Minden rosszindulatú híresztelésemmel ellentétben a forgó óra megvan a Nyugati téren, talán el sem tűnt, jégcsapok pedig egész biztos nem pörögtek rajta. Felmerült bennem, hogy sorozatot csinálok ebből a pszichedelikus vonalból, mondjuk "Operaházzá alakíthatják a Hűvösvölgyi kisvasutat", illetve "Ismét William Shakespeare író-olvasó találkozó lesz Jégbüfében" címekkel, de aztán a valóság felülírta a terveimet. Természetesen megint Budapest Bermuda-háromszögéről, a Nyugati térről van szó, ahol nem csak órák ugranak dimenziót, de olykor rejtélyes evezőskeretek is felbukkannak. A Népszabadság ugyanis azt írja, hogy az egykori Skála Metróban működő West Balkan zöldíteni kívánja a teret:

 

Magánbefektetői közreműködéssel megszépülhet Budapest egyik központi tere, a Nyugati tér Skála Metró előtti része. Ennek érdekében kereste meg ugyanis az egykori áruházban működő West-Balkán szórakozóhely tulajdonosa Terézvárost. Úgy tudjuk, a VI. kerület nyitott a kezdeményezésre, mivel a tervekben egy közkert kialakítása is szerepel, a zöldfelületek bővítése pedig része a városrész ez irányú programjának.

A WB közleménye szerint a terveknek megfelelően halad a szórakozóhely építése a Nyugati téren, a Skála Metró előtti terület építészeti tervei pedig már elkészültek. A nyolcvanas évek legendás áruházának tövében található terület az elmúlt évtizedekben inkább koszosságáról, elhagyatottságáról volt hírhedt.

Többek között ezt a területet újítaná fel a WB csapata. Ha sikerül megállapodniuk az önkormányzattal, a befektető zöld hagyományaihoz méltó kert létesülhet a város közepén, kialakítva Budapest egyik legszínvonalasabb szabadtéri kávézóját a forgó óra közvetlen szomszédságában. A tervek szerint itt a nyár folyamán kiállítások és egyéb programok várják majd a vendégeket.

 

Végre egy újabb példa a magántőke bevonására, szerintem teljesen logikus lenne, hogy azok is szálljanak be a közterületek fejlesztésébe, akiknek azután haszna származik abból. Kiváltképp egy olyan övezetben, ahol olykor nyomtalanul tűnnek el közpénzek - na de mit várjunk a Bermuda-háromszögben...

Érdekes amúgy, hogy épp a közelmúltban zöldült a Körút túloldalán az Eiffel tér és már itt is volt egy kis növényzet átmenetileg. Tokodi Edina mohával vonta be a tér oszlopait (ez látható a képen is). [Tipp: Fővárosi, Városjáró]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest park tér nyugati tér zöldfelület vi. ker belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr262005138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shadwell 2010.05.17. 11:49:20

ildsisy: Pont ez lesz felújítva! -azaz "is"-

martin86 2010.05.17. 12:14:46

Ha már magánberuházásról és a Nyugatiról van szó.
A kedves Westend is beszállhatna a hozzá közel eső nyugati aluljáró rehabilitásában és a felette található "parkoló-buszvégállomás" rendezésében is. Valljuk be groteszk, hogy kb. a 3. világból hirtelen belépünk a fogyasztói társadalom mekkájába..

kispista 2010.05.17. 12:44:02

@martin86: SZVSZ ez nem a westenden múlik. És hiába újítják fel, ha utána nincs ki rendet tartson ott. Mivel közterület, a biztonsági őröknek nincs beleszólása ki csövezik vagy bűnözik ott.
De igazából nincs szükség nagy felújításra, elég lenne a deviáns bűnözőket és csöveseket kipaterolni. A felszínen meg felfesteni a parkolóhelyeket és utána büntetni aki rosszul parkol.

wolfclaw · http://wolfclaw.blog.hu/ 2010.05.17. 12:52:51

Tisztázzuk mert én nem jól tudom ezek szerint. Az új WB fizikailag nem az áruházban van, hanem mellette. Másrészről pedig ha most éppen még a belső teret építik, akkor minek próbálják zöldebbé tenni a forgóóra környékét? Majd be lesz füvesítve, és ott fogunk piknikezni? :))

martin86 2010.05.17. 12:56:46

@kispista: szerintem a westendnek lehet akkora érdekérvényesítő képessége, hogy ezt megtegye. Mind a felújítást mind a rendbentartást és mivel nagy érdeke fűződik hozzá igazán hozzájárulhatna.

Egyébként, meg ha valami, akkor az a rész felújításra szorul..

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.05.17. 13:00:25

@wolfclaw: mert ha egy jobb (zöldebb, tisztább, kellemesebb) utcarészen vagy, vagy téren, akkor szívesen bemégy. Aztán meg mintha nyitottá válna az alsó rész, ott meg aztán ne a hugyozóra nézzenek az emberek.

