panorama.jpg

A horvátországi Krk szigetén felépített házat alig lehet észrevenni. Három oldalról a földbe vájták, csupán a déli oldalán vannak ablakok.

eksterijer-total.jpg

krov-ulaz.jpg

panel.jpgA ház tetejét már részben benőtte a fű, pusztán a parabola-antenna és főképp a napkollektor cellái bizonytalanítják el a felületes bámészkodót, hogy egy "ojjektumnak" kéne lennie a környéken, ami ha nem is a "vízbül veszi ki a zokszigént", de energetikailag független, bunkerszerű, passzív ház lévén, elég sok mindent saját maga "megtermel."

ulaz1.jpgA bejárat is alig észrevehető, ám a bekötőúttal szemközti, három hektáros olajfaültetvény felőli déli oldalról szemlélve már szembeötlő a nagy felületet borító üveg, és a ház előtti medence.

eksterijer1.jpg

terasa.jpgA déli tájolás mellett nem csak azért döntöttek, hogy az energetikailag független ház minél több napfényt hasznosíthasson, hanem, hogy a kilátást ne csúfítsák a Krk városa határába épített üzletközpontok.

A tulajdonos, Maro Radić sikeres pénzügyes karrierjétől megcsömörlött városlakó döntött úgy, hogy radikális életpályamódosításba kezd és mezőgazdasággal, konkrétan olívabogyó-termesztéssel kezd foglalkozni három hektáros ültetvényén. Az önellátó házban élés megköveteli a szükséges kompromisszumokat: "Nem éjjelre kapcsoljuk be a mosógépet, mint a városlakók, hanem reggel mosunk. Elődeink még több kompromisszumra kényszerültek, számomra nem okozott gondot visszatérni a korábbi életformához."

A 120 négyzetméteres ház egyetlen közműre sincs rácsatlakoztatva. Az áramot a napelemek termelik és akkumulátorok tárolják. A mediterrán adottságoknak és a tájolásnak köszönhetően télen is begyűjt elegendő napfényt, a nyári hőséget pedig ideálisan csillapítják a földbe vájt helyiségek. A ház 20 köbméteres esővíztárolójában a lapos tetőről összegyűjtött és tisztított vizet használják, a szennyvizet pedig a pöcegödörből szippantja ki a szippantós.

A földbe épített házban a hőmérséklet télen is 22 fokon stabilizálódik minimális fűtéssel, amit a nyáron hűtésre szolgáló klímaberendezés biztosít, de persze ehhez az enyhébb éghajlat is hozzájárul. Azonban a szárazfölddel híddal összekötött Krk szigete az Adria északi részén fekszik, egy hagyományos házat télen ott is elég költséges felfűteni.

A jelenleg divatos látszóbetont és a helyben hagyományos, terméskövet ötvözték, illetve a vezetékek sem kerültek elrejtésre.

dnevni-boravak.jpg

garderoba.jpg

radni-stol-s-krevetom.jpg

radni-stol.jpgBranka Juras, a ház tervezője elmondta, hogy az építészirodában több kollégáját is felvillanyozta ez a megbízás, hiszen nem mindennapi, hogy a megrendelő kifejti, anyagilag sikeres városlakóból szeretne paraszttá válni. Rendkívül örül, hogy övé lett a projekt, mivel a megrendelővel ideális munkakapcsolatot épített ki. Kialakult a tökéletes szimbiózis az alkotó és a megrendelő között. Sokat beszélgettek a híres portugál építész, Eduardo Souto de Moura hasonló, Portó melletti, földbe süllyesztett bunkerházairól, de a svájci építészetről, sőt még a kínai teázás művészetéről is.

pas.jpgMaro Radićnak egy másik házát is ugyanez az építésznő tervezte. Az a ház is Krk szigetén fekszik és Maro kétlaki életet él házaiban, sőt már egy újabb, szintén Krken felépített házán is agyalnak az építésszel. Az új háznak a homlokzatát tükrök borítanák, amelyeken a növényvilág tükröződne vissza.

Képek és szöveg forrása: Dom i Dizajn

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: horvátország energiatakarékosság passzívház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr986132887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.08. 11:14:47

Jújj' de szürke!
És nagyon minimál.De van benne valami vonzó.
A panelomra elcserélném szőr a szőrén.SSS

Olgicsq 2014.05.08. 14:44:27

Kicsit sok latszik a betonbol, foleg a gardrob tul durva szerintem, illetve egyelore a kertesz is szabin van, de nem rossz azert.

teddybear01 2014.05.08. 17:37:29

Túl katonai minimálbunker. A kert is valami borzalom, csak mindenféle gazt látni, még gyepet sem. Virágnak, konyhakertnek még nyoma sincs.

A napkollektort+napelemet is el lehetett volna máshogy is helyezni, pl. a terasz tetejére.

Chayenne 2014.05.08. 18:26:57

Kéne a fa...mnak! Egy szép magyar parasztház ....az igen! De ez?!

legyekura 2014.05.08. 18:59:51

Azt nem igazán értem, higy ha nincs rákötve semmilyen közműre akkor a klíma mivel megy.. Esetleg kurblis.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.05.08. 19:15:23

@legyekura: villannyal: "Az áramot a napkollektorok termelik és akkumulátorok tárolják."

2014.05.08. 22:04:15

Az alumínium csövek bepókhálósodnak.A fekete műgyanta padló felpúposodik ha túl vizesen mossák fel.A föld alatti részeknél majd jól beázik ha ilyen kiadós esős időjárás marad.A kutya aranyos.A legkritikusabb része a háznak a fekete padló.

picibalint 2014.05.09. 08:35:30

Jó lenne, ha egy szakcikknek szánt beszámolóban nem keverné az író a napkollektor és napelem fogalmait. Az elsővel melegvizet állítunk elő, a másodikkal áramot termelünk.

Mellesleg ne várjatok nagy rendezett kertet Krk szigeten, az egész sziget egy kopár sziklás valami, zöldet alig látni, termőtalaj nulla. szerintem az oliva sem fog megteremni, de majd kiderül.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.05.09. 08:45:56

@legirepa: Kössz, javítva. Szerencsére kiváló olvasószerkesztőinknek köszönhetően kiküszöböltük a csorbát:-) Egyébként a sziget valóban elég kopár, viszont az olajfa meglehetősen igénytelen, illetve melegre és napfényre van igénye, amit Krken is megkaphat. A tulajdonos egyébként Dubrovnikról származik, míg az építésznő egy olajfa-ültetvény mellett nőtt fel, csak lehet valamennyi lövésük hozzá, de majd kiderül.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.09. 09:13:57

Nem rossz, nekem a betonnal semmi bajom nincs, nekem bejön ez a minimál stílus, mondjuk szerintem mediterrán klíma alatt passzív házat tervezni nem egy nagy teljesítmény, fűtés a legkritikusabb egy lakóépületnél, az meg az év nagy részében nem kell ott, máshol sincs mediterrán helyeken.
Passzív házban az a jó, amelyik kontinentális klíma alatt is passzív tud maradni.

herbert 2014.05.09. 10:44:23

A Tatuinon már próbálkoztak ezzel, annak is mi lett a vége... :/

Cicoo 2014.05.10. 10:24:08

Látszóbeton.. :(
süti beállítások módosítása