Még ki sem hűlt a monitorom a Belváros új főutcájáról szóló poszt megírása óta, Kambekk, a Városjáró hibákra mindig éles szemű bloggere máris talált valamit, ami nem stimmel. Megbízható forrásokból ugyanis úgy értesült, hogy a nagy felújítással/sétálósítással párhuzamosan nem kandelábereket vagy klassz dizájnlámpákat, hanem "ipari lámpaoszlopokat" helyeznek majd ki a Belváros új főutcájába. Alant olvasható a levele:

 

Tisztelt KÖH!

Tisztelt Városfejlesztési Kft!


Mint a sajtóhírekből és az önök által kiadott szórólapokból megtudhattuk, április 6-val megkezdődött a belváros új főutcájának nagyszabású kialakítása. Ezen munka a térség forgalmi rendjének megváltoztatásán túl annak vizuális megújulását is ígéri. Megújuló térburkolatokról, bővítendő zöldterületekről és új közvilágítás kiépítéséről szól.

Ez utóbbi kapcsán olyan információk kerület napvilágra, miszerint a mintegy öt és fél milliárdos költségű projekt során a korábbi tervekkel ellentétben sem korhű kandelábersor, sem trendi designlámpák telepítésére nem kerül sor, hanem a lehető legegyszerűbb villanyoszlop verzió, az úgynevezett benzinkút oszlopsor valósul meg.

Mint a főváros sorsát szívünkön viselő budapesti bloggerek úgy gondoljuk hogy ezek a műtárgyak méltatlanok lennének a Belváros új promenádjának szegélyezéséhez. Az egyébként is alacsony színvonalú vizuális arculattal bíró budapesti közerületek ezen világítótestek alkalmazásával elesnének a projektből kihozható javulás lehetőségétől. Véleményünk szerint ez a most elfogadott kandeláber típus nem jó értelemben vett kompromisszum konzervatív és progresszív megoldás között, hanem visszalépés, és csúnya szeplő a projekt arculatán. Ezért megkérjük Önöket, hogy változtassák meg döntésüket és a mintegy két kilométer hosszan megújuló szakasz közvilágítási megoldására találjanak színvonalasabb lámpasort.


Mindannyiunk érdeke, hogy Budapest alacsony színvonalú és meglehetősen vegyes vizuális összképe ne további kuszasággal és középszerűséggel gazdagodjon, hanem legalább lokális szinteken egységesebb, és szebb arculatot mutathasson.


Kérjük Önöket, hogy a Főutca program lámpatelepítésének kérdését gondolják át még egyszer, hogy a 2010 első félévére megvalósuló új belvárosi főutca ne csak egy infrastrukturális pipaként vonuljon be a köztudatba, hanem tényleges vizuális, és környezeti megújulásként - amelyből nem jelenthetnek kivételt a világítótestek sem.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest lámpa belváros városkép v. ker belváros főutcája

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr251053188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sd m 2009.04.08. 16:55:31

kandeláber (japán, bakancs, hűtő)

sd m 2009.04.08. 17:50:27

a www.belvarosujfoutcaja.hu/ oldalon (amit az előző urbanista posztról klikkeltem) a marha jó látványskicceken még valami egészen más kandelábersor látszik. öt és fél milliárdból milyen furcsa, hogy nem fér bele kb. 100 lámpa a projektbe a gránitburkolat meg a fásítás mellé. Most kéne az egész beruházást leállítani.

az egész főutca projekthez kapcsolódva az első Budapest Szíve pályázat összefoglaló jelentését találtam meg:
epiteszforum.hu/?q=node/1464 ,
itt olvasható ez a mondat:

A Kossuth Lajos utca esetében a megnyugtató megoldást a sávok egy részének föld alá helyezése és a gyalogos felületek megnövelése és humanizálása jelentheti. Ennek megvalósításáig is szükséges azonban a forgalmi sávok számának csökkentése, a forgalom egy részének a Kossuth Lajos utcából történő kiszervezése. E nélkül a Belváros szívének tehermentesítése, a közterületek feljavítása, az északi és déli Belváros összekapcsolása megoldhatatlan.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.04.08. 22:33:44

Én ezt hihetetlennek találom. Biztos vagyok benne, hogy csak valami félreértés, rosszindulatú pletyka, irigy vádaskodás - a kívánt rész aláhúzandó - de ha mégsem, akkor húzzúk rájuk a tervezőket és az engedélyezőket.
Hol van Bojár ilyenkor?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.08. 22:49:02

@Lesley: Ma nem volt érkezésem felhívni őket (tel: 428-04525), de ha nem volna igaz, már rég beszóltak volna miatta. Olvasssák a fórumainkat. Meg aztán a blogomban közzétett petició nem állít, hanem javasol. Egyébként ezekből én bármit kinézek... Úgyhogy tuti igaz sajnos.

Kukurusnyák Rémus 2009.04.09. 20:04:44

Hahó
Egy baromi nagy off lesz a kommentem, de úgy gondoltam, hátha tud segíteni valaki...
Szóval a lényeg: Szüleim falun laknak, és a kertjük végén húzódó földút másik oldalán egy újmagyar család lakik (persze ez most nem lényeg, csak ragaszkodok az igazsághoz)...és az ott élők lassan napi programot csinálnak abból, hogy égetnek valami műanyagot vagy gumit, aminek a füstje természetesen felénk száll, és hiába a zárt ablak, bejön akkor is a szag(tudom,szigetelés...)Ilyenkor kint egyenesen nem lehet megmaradni, annyira tömény és büdös. Nem egyszer előfordult már, hogy szüleimnek megfájdult tőle a feje. Szóltak már nekik, semmi változás, szóltak a jegyzőnek, ő nem tehet semmit, vajon van erre megoldás? (Pl. birtokháborítás? tudom meredeken hangzik, de akkor is...)Telente sem fával tüzelnek hanem rongyokkal, annak a szaga ugyanígy felénk áramlik.A leendő tanácsokat előre is kössz és elnézést az offért
üdv

ZBR 2009.04.09. 23:29:19

@Kukurusnyák Rémus: Egy ipari szélgépet tudnék elképzelni, illetve bányászatban használatos nagyteljesítményű szellőztetőt. Sajnos ezt másképp nem hiszem, hogy meg lehet oldani, ha az összes hivatalos utat kimerítettétek...Talán még a környezetszennyezés lehet egy út..
süti beállítások módosítása