vakegér: Nagymező u Operett

 

Most épp a Nagymező utcában került terítékre a kérdés: életveszélyes biológiai bombák vagy védendő természeti értékek-e az utcasorfák? A kérdést nem lehet pusztán érzelmi alapon eldönteni és a város egészében vizsgálni kell, vajon szükség van-e az elöregedett faállomány frissítésére. Más kérdés, hogy a Nagymező utcában baromi egyértelműnek tűnik a helyzet.

Általában a farekonstrukciók mellett teljesen józan érveket tud felhozni a Főkert:

  • Az utcasorfák jelentős része elöregedett. Egy parkfának a hetven év meg se kottyan, egy utcasorfának viszont ez már kritikus kor. A légszennyezés, a burkolat miatti levegő- és vízhiány, a téli sózás, a parkoló autók okozta törzssérülések, a közműfelújításoknál elvágott gyökerek, a házak ontotta meleg mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ezek a fák korán halnak. Ráadásul a sűrűn lakott területeken a vegyszeres védekezés lehetőségei is korlátozottak.
  • A múlt században telepített fákat még nem „várostűrési” szempontok, hanem az épp aktuális divat szerint választották és nevelték. A Kodály köröndön kedvükre terebélyesedő csodálatos platánok pár utcával arrébb már szenvednek, ha alig pár méter választja csak el őket a házfaltól.
  • Az elöregedett, agyoncsonkolt, közlekedési és építészeti előírásokhoz kényszerített fák nem csak szomorú látványt nyújtanak, de nem tudják betölteni legfontosabb feladataikat sem. Kevesebb a zöldfelületük, ezáltal kevesebb oxigént termelnek, kevesebb port fognak meg és kevésbé csillapítják a zajt.
  • Balesetveszélyesek – elég csak a halálos kimenetelű Erzsébet téri vagy a tragikus véget ért Rottenbiller utcai esetre gondolni. A klímaváltozás következtében mind hevesebb szelekkel érkező tavasz újabb áldozatokat szedhet.


Még a Nagymező utcában is jól csengő érvet hoznak fel:

  • 19 kivágott fa helyett 35 új harminc centiméter törzsátmérőjű fát telepítenek.


Lássuk be ezekkel az észérvekkel szemben a hosszabbra nőtt fű nyírása ellen is tiltakozó zöldek, pusztán érzelmeken alapuló fellépése nevetségesének tűnhetne... de!

De a bökkenő az, hogy a Nagymező utca fáiról született egy szakvélemény 2007 szeptemberében (amelyet két egyetem, a Vár-Kert és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának, Környezetvédelmi Ügyosztálya mellett maga a Főkert állított ki!) és az mindent rendben talált. Aztán egy évvel később jött egy új, hogy mindent ki kell vágni. Az valószínűleg véletlen egybeesés, hogy a Nagymező utcában mélygarázst is terveznek, hiszen egy terv híre biztosan nem rontja a fák egészségét.

De ha nem az, akkor mi?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: fa mélygarázs nagymező utca fakivágás zöldfelület vi. ker belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr891019718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocky 2009.03.23. 10:19:07

Szerintem elkeserítő a helyzet:

-a főkert igazgatója egy mutyizós, látszatszagéértő. Valszeg ha szarul végzi a munkáját és majd egyszer kirúgják vagy közös megegyezéssel távozik posztjáról több 10 milliós végkielégítéssel, azután ő lesz az új bkv vezérigazgató!

-a polgármester már csomagol és a szomszéd kerületi haverjához készül a jól megérdemelt pihenését tölteni (előzetes)

-ha a polgármester népszavazást fog kiírni a fákkal kapcsolatban, és a kampány részeként két tő elszáradt muskátlit küld a nyugdíjasoknak, akkor valószínűleg az "okos pógárok" meg fogják szavazni a fák kivágását, mivel nagyon veszélyesek, és a belvárosban is már agyonütöttek egy nénit tavaly (akkor kellett volna lemondania a főkert igazgatónak)


Szerintem a fákat simán meg lehetne menteni (XXI. század), ha volna rá akarat.
Sokkal nagyszabásúbb és a normalitástól elrugaszkodottabb 5let, hogy ki kell őket vágni... Ha erre van elég erős akarat és szándék, akkor a megmentésüket is meg lehetne oldani...

Azért akarják az egészet, hogy a mélygarázs építését, meg lehessen oldani.
Mivel az új fák, már nem lesznek védettek, azokra már lehet kivágást és pótlást kérni...
Ennyi!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.03.23. 10:26:21

Mélygarázs ügyében egy kis érdekesség:
www.helyitema.hu/Budapest/A-Nagymezo-utcai-melygarazs-is-semmis.html
Ez az egész fakivágás a városban egy hatalmas cirkusz. Az a baj, hogy arról nem számol be senki, semmilyen sajtó, amikor új fákat ültetnek a városban. Ültetnek egyáltalán??
Annyi utca igényelné, annyi kopár hely van a városban, ráférne bőven a zöld.
Ezek alapján csak ne vágják ki!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.23. 10:39:53

Ez a faügy nagy vesszőparipám. Nem is a mélygarázs miatt, hanem önmagában. Sajnos hírverseny van, ezért a sajtó csak a botrányokról szeret beszámolni. Utánamenni, visszatérni az ügyekre már kevésbé vonzó. (Így van ez nagy port felvert közlekedési balastek, kataszrtófák esetén is.)

A VI. kerület vezetésének zöld-elvére jellemző, hogy lassan fél évtizede nem lehet tőlük kierőszakioni, hogy pl a Bajza utcában pótolják a fasort. Pedig a helyi hiány már elérte a 35%-ot. Ugyanígy lepattant a fakérdés a 2007-ben felújított Városligeti fasor esetében is a helyi felelősökről.

Kocsis meg... Hazudik. Elég rápillantani az Andrássy út "szakszerűen visszametszett" csonkjaira... Azok aztán soha nem fognak érdemben újjűászületni. Új egyedk ültetése?! Maximum ha egy csókos szponzor kifizeti.

Fashionistas 2009.03.23. 13:30:18

Szánalom ez az ország komolyan mondom! PFFFÚJ....

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.23. 14:15:42

Az alábbi levelet küldtem el a Főkert vezérigazgatójának és copyzva a Főváros illetékes irodájának. Amint válasz érkezik, visszatérek rá a blogomon.


Tisztelt Kocsis László Úr!

Most, hogy a Nagymező utcai garázsügy kapcsán megfogalmazásra került a Főkert Zrt. álláspontja a belváros faállományának ápolása kapcsán, kérem adjon választ három VI. kerületet érintő kérdésemre.

Szeretném megtudni Öntől, hogy milyen elvek alapján csonklolták végig az Andrássy út első szakaszán található fasort? Miért a derékban történő elmetszést választották a veszélyesnek(?) ítélt fák esetében, s miért nem új, előnevelt egyedek telepítését alkalmazták?

Szeretném megtudni továbbá, hogy miért nem fordítottak figyelmet a Városligeti fasor 2007-es felújításakor - és azóta sem - a helyi faállomány pótlására? Miért hiányos mind a mai napig a "fasor" fasora?

Ugyanígy kérem, adjon választ arra is, hogy mi akadályozza meg cégüket abban, hogy pótolják végre a Bajza utca hiányzó fáit? Gyors számításaim szerint ugyanis a jelzett utcában 35-40 %-os a faállomány hiánya. Milyen szakmai elvek igazolják ennek az állapotnak a megtűrését egy olyan kerületben ahol az egy főre jutó zöldterület aránya bizonyítottan a legkisebb?

Kérem konkrétabb választ adjon a felmerült kérdésekre annál, mint hogy "a fatelepítés fővárosi-kerületi hatáskör". Mert a Nagymező utcai konfliktus esete kiválóan bizonyította mindenki számára, hogy ha kell, könnyen megtalálják egymással a közös nevezőt.


Köszönettel várom őszinte válaszát!

Tisztelettel:
varosjaro.blog.hu

Rocky 2009.03.23. 15:01:55

lmv.hu/nagymezoszakvelemeny

Itt a legutolsó szakvélemény!

Hogy mondhat ilyet és hogy lehet egyáltalán egy ilyen ember főkertész???
"Nem a Nagymező utcában kell élettani kísérleteket végezni ilyen korú és ilyen állapotú fákkal, hogy vajon hány évet bírnak még ki?"

tenyek.tv2.hu/Belfold/TenyekCikkek/2009-03-22-fak

Hát b+ főkertész nagyokos! Nem is itt és nem is nektek kell kísérleteket végezni, hanem az erre szakosodott szakembereknek, mert mint a példa mutatja, te nem vagy az, csak egy szánalmas szolgája a hatalomnak, aki arra keresi az indokokat, hogy ki lehessen vágni azokat a szerencsétlen fákat!!!

Ezek a fák több 100 évig is élhetnek és élnének is, ha megfelelő törődést kapnának...

Ehelyett kapnak jó sok sót, kutyapisát, gyökérelvágást, koronacsonkítást, mélygarázst stb.

És ahogy olvasom a szakvéleményt, még csak nem is kis platánfát ültetnének a helyére, hanem japánakácot, ami az egyik legundorítóbb fafajta...Az amelyik olyan ragacsos nyálkát termel, beborítva az utat, a járdát, a kocsikat stb. Nem lehet alájuk kiülni, parkolni, semmit!!!

Igaz ne is üljön ki oda senki, ez a cél!
Meg az, hogy a mélygarázs üzemeljen és termelje a pénzt az elvtársaknak!

lcpacific 2009.03.23. 19:13:09

Tulikepp mi itt a cirkusz. Egy garazs= egy epulet egy blokkbol, (mi a szama ennek amugy?), ami elott max. 1 (egy, uno, one, ein) fa lehet, de 80% valoszinusege hogy egysem, mert csak egy par fa van az egesz utcaban. A melygarazs sem tunik realisnak, mert a garazs ilyen helyen, egy 30-35m x 40meter epulet a blokkbol, amibol, max 2 szint tud lefele menni, (inkabb csak egy) es 4-5 felfele. Kell egy kis autolift es kesz. Hol itt a vita?
A harmadik hulyeseg, a Nagymezo a pesti Broadway, foghij nincs egy darab se, (ahogy en emlekszem nem is volt ott 1970-tol) a front epuletek mind ki vannak stafirungozva. Garazs meg epult mar a kornyeken jo par. Ha meg kell garazs, akkor a keresztutcakban keresel egy lukat, vagy kiutsz egy lerobbant 1-2 szintes epuletet (fa itt nuku amugy, 8-10 meteres utcak mind) es annak a helyere emelsz egy magasgarazst.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.23. 20:55:11

@lcpacific: Van egy foghíj. Pár éve adták el és bontották le a Nagymező 5-öt. 87.229.26.89/webterkep/index_belso.html
Annak a helyén épülhetne egy parkolóház ha nagyon kell ide még egy. De gondolom valami csókósé lett ez a ház is - így még ha akarna sem tudna rajta fejleszteni az önkormányzat. pláne hogy nem akar.

lcpacific 2009.03.24. 02:39:44

Varosjaro: gyorsan mondjal meg ilyen bp-i terkep cimeket mint ez a Terezvarosi!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.24. 09:47:33

@lcpacific: Hát ha nem is ilyen, de valami hasonló fut az mszp VII-VIII. kerületi oldalain is. (És bár a politikájukkal messze nem értek egyet, ez a fejlesztésük dicséretet érdemel.)

Erzsébetváros:
www.mszp007.hu/modules.php?name=Reviews

Józsefváros:
www.mszp8.hu/modules.php?name=Reviews

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.24. 10:00:58

Van még egy - jóval átfogobb ingatlanlisat az V. kerületiek honlapján is (a linkért köszönet airdace-nek).
vker.intermap.hu/forte5/

Sőt üzemelel egy belvárosi foghíj-oldal is, ami ma már nem frissül, de infóalapnak jó.
www.c3.hu/%7Ebeyondbudapest/full_map.htm

Rocky 2009.03.24. 11:32:17

@lcpacific:

Tuliképp itt arról van szó, hogy az utca alá akarnak mélygarázst, nem egy foghíjra!

Az utca teljes szélességében, faltól-falig!

Mint tudod, ez elég komoly mélyalapozást igényel! Egy többszintes (3-4)mélygarázsról van szó, csak egy lehajtóval a felszínen! Mint amilyen a bazilikánál épült.

Egy ilyen építkezéshez, először is egy résfalat kell építeni, kb 15-20 méter mélyen, kb. a mostani járdák vonalában, ahogy az épületek homlokzata engedi, a lehető legközelebb!

Na ezért kell kivágni a fákat!

Nem arról van szó, hogy az egyik üres telek előtt (szerintem ott nincs is üres telek) kivágnák az építkezés miatt, és foghíj parkolóházat építenének...

oje 2009.03.24. 16:23:43

sajnos nem csak a fákkal van gond a kerületben...

www.mult-kor.hu/cikk.php?id=23918

lcpacific 2009.03.24. 18:28:47

@oje:
Bontani kell, mert ha nem lenne bontas, akkor meg ma is honfoglalas kori, foldbeasott kunyhok allnanak az Andrassy uton. A kerdes, mit epitsunk helyette. Egy jo pelda, Budapest varos, a 1900-as evekben eloirta, hogy Terezvaros-Operahaz kornyeken csak neoreneszánsz stilusu homlokzatokat lehet epiteni. Semmi rossz nem lenne abban, hogy eloirjak megint, a kornyekre jellemzo stilusban kell ujjaepiteni az epuleteket. . Eloveszel egy Ybl-homlokzatot es ramasolod az uj epuletekre pl a zsido nyegyedben. Egyszeru mint a 2x2. Ami neha 5, az epiteszetben is. Pl. a vakolat hoszigetelt es moshato, van benne Internet acces meg cabel tv, 3-400 evig elall, full comfot, besunyitasz nehany eklectikus garazsajtot, hintobejaronak alcazva, csinalnak ilyet is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.24. 18:54:46

@lcpacific: Na, ezt már én is támogatnám! Vivát fászádizmus!

lcpacific 2009.03.25. 21:57:48

@Rocky: "Tuliképp itt arról van szó, hogy az utca alá akarnak mélygarázst, nem egy foghíjra!"
Nem jo helyen keresgelnek, ha nem is utca de ter ala raknak garazsokat, ami sok fakivagassal jar. Ilyen candidate pl. a Liszt Ferenc ter. Beleesik az ekszerdoboz teruletbe, ami egyuttal Bp. turisztikai kozpontja is, Las Vegas neven a Bp-Strip. Ide koncentralodik a varosi turizmus, ami gyorsan novekszik Bp-n is. Ide sok uj szalloda kell, amelyek legjobb helye maga a strip. Ugyanakkor a Strip nem az oktatas helye, plane nem a haldoklo komolyzenee. A legerosebb lepes, allam kivonul a zeneoktatasbol, (privatizalja) es a Lisz Feri akademia atalakul luxer hotella. Ennek kell egy garazs, es ha nincs egy kiutheto oreg haz a kozelben garazsnak, akkor nem marad mas mint a ter ala rakni egyet. Ez a fak automatikus megfiatalitasat is jelenti, mert oreg fa megy, konteneres uj fa jon.

lcpacific 2009.03.27. 21:03:56

Az egyszintes ter alatti parkolo:
Jol jott ez a Nagymezo parkolo ugy, agyjartatast csinalt aminek eredmenye lett.
Ezt a parkolot bevesszuk az epiteszeti standard konyvunkbe, mint jo alkalmazas nagyvarosok parkolasi gondjainak megoldasara. Olcso es konnyu epiteni, es foleg megmarad a zold, mert visszarakjuk a fakat. Egyszintes, egy bejarat-egy kijarat, emiatt jo helykihasznalasu.
A Belvarosban nagy IMPROVEMENT. Pl. a Muzeumkert, ami kore egy 20meteres savban (esetleg elol 40 meter) idealis parkolo rakhato, folotte visszaall a park, kb. 400 auto az ultra zsufolt Kalvin teren. Egyik oldalon megcsinalod, leszigeteled, oktobere kesz van, majd egy fa-mover daru atrakja az erosen megmetszett fakat nagy foldlabdaval a kesz reszre. Igy csak nehany fat kell kivagni es es ujat ultetni. Egy meter foldtakaro eleg, a szigeteles birja 100-150 evig, de amugy se tragedia ha egy autoparkolo neha atazik. Majd kiszarad kesobb.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.31. 10:55:44

@lcpacific: Messziről jött ember más farkával vermet ás :)

Masni 2009.07.12. 11:03:50

@városjáró: hello! Kaptál bármilyen választ a leveledre?
Én a Bajzában lakom, és a házunkban minden ember szeretne fát ültetni, de mindig elutasítja az önkormányzat a kérésünket még úgy is, hogy mi fizetnénk ki a fák árát..
süti beállítások módosítása