presszoterasz render

Nem is olyan rég tippelgettük, hogy vajon hogyan alakítják át a Skála Metró előtti teret. Nos megérkeztek a látványtervek és a West Balkán sajtóközleménye is. Bevallom én az előzetes hangok alapján több zöldet vártam (mivel akkor nem volt a cikkhez illusztráció), de az eddigi állapotoknál ez is mindenképpen jobb lesz. A sajtóközleményben ráadásul van néhány egészen érdekes észrevétel is. Budapest amúgy is a különös szórakozóhelyek városa (Corvintető, A38, Gödör stb.), szerintem az új WestBalkan is gyönyörűen illeszkedik a sorba. Íme:

 

A sűrű beépítésű, zsúfolt, szennyezett nagyvárosokban a zöldterületeknek különösen fontos szerep jut. Legkézenfekvőbb az életkörülmények javításában, a város ökológiai rendszerében betöltött szerepük, de emellett a növényzetnek zajelfedő és zajcsökkentő hatása is van, ami különös jelentőséget kap egy olyan nagyvárosban, mint Budapest. Ugyanakkor ezeknek a kisebb-nagyobb területeknek igen fontos társadalmi hatásuk is van. Várospolitikával, város rehabilitációval foglalkozó kutatók kimutatták, hogy az ápolt zöldterületek kedvező hatással vannak a vandalizmus, a bűnözés visszaszorítására, ezzel a környék közbiztonságának növekedésére.

Egy olyan helyen, mint a város egyik legfrekventáltabb, központi területe a Nyugati tér, mindezen funkciók és hatások még inkább felértékelődnek.  

A Nyugati tér jelenleg a város egyik legrosszabb állapotban lévő köztere. A 3-as Metró  1988-as átadása óta tulajdonképpen változatlan a terület kialakítása. Kevés zöldje gondozatlan, elhanyagolt, évek óta hajléktalanok „lakják”. Pedig naponta több ezer ember fordul meg itt munkába, színházba menet-jövet, a forgó óra környéke még ma is fontos találkozási gócpont.  

A West-Balkán az év elején itt, a Skála Metró földszinti részén nyitotta meg kávézóját, a WB Presszót.  

Ha emlékezetünkbe idézzük a WB korábbi helyeit, akkor különös dolgot állapíthatunk meg. Amerre a WB-s csapat járt, nemcsak új épületek, de új városrészek születtek. Gondoljunk csak a Kopaszi-gátra, ahol a területrendezés előfutára volt a klub, vagy a Kisfaludy-, a Futó- és Tömő utcára, ahol a 'gettó' szellemi rehabilitációjának első hírnökeit képviselték, és hamarosan a VIII. kerület legnagyobb vállalkozása a Corvin projekt valósul meg. És most itt a főváros központi tere, a város „szíve” a jobb sorsra érdemes Nyugati tér, ahol reményeik szerint mostani kezdeményezésük lendületet adhat az egész tér felfrissítésének. 

A klub mindig, minden helyén nagy figyelmet fordított a zöld területek kialakítására. Gondoljunk csak a Kisfaludy utca növényekkel zsúfolt kertjére, borostyánnal futtatott falaira, vagy a Tömő utcában megépült Grundra, amelyet a West-Balkán egyik tulajdonosának, az építész Arató Gábornak a tervei alapján 2007-ben, a regény születésének 100. évfordulója alkalmából építettek.

Június 11-én pedig a Skála Metró előtti kis területen megnyílt a WB terasz, megőrizve a korábbi zöld hagyományokat.

A VI. kerületi önkormányzattal kötött megállapodás alapján a lepusztult, koszos, rossz állapotban lévő áruház előtti részen kijavították a közburkolatokat, a kihelyezett beton- és fa virágtartókat rendbe hozták, felújították, új növényzetet ültettek bele, a kiülős padokat renoválták, újrafestették. Új világítást kapott a tér ezen része, és megtörtént a kiülős presszó kialakítása.  Hamarosan kihelyezik az új biciklitárolókat is. 

Példaértékű ez a vállalkozás abban a tekintetben is, hogy mindezen felújítás, mely nemcsak a tulajdonosok érdekeit, hanem a környéken élők illetve a naponta arra járó sok ezer emberét is érinti, magánerőből valósult meg.  

Ezzel párhuzamosan a 3. emeleten, a West-Balkán szórakozóhelyének kivitelezési munkálatai a május közepi zárás óta a terveknek megfelelően a szakágak kiviteli terveinek egyeztetésével zajlanak. Sok szakterület hat egymásra az épület jellegéből adódóan, amely komoly kihívást jelent a szakembereknek is, a munkálatok nagyfokú precizitást és összehangoltságot kívánnak. Mindenki jól ismeri a Skála Metró épületét, azt azonban kevesen tudják, hogy a maga idejében világszínvonalúnak számító technikával épült, Magyarország egyetlen könnyűszerkezetes technológiájú pillérvázas épülete, melyhez 1984-es átadása óta, a belső áruházi terek 1996-os felújítását leszámítva senki sem nyúlt hozzá. Így a jelenlegi építőkre vár a kevéssé ismert szerkezet és állapotának feltárása, és az ebből adódó problémák megoldása.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest tér nyugati tér zöldfelület vi. ker belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr542090753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martin86 2010.06.18. 11:56:50

kezdetnek nem rossz, de még így sem túl hangulatos.

Stiel 2010.06.18. 12:45:15

Mindenképpen jobb, mint a mostani, de talajszintről azért nem fog ennyire kijönni a zöld. Fő előnye (számomra) az, hogy remélhetőleg eltűnnek a csövesek/részegek onnét.

Amúgy pedig jó lenne, ha nem vennék el az összes helyet a gyalogosok elől. A képen lévő állapot kb. jó, egyetlen asztalt tennék beljebb. Mindenesetre reméljük, hogy lényegében ez fog megvalósulni is.

nikkel odeon 2010.06.18. 13:33:17

Nekem is az a véleményem, mint többeknek. Szép és jó, de többet/szebbet vártam volna. Ugyanakkor még mindig jobb, mint az, ami most van...

Alex3000 2010.06.18. 13:34:38

Mi a különbség? Most is ilyen csak le van pukkanva. Akkor ezt nevezzük inkább felújításnak.

Shadwell 2010.06.18. 13:43:09

Két hozzáfűzni valóm lenne a bejegyzéshez:

1. A látványterven szereplő zöld évek óta ott van (Zöld Pont)

2. A látvány terben szereplő székek és asztalok már ott vannak.

Tehát nem "lesz". A fejlesztés pár darab növénykontineres csemete fa elhelyezésével és egy mosószeres tisztitás formályában falósult meg. (Ami nem egyedüláló szerény fővárosunkban, mondhatnám mindennapi.)

lehet más a propaganda 2010.06.18. 14:02:29

Tegyük kötelezővé hogy ezentúl a Nyugati téren állomásozó csövik zöldet okádhatnak a bokrok közé!

Friedmann Juci 2010.06.18. 14:31:46

mikor lesznek gyümölcsfák a városban? :) (tudom...nem enném meg a termését, de szép lenne tavasszal, mikor virágzik)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.06.18. 14:35:17

Szép, szép, de még szebb lenne szép ződ gyep a beton helyén is! ;)

NGabor 2010.06.18. 14:41:38

A google map-et megnézve nem változik semmi. A marketing fotó mindíg zöldebb, mint a valóság.

SÜN 2010.06.18. 16:34:35

3 db 5000 forintos pr*tikeres faultetvenyert megkap egy tobbszaz milat ero teruletet! gratulalok a kitalalonak!

Stiel 2010.06.18. 16:49:08

Na, megnéztem élőben. Minimális a különbség a tervhez képest, kb. csak egy kis növényzetnek kell kihajtania. Nem baj éppen, de új városrésznek hívni talán túlzás.

röntgenszeműlány 2010.06.18. 17:25:06

Milyen kedves, ezentúl a csövesek kellemesebb környezetben végezhetik el a dolgukat!