Kuruttya 2010.05.17. 13:02:50

A Nyugati tér nem lesz park, mivel nem is lehet, nem arra van.. zöld az most is van rajta, és most sem park. Persze nagyon helyes, hogy rendbeteszik, de igazán úgy lehetne azt rendbetenni, ha lefednék azt az ocsmány mélyterasz rendszert, és megszüntetnék a bódékat. Szörnyű, hogy egy külvárosi buszvégállomásra emlékeztető bódésor van a belváros egyik legforgalmasabb terén. Sajnos ez nem valószínű a közeljövőben :(

Alex3000 2010.05.17. 13:09:46

"Végre egy újabb példa a magántőke bevonására, szerintem teljesen logikus lenne, hogy azok is szálljanak be a közterületek fejlesztésébe, akiknek azután haszna származik abból." ez így jól hangzik , de azért ne felejtsük el, hogy bármely üzlet, szálloda, étterem eddig is keményen hozzájárult a fejlesztéshez a magas adókkal. Az egy másik dolog, hogy az állam ellopja. De most most igazából kétszer fizessen valaki, hogy a "köz" terület előtte jól nézzen ki?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.05.17. 13:21:57

dejó akkor füvön fognak bandázni a motorosok :)

martin86 2010.05.17. 13:29:17

@Babu2000: igazad van, de erre inkább tekints úgy mint egy befektetésre. Hiszen a szállodának, étteremnek megnő a forgalma, különben miért csinálnák?
Szerintem nem mennek bele számukra előnytelen helyzetbe. Ráadásul ez a befektetés nem kötelező.

mediacapic 2010.05.17. 13:32:39

Valóban időutazás az aluljáróból a forgóajtón átlépni az WE áruházi vízeséshez...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.05.17. 13:46:46

Babu2000-el értek egyet. Egy közterületet miért kellene magántőkéből rendbe rakni? Miért fizetjük az adót?

Vagy ok, építsük magántőkéből, de akkor addig amíg azt le nem törleszti a befektető felé az állam, addig valamit engedjenek el.

Hülyét kapok ettől az országtól, komolyan mondom...

Balance Of Power 2010.05.17. 14:59:35

Koz- vagy maganpenzbol, ott lakokent tamogatom. Pl. nagyon odzkodtam ellene az elejen, de most mar a Posta melletti irodahaz oldalan levo teres-parkos resz is tetszik.

Az meg OK hogy a WB ott van az epulet aljaban, de tkp miert nem maradt meg az a nyari terasz, amit 2 eve csinaltak?

lehuzas 2010.05.17. 22:05:13

szerintem egyszeruen aron alul "berbe" veszik az ujabb teruletet, hogy utana 650ert igyal egy pohar sort es kerulgethesd meg ezt a teruletet is, ha nem fogyasztasz csak "keresztulmennel" a teren ..

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.17. 22:08:40

Csinálja meg nyugodtan a WB a placcot, csak előtte kergessék el (át)Verókékat! Nehogymár ez a patkányképű vén fasz zsebelje majd be végül a magánbefektetés hasznát!
De megint a régi nóta jön elő: megcsinálják oké, de ha nem gondozzák lezüllik. Mert az emberek már csak olyanok, hogy szemetelnek, letaposnak, csuláznak és húgyoznak.

jurijg 2010.05.19. 01:58:37

@kispista: természetesen a probléma szempontjából nem lényegtelen a köz-magán viszony, de azért ennél egy kicsit összetettebb dologról van szó. kezdetnek ajánlanék egy "broken windows theory" guglizást. lehet, hogy a - bocsánat, de nekem kissé - rendpártinak tűnő fogalmazásodhoz még passzol is, ezért érdemes azt is megtudni a kritika mit mond róla.

rimtom 2010.05.19. 14:49:35

Nem feltétlen evvel kellene kezdeni. Már gyerekoromban is nagyon ocsmánynak találtam a skála és a felüljáró ronda barna borítását, nem értem hogy építhették meg így...
Majd h tisztességesen néz ki az épület kívülről lehet kezdeni az aluljáró megtisztításával és utána tessék nekilátni a parkosításnak...

Hajrá!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.20. 10:20:11

Verók István 2006-ban így nyilatkozott a nyugati tér rendbehozataláról:

"Tájékoztatom arról, hogy a Nyugati tér még minidg a Fővároshoz tartozik és annak teljes megujitása a Fővárosi költségvetés függvénye. Természetesen folyamatosan szorgalmazzuk a tér korszerű át ill. felújítását. Nagy segítsége lehet a terv megvalósulásának hogy a képviselő-testület tegnap döntött a Nyugati pu. területén létesítendő Kormányzati Negyed pályázat beadásáról. Amennyiben Terézváros pályázatát a kormány elfogadja és itt létesülne a a Kormányzati Negyed, az egyrészt több zöldterületet biztosítana a kerületnek és a Nyugati tér átadása sem késlekedne. Mint ahogy utaltam rá, kerületi kezdeményezésre történhet változás vagy építkezés, de csak a Főváros jóváhagyásával. lehetnek minimális projektek, melyeket a kerület finansziroz meg, de kihangsúlyozom, csak a Főváros jóváhagyásával."

Azóta eltelt egy konkrét cilklus - melyben kerület-főváros egy csapatban focizott.. És a tér ugyanolyan szar állapotban van, mint volt.

thomilla 2010.06.24. 01:27:05

Jah, már csak arra nem gondolnak, hogy akik OTT LAKNAK a Nyugati tér melletti házakban, egyszerűen elegük van abból, hogy minden áldott nap hajnal 4-ig részeg gyerekek törik ordítva az üvegeket a WB-ből hazafelé! De sebaj, mert a helyi motorosbanda akik odaszoktak szinte mindig elnyomják a hányás hangját... Mi meg már ÖT éve nem alszunk.. Sem hétvégén, sem hétköznap! Kezd nagyon betelni a pohár.
Üdv,
Az ÖSSZES LAKÓ a házból!
süti beállítások módosítása