Kaptam egy fotógyűjteményt a KÖKI-ről. Az egész pusztulásról, koszról, szemétről szól. Legtöbbször nem foglalkozom ilyesmivel, de most kivételt teszek. Egyrészt az összefoglalóban írtak miatt: "Közel egy évvel a nyitás után, 2013 januárjában ott tartunk, hogy a helyzet az előző állapotokhoz kísértetiesen kezd hasonlítani."

Nem árt, ha emlékezünk erre, mikor megint azzal az indokkal szeretnének bontani épületeket, hogy "ennél csak jobb lehet". Szó se róla, a bevásárlóközpontban rend van és tisztaság, de a falakon kívüli világot ez nem változtatta meg. Nem is változtathatta.

A másik, hogy eszembe jutott róla egy furcsa objektum, amiről már régóta akarok írni - tavaly lőttem is pár fotót róla. Ez vajon mi? A pláza alatti buszmegállókban áll és kizárt dolog, hogy csikkgyűjtőnek tervezték volna eredetileg is, mert ugye dohányozni azt tilos a megállókban.

Csak félve merek belegondolni, hogy virágágyást álmodott ide a tervező, akinek az asztalán még jól mutathatott a rajz. Ott ugye nem kellett olyan butaságokkal számolnia, mint a napsütés. Mondjuk azt a fura beöblösödést akkor se értem, de az legyen a legkisebb baj vele. 

Meg az egész közlekedési csomóponttal.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: köki xix. ker köki terminál lepusztulás

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr115121444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ixub 2013.03.07. 14:43:02

Én az öbölbe kukát szerelnék fel, hogy ne lógjon ki, nehezebben lehessen lerúgni, ha már a környék ilyen. Növény az lenne ami túlélné némi gondozás árán, de ahogy elnézem, ha arra nincs energia, hogy a szemetet összeszedjék... A gyönyörű tagekről meg ne is beszéljünk.

ixub 2013.03.07. 14:44:05

Ja és a könnyű lesz majd hozzászokni felirat priceless, nem sokban különbözik a régitől igaz.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.03.07. 14:49:08

Valóban dohányzónak használják (sajnos, mert más csikkgyűjtő nincs kitéve), de nem a megállóban van, hanem a megállók között (a megállót nagyjából a vakoknak letett fehér csík, ill. a fal jelzi). Az 5 méteren már túl van.

Egyébként szerintem valami formatervezett virágágyásnak tervezhették (simán el tudom képzelni, hogy később esett le a tantusz a napfénnyel kapcsolatban).

joszip 2013.03.07. 15:58:10

Oda jól lehet pisilni

viktor134 2013.03.07. 16:56:28

attila sírja, műemlék. :D

humorpalanta 2013.03.07. 17:33:07

Az egész buszvégállomáson tilos a dohányzás. Lehet, hogy ennek a helye 5 méternél távolabb van, de ahol dohányoznak az emberek, az nincs. Külön élvezet, hogy a lépcsőn ott állnak és bagóznak az üzletek "kedves" munkatársai. Minden egyes lejutásnál meg lehet fulladni. Aztán mikor leérsz, beállsz a megállóba, s megcsap az iszonyatos cigarettaszag, mert tőled 2 méterre a "kedves" honfitársaid a legbüdösebb legundorítóbb legolcsóbb cigarettát szívják, s fújják a füstöt az arcodba. Olyan az a hely, mint egy mini szemétégető. Gusztustalan a bűz és a nemtörődömség. S a szemetelésről még nem is beszéltem, mivel össze-vissza dobálják el a csikkeket. Hogy miért nincs ott csikkgyűjtő, azt megválaszoltam az elején.

nofacebook (törölt) 2013.03.07. 17:46:58

Mi ebben a meglepő? A körtéri gomba is hugyos-szaros dizájnnal futott, már a funkcióvesztés előtt is, az is esélyes, hogy visszajut a felújítás után pár évvel a mai lepusztult állapotba.

Osztas.Com · http://osztas.com 2013.03.07. 18:12:13

Szerintem is virágágyás és kuka!

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2013.03.07. 20:16:23

A kipufogtatott gázolajgőzbe belefulladt emberek holttesteit lehetne beleásni.

minnifield űrhajós 2013.03.07. 20:53:26

félig betemetett goa'uld szarkofág

NYJetsTD 2013.03.07. 21:15:55

Eredetileg a magyar emberek kulturáltságát akarták szoborba önteni, azután kiderült, sikerült...