MrFülig 2010.06.18. 17:28:27

Sok hűhó semmiért :(

cattaneo 2010.06.18. 17:45:00

Kár, hogy az aluljáró felújítása nem tartozik a tervhez, mert az onnan kiáramló penetráns pisaszag (főleg esők után)és necces arcok látványa nem igazán vonzó elemei a térnek. Láttam a kávézót, sajnos elég vázlatosra sikerült a feeling, szánalmasan kongott az ürességtől, akkor már inkább átmegy az ember a Eiffeles Costába vagy a Westend oldalában nyílt Starbucksba. Még mindig nincs elég nyitott hely azon a téren, ahova jó lenne kiülni (az OK Italiát és a mellette lévő lokálokat ne vegyük számításba). Kár.

kirbekurba 2010.06.18. 18:25:05

Igazából az áruház az akadálya, hogy lehessen egy szép füves-fás, pados terület. Le kéne bontani az áruházat, úgyis a régi... és ott van a WESTEND, ott mindent kapni! :)

GameOver 2010.06.18. 18:27:59

röntgen: Ugyanezt akartam mondani.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.18. 18:51:43

Kösz a frissítést ~dá~! Amin írod, az előzetes hangok alapján én is sokkal több zöldet és burkolatcserét vártam volna, de az eddigi állapotoknál ez is jobb (lesz). A Forgóórával persze nem kezdtek végül semmit...

Shopping 2010.06.18. 19:37:29

hát ez EDDIG iS ÍGY NÉZETT KI, csak befüvesítették... :((

Nem erőltették meg magukat.

Túrós (törölt) 2010.06.18. 19:49:55

Ja, a csövesek tényleg kicsit szebb környezetben fetrenghetnek majd, meg a sok szemetelő gyökéralátét is hajigálhatja oda a bokrok közé a mekdonáldós poharakat.
Amúgy feldobja a környéket.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.20. 13:25:00

@városjáró: Megnéztem élőben is. Semmi az egész. A WB saját boltja előtt ráncbaszedte a placcot, és semmi több. Pedig az (ön)reklám után igencsak többet vártam volna - még ha tudom is, hogy nem az ő feladatuk lenne.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.06.21. 00:33:21

Hát azért én remélem nem ez a végleges állapot, mert sok változást nem látok. Meg jah, azt a szerencsétlen forgóórát rendberakhatná már valaki, hacsak nem az a cél vele, hogy egy bazinagy fejtörő legyen, amiről kész kihívás leolvasni bármit a rengeteg kiégett izzó miatt. :)
Nomeg végre ki kellene már pucolni az aluljárót is és kirakni onnan a hajléktalanokat és kurvákat.
Jah, meg azokat a szegény oszlopokat is meg lehetne már végre csináltatni az óra mellett, mert szerintem az emberek többsége nem is emlékszik már arra, hogy azok valaha valami fura szökőkut szerüségek voltak.

pösti 2010.06.21. 14:18:44

"Zöld" szempontból a Grandio,Apacuka,Szimplakert(itt még zöldtető is van!)a példaértékű...

pösti 2010.06.21. 14:52:55

"...kutatók kimutatták,hogy az ápolt zöldterületek kedvező hatással vannak..." ez nagyon okos kutakodás eredménye, de szerintem a gondos GAZDA (állandó jelenlét/kezelés/őrzés) és közterület esetén az azt használók civilizáltsága is meghatározó, nem beszélve az adott terület befogadóképességéről ill. az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra(wc,világitás,ülőhely,vendéglátás) kapacitásáról...
Budapesten NINCS ilyen sikertörténet (Eiffel tér-"túl őrzik" ,Gödör-"túl használják-alul kezelik",Moszkva tér-"leszarják",Károlyi kert-este bezárják)!!!

Zoltán Hoffer 2021.02.01. 08:06:45

Keresek egy fotót a VIII. Ker.Gólya utca 38(Bókay János) alatti kocsmáról, Scheuring József tulajdonossal, akinek lakhelye is itt volt a lakcímjegyzék szerint, 1911-ig. A helyén most újonnan épült tömblakás van.
süti beállítások módosítása