Homeless in Sugamo 2 by jamesfischerTanácsért fordult az Urbanistához Tomi, amit bölcsen továbbpasszolok a Nyájas Olvasóknak.

Sziasztok!

Tanácsot, javaslatot szeretnék kérni. Óriási bajnak tartom ami az Andrássy úton van. Napszaktól függetlenül végig "belakják" a hajléktalanok. Az Oktogon és Kodály Köröndi közti szakaszon lévő padokra különösen igaz, ráadásul azokat még WC-nek is használják. Szörnyű ezt látni. Éjszaka olyan az út mint egy panzió. Ez persze a turizmus szempontjából is rendkívül káros.
Tudom, hogy ez bonyolult kérdés, és tudom, hogy segíteni kellene nekik, de abban is biztos vagyok, hogy Budapest (és a VI. kerület) nem engedheti meg magának, hogy a világ örökség részét végig járva egy turistát vagy sétálni vágyó lakost ilyen látvány és élmény fogadjon.
Írtam a kerület két email címére is. Nem sok reményt fűztem hozzá, és nem is történt semmi.
Kérdésem: hova lehet még fordulni?

tomi

Most ha embertelen módon a szociális kérdés helyett csak és kizárólag a városképrefókuszálunk, akkor is úgy tűnik: nincs megoldás. Pedig kétféle módszerrel is rendszeresen próbálkoznak. Az egyik ugye az olyan utcabútorok kialakítása, amelyekre nem (illetve amelyek alá sem) lehet feküdni. Ezt olyan tökélyre sikerült fejleszteni, hogy gyakorlatilag használhatatlan tárgyak lettek. Ott van például az egyen buszmegálló, amely nem véd a nap ellen, mert átlátszó, nem véd a szél ellen, mert nem zárt és nem véd a komolyabb eső ellen sem, mert nem elég mély. Viszont baromi kényelmetlen leülni a vasrácsaira.

A másik módszer a kitiltás lenne, ami szintén nem működik. Bár Újbudán most van egy kezdeményezés, de nagy kérdés, hogy ezt hogy tartsák be. Régebben gondolom a csendőr saját hatáskörben eldönthette, ki csavargó-naplopó és ki nem. Most viszont nagyon pontosan meg kellene határozni a hajléktalan fogalmát ahhoz, hogy bárhol is fellépjenek. Vagy, ha amúgy van lakásom, akkor fekhetek a járdán? Vagy általában tilos lesz leülni a földre? Vagy büdösnek lenni? Az anatómiatanárom jut erről eszembe, amikor a gyerekéért ment mindig boncolás után és előbb-utóbb szóvá tette neki az óvó néni (akinek fogalma sem volt a munkájáról), hogy nem éppen kellemes az illata. Csak annyit mondott: "Sajnálom, ebből élek".

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hajléktalan andrássy út xi. ker vi. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr631184445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.06.15. 12:33:58

Meglátásom szerint a józan, türelmes odafigyelésen, az önkormányzatok kötelező feladataként megfogalmazott, továbbá az egyházak és más társadalmi szervezetek által önként felvállalt karitatív, utcai szociális munkán kívül nincsen rá megoldás.
Amíg egy ország (egy főváros) évek óta állítja ki magáról e tekintetben a legnagyobb szegénységi bizonyítványt: nevezetesen megeshet az, hogy a Hold utcában, a jegybank (!) és az államkincstár (!) épülete hátsó szakaszának felállványozott részén hajléktalanok állandó szállása van - nos, addig mit is várhatunk??

tronguy 2009.06.15. 13:30:27

Szerintem ha minden szervezet, hatóság együtt működve összefogna, lehetne valami javulás. Andrássy út esetében pl.: VI. kerület, Bp., és akár a turisztikai hivatal is betársulhatna.
A hajléktalan kérdés persze jóval bonyolultabb, de szerintem pl az Andrássy esetében csak akarat kérdése. Az Oktogon és Deák közti szakaszon még a üzletek is besegíthetnének. Tudom, hogy nem humánus megoldás, de szerintem az Andrássy-ról (és más frekventált területről) igenis ki kéne tiltani őket, mondjuk együtt működve az egyházakkal meg egyéb szervezettel.

Deszkás 2009.06.15. 16:12:50

Ajánlanám a VII. kerületi Huszár utca példáját. Sok zúgolódás volt, amikor kartámaszokat szereltek fel a padokra, hogy hát szegény hajléktalanok így úgy. Na de kérem, hát nem azért van a pad, hogy azon a hajléktalanok aludjanak és ott tartsák a hálózsákjukat, paplanjukat, stb. Oda az emberek le szeretnének ülni.

Hadess 2009.06.15. 18:00:44

Egyet ertek azzal aki az egyuttmukodesben latja a megoldast. Amennyiben meg lenne teremtve a targyi feltetele a hajlektalanok elhelyezesenek, lehetne oket kotelezni a hajlektalan szallason/melegedon valo tartozkodasra. Pl. a barna ovezetekben levo kihasznalatlan munkasszalokat lehetne atalakitani ilyen celra : 3-4 ember egy szobaban, nem 50 mint most, megfelelo szamu vizesblokk. Egy reszuket kozhasznu munkaskent is lehetne alkalmazni, minimal berert es szallasert ( amugy most is vannak koztuk akik dolgoznak pl az FKF Rt.-nel ). Par munkasszalo atalakitasaval tobb szaz ember elhelyezesere is lehetoseg nyilna, es lehetne kenyszeriteni oket pl. kozegessegugyi indokbol kifolyolag hogy a frekventalt helyeket hagyjak el. Vagy a kiemelt fontossagu turisztikai teruleten valo tartozkodast lehetne szankcionalni. Ez amugy tobb helyen mukodik, Budapesten az alszent liberalis varosvezetes viszont mindig a minoritasok erdekeit kezeli prioritaskent.

tronguy 2009.06.15. 18:28:13

@Hadess: Nagyon tetszik amit leírtál, hiszen tényleg rengetek szellemház, meg elhagyatott épület van a városban. Lehetne szerintem megoldás, nem is feltétlenül kellenének milliárdok. Csak a város vezetésnek kéne nyitnia a civil ötletek felé. Amire nekik nincs kapacitásuk vagy kedvük... ez mindegy is, ott kérhetnék az emberek segítségét, és nem 100 milliós pályázatokat kéne kiírni. Mert most pl nekem milyen lehetőségem van. Írhatok levelet amire jó esetben x hónap után kapok egy automatikus levelet, de ha ennek az összefogás dolognak lenne egy fóruma, talán valami jó is kisülhetne belőle.

Ecsedy Áron 2009.06.25. 19:57:40

Magyarországon az alapszolgáltatások sem működnek. Az extrákat, mint tisztaság, rendezettség, etc. miből gondolod, hogy kapod? A homelessek kérdését mindenki kerülgeti, de azt még senki nem indokolta, hogy az ország 93030 négyzetkilométeréből miért pont a belváros ezen részein kell lakniuk, pláne ilyen stílusban. Nálunk (Andrássy út mellett, régi Balettintézet mögött) rendszeres lakóink pár alkesz homeless, akik egyrészt mattrészegek folyamatosan, szanaszéjjel dobálják a dolgaikat, a szemetet, természetesen a folyó és szilárd ügyeiket is az utcán végzik, néha mindezt az iskola bejáratában, a garázsbeálló előtt etc. És mit tehetek? Megkérem, meg se hallja. Ha ráordítok, rá se hederít. Pénzt akart azért, hogy elmenjen. Ez lenne az új védelmi pénz???

Szerintem simán úgy kellene kezelni mint minden más állampolgárt aki közterületet foglal. Fizessen érte közterhasználatot. Persze nem tud, de akkor menjen oda, ahol nem kell. Ilyenkor jön, hogy kerülhetek még én is ilyen helyzetbe. Köszönöm, ha én is ilyen lepukkant, magán segíteni képtelen és nem is akaró alkoholista lesz belőlem, akkor nem is érdemlek jobbat, és jobb is a világ nélkülem.

Az pedig igaz, hogy a különböző lobbicsoportok által elherdált pénzt inkább erre kellene költeni. Pl. Az NKA idén 11 különböző (és szakmabeliként általam jórészt nem ismert) kortárs táncfesztivált támogatott több millió forint értékben. Szép dolog a kortárs tánc, de 11 fesztivál egy olyan műfajban, ami az óriásinak nem mondható 250 fős Nemzeti Táncszínházban is sokszor harmadházzal megy, közben pedig emberek züllenek prehumán szintre a főváros főutcáin?
süti beállítások módosítása