Gasztonyi_Ádám 2013.03.07. 22:11:06

megépítették a tervrajzon szereplő észak jelet :)

bioLarzen 2013.03.07. 22:40:54

Hiába építenek fel valami újat, ha a környék - és ebből adódóan a közönség - ugyanaz marad. Nem kell sok, és automatikusan visszaáll az eredeti állapot.

A legjobb példája ennek - már azok közül, amit én ismerek - egy szegedi vendéglátóipari egység, az ún. Béke tanszék. Eredeti nevén Béke bisztró, de mindenki csak Béke Tanszéknek hívta, mert a JATE (azóta Szegedi Egyetem) BTK és TTK főépületek közötti útvonalon volt, kb. 1 percre a TTK-tól, így szinte mindig elég sok egyetemista ivott/evett itt - holott a hely finoman fogalmazva sem volt épp nívós. Aztán névleg is "tanszékké" vált a kocsma.

Aztán úgy valamikor 10 éve valaki úgy döntött, hogy kicsit felturbózza a helyet, és egy "rendes" helyet csinál belőle. kipofozta szépen, pincéreket alkalmazott (!), szép, tiszta volt a hely, ragyogott.
Csak épp a törzsközönség maradt a régi... namost, tessenek elképzelni egy szolid, de tiszta, rendbehozott, fehérterítős/pincéres helyen egy echte kocsma közönségét...

Na, a KÖKI is ilyen: a hely megújult, a közönség nem.

Az eredmény látható.

bio

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.08. 00:03:02

A KÖKI bevásárlóközpont tipikus példája annak, amikor valaki az ötlettelenséget betonnal pótolja. Az egész épület gusztustalan, fullasztó beslő terekkel, és szó szerint fullasztó külső terekkel (buszmegállók).

Ott lett eltolva, hogy mindenáron "integrálni" akarták a buszvégállomást a plázába. Pedig létezik jobb megoldás. Ilyen például az Árkád. Aki már régebben is járt arra, az tudja, hogy régen az Árkád helyén volt az Örs Vezér téri buszvégállomás. Ronda betonplacc volt, szoci kis pavilonokkal, amelyek virágot, sört és gyagyit árultak.

Amikor felépült az Árkád, akkor az egészet eldózerolták, és a buszvégállomás szépen átköltözött a mai helyére. Ahol nagyon jó helyen van: szabad tér, csak buszvégállomás a terület funciója, és kiválóan szellőzik, mert nem fedett. A túloldalon az Árkád egy családi plázává alakult, amely élhető, mert a földszintet nem a buszok foglalják el.

Ehhez képest a KÖKI egy hibrid gagyi. A bsuzok nem férnek el a pláza miatt, belepi őket a beton. A pláza nem fér el a buszok miatt, ezért nagy betonlábakon terpeszt a buszmegállók felett. Egy könnyet sem ejtenék, ha az egészet ledózerolnák.

Dimitrij02 2013.03.08. 00:15:28

halott építészeti ötletek temetője...

KullWahad 2013.03.08. 01:16:53

Látom (azt nem írom, hogy örömmel, mert a tény nem örülni való), nem csak nekem tűnt fel, hogy az a hely egy gázkamra a folyvást ki- beálló autóbuszok miatt.
Ami engem nagyon elszomorít, hogy mi a bánatnak kellett az "áthidaló" megoldást megtartani? Rohadt sok pénzbe került, és naponta több tízezer embernek kell föl és le császkálnia a metró végállomásáról a buszokig. Valószínűleg túlságosan kézenfekvő lett volna, ha a nyomorult gyorsforgalmi utat egy időre kitérítik a Kuki épülete mellé, mialatt a jelenlegi nyomvonalát lemélyítik. Lásd: a Sárkány-centernél a Felsőcsatári úti átjárót a gyorsforgalmi fölött. Aztán fölötte, "hídon" persze, de mégis földszintben lehetett volna a metróból ki- és átjárni a buszokhoz.

