k2-Fotor0410202952.jpg

A 10 gyönyörű, eladó magyarországi kastélyt bemutató posztnak hatalmas sikere volt, az év eddigi legolvasottabb bejegyzése lett az Urbanistán. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy a nagy kasszasikert hozó filmek mintájára előrukkoljak egy második résszel, de szerencsére ti is ezt kértétek: számos olyan kastélyt ajánlottatok, amelyik kimaradt. Vagy azért mert egyszerűen nem fért be a listára, vagy azért mert nem is tudtam, hogy az ingatlanpiacon van. (Kösz a tippeket Siklósi Nóra, Orvosi Könyvtáros és vzsozso!)

Következzen tehát még hét eladó kastély a hazai ingatlanpiacról (a kastély definíciójáról, a piac helyzetéről az első részben olvashattatok kicsit bővebben). Ha tudom, hogy lesz folytatás, alighanem ide veszem a balatonboglári Bárány-kastélyt is, mely hatalmas védett parkjával és a maga 440 milliós árával most az élbolyba került volna - így a legszebb régi balatoni nyaralók közt kapott helyett.

Na de jöjjön a hetes lista dráguló sorrendben:

 

Lonkai-kastély, Mátyásdomb  - 22 millió

k2-lonkai.jpg

Mátyásdomb ugyan valószínűleg Rákosi-elvtárs születésnapja alkalmából kapta a nevét, de a története azért régebbre nyúlik vissza. A környék akkor indult virágzásnak, amikor egy ügyes vállalkozó, Lonkai Ármin kibérelte a környező földeket a Festeticsektől. Sőt, egy kis kastélyt is építtetett rá 1902-ben. Stílusra inkább egy nem túl ügyes eklektikus városi villára hajaz, amelyik nagyon szeretne réginek és nemesinek látszani, de Feketpuszta közepén azért kastély ez a javából. Ilyen volt amikor még egy park és nem egy szántó közepén állt. [Fotó: Szülőfalum Enyig]

 

Nyáry–Monnó-kastély, Nyáregyháza 37 millió

k2-nyáry.jpg

Az 1844-ben épült kastélyt az 1910-es években egy görög kereskedőcsalád vásárolta meg, építtetett rá egy második szintet - de ettől még jól néz ki. Vagyis jól nézne ki, ha valaki megvenné és helyrepofozná, mert a sok toldozás-foldozás azért nyomot hagyott rajta. Ha minden igaz, valaki hozzálátott egyszer a felújításnak, aztán beleunt a műemlékesekkel folyó vitába. Lehet benne valami, hiszen a kastélynak 2011-ben még hiányoztak az ablakai, azóta viszont új műanyag nyílászárókat kapott. Most is így árulják. [Fotó: kastelyok-utazas]

 

Nedecky-kastély, Balatonederics -  220 millió

k2-fekete.jpg

A hírhedt Fekete-kastély egyes vélemények szerint tetejének vagy ajtajainak színéről kapta a nevét. Lehet, de annyi szörnyűség történt a falai közt, hogy a története miatt is megilletné ez a név. A Wikipédia röviden így foglalja össze:

 

"A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi nehézségekkel küszködő bátyjától, Nedeczky Istvántól. Istvánt 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartóztattak, és halálra ítéltek. Deák Ferenc közbenjárására (unokaöccse volt Deáknak) azonban az ítéletet 20 évi várfogságra mérsékelték, végül az 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadult.

Az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét. A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének.

A kastély ezt követően többször gazdát cserélt. 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta, hogy a nő szíve már másé. A fekete özvegy következő kalandja Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát, már ismert volt a rendőrség előtt. Tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, kereket oldott.

Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett."

 

Persze nyugaton a szellemkastélyoknak is nagy kereslete van, szóval lehet hogy valakit épp a hátborzongató múlt vonz ide. De akár egy horrormúzeumot is kialakíthatna benne.

