sashalmipiac.png

 

Pásztor Béla polgármester (aki nem mellesleg magyar rekorderként 45 éve vezeti ugyanazt a települést) mesélte egyszer, hogy amikor Veresegyházat várossá avatták, felvetették egyesek, hogy a piacot el kellene költöztetni a Fő utcából, mert nagyon szem előtt van. Ő viszont ragaszkodott hozzá, hogy az árusok hetente egyszer néhány órára elfoglalhassak azt a kis teret és a környező utcákat. Ez ugyanis hozzá tartozik a településhez. Hogy így van-e még ott, azt nem tudom, csak remélem, de az biztos, hogy a piac egyáltalán nem valami "falusi" dolog.

Nürnberg gyönyörű középkori piacterén, ugyanott állnak a bódék vásárnapon, mint ahol négyszáz éve álltak és nem feltétlenül Kínában fröccsöntött Miasszonyunk templomos hőmérős kulcstartót árulnak, hanem zöldséget, gyümölcsöt és borzalmas bajor borokat. A városi embernek szüksége lenne a piacra, sőt, városon van rá igazán szükség. Sajnos "őstermelővel" ma már elvétve találkozni a csarnokokban, az áruk valóban kritikán aluliak a legtöbb piacon, de még ezzel együtt is remek élmény ott vásárolni vagy kiugorni egy kolbászra, esetleg megbeszélni egy találkát a lángososnál.

Az éttermek lassan magukra találnak Magyarországon, ami előbb-utóbb az alapanyag-utánpótlást is magával kell hogy húzza. Csak hogy addig ki kellene bírnia a piacoknak. Vannak ugyanis, amelyek vegetálnak és vannak csarnokok, amelyek bármilyen szépen is  vannak helyrehozva, rég más funkciót töltenek be (pl. Batthyány tér). Ezért is örültem meg annak, hogy a mostanában egymás után bejelentett EU-s támogatású, budapesti városközpont-fejlesztések közt piacos is akad.

A Sashalmi Piac nem valami új projekt. Már vagy száz éve van vásár a környéken - derül ki a fejlesztést bemutató anyagból (pdf). Amúgy elég különleges volt a maga nemében, hiszen bár Pest környéki önálló település volt, valójában a fővárosból kiköltözött ingázók lakták a szomszédos Mátyásföldhöz hasonlóan. Vagyis a saját piac nem helyben megtermelt javak értékesítésére szolgált, hanem a Budapestre igyekvő kereskedők, parasztok álltak meg itt is árulni. Lássuk be ma már nem ez a legfontosabb beszerzési forrása a környéken élőknek sem, éppen ezért volt fontos nem csak új infrastruktúrát teremteni, de egy kicsit újra kitalálni a funkciót is. Ahogy a leírásban szerepel:

 

"A piac továbbra is elsősorban a kiskereskedők, a magyar termelők számára teremt megjelenési lehetőséget. A felújítás során új csarnoképület épül 32 db őstermelői asztallal, 29 különböző méretű elárusító pavilonnal, gombavizsgálóval és kulturált WC-kel, összesen 1378 m alapterületen. Korszerűsítésre kerül a közvilágítás és megújulnak a közművek is. A piac az ökopiaccal együtt összesen 600 vásárlót tud egyszerre fogadni és 200 eladónak kínál majd kulturált elhelyezést. A felújítás során kiemelt figyelmet kap a vásárlók biztonsága. Ennek érdekében a piac környékén térfigyelő rendszer kerül kiépítésre."

 

Na de ami miatt valóban egyedi lesz a fejlesztés, az az ökopiac.

 

"Budapesten 3-4 ökopiac működik, de azok is csak alkalmi jelleggel, hétvégi nyitvatartással. Állandó ökopiac, mely a hét minden napján várja a vevőket, elsőként itt Sashalmon fog megnyitni. A Sashalmi Ökopiacon helyet kapnak a magyar bio kistermelők és a hazai natúrparkok természetkímélő gazdaságaiból származó kiváló minőségű termékei. 63 árusító asztal és 7 üzlethelyiség kerül kialakításra, melyek a hét minden napján várják a kedves vásárlókat. Az üzletek között található majd bio zöldséges, bio élelmiszerbolt, hentes, hazai pékség, valamint tea-, kávé- és fűszerbolt is. Az Ökopiac biotermékeinek ellenőrzését a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. bevonásával tesszük."

