reklamhalo.png

A tegnapra eltűnt reklámháló a Blahán. Fotó: Jarokelo.hu. A kép természetesen csak illusztráció.

Elég nagy visszhangot kapott néhány napja a Blaha Lujza téri házra kikerült gyanús állványzat és rajta a reklámháló - két nappal később el is tűnt. Sokan lelkesedtünk a gyors változásért, ám a kommentelők hamar lehűtötték a kedélyeket.

Városjáró épp ennek a háznak az egykori közös képviselőjétől hallotta, miként űzték ezt a praktikát éveken át, Norv pedig ennél is közvetlenebb forrásra hivatkozott. Elmesélte, hogyan csinláják ugyanezt az ő házukban! Így:

 

"No erről sokat tudnék mesélni... a mi közös képviselőnk is elintézte ezt, hiába tiltakoztunk ellene (a ház több mint felének az aláírása a zsebében van, a nénik meghatalmazzák).

Így működik a dolog: reklámhálót akkor lehet felszerelni állványra, ha felújítják a homlokzatot. Ez 10 évente legfeljebb 6 hónapra lehet, és közterület-foglalási díjat kell fizetni érte. A díj amit meg kell fizetni 350 Ft / m2 / hó (a reklám felületének m2-e, egy ilyen nagy cucc simán lehet 200 m2).

Mi történik ha illegálisan teszed fel?
Kb. hetente járőröznek az illetékes közterület-használati osztály munkatársai (főutakon ugye a fővárosi, kerületi utakon a kerületiek). Ha meglátják, megy az ügy a Közterület Használati Bizottság elé (itt mondjuk simán eltelik 1-2 hét). Utána egy hónapig 4x-es, a következő hónapokra már 10x-es büntetést írnak ki (vagyis a 350 Ft/m2/hó ennyi szeresét kell büntetésben kifizetni).

Na akkor jöhet a matek: a mi házunknak a 200 m2-ért fél évre 3 MFt-ot ajánlottak, ez havi 500.000 Ft. Ezek szerint a reklámhálós cég ennél többet kap a hirdetésért. A bünti amíg fel nem fedezik 0, utána 1 hónapra ugye 280.000 Ft, utána 700.000 lenne egy hónapra - ekkorra már leszedik.

Nem lenne túl bonyolult: ha összeül a bizottság, kapásból szabják ki a felszerelés dátumától kezdve (vagy amikor felfedezték, esetleg amikortól valaki fotóval tudja bizonyítani) a 10x-es büntit és nem kéne ezeket a szarokat nézni."

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: jog csalás felújítás állvány reklámháló

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr985801153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2014.02.06. 12:29:09

És mennyi az állványzat felállításának, bérlésének a díja?

Holding 2014.02.06. 14:29:19

Csak finoman szólok hogy az állványozásnak jogi szabályai vannak. Ha nem történik munkavégzés a házon, akkor is üzembe kell helyezni az állványzatot arra jogosult személy által valamint az állványozást végzőknek munkavédelmi oktatáson kel átesniük, szükséges lehet alkalmazástechnikai bizonyítvány valamint kismillió szabálynak kell megfelelni.
Ez egy valódi homlokzat felújításnál nem gond de egy pár százezres nyereségért elég bolondnak kell lenni ha kockáztat valaki akár sok milliós büntetést.
De simán elhiszem hogy van aki bevállalja :)
Szóval itt nem csak szimpla területhasználati büntetésekről van szó.
De ha a hatóság külön nem száll rájuk akkor lehet vele pár százezret keresni. Adók, munkások költsége és minden más levonása után azért nem sok marad :)
Ha meg nem legálisan csinálják akkor milliós bírságokkal számolhatnak ha rájön a NAV...

Holle anyó 2014.02.06. 17:56:23

Viszont a háznak legalább lesz pénze, amire nagy szüksége van, mert a munkanélküliek, a kisnyugdíjasok, vagy csak lumpenek egyszerűen nem fizetik a közös költséget és pénz hiányában soha semmit nem lehet megcsináltatni. Hiába fizetek évente 250.000 forint közös költséget, még arra sem futja, hogy a körfolyosómon legyen villanykörte.

Holle anyó 2014.02.06. 17:57:30

Sajnos ennek a jellemzően magyarosch "találékonyságnak" komoly oka van.

bioLarzen 2014.02.08. 17:35:51

@Holle anyó: ... hát, amennyibena befolyt pénzt tényleg a házra fordítja a KK, nem saját magának...

bio

Norv 2014.02.17. 12:58:48

Hu megjelentem posztként? Izgalmas :)

@MosoMasa:
@Holding:
Nálunk még egyszerűbben dolgoztak, nem is állítottak állványt, hanem a homlokzatra rögzítették fel a hálót (az ablakok elé). Csendben megjegyezném hogy ehhez szétbarmolták a kőburkolatot, amit persze nem javítottak ám meg.

@Holle anyó:
@bioLarzen:
A mi közös képviselőnk úgy csinálta meg ezt, hogy a házunkban ÉVI 980 Ft a közös költség, a ház számláján van pár millió Ft, úgyhogy nem azért kellett a pénz mert leszakadt a körfolyosó és senki nem fizeti meg. Nem akarok igaztalanul vádolni de inkább némi kenőpénzt érzek a dolog mögött.
süti beállítások módosítása