gyulekezet.hu

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest templom kós károly tér xix. ker wekerletelep

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr354103946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elado a lakásunk · http://eladjukalakasunk.blog.hu/ 2012.02.14. 13:30:26

Sajátos aurája van egész Wekerlének, a templom környékének szintén. Ami máéltó lenne még hozzá egy rendes harang, egy igazi, szépen szóló harang a jelenlegi helyett. A templom maga harmóniában él nem csak a környezetével, hanem a mellett lévő felújított játszótérrel, parkkal is. példaértékű.

Mézesmázos Mózes 2012.02.14. 14:46:07

A Szilágyi Dezső téri református templomból már évek óta közvetítik interneten az istentiszteleteket, sőt, az igehirdetések visszamenőleg is letölthetőek.
www.gyulekezet.hu

pcomment 2015.02.23. 14:28:51

Protestáns körökből is tízszámra tudok ilyen példákat hozni (2012 előttről is). Ettől függetlenül szép kezdeményezés, erre kell haladni!
süti beállítások módosítása