Amióta láttam a fenti képet Török András Budapest könyvében, azóta keresem. Bass Tibor 1947-es fotóján lábon hajtják föl a marhákat Budapestre a vagonhiány miatt és épp a Blahán korzóznak át (a háttérben az akkor még álló Nemzeti Színház). A lábon hajtás csak a ma emberének furcsa, hiszen az egyik legfőbb magyar exportcikket így "szállítottuk" évszázadokkal ezelőtt Észak-Olaszországba, meg Nürnbergbe (ahol szobra is van a magyar szürkének). Érdekes egyébként megfigyelni az állatok fajtájit: akkoriban még nem volt magyar tarkára beállítva minden szocialista nagyüzem, ősibb típus épp úgy akad a csordában, mint "korszerű". (kép forrása: Mészáros Tibor via: kép-tér)

Érdekes, hogy Twitteren jött egy videókomment is a képhez a téma utóéletéről:

Frissítés: később jutott eszembe, hogy alig pár napja osztottam meg Twitteren egy hasonló fotót. Igaz nem marhák és nem Pest, de a fíling ugyanaz:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest állat fénykép töri blaha lujza tér palotanegyed viii. ker rákóczi út

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr205078243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megfigyelt 2013.02.13. 17:16:05

Lehetne egy felvételt készíteni a parlamenti ülésről is azzal a felírattal,hogy MARHÁK A PARLAMENTBEN.

m6beütő 2013.02.13. 19:46:48

A békemenetnek nevezett vonulás jutott az eszembe, bár azokra azt mondják, hogy birkák.

Szúrófény 2013.02.14. 03:53:42

Valóban "nagy formátumúak" csak akkor még nem volt MDF!

Doberdo 2013.02.14. 08:04:38

@m6beütő: Igen ők olyan birkák, akiknek a gyapja (értsd: lové ) inkább gyarapszik, mint fogy!!

Igazmondó47 2014.01.13. 12:38:52

Öröm viszontlátni Bass Tibor felvételét. Különösen az tölt el örömmel, hogy az aki a képet feltette, fontosnak tartotta feltüntetni a szerző nevét is. Miért olyan érdekes ez? Mert éppen Bass Tibor híres felvételeivel kufárkodott az RTL Klub több műsorban. Ők nem hogy a nevet nem tüntették fel, hanem elmondták a képek történetét és azt is, hogyan készítette azokat a híres celeb Schobert Norbi édesapja, nevezetesen Bauer Sándor. Maga a celeb is mesélt a képekről két műsorban a büszkeségtől kidagadó kebellel. Az RTL-t egy pillanatig sem hozta zavarba és azóta sem éreznek egy szemernyi szégyenérzetet sem, hogy azóta kiderült, hogy a képekről egyszerűen levágták a szerző Bass Tibor nevét.

Vizimazsom 2014.02.05. 16:24:53

Még 1980 környékén volt, hogy - legnagyobb döbbenetemre - a Boráros téren a villamosról néztem, amint egy igen népes birkanyájat hajtanak át a Petőfi hídon Pestről Budára. A mai napig nem tudom, mit keresett ott az a töméntelen sok birka.
süti beállítások módosítása