Nightingale

A fülemüle - vagyis a csalogány - nem valami egzotikus madár, amelyik csak a távoli, érintetlen természetben, valamint romantikus műdalokban él. Ha ligetes helyet talál sűrű aljnövényzettel (a földön költ!), akkor a városokban is megtelepszik. És nem is csak a kertes övezetekben, de akár a Józsefvárosban is vígan elél - ott van ugyanis a Fiumei úti sírkert. Márpedig az öreg temetők valóságos madárparadicsomok, mivel nem csak rengeteg öreg fa, de csend, béke és nyugalom is van. Ide szervezi idén a Magyar Madártani Egyesület a Fülemülék éjszakáját május 15-én szombaton, ahová vakokat és gyengén látókat is örömmel várnak. Aki lemarad, az Csepelen pótolhat egy héttel később, de Váctól Kaposvárig még nagyon sok helyen lesz szervezett fülemülehallgatás májusban. Egy kis ízelítő alant.

 

[Fotó: Sergey Yeliseev]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest állat természet madár temető viii. ker fiumei út fiumei úti nemzeti sírkert

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr321994166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borovi 2010.05.12. 09:07:01

Az én kertemben minden éjjel dalol. És minden reggel madárcsicsergésre ébredek. Megfizethetetlen.

borovi 2010.05.12. 09:08:32

Ja. És a tavamra (nem lavórnyi dísztó!) pedig rendszeresen leszáll egy gólya békászni.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.05.12. 10:49:17

A fülemülét nem érdemeljük meg. A fülemüle nem csak fütyül, a fülemüle koncertezik. Előbb fáradsz bele a hallgatásába, mint ő az éneklésbe. És ismétlődő strófát ne is keress.

A videó hangsávja nem parabola-mikrofonnal lett fölvéve, így eléggé zavaros.

theveryguest 2010.05.12. 11:05:16

Kurva szárnyas dinoszauruszok nem tudnak kussolni. Az erdőben is egyfolytában füttyögnek, egy pillanatra sem maradnának csendben, hogy élvezhessem a csendet. Az ablakot sem lehet kinyitni, mert állandóan ott ugatnak alatta.

Hegyi 2010.05.12. 11:05:52

@borovi: az biztos, hogy megfizethetetlen, nincs is jobb, mint ha valami kurva madár áll neki cserregni vagy mi csinálni, mikor az ember aludna.
Van egy madár, a fenyő pinty, na annak baszott idegesítő a hangja, mikor otthon melóztam, és nekiállt nekiállt azt a hülye hangot kiadni, akkor csak az volt a szerencséje, hogy már nem volt meg a légpuskám.

Palmer Eldritch 2010.05.12. 12:10:26

A madár ének maga a csend, bizony a csendnek is lehet hangja. Aki ezt nem tudja élvezni, annak saját magában kell a problémát keresnie.

MSimon 2010.05.12. 13:51:26

@Hegyi: Lazíts kicsit. Mintha feszült lennél... ;-)
süti beállítások módosítása