0Mirkovszky Géza Az iparművészeti múzeum átadása.jpgMirkovszky Géza: Az Iparművészeti Múzeum átadása (Fotó:Flickr/Ipaművészeti Múzeum)

"Lechner Ödön épületei olyanok mint a Lázár Ervin-mesék, amelyek a mesét hallgató gyerekeknek legalább akkora élvezetet okoznak, mint a mesét olvasó felnőtteknek." – Jegyezte meg találóan Zubreczky Dávid az építész halálának századik évfordulója apropóján beharangozott, centenáriumi blogposzt-cunami első írásában.
A valaha élt egyik legnagyszerűbb építészünknek kétség kívül az egyik legnagyszerűbbre sikerült épülete az Iparművészeti Múzeum.


Mint ismeretes, az Iparművészeti Múzeum kupolájának a csúcsán az eredetileg kilátónak tervezett lanterna annyira megrongálódott, hogy kereken három évvel ezelőtt, 2011. június 18-án el kellett távolítani, mivel életveszélyessé vált.

1teljeskeplanternaval.jpgFotó:Flickr/Szabó Virág

urbicsonka.jpgFotó:Urbanista

Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, de azóta ha arra járok, szomorú hiányérzettel szemlélem az eredeti állapothoz képest csonka kupolát. Kicsit úgy fest, mint ha a Szent Korona csúcsáról nyisszantották volna le a ferde keresztet.

lanternateljesfönt.jpg

4lanternareszletlevegoben.jpg

5levetdaru1.jpg

6levetdaru2.jpg

7levetdaru3kocsifölött.jpgFotók: Flickr/Ipaművészeti Múzeum

E-mailben kérdeztük meg a múzeum illetékeseit, hogy mikorra várható a lanterna visszahelyezése. Íme, a részletes válasz:


Az Iparművészeti Múzeum lanternájának elkészítése és eredeti helyére történő visszahelyezése szorosan kapcsolódik a Lechner-i épület építészeti értékeinek teljes körű helyreállításával, a műemlék- értékek és a régiség- értékek figyelembevételével.
A lanterna másolatának elkészítése és eredeti helyére történő visszahelyezése az épület rekonstrukciójának része. Az épület rekonstrukciója tervek szerint két nagy ütemben valósulna meg, amelyek további szakaszokra bonthatók. Az első ütemben kerül sor többek között a tetőszerkezet és tető- héjazat rekonstrukciójára, míg a második ütemben a múzeum teljes homlokzati rekonstrukciója szerepel. Néhány elem feltételezi a másik előzetes megvalósulását, a homlokzati rekonstrukció bizonyos részei időben előbbre hozhatók.
Azt követően, hogy az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójára vonatkozó pozitív döntés megszületik, valamint a pénzügyi források rendelkezésre állnak, a kiviteli tervek elkészítése és engedélyeztetése várhatóan egy év. A kiviteli tervek alapján a rekonstrukció megkezdése és az új lanterna elkészítése és visszahelyezése a munkálatok megkezdését követő két, három éven belül megtörténhet.

Egy év a közbeszerzési eljárásra, tervezésre és az engedélyeztetésre, valamint további két-három év a kivitelezésre nem kevés idő. Tekintettel arra, hogy a kupola immár három éve csonka, így jó esetben hat-hét szűkös évig lesz ilyen. Vigasztalódjunk azzal, hogy szerencsére az új-régi lanterna várhatóan pontosan olyan lesz, mint amilyennek annak idején Lechner Mester megálmodta.


Levéltári kutatás és a helyszíni vizsgálatok során, (Szakvélemény az Iparművészeti Múzeum tetőszerkezetének életveszély- elhárítási munkáihoz 2011.) a múzeum munkatársai és külső szakértők az alábbiakat állapították meg:
A lanternát háromszor építették fel jelenlegi elbontásáig: 1896-ban, 1902-ben a műszaki felülvizsgálat során elbontották és teljesen újjáépítették, 1934-35-ben ismét elbontották - ennek okai ismeretlenek, de feltételezhető, hogy az eredeti szegecselt acél korrodálhatott, valamint a fa alátétek tönkrementek-, és újjáépítették úgy, hogy az oszlopok tetejéig bebetonozták. 1945 illetve 1956 – után javították, illetve telibe betonozták.

3lanternatelebetonnal.jpgEzen a fényképen is látható, hogy az ideiglenes foltozásokkal további több köbméter beton növelte a szerkezet össztömegét (Fotó:Flickr/Iparművészeti Múzeum)


A rekonstrukció folyamán az eredeti Lechner-i tervek alapján készült lanternát szeretnénk visszahelyezni.

Sőt, a lanterna ismét kilátó lesz!

 A rekonstrukciós tervek alapján a második emeleti előtérből közvetlenül elérhető lesz az aula feletti tetőszerkezet rekonstrukciójával visszaállított tetőterasz, amely így lehetőséget biztosít az egész épület belső homlokzatainak, udvarainak bemutatására. Felérve a csúcsra az újjáépített lanterna eredeti funkciójának megfelelően, kilátóként történő hasznosítását tervezzük.

Mindezt szakszerűen elvégezni természetesen nem két fillér, azonban ha valamire nem sajnálom a rendeltetészerűen felhasznált közpénzt, az egy ilyen projekt. Hogy pontosan mennyi az annyi?


Az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciójának várható költsége (tehát értelemszerűen nem csupán a lanternáról beszélünk) megközelítőleg 14 milliárd forint + ÁFA (2011-es számítások alapján). Ez az összeg tartalmazza az előkészítések, a tervpályázat, engedélyezési és kiviteli tervek, valamint a tendereztetés költségeit.

A kimerítő válaszért köszönet az Iparművészeti Múzeum vezetésének, valamint a közvetítésért Koren Zsoltnak, a múzeum sajtófelelősének.

Az eltávolított, régi lanterna jelenleg a múzeum udvarán áll.

2lanternaudvaron.jpgFotó: Indafotó/Nevetnijo

Felújítását követően pedig az Iparművészeti melletti Angyal István parkban kerül majd elhelyezésre (a Lottóház előtt).

urbilottóház.jpgFotó: Urbanista

Hogy mikor, az viszont már nem a múzeumtól függ. E kérdésben a ferencvárosi önkormányzat az illetékes.

Lanterna vagy újabb szóhasználatban: laterna (a latin lámpás szóból) sokszög vagy kör alaprajzú, ablakokkal megnyitott tornyocska, amelyet a kupola záradékán emelnek, hogy a kupola belseje természetes megvilágítást kaphasson. (Wikipédia)

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest múzeum ferencváros ix. ker lechner ödön lanterna

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr426340163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaaanita 2014.06.18. 13:32:02

De jó, hogy utánajártatok. Nekünk minden alkalommal, amikor arra járunk, szintén eszünkbe jut, hogy mikor kerül már vissza? Egy kérdéssel kevesebb.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.06.18. 13:40:41

@gaaanita:
Kössz, bennem is rég óta mocorgott ez a kérdés. Már attól is tartottam, hogy esetleg valamilyen okból mindörökké csonka marad.

ügyelő 2014.06.24. 18:07:37

Majd'egy éve jogerős építési engedélyük van a bővítésre és a teljes helyreállításra,már csak a pénz kellene.

Ilona Némethné Pető 2017.10.11. 10:13:08

Figyelemmel kísérem a szépséges Kupola toronnyal kapcsolatos történéseket! Mert mint a fentiekben is olvasható:
"Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, de azóta ha arra járok, szomorú hiányérzettel szemlélem az eredeti állapothoz képest csonka kupolát. Kicsit úgy fest, mint ha a Szent Korona csúcsáról nyisszantották volna le a ferde keresztet."
Kívánok minden jót az elvégzendő- és befejező munkálatokhoz! Mert egyik Építészeti gyönyörűsége Fővárosunknak az Iparművészeti Múzeum csodás épülete!

Ilona Némethné Pető 2017.10.11. 10:15:12

@ügyelő: Bizakodjunk, hogy lesz "patronálója" a munkálatoknak!
süti beállítások módosítása