 

A városközpont fejlesztése emellett útépítéssel, játszóteres parkbővítéssel és egy sétány kialakításával párosul. Utóbbi egyébként a régi szentmihályi HÉV/villamos vágányok helyén lesz kialakítva (amelyről a régi megállóépület kapcsán már korábban is írtam).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest piac építés látványterv xvi. ker sashalom

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr501900983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olgicsq 2010.04.07. 11:46:28

ha rendben tartjak a kornyezetet, es nem lesz szemet a kornyeken akkor sztem tok jo otlet. magyar bio kistermelok, :) optimistan hiszek benne, hogy leteznek kistermelok, akik biogazdalkodnak, es el is tudjak adni amit, megtermeltek. remelem tenyleg igy van. arakban nyilvan nem lehet versenyezni a kornyekbeli hiperekkel, de ha jobb minosegu cuccokat hoznak ki, akkor lehet belole valami.
Egyszer beszelgettem egy horvat ismerosommel, es mondta, hogy naluk nincs is igazan jelentosege a hiperbekben a zoldseg-gyumolcsosztalynak, mert az emberek a piacokon szerzik be ezeket. Neki hozzatartozik a vasarlashoz az, hogy lehet valogani a kulonbozo pultok kozott, meg dumalni az eladokkal.

teddybear01 2010.04.07. 11:49:38

"Ő viszont ragaszkodott hozzá, hogy az árusok hetente egyszer néhány órára elfoglalhassak azt a kis teret és a környező utcákat. Ez ugyanis hozzá tartozik a településhez. Hogy így van-e még ott, azt nem tudom, csak remélem, de az biztos, hogy a piac egyáltalán nem valami "falusi" dolog."

Még most is ott van, szerda és szombati napokon. A Fő utca felét már felújították, egészen hangulatos részek is vannak benne. A piac meg a környék jobbikai közé tartozik.

goldengiccs 2010.04.07. 13:03:29

A pdf helyett a png-t linkelted be, amire kattintva a piac weboldaláról le lehet tölteni a pdf-et.

Jobb helyre nem is tehették volna (részemről)

A bejegyzést akár törölheted is :)

brainy_peter 2010.04.07. 13:04:01

Sosem szerettem piacra járni, mivel ki nem állhatom a sorbanállást, alkudozást, a zsibvásárt. De nem is hiperben veszem az almát, hanem egy kis zöldségesboltban. Nagyon kedves eladó, mindig friss áru, és tűrhető árak. Nekem ez is elég.
Még ha a biogazdálkodáson van a hangsúly, akkor sem mennék el piacra.
De szerencsére nem mindenki gondolja így. :)

dyrtyho · http://dyrtyho.blog.hu 2010.04.08. 02:53:57

Én már régóta tudom,hogy ez a projekt alakulóban van,és személy szerint bízom abban,hogy mi hamarabb megvalósulnak a tervek,mert elég régóta lakok Mátyásföldön ahozz,hogy a Sashalmi piac rész egy kicsikét modernebbé váljon és fel lendüljön :)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2010.04.08. 08:03:10

Sajnos "őstermelővel" ma már elvétve találkozni a csarnokokban, az áruk valóban kritikán aluliak a legtöbb piacon

a fenti gondolatodnál jutott eszembe, hogy szerencsére a városokban is beindult egy új kezdeményes, az ún. szociális bolthálózat, melynek tagjai csak magyar termelők által előállított zöldségeket és tejtermékeket kínálnak a polcaikon, az esetek többségében alacsonyabb áron mint a multikban (!)
www.gazdakorok.hu/szoc.htm

Biokultúra 2010.04.22. 20:30:58

Erről a piacról csak a Magyar Biokultúra Szövetség nem tud.
A Szövetség két ökopiacot működtet, melyeket a Biokontroll Nonprofit Kft. ellenőríz: XII. és a II. kerületben Pesthidegkúton.
Tudomásom szerint a Biokontroll sem tud erről a piacról, a cikkben neki szánt szerepről nem is beszélve.
Az idézett két szervezetet eddig senki nem kereste meg a sashalmi Önkormányzat részéről.
Czeller Gábor
Magyar Biokultúra Szövetség elnöke
süti beállítások módosítása