Mielőtt valaki azt hinné, valami nagy politikusi galádságot leleplező cikk következik, ki kell ábrándítsak mindenkit. Ez most nem egy figyelemfelkeltő, trükkös cím, hanem tényleg ezzel a kérdéssel szeretnénk foglalkozni. A kérdést Mátyás vetette fel, és mivel a választ mi sem tudjuk, továbbpasszoljuk Nyájas Olvasóinknak.

 

Sziasztok urbanisták!
 
A tanácsotokat szeretném kérni.
 
Két éve költöztünk a 12. kerület egyik szétszabdalt villájába, egy lakás a mienk a hétből. Az épület eléggé romos, sokat kell majd még dolgozni rajta, de helyreállítható.
 
A házhoz hatalmas kert is tartozik. A többi lakó nem sokat törődik vele, "kisajátítottam". Két év alatt sikerült a területet megtisztítani, sittet, szemetet, üvegcserepeket felszedni, füvesíteni, úgy, hogy most már kisgyermekek is el tudnak játszani benne.
 
Most értem el oda, hogy építeni/bontani kéne a kertben. Volt egy úszómedence, de feltöltötték, lebetonozták. Egy fa nőtt ki a betonozás repedéseiből, de már olyan nagy, hogy kár lenne kivágni. Valaki régen egy sarkot lebetonozott, egy gusztustalan bódét épített rá, vannak sehová sem vezető lépcsők, széttöredezett kerti utak, kidőlt kerítések és így tovább... szóval építészi segítség kéne, hogy egységes elképzelés mentén, a meglévő helyzetet figyelembe véve, egyes elemeket felhasználva, olcsón, a lehető legszebb és legélhetőbb kertet alakítsam ki.
 
Szeretném fiatal, lendületes  építészeknek megmutatni a kertet.
 
Kinél kéne kopogtatni, hogy a társasházunk építészeti pályázatot írna ki a kertre és a díjakra szeretne segítséget(pénzt) kérni, hogy válogathassunk a jobbnál jobb pályaművekben? A kerületi önkormányzatnál? A fővárosnál? Az építészeti kamaránál?
Egyáltalán, szerintetek kivitelezhető egy pályázat ilyen szinten?
 
Minden jót,
Mátyás

 

Annyit megtettünk, hogy egy (nem XII.) kerületi önkormányzatnál dolgozó ismerősünknek továbbítottuk a levelet, aki azt felelte:

 

szerintem sehol
ha ez magánkézben van tuti nem fog rá se a helyi se a fővárosi
önkormányzat pénzt adni, főleg nem ebben a gazdasági helyzetben.
Esetleg ha műemlék v. legalább műemlék jellegű, de szerintem akkor is
csak támogatás szinten, esetleg.

És szerintetek?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest pályázat felújítás kert xii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr81977150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.03. 12:32:54

Kedves Mátyás!

Nagyon tetszik a hozzáállás, kevés ilyennel találkozni ma, de egyre többel szerencsére.

Én azt hiszem alapvetően díjazás nélkül nem sok esélyed van megnyerni építészeket, tájépítészeket, hiszen senki sem szeret ingyen dolgozni.

Viszont! Építész/tájépítész hallgatók körében kiírt ötletpályázat járható út lenne, esetleg valamilyen tanrendbe is belevághatna a kerted megtervezése - csak fel kellene venni a kapcsolatot egy illetékes egyetemmel. Én ilyenről még nem hallottam, de ez talán - lehet naiv vagyok - járható út.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.03. 12:33:59

@BDzsH: Ja és ha erre sor kerülne, reméljük az Urbanista minden fázisról beszámol majd! ;)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.03.03. 12:41:14

@BDzsH: hajaj, mi az hogy! :) remek ötlet, nekem eszembe sem jutott. ráadásul így egyből publicitást is kapnak a hallgatók, aminek meg talán külön örülnek : )

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.03.03. 13:35:49

Nos, azért nem példa nélküli a dolog - még ebben az ínséges időszakban sem...
A Józsefvárosi Önkormányzat finanszírozásával a Rév8 Zrt. tavaly nyáron Belsőudvar Program cím alatt hirdetett pályázatot - persze akkor még nem tudták, ki is lesz a szerencsés nyertes, tehát nem egy előre lepacsizott döntésről volt szó. A cég pedig effektíve nem pénzt adott, hanem a tulajdonosi közösséggel együtt megtervezett udvari elemeket (kerti bútort, cserjéket, növénydézsákat, biciklitárolót, ad absurdum 4 köbméter földet) fizette. A nyertes társasházzal támogatási megállapodást kötött a cég, amiben a tulajdonosok is vállalták az aktív és tevékeny közreműködést, mind szellemi, mind fizikai értelemben... részleteket itt találtok: magnasfertaly.blogspot.com/2008/12/udvaravat.html
ahol nevek is szerepelnek: a jó példa nyomán velük lenne érdemes leülni. Persze én is szívesen válaszolok kérdésekre, mert volt szerencsém részt venni az egészben:-)
Ha pedig csak egyszerűen kreatív fiatal ügyes kertépítő-építész csapatot keresel, javaslom az Új Irány Csoportot!

-ne- 2009.03.04. 18:37:15

Kedves Mátyás!
Sokáig foglalkoztam társasházfrlújítással, így talán tudok néhány jótanácsot adni, de a speciális feltételeket neked kell hozzáillesztened...
Tehát kerületfüggően van társasház felújítási pályázat, amelyet a Főváros ír ki (akkor adják, ha a kerület is hozzáteszi a saját támogatását). De ezt olyan th-ak kérhetik, ahol minimálisan 6 lakás van, 1950 előtt épült és önkormányzati tulajdonban volt valaha. Ezen belül lehet bármit pályázni, szerintem kertet is, bár nem láttam erre példát. Egyébként azt írtad, hogy van mit felújítani a házon. Ebben az esetben azt javaslom, hogy csakis ezután kezdjetek hozzá, mert egy felújítás tönkre teszi a kertet (is :)).
Másrészt van az értékvédelmi pályázat (szintén a főváros írja ki), de ahhoz szükséges valamilyen védelem, nemcsak műemléki, hanem műemléki környezet vagy helyi védelem is lehet. Itt nem kell az önkormányzat részvétele, viszont nem sokat adnak. És főleg homlokzatra, kapura.
Most kell résen lennetek, mert tavasszal szokták kiírni őket!
És igen, én is tudom, hogy vannak főleg a IX-ben ilyen tömbbelső pályázatok, amit követendő példaként a VIII-ban is megirígyeltek. Amiről Percipán ír, az pedig a szociális rehabilitáció része lehet (a helyiek szegények, nincs önrészük de tudnak cserében dolgozni a saját környezetükért).
Szép dolgok ezek :)

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.03.04. 19:07:12

@-ne-:
Nos, ha már megszólíttattam, akkor válaszolok is. Először is szeretnék rendet tenni a fejekben: amiről írtam, nem tömbház, hanem 110 éves bérpalota, tehát nem szociális tömbrehabilitáció, amit "a VIII megirigyelt", hanem egy ambíciózus fiatal kerttervező mérnök ötlete alapján létrejött identitásmeghatározó-zöldesítő-installációs projekt, ami beleillett egy jónevű építész (aki nem mellesleg a pályázat bonyolítását vállaló cég vezetője) gondolkodásába is, valamint mintaprojektje lett az Európa Belvárosa Programnak. És szerencsés módon találkozott a helyi, konkrétan palotanegyedi tulajdonosok igényeivel és elvárásaival- abszolút polgári megközelítésben. Újra csak propagálni tudom a Belsőudvar Programot, talán lesz folytatása is...

-ne- 2009.03.04. 23:11:05

@Percipán:
Ha úgy gondolod, hogy rendet kell tenni a fejekben, akkor köszönjük, hogy megtetted!
Én az egész elméletéről, meg kicsit a történetéről írtam. Úgy gondolom, hogy több társasház is tanácsot kaphat, ugyanis az társasházak igen kis százaléka tud a lehetőségeiről.
Egyébként, ha ismernéd ezt a "rehab-bizniszt" érezhetnéd, hogy ez egy fricska és nem neked. Én minden "ambíciózus_installációs_mintaprojektes" dolgot örömmel üdvözlök, mert tudom azt, hogy milyen nehezen megy ez ebben az országban, pedig nem lenne szabad így menni, hiszen rengeteg a felújítandó épület.
Hidd el, közelről ismerem, de az éhenhalás elől menekültem el más szektorba.
És komolyan mondom, hogy azért írtam, mert azt gondoltam, hogy ha itt sem tudja ezeket senki, akkor talán érdekes lehet.
(másrészt a tömb az egy fogalom, mégpedig azt jelenti, hogy utcák által határolt terület. A tömbbelső parkosítás pedig az, amikor összenyitják, kipucolják az egy tömböt alkotó épületek -akár bérpaloták:)- udvarait és élhető területet alakítanak ki. Nézzetek szét a SEM IX-nél és ez nem reklám, lehet tőlük tanulni. A VIII-nak is sikerült)
A rehabilitáció/revitalizáció és barátaik pedig nem köthetők színekhez, hanem közös, jólfelfogott érdekünk (kellene legyen).
Sajnos nem jelennek meg alapos, szakmailag is megfelelő írások a témában. Mint ahogyan a panelfelújításról is csak felszínt kapargató cikkek - pedig kristálytisztán tudják azt is a konferenciákon előadók...

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.03.05. 09:11:32

@-ne-:
Nos, köszönöm én is, már csak azért, mert nem gondolom, hogy egy ilyen fórumon kell megsértődni vagy összeakasztani a bajszot :-) Ugye te sem így gondolod? És azt sem gondolom, hogy bárkinek is igazolnia kell a mondandója elején, hogy ért a témához, hiszen az úgyis kiderül a hozzászólásból... (nem is használom tehát ezt az eszközt: ha ismernéd, ha tudnád, ha tisztában lennél vele, ha belenéztél volna abba, amiről írtam.. :-))

Így aztán könnyen le tudtam vonni a következtetést: nem ugyanarról beszélünk. Az indítókérdés nem társasházfelújításra vonatkozott, a válaszom sem, miközben rosszul vélelmezted a mondandómat. Ezért jelzem újra: nem tömbről és tömbrehabilitációról írtam, (főleg nem szociálisról!). Az egyetlen darab épület ugyanis csak a legritkább esetben lehet tömb a belvárosias, zártláncú beépítésű területen - a Palotanegyedben pedig a Pollack Mihály téri műemlék palotákon és a szintén műemlék Gutenberg-házon kívül nem is létezik.
süti beállítások módosítása