poplave-new-final-01.jpgFotó: Revolution-news.com

Az elmúlt 120 év legpusztítóbb árvize dúl déli szomszédainknál:  Szerbiában és  Horvátországban, illetve az ő szomszédjuknál, Bosznia-Hercegovinában. Sajnos a halálos áldozatok száma több tucatnyi és több tízezer embert kellett evakuálni. Az épített környezetben, valamint a mezőgazdaságban bekövetkezett anyagi kár nagyságát egyelőre még megbecsülni sem lehet. Hogy milyen volumenű az áradás, e két NASA-műholdkép szemlélteti:

poplava-NASA.jpg

A felsőn a kék duzzanatok – főképp a Száva folyón –, már-már az Amazonas árterületére emlékeztetnek. Különösen, ha összevetjük az egy évvel korábban készült felvétellel:

Bez-poplava-NASA.jpgFotók:earthobservatory.nasa.gov

Idén május 19-én készült az Aqua műholdról MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) rendszerrel az első kép. A színek a fényképeken nem valósak, ám mégis a valóságot ábrázolják, ugyanis az infravörös mérések alapján kerültek a térképek utószinezésre.

Mivel kisebb, a műholdképen nem látszó folyók és patakok is a medrükből kilépve pusztítanak, íme egy térkép az árvízzel sújtott területekről:

poplavaterkep.pngTérkép: Al-Balkans live map

A baj nagy, aki segíteni szeretne, a Serbia Insajd ezen blogposzjában tájékozódhat a lehetőségekről. A Belgrádhoz közeli Obrenovac teljes, 25 ezres lakosságát evakuálni kellett. És, hogy e szomorú hírfolyamot mégis vidámabb témával zárjam: a pusztítás és a halál közepette is utat lel az élet és a szerelem: a twittert,  majd a teljes délszláv sajtót bejárta egy evakuált fiatalember és egy önkéntes lány képe.

tviter-obrenovac-1400489579-500235.jpg
Forrás:twitter

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: katasztrófa horvátország szerbia árvíz légi fotó bosznia-hercegovina obrenovac

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr846186138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humorpalanta 2014.05.21. 14:53:58

Nekünk is fejlesztenünk kellene az árvízi védekezésünket, de nem nagyon látok előrelépést... Mindig megjön az ár, pusztít, majd lecseng a politikában, s közben nem nagyon történik semmi. Igaz, hogy az utóbbi években apró fejlesztések történtek, de az egész elhanyagolható.
süti beállítások módosítása