naked: merkur palota 23

 

Vajon melyik mai telekommunikációs központ helyiségeiből fognak évtizedek múlva luxuslakásokat kialakítani? Most úgy nagy hirtelen nem jut eszembe. Pedig a múlt század elején épült telefonközpontjainkat ma minden túlzás nélkül kínálják Palace-nak keresztelve. Az Urbanista először a Teréz Távbeszélőközpontban járt, amelyik felújítása és benépesítése lassan a végéhez közelít.

A nevében még egy kis telekomos emléket őrző Merkúr Palace, kívülről (vagyis a Nagymezőre néző díszesebb és a Hajós utca felőli szerényebb homlokzata alapján) teljesen átlagos terézvárosi palotának tűnik. Belépve viszont már van pár figyelemfelkeltő dolog. Fél évszázada alighanem az udvarra épített betonbunker lehetett a legmellbevágóbb élmény a hívatlan betolakodóknak, mely most is ott áll jópofán a parkos szegélyben. Mai szemmel viszont a bejáratból üvegfallal leválasztott recepció falán díszlő márványtábla a legérdekesebb. Ez az építész nevét örökíti meg, igaz, apostoli királyunktól az épp aktuális posta-vezérigazgatóig hat másik előzi meg az övét.

 

Az épület udvari fala már teljesen kész, kivéve egy jó kétszobányi területet: ide húzódott vissza az egykori telefonközpont utódja. A falakon itt még bazi nagy hűtők dolgoznak, melyeket épp mostanában telepítenek fel a tetőre. Egész különös, hogy míg kívülről teljesen hétköznapi, eklektikus homlokzata van a háznak, belül sokkal lazábban szecessziós (a fő lépcsőházban meg egész kellemesen kutyulódik a kettő). Lehet hogy egy közintézménynek már akkor sem mertek formabontó homlokzatot csinálni, de belül már jobban elengedhette magát az építész?

 

naked: merkur palota 02

 

Mivel eredetileg is irodai funkciója volt, túl nagy átalakítást nem is kellett véghezvinni rajta. A két beépített plusz lift gyakorlatilag észrevétlen marad. Az irodák jó része már lakott, aminek még új funkciót keresnek, azok a földszinti helyiségek. Éttermekben, kávézókban gondolkodnak a tulajdonosok, annál is inkább, mivel a Hajós utca hamarosan sétálóvá válik.

 

Az udvarról látszik legjobban az is, milyen furcsa szintbeosztása van az épületnek. A földszint, a galériának keresztelt magasföldszint és az első-második emelet teljesen normális belmagasságú – itt hajdanán is hivatalok működtek. A rákövetkező emelet viszont egész alacsony, könnyedén elérjük a mennyezetét. Ide nyúltak le a felette levő nagy teremben dolgozó gépek különböző elemei. Itt ma raktár van, a nagyterem viszont a maga nyolcméteres belmagasságával olyan mint egy templom - nem véletlenül nevezték el azóta joggal Díszteremnek. A legszebb amerikai típusú iroda, amit valaha láttam.

 

Mielőtt valaki hőzöngeni kezdene, hogy ezt a szép termet miért munkahelynek használják, jusson eszünkbe, hogy eredetileg is az volt, ráadásul tele gépekkel, amit csak a telefonos kisasszonyok bája oldhatott (egy korabeli „call-centeres head-setjét” az archív fotók közt meg is csodálhatjuk). Külön említést érdemel viszont a Díszterem erkélye, ahonnan Ferenc Jóska, miután elégedetten nyugtázta a földszinti márványtáblán a nevét, megnyitotta a létesítményt. Azóta sem sikerült új funkciót találni neki, leszámítva, hogy fotósok-újságírók néha felkéredzkednek. Viszont baromi jól néz ki.

 

Mi viszont feljebb is kéredzkedtünk. A palota padlásterében ugyanis nem irodák, hanem kiadó luxus lakások vannak havi 2-3 ezer eurós havidíjért. A belső terek követik a tető ki-be ugrásait, szóval elég érdekes szinteltolások, formák vannak benne. A legklasszabbak azok, amelyek a belvárosi tetőkre néznek – ilyen panorámából annyi téma adódik, hogy hetekig el lehetne városbloggerkedni belőle kimoccanás nélkül.

 

Mi pedig Hölgyeim és Uraim továbblibbenünk Budapest legfélelmetesebb és legbetmanesebb épületébe. Hamarosan a József Távbeszélőközpontból jelentkezünk!

 

A képeket nagyobb méretben is végig lehet böngészni (Fotók: nak).

 

A város újjászülető emblematikus épületeit bemutató sorozatunk előző részében a Párisi Nagyáruházban vagyis a Divatcsarnokban jártunk.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: nagymező utca lakás luxus kiadó iroda vi. ker teréz távbeszélőközpont távbeszélőközpont merkúr palace gestim hajós utca belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr51997222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grigorij (törölt) 2009.03.12. 16:05:16

Fura nép a magyar...
Büszke a multjára, de azért nem őrzi meg az értékeit...
Egy mai multi által létrehozott valami soha nem lesz ennyire esztétikus, szép és emberi, mint például ezeken a fotókon is látható "munkahelyek",,,

Nálunk a műszaki emlékeket megsemmisítjük, például a a hulladékfémként eladott/ellopott ritka repülőgépek is biztos bevételt jelenthettek a bodzatermelőknek...

Bűszke nép a magyar!
Büszke többek között a műszaki múltjára! Az újításokra, a Nobel-díjasainkra!

Közben a Magyar Műszaki Múzeum aranyban sem kifejezhető értékei raktárakban rohadnak szét, ert Magyarországnak nem éri meg költeni egy megfelelő múzeumra...

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.03.12. 16:14:48

itt jártam a feljújítás idején. irodát kerestünk. Elállt a szavam. Kipróbáltam az irányító balkont is. Szuper hely. Gáz belerakni az üvegkalitkákat. Bálterem, elit dizsi vagy elit edzőterem lehetett volna inkább.

vazsu 2009.03.12. 16:51:49

A díszterem közepén lévő lépcső a kovácsoltvas korlátjával nagyon tetszik. :)

vazsu 2009.03.12. 16:54:57

@nyocker:

"Minden bátorságunkat összeszedve, ketten indultunk felfedezni a kísértetházat."

Legközelebb szóljatok, ha kellene erősítés! Semmit sem imádok jobban, mint hatalmas elhagyatott épületekben bolyongani. ;)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.12. 17:29:56

Kösz a beszámolót! Ez egy jó példa az értékőrzésre. Jobbik énem örül most. :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.12. 18:46:20

szörnyű! privatizáció! kapitalizmus! kommunizmus! megint a gazdagok! értékrombolás! elvették tőlünk! fúj!

ja, és szarok a képek!

SloWater 2009.03.12. 18:58:01

Volt szerencsém ebben a gyönyörű épületben kezdeni a felnőtt életemet és első munkahelyemként léptem be először az ajtaján 1993 szeptemberében. El sem tudjátok képzelni gyerekek :)

Voltam "Belföldi bejelentő-kezelő" majd párszor "sétáló" aztán "Belföldi kapcsolókezelő" végül "Nemzetközi tudakozós" csak hogy a témánál maradjunk.

Mindennap egy gyönyörű és impozáns főlépcsőház, az irdák 3D-s labirintusa és a "Terem" Ez utóbbibak nehéz felidézni az arányait, de legalább 30-40 méter hosszú, 20x20 méter szélességgel és magassággal.

Nagyon szerettem az épületet!!!

MP 2009.03.12. 19:04:10

Ott laktam. Örülök hogy megvan s eredeti pompájában ragyog. Emlékszem gyermekkoromban még az utcáról is hallani lehetett a relék kattogását.

MP 2009.03.12. 19:05:36

Ja és jó lenne ha a bunker is megmaradna. Az is egy mementó igaz kicsit fiatalabb. Sajnos azokból is egyre kevesebb van pedig régen minden gyártelepen volt legalább egy géppuskafészek ha más nem is.

Hozzászóló 2009.03.12. 19:43:22

Milyen érdekes, a "kábelbehúzás" feliratú kép alapján az utak és a járdák jobb állapotban voltak 100 éve, mint ma. Hm.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.03.12. 19:53:07

Varázslatos, hangulatos! Ez a ház mesél belül!

kisi001 2009.03.12. 22:14:40

Távbeszélőcentrum a pontos(abb) elnevezés.

kisi001 2009.03.12. 22:18:37

A pincében nem jártatok? Pedig az is egy varázslatos hely. :) Érdekes volt úgy dolgozni az istolyban, hogy semmilyen világítás nem volt, csak a mobiltelcsi fénye... Azok a régi szép idők...

Pontosabban a felújítás - átépítés - előtt elég érdekes volt. Kb másfél éve nem jártam lent, úgyhogy a mostani állapotát sajna nem ismerem... (De majd megpróbálom bepótolni.)

pause 2009.03.13. 07:08:41

@SloWater: én gyaxira jártam a belföldibe '95 körül, de az már a Horváth Mihály téren volt,mikor költözött el?
amúgy én bejártam az összes,akkor még matávos épületet pesten,a moderntől az ősiig,de egyik se vált a kedvencemmé:(

SloWater 2009.03.13. 07:43:18

@pause: Mea Culpa. Nincs mentségem, összekevertem a Horváth Mihály téri épülettel.
Ez kínos :( de a posztban leírt Teréz mindezektől függeltlenül gyönyörű, jártam ott is, ahogy jópár helyen a Pesten töltött 9 évem alatt.

A kedvencem a Petőfi Sándor utcai épület volt, a 4-es(?) posta felett a tetőtérben. Volt vagy négy-öt emelet magasságban, de nemegyszer lépcsőztem a lift helyett csupán a látványért.

pause 2009.03.13. 08:42:40

@SloWater: nekem csak a paternoszter volt a kedvencem a petofiben,bar az volt az elso "igazi" munkahelyem:D (nyari,diak melo volt,de szuper,legjobb banda,maig tarto ismeretsegek)

mivagyunkazok 2009.03.13. 10:50:11

Gyönyörű az épület kívül, belül! Munkahelyemnek köszönhetően minden nap megcsodálhatom.
süti beállítások módosítása