http://img1.indafoto.hu/3/9/28459_afb10ddfce75e4a231f083365f04e08f/4356887_cff731a8c67c2fc776a43868a8d608b5_m.jpg

 

A New York Times nem is olyan régen közölt egy összeállítást a budapesti dizájnról, nyitóképnek pedig épp az Erzsébet téri buszpályaudvar épületét tették be. Valószínűleg nem csak azért, mert a tövében rendezett WAMP adta a cikk apropóját, hanem mert egyrészt a Nyíri István tervezte 49-es műemlék épület maga is egy dizájngyöngyszem, másrészt meg hivatalosan ugye Design Terminálnak hívják - bár gyakorlatilag ez csak egy luficím, semmi funkciót nem takar.

A műemlékség amúgy biztosan sokakat zavar, mert így kénytelenek valami funkciót találni a sétálóövezet közepén rekedt buszpályaudvarnak. Pedig nem lehetetlen a dolog (ennél jóval jelentéktelenebb, sínek nélkül maradt HÉV-állomásnak is találtak már hasznos szerepet). 2003-ban (hú de rég volt, szinte nem is éltem még akkor) ki is találták, hogy legyen Design Terminal, amit nagy hurrázva be is jelentettek, az épületet felújították és azóta sem adták át. Aztán páran mára megunták az egészet és nekiálltak aláírást gyűjteni.A közleményük alant olvasható:

Az Erzsébet téri buszpályaudvart 1949-ben egyetlen év alatt építették fel. Ott áll Budapest kellős közepén, mint restaurált modernista műemlék, amelynek 2003-ban korszerű és fontos funkciót találtak. A Design Terminál lenne a design, az innováció, a kreatív ipar találkozásának, a nemzetközi tendenciák és a hazai eredmények bemutatásának helyszíne, s ezzel a magyar tervezői szakmák gazdaságot és kultúrát előmozdító munkájának katalizátora. Szerencsésebb országokban nem csak szellemi műhelyek, hanem cégek, sőt komplett iparágak virágoznak fel egy jól működő dizájnközpont holdudvarában.

Most 2009. júliusa van: az épületet bő hat éve nem sikerül használatba venni.

A teljes tervezői szakma várja, hogy a kortárs hazai dizájn végre jelentőségéhez méltó helyet és keretet kapjon. Ezzel szemben a mi épületünk – kiállítóteremmel, könyvtárral, előadóteremmel, irodákkal – működésre készen évek óta üresen áll az Erzsébet téren. Közpénzről és közügyről van szó, ezért a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2009. június 25-ére meghívta a kiemelt építészeti közberuházásokról, városfejlesztési projektekről szóló Tálaló című vitasorozatába a Design Terminál épületének sorsáért felelős állami szervezetek vezetőit: Csáky Bernadett szakállamtitkárt (Miniszterelnöki Hivatal), Imre János főigazgatót (Központi Szolgáltatási Főigazgatóság) és Tátrai Miklós vezérigazgatót (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.). Mindhárman elhárították, illetve az utolsó percben lemondták a szakma nyilvánossága előtti megszólalást.

A kezdeményezéshez a www.legyendesignterminal.eu oldalon lehet csatlakozni. A z épület helyenként egészen komikus történetét (pl.: egyszer már majdnem készen volt, de kiderült, hogy kifelejtették az áramellátást) pedig a Kreatív foglalta össze.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest múzeum belváros formatervezés v. ker erzsébet tér design terminál

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr471250051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.17. 09:57:23

Maffia! És ezzel minden résztvevőről mindet el is mondtunk.

pan77 2009.07.17. 11:28:10

Erről már vita is volt nem túl régen... illetve lett volna :-):
arch-tv.hu/archtv/drupal/?q=node/490
kek-talalo.blogspot.com/
süti beállítások módosítása