Közelednek az ünnepek, igyekszem tisztalappal indítani az új esztendőt. Gyorsan kiszórom hát elétek az Urbanista levelesládájában rekedt linktippeket, legalábbis azokat, amelyek még aktuálisak és emellett izgalmasak is. Itt van máris három remek kezdeményezés, a Kantaa, a Lakatlan és a Járókelő.

 


Kantaa - Humán fenyőforrás

A Kantaa lényege, hogy egyrészt az ember neten rendelhet SOS fenyőfát, ha körmére égnek az adventi gyertyák, másrészt mindezt környezetkímélő módon teheti meg. A karácsonyfát ugyanis kerékpáron szállítják ki és azt ígérik, minden kiszállított helyett egy újat ültetnek, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásunk a gyökértelen megoldásoktól se.

Lakatlan - Tedd láthatóvá Budapest lakatlan tereit!

Kortárs Építészeti Központ közösségi térképére bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról. A térkép készítői azt remélik, hogy ily módon láthatóvá, feldolgozhatóvá és kezelhetővé válhat egy olyan probléma, amely nem csak itthon, de más országokban is egyre inkább része a városról zajló párbeszédnek. A szerkesztők önkéntesek segítségével folyamatosan vizsgálják majd a bejegyzések megbízhatóságát és a csak a szükséges javítások és kiegészítések után nyilvánítják azokat “ellenőrzöttnek”.

 

Járókelő - önkormányzati hibabejelentő

A Járókelő.hu célja, hogy megkönnyítse a kommunikációt a kerületi önkormányzatok és a kerületek lakói között. A lényege, hogy az állampolgárok fényképes beszámolókat oszthatnak meg a lakókörnyezetükben történt változásokról, problémákról. A közterületi megfigyelésekről készített beszámolókat az üzemeltetők továbbítják az önkormányzat illetékesének e-mail címére, a beküldött eseteket és a hivatalos válaszokat pedig felajánlják véleményezésre a honlap többi felhasználójának is.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: fa karácsony önkormányzat kerékpár ügyintézés lakatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr914969493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2012.12.18. 07:29:38

1. Bringás karáncsonyfa - elképzelem, amint bringán szállít valaki a forgalomban egy 1.5 méteres karácsonyfát. Közben pedig mögötte pöfög lépésben a fél város, 5x annyi szennyezőanyagot eltüzelve mint ha a hülyének nem jutna eszébe ez a "környezetbarát" megoldás. Az elültetett fenyőfa meg külön jó ötlet - a helyzet ugyanis az, hogy ezeket a fenyőfákat eleve termelők termelik, ugyanúgy mint a sárgarépát vagy a krumplit. És a fenyő, a hegyvidéktől eltekintve mindenhol tájidegen, azaz elég kevés olyan hely van ahová jó ötlet lenne fenyőerdőt telepíteni.

2. Mi köze van ahhoz bárkinek is, hogy egy ingatlant laknak-e vagy nem ?

ildsisy 2012.12.18. 08:10:49

@midnight coder:
Ezt most komolyan kérdezed? Nem olvastad el?...
" A Kortárs Építészeti Központ közösségi térképére bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról. A térkép készítői azt remélik, hogy ily módon láthatóvá, feldolgozhatóvá és kezelhetővé válhat egy olyan probléma, amely nem csak itthon, de más országokban is egyre inkább része a városról zajló párbeszédnek. A szerkesztők önkéntesek segítségével folyamatosan vizsgálják majd a bejegyzések megbízhatóságát és a csak a szükséges javítások és kiegészítések után nyilvánítják azokat “ellenőrzöttnek”."
:)
Városrendezés-építés szempontjából kell ilyen. Ez is a jövő része...

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2012.12.18. 09:27:09

@midnight coder: Hát igen, ez a bringás karácsonyfa + faültetés nálam az a kategória, mint a "minden vegán menü árából 10 forintot annak a kicsiny, madagaszkári non-profit szervezetnek utalunk, mely egy, a Waldorf-módszeren alapuló, ugyanakkor a törzsi szokásokat a legvégsőkig tiszteletben tartó eljárással próbálja rávenni a bukuku törzs messze földön hírhedt 'élvenyúzó' véznaujjúmaki-mészárosait, hogy ezentúl egy fair trade répaföldön dolgozzanak".

Fredddy 2012.12.18. 11:35:18

Nyilván ültetnek újakat, a faiskola már csak így működik.

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2012.12.18. 12:07:44

@midnight coder: pl itt egy interjú olyan diplomamunkáról ami az üres irodaházak újrahasznosíthatóságáról szól (és beszél arról is milyen nehéz feltérképezni egyáltalán a potenciális helyeket) 12. percnél indul

tilos.hu/archivum/playlist.php?files=2012/09/18/tilosradio-20120918-1500.mp3;2012/09/18/tilosradio-20120918-1530.mp3;2012/09/18/tilosradio-20120918-1600.mp3;.m3u

sorica123 (törölt) 2012.12.20. 22:42:20

@midnight coder:
1. Nyilván megoldják, hogy ne akadályozza a forgalmat. Remélem. Az ültetett fa meg nem tudom, mennyire jó vagy sem, de hallottm már olyat, ahol működött. Amúgy a Lengyel követség kertjében van egy akkora fenyő, hogy kilóg. A Bajza utcában (haodik ker.- azt hiszem, piszokra nem hegyvidék...).
2. Ja, tanyán tényleg a kutyát nem érdekli. De mi a városban lakunk.
@GiliczeB: és az mijengázmá bazmeg. Hogy valami működik, és mégse döglik meg semmi és senki, tiszta hippi szarság bazki, vigyázzon a kurva természet, ne má Én. Há értem van az egész, gecó. Mi? (Nem, amúgy értem, hogy mire gondolsz, a műhumánumot én se bírom, de a fair trade, ha működik, és nem csak szent duma, akkor nem fasság egyáltalán.)

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2012.12.21. 07:29:44

@sorica123: Semmi bajom a fair trade-del, sőt, a vegánokkal se, csak ezt az egész bicikli+faültetés olyan... SOK. :)
süti beállítások módosítása