A Bem téren álló - számomra főleg MDF-székházként ismert, eredetileg K.u.K laktanyakánt szolgáló - épületből valami furcsa izét csinálnak - adta hírül kicsit más szavakkal az építészfórum. A legtöbben valószínűleg úgy ismerik, hogy ez a Bambival szemben álló ház (a Bambi pedig ebben a "hol ide, hol oda" erkélyes torony aljában van).

A leírás szerint "A földszintet átjárható, élettel teli, valódi publikus térként alakítjuk ki, ahol kereskedelmi és vendéglátó és egyéb szolgáltató funkciók kapnak helyet. Az üzletek, éttermek, kávézók a két belső udvarról és az utcák felől is elérhetők." Ez nagyon szimpatikus, bár elég sok helyen ígértek hasonlót, aztán a kivitelezés során ez az első amit meg szoktak spórolni - de ne legyen igazam.

"A több emelet magas, elliptikus udvarok izgalmas térélményt nyújtanak mind a városi polgároknak, mind az irodai dolgozóknak. Ezek az időjárás viszontagságaitól védett udvarok közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, valamint a környező városi terekhez, utcákhoz, átjárhatóvá teszik a teljes épülettömböt, azonban funkcionális szerepükön kívül az épület energiaháztartásának javításában is jelentős szerepük van.

Minimális, összesen 3 db. függőleges közlekedési maggal, az udvarokba néző látványliftekkel nagy számú és flexibilisen osztható és bútorozható, ideális méretű, 300m2-től indulóan rugalmasan több lépcsőben variálható bérleti egység hozható létre. Az épület kialakítása a mai trendeknek megfelelően legjobban a vegyes rendszerű iroda-berendezési elveket kihasználva érvényesül."

 

További részletek és képek az Építészfórumon - ahonnan a képek is származnak. A fejlesztésre amúgy soliatid is felfigyelt, úgyhogy reméljük megjelenik róla valami elemzés a Városképp blogon is!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest irodaház látványterv ingatlanfejlesztés ii. ker bem tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr64943910

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reloj digital de pared numeros grandes 2018.02.22. 10:05:10

A szakszerű csempefúrás szabályai - Furdancs Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thyles (törölt) 2009.02.16. 19:16:25

csuldigung, de ez nem egy védett homlokzat véletlenül? vagy ha ilyen nevetséges kulisszává képzem az eredeti homlokzatot, az már oké?

borpancsoló 2009.02.16. 19:16:31

Ez egy szép épület, és szép épüéet lesz. