~dá~: VERCSEFIAK MorandiniPálFOTO

Nem vicc: néhány hete a tetőtéri ablakunkon akart bejönni egy vörös vércse, mely előszeretettel fészkel nagy elhagyott padlásokon - de sajnos már foglalt volt a kecó. Sokan nem tudják, hogy milyen remek madarakat lehet látni a város közepén is. Például vörös vércsét, amely nem csak templomtornyokban, hanem mondjuk panelházak tetején is előszeretettel fészkel. Vagy épp a Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri épületén, egy bedeszkázott ablak előtt. Amitől mindez érdekes, az az, hogy a múzeum munkatársai ráállítottak egy webkamerát, szóval élőben lehet követni a fejlődésüket. (Mondjuk én tíz perce figyelem a kicsiket, de még nem jöttek a szüleik - remélem semmi bajuk)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest madár vörös vércse magyar természettudományi múzeum ludovika tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr921164851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.06.05. 08:35:51

Lovely :)
Nálam az ablak sarkában csak rigók vannak (fészeképítési fázisban), kerítésnél újabb rigók (fióka-hízlalási szakaszban), kerti fában tavaly harkályok sokasodtak (jól végig lehetett követni a folyamatot az odúvályástól a fiókák kirepüléséig) idén cinkék költöttek a helyükön, a padláson meg az elmaradhatatlan városi patkányok közül fészkelnek páran. Érdekes, utóbbiak nem vegyülnek a szintén a kertben éldegélő örvösgalambokkal :)
Ja, egyébként nem családi házban lakom, hanem a rákospalotai MÁV-telepen, amelyről egyébiránt fájdalmasan keveset olvastam errefele ;)

goumba 2009.06.05. 09:03:09

vagy húsz éve még mekkora szám volt, ha a kertben felfedeztünk egy feketerigót! elbújtunk a függöny mögé és onnan csodáltuk a váratlan vendéget...
padlás és patkány: az biza akár nyest is lehet, amilyen kis életrevaló jószágról van szó! a júniusi National Geographic-ban van egy jó kis összeállítás az urbanizált állatokról, nagyon érdekes olvasmány!

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.06.05. 10:00:53

@goumba: repülő patkányt szerettem volna írni, ergo galambot. Akkortájt még reggel volt. Egyébként egér is van, patkány is lehet.

Cook kapitány 2009.06.05. 12:20:41

Jópofa.

(typo: a Ludvika tér jó lesz Ludovika térnek is. :-) )

macko50 2009.06.06. 23:34:03

Szép estét Nektek!

Szerintem most a legjobb vércse kamera, ahol fiókák is vannak az alábbi oldalon található Vércsefészek - Svájc:

madarlesok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=334077&

Mackó

madarlesok.lapunk.hu/

goumba 2009.06.09. 13:15:51

néha rájuk nézek, de még egyszer sem kaptam el az etetést... kezdek aggódni ;-(

Blokkolnám 2009.06.18. 14:31:00

Felénk kora tavasz óta van vércse. Reggelente hajnali ötkor kezdenek visítani, egyszerűen idegtépő amit csinálnak. Aztán reggel hétre elfáradnak. Ugyanez van délután is. Este hazaérsz és 8ig nyomják a vinnyogásuk, amit a házak felerősítenek.
(Az első pár hétben még édibédi volt, ma már nem!)
süti beállítások módosítása