Kuruttya 2013.03.08. 08:53:42

Pont tegnap szörnyülködtem el rajta. Kinek jutott az eszébe, hogy nagy, földdel megtöltött szemetesládákat rakjon oda? És az, hogy tele legyen a buszvégállomás vakolt, tisztíthatatlan felületekkel ember magasságban? Na nem mintha a többit tisztítanák. Borzalmas, tényleg nem jobb, mint a régi köki. Ezt nem kéne hagyni.

nb01 2013.03.08. 11:19:38

Szerintem a beugró részbe egy piszoárt akartak, a középső részbe pedig nyugodtan lehet közbe hányni. Illene is az összképhez...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.08. 13:29:38

virágágyás nem lehet ahhoz túl széles a közepére nem lehet beférni, hogy locsolnak, ültetnek, gazolnak ott???

Jó Mercutio halott 2013.03.08. 17:34:14

Idiotak. Ez az Kozbeszerzeses Organikus Epiteszet. Epitunk jo dragan egy ertelmetlenseget, megnezzuk, hogy a zemberek mire hasznaljak, es onnantol az lesz.

It's ME! 2013.03.08. 20:54:57

Az a beton vacak az egy feltöltődött víztározó. Vagy egy nyilvános kóbormacska vécé.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.08. 22:28:15

A képeket elnézve kezdem érteni, miért hívják KAKI terminálnak.

magyar bucó 2013.03.10. 15:16:48

Ezeket a tervező virágágyásnak szánta, be is ültették növényekkel.
Azok persze ki is pusztultak rögtön, mert se fény, se eső, csak szemét...
Amikor láttam, akkor is tudtam, hogy ott növény nem marad meg, de a tervező nem kertész és nem is kérdeztek meg senkit, aki már látott növényt. A rajzon biztosan jól mutatott.

Mille38 2013.03.12. 18:31:29

Na most Ceské Budejovicében is összeházasították a plázát a buszpályaudvarral, csak épp alulra kerültek az üzletek és két nyitott szintre felül a buszállások. Így nincs gond a kipufogógázzal. Hogy statikailag ez mennyire van rendben, nincs adatom, de már évtizede áll az objektum.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.04.04. 14:05:04

A napokban jártam ott ismét, a címszereplő objektum pontosan ugyanúgy néz ki, mint a poszt megjelenésekor, senki semmit nem tett a csúfság megszüntetése érdekében.

Ellenben körülnéztem dohányzás-fronton is. Egy helyen van tiltás, de különösebb leírás nélkül, tehát nem derül ki, hogy a tilalom hova szól, vagyis mekkora a tiltás hatálya. A tiltó felirat nem is látszik mindenhonnan, tehát látótávolságon kívül már simán rá lehet gyújtani - akár a csikktartó/virágartó mellett is. A korábban itt szereplő "Az egész buszvégállomáson tilos a dohányzás" megjegyzésnek nem tudom mi az alapja.

Egyébként csikktartó továbbra sincs kitéve, sem több tiltó tábla, úgyhogy amolyan ex-lex állapot van, én úgy tekintem, hogy ha a megállóktól 5 méterre vagyok (kb. az inkriminált objektum mellett) akkor ott már lehet.

oleszt 2013.04.04. 14:58:23

Ez azóta néz úgy ki mióta megépült. Szerintem sehol sem lehetne dohányozni, mivel a megállókban nem lehet, és az egy teljes állomás, de szoktak kb 5 méterre a kocsiállásoktól :) a nemtudommi mellett

brummada 2014.01.14. 12:45:35

Köki= Kőbánya Kispest

Ez eleve sok mindent megmagyaráz. Bár Kőbányán (ahol lakom) már nem annyira csak a pusztulás nyomai láthatók, hanem van némi pozitív elmozdulás is.
Viszont Kispest... Nézzük csak a Kossuth teret- méltatlan állapotok, nem részletezném. Vagy a Határ út. Nem részletezném, stb.
Szomorú. Remélem nem ide kerül át a Józsefvárosi bazár, ha a Köki terminál kimúlna.
Tényleg érthetetlen, hogy miért pusztul ennyire ez a bp.- i régió. kb. 10-14 éve maga a lakosság is egyre leépültebb- ez látszik a buszon, metrón, villamoson közlekedő embereken is. Hát nem csoda, hogy lepusztítják a környezetüket is. Tenni nem tesznek érte.
Csak egy példa. A fent lakó szomszédnénik, minden tavasszal virágoskertet teremt a ház előtt- gyönyörű rózsákkal, tulipánokkal. A lumpen meg, aki szintén ott lakik, csak felsőbb emeleten, teledobálja csikkel, dobozzal óvszerrel, stb.
süti beállítások módosítása