 

Pallavicini-kastély, Pusztaradvány - 246 millió

k2-palavicini.jpg

Egy gyönyörű kastélyszálló, ami rendben is van tartva, és pont úgy van berendezve, ahogy az ember elképzel egy kastélyszállót. Bár alighanem ez is cifrábban nézett ki fénykorában, annyi bizonyos, hogy a XIX. század közepén épült kastélyt a sírból hozták vissza, hiszen a rendszerváltás után már a teteje is beszakadt az épületnek. Bővebben a Wikipédián olvashattok róla, de a szállónak saját honlapja is van, ahol egy csomó képet találtok kívülről-belülről, és a kastély parkjáról is. [Fotó: pallavicini.hu]

 

Eszterházy-vadászkastély, Tamási -  350 millió

k2-eszterházy.jpgMagyarország egyik legszebb és legjobb állapotú vadászkastélyaként árulják. Hogy valóban így van-e azt nehéz lenne megállapítani a hirdetés képei alapján, de annyi bizonyos hogy karban van tartva, s a parkjába egy szép kovácsoltvas kapun át vezet az út. Ha minden igaz, vannak benne falfestmények a XVIII. század végéről (akkoriban még csak egyszintes volt az épület), sőt pár építéskori nyílászáró is megmaradt benne. [Fotó: Műemlékem]

 

Berzsenyi-kastély, Kemenessömjén - 396 millió

k2-berzsenyi.jpg

Talán ez a kedvencem a listában. Amennyire népszerű volt nálunk a szecesszió, annyira kevés kastély épült ebben a stílusban. Talán mert a századfordulón tomboló kastélyépítési lázban mindenki valami "régit" akart létrehozni, és elvetették az épp akkor "korszerűt". Ez a kastély pedig a stíluson belül is nagyon helyre kis épület - legalábbis a képek alapján (érdemes végigpörgetni a galériát). [Fotó: hajszaMűemlékem]

 

Széchenyi-kastély, Rábasebes -  475 millió ELKELT!*

k2-széchenyi.jpg

A rábasebesi kastély kálváriája már régóta húzódik, reméljük, pont kerül a végére. (Travellina tavaly bejutott, azt írja rendben van.) Most épp a Facebookon hirdetik - állítólag a megosztással jutalékot kaphat az ember. Hogy hogyan és mennyit az rejtély, de aki hisz benne, ossza! [Fotó a hirdetésből]

*A poszt megjelenése után kaptam a hírt, hogy a hirdetés már nem aktuális. Ma a Kisalföld is foglalkozott a témával, nekik azt nyilatkozta az új tulajdonos cég marketingigazgatója, hogy: 

"Nincsenek óriási, ötcsillagos terveik, de amit ígérnek és elképzeltek, azt szeretnék is betartani, illetve megvalósítani. Egyelőre a karbantartásokat, a kisebb felújításokat, a takarítást végzik el. (...) Tapasztalatuk szerint látszik természetesen, hogy évekig nem hasznosították, de még mindig jobb állapotban van, mint sok hazai kastély. Jövőjét a turizmusban látják. (...) május végére megnyitható állapotba kerül a kastély. Rendezvényekre, konferenciákra alkalmas lesz és persze szállóvendégeket is fogadhat."

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: balaton kastély töri tamási szecesszió tematikus eklektika balatonederics ingatlansaláta fura ingatlan pusztaradvány klasszicizmus neobarokk mátyásdomb nyáregyháza rábasebes kemenessömjén

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr646011275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2014.04.10. 23:36:45

Kedves Blogszerkesztő(k)!
Félig-meddig off, de van egy épület, amiről nagyon-nagyon szeretnék olvasni, ha lehet. Örülnék, ha lenne kapacitásotok nyomozni utána.
Van a Bakonyban, egész pontosan Zirc-Tündérmajorban egy vadászkastély, nagyon sokáig (a '90-es évek végéig talán) postás gyermeküdülőként működött. A google gyakorlatilag nem ismeri, egyedül a postamúzeum archívumában találtam róla egy részleges képet: www.postamuzeum.hu/en/targyak/kategoria/29/a-posta-kozponti-magasepitesi-uzem-tevekenysege-1983 (bal szélső oszlop felülről a 3. kép).
Ha tudtok nyomozni a sorsáról, hogy hogy néz ki most, mi a története, azért nagyon hálás lennék.
Nem akarok hülyeséget mondani, de eredetileg egy Batthyány vadászkastély volt, ha jól emlékszem gyerekkoromból a kőtáblára.

Ha utánanéztek, azt nagyon megköszönöm!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.04.11. 10:29:35

@Bikli néni: sajnos én is csak a neten tudnék bogarászni, de talán a linkekben szereplő kastélyos oldalak gazdáit érdemes lenne megkérdezni

fantomasso 2014.04.11. 11:37:33

Az a "szép kovácsoltvas kapu" egész pontosan a Baumaxban kapható elemekből van összeállítva.
Ettől függetlenül tetszik a cikk, csak így tovább.
süti beállítások módosítása