Budapesten

Máshol


Bárhol


Meghívó, ilyesmi

 

+tipp: Lesley (8ker). Kösz!
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szemle

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr561066264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.04.15. 15:18:03

Fincsi a városligeti tó. Olyan...magyaros!

Ballabás Dániel 2009.04.15. 17:30:06

Én évekkel ezelőtt jártam a városligeti tónál és már akkor is ugyanilyen undorító és büdös volt. Szóval nem idén keletkezett ez a jelenség.
A probléma egyébként annak köszönhető, hogy amikor a hetvenes években módosították a kisföldalatti nyomvonalát, akkor valami oknál fogva az új alagutat nem vitték elég mélyen és az gyaloghídnak álcázva kettészeli a városligeti tavat - vagyis a tó kérdéses részének nincsen természetes lefolyása.

lcpacific 2009.04.15. 23:25:36

Nepstadion vary:

Regen sokat tele volt, ma is megtellik egy evben parszor. Foci is neha megtolti..
A problemaja, hogy tul nagy a palya a futo es az atletikai resz, es nem maximummon van a lealtok lelatok szoge.
A jo futball stadionoknal a partvonaltol 3 meterre kezdodik a nezoter, Angliaban csak ilyenek vannak, es maximum meredeksegu, azaz az elotted ulo feje teteje a terdednel van. A masik az idojaras.
De Angliaban langyos a tel, Januarban is lehet jatszani. Ny-Europa egy jo resze ilyen,
Spain, Italy, Fr, NSZK, Portugal, Turkey, Greece, meg a Skandinavok is tudnak telen focizni.
A kontinentalis zonaban rovid a jatekra a jo ido.
Pesten mar Nov. Dec-Jan-Feb-March nem erdemes szabadban jatszani, de Okt, es Aprilis sem tul jo. Futesi szezon 6 honapos, de a jo ido a szabadteri jatekokhoz csak ugy Maj-jun-Julius, Aug, 120-140 nap, a 365-bol.
Egy Combo vary, ugy 2020 kornyeken, amikor a nagy epitkezesek lemennek, penz mar van boven:
A legjobb stadion combo: Ami nem jo az nem jo, legjobb lebuldozerezni es egy fedettet epiteni. Nem erdemes tolotetossel bajlodni, plane nem ahol sok ho esik, mert nagyon draga a szerkezet. Sok stadion van a Bp-i kliman a vilagon, es ezek foleg fedettek. Pl. Vancouver, 55K seat, fedett stadion.
A meccsek nagyreszet ma mar este jatszak. Bp-n, van 10-15 nap meleg egy evben amikor tul meleg a stadion, de focit ugysem jatszanak julius 15-Aug 5 kozott. 100-130 napig meg elmegy a nyitott, de utana mar csak fedett.
A Vanc stadion beszedett $58 milliot egy evben, jo managent eseten Bp be tudsz szedni $30 millio folott. Egy stadion ritkan tud annyit beszedni, hogy az epitesi toke mondjuk 10%-al megteruljon, 15 ev alatt. A szamolas, mondjuk 2%-t per ev, ha hoz akkor mar jo, a tobbi jon, a sokfajta mas adobol. Jegyeladas utan, reklam utan beszedett Afa-bol stb..

A jatek: ha most szerveznenk. MLSZ nem sorsol a focibajnoksagra hanem iranyit.
A fordulok nyaron videken zajlanak, Szept 15 -tol jatszak a fovarosi meccseket, jobbara,
Ugyhogy szept 15-tol, a Stadionba minden napra esik egy esemeny, jobbara egy foci meccs, 4-5 bajnoki meccs/het.
Alacsony aron van a stadion berbeadva, nyilvan, ezekre a meccsekre.
A palya mufuves, mert sokat van gyotorve.
Huteni nem kell, mert eleg draga, de azert ki kell hagyni a klimanak helyet.
Futeni kell, egesz evben uzemelo stadion.
Eleg kozel lehet egy break even bevetelhez egy ilyen stadion, ilyen szervezessel, azaz
A fenttartato szemelyzetet boven el tudja tartani, plusz felujitashoz tud alapot kepezni.
Akkor meg mar egy CEP majdnem megeri. Azok a CEP-ek rosszak, amelyben az uzemelteto Labor fizeteset fentartasi uzemeltetoi koltsegeket nem tudjak kitermelni.
Egy 3 millios Bp. Conurb 2020-tol mar boven el tud egy ilyen stadiont tartani, ha nem elobb.
Tehat a legerosebb stadion a mai Nepstadion helyett, egy 50-60 ezres fedett muvfuves stadion, ahol minden forduloban van 2-3 NB1-es merkozes. Azaz pentek,szombat vasarnap, es egy a hetkozi fordulobol.

lcpacific 2009.04.16. 05:50:43

Budai rakpart autopalya
Kiepitese a Bp2100-ban szerepel, mert Budan csak egy korut van ugyebar, a Margitkorut a budai Kiskorut. A budai nagykorut nem tudott epulni mert ott vannak a hegyek. A ket masik E-D utvonal, a rakpart es az M0. Ma csak a rakparton tudnak rendezodni az autok, Pesten erre sok korut van es lesz a korvasutak helyen ket autout s. Az M0 befejezo negyede sokat lefog vennni a mai budai rakpart forgalombol, mert az egesz Dunakanyar M7 forgalom ott megy most, mert tul nagy kerulo nekik az M0. De azert meg az ujrakpart is kell, mert az auto vilagaban a varosreszek kozotti utak tomodnel el mindig. Ez pedig egy ilyen ut..
Az iskolai konyvekben nem igy epul egy rakpart, mint a kepeken van, hanem ugy mint a hidpiller. Lezsaluznak egy jo nagy szakaszt, van erre vizzaro standard zsaluzat, kiszivjak a vizet es epitik mint a tobbit. Bar ott nyaron van 3-4 hetuk, ahol zsalu nelkul fel tudnanak huzni egy tamfalat. A BP-2100 ban a Citadellat kellene oda lehordani. Well, a Citadella kovek ujra felhasznalhatok az ujtamfal epitesre ott, inkabb akkor jobb, leszeded a C-Ellat, felrerakod, majd a Gelazs tetejerol hordod le a rakpart toltest.
A Bp2100 Rakpart, indul az uj Aquincum hidtol, a Gazgyar utca mar erre le van foglalva, es megy a Lagymany VAP-ig a maximalis szelesseggel.
A Duna kicsit gyorsabban fog folyni, de a keresztmetszet ott kb. 2000-2500 m2, magas vizallasnal, amibol levesz az uj rakpart kb 24m2-t, 1%-t nem merheto gyorsabb folyast okoz. Kulonben is csak jo ha 60 napot/ev magas ott a Duna amikor ez szamit. Inkabb arviznel a Romain emelkedik par extra centit a vizszint.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2009.04.17. 17:17:58

másfél méter mély betonteknő az nem tó, erre próbálja felhívni a természet a figyelmet...
süti beállítások módosítása