Egressy úti sgraffito - fotó:nak

 

Ha csinált valami jót a Belügyminisztérium a szocializmus idején, akkor az egy-két jobb épületének dekorálása volt. Nak, aki amikor épp nem az Indexnek vagy saját blogjának kattintgat, akkor csak úgy fényképezget a városban. Ő lőtte ezeket a darvakat is (bocs) az Egressy és a Gizella utca sarkán, és mivel egy hasonló alkotásról már volt szó az Urbanistán elküldte nekem. Azon nyomban megkérdeztem a Lektorátust, ahonnan készséggel válaszoltak, azután meg természetesen hónapokat ültem poszton. Na de most, a tegnap megkezdett "Isten malmai" bűnbánó projekt keretében előástam ezt is. Annál is inkább mert Városjáró is feladta egy rejtvényben a közelmúltban.

Nos íme a megfejtés a Lektorátustól:

 

Egressy úti sgraffito2 Egressy úti sgraffito

1962-ben a Belügyminisztérium (ez is BM-épület, csakúgy, mint az előző posztnál) igényt nyújtott be a Képzőművészeti Alaphoz, hogy az Egressy úti épületük két oldalsó homlokzatára falképet szeretnének. A Munkaelosztó Bizottság a kérést jogosnak ítélte, és meghívásos pályázatot írt ki a feladatra. Érdekesség, hogy a jegyzőkönyv tanúsága szerint a Bizottság véleménye, hogy a sgraffito "a meglévő fásítás tekintetbe vételével inkább a felület felső részén helyezkedjen el." Tehát ezért van olyan magasan.

A pályázatot két művész nyerte, az egyik oldalon Petrilla István festőművész (1935-2000) sgraffitója valósult meg - ez látható az általad küldött képen. A másik oldali homlokzat falképének elkészítésére Michnay Andrea kapott megbízást. Nem tudom, az a sgraffitó is megvan-e, meg lehetne kérdezni a kommentelőket. 1963 júniusára el is készült mind a két mű.

(A képek a Lektorátus archívumából valók, az épület fénykorában, a Petrilla-mű átadás után készültek, nagyításért katt rájuk. Érdemes, klassz a macskakő, a bringa és a közvilágítás - dá)

Nos, kedves kommentelők? Tudja valaki mi van a másik említett faliképpel? A Norcon sajnos csak nagyon nehezen vehető ki, de valami egész biztos van belőle:

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest xiv. ker sgraffito egressy út istvánmező gizella út

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr91940670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2010.04.21. 21:59:10

Igen, megvan a sgraffito

goumba 2010.04.22. 08:50:23

@katácska!: megárt a túl sok fészbúk, meglássa ;-)
amúgy ez a rész annyira nosztalgikusan gyönyörű: "A Munkaelosztó Bizottság a kérést jogosnak ítélte(...)" ;-)))

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.04.22. 09:23:56

Most is pingálnak a házfalra, csak reklámot. Pl a Krisztina kőrúton van sztem a legnagyobb a Telekom székházzal szemben.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.22. 09:36:43

Nekem a kedvenc reklámfalam a Ferdinánd híd lábánál lévő tűzfal. Félévente új életképet festenek rá. Van, amikor egész ötletes művek születnek rajta.

www.mediahaz.hu/aktualis/4_Varosi_egyedi_feluletek/Bp_06_Lehel_ter_2009.pdf

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.22. 09:40:08

@Csomag Olga:
Nekem a kedvencem a reklámfalam a Ferdinánd híd lábánál lévő tűzfal. Negyedévente cserélődik rajta a festmény. Van, amikor egész ötletes művek születnek.

www.mediahaz.hu/aktualis/4_Varosi_egyedi_feluletek/Bp_06_Lehel_ter_2009.pdf

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.22. 09:42:07

Bocs a duplázásért! Ha mégegyszer beírnám az infót, lehet hogy már havonta cserélődne a falkép :))))

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.04.22. 09:51:00

@városjáró: nem írsz róluk egy posztot? ennyi ingyenreklámot megérdemelnek :)
süti beállítások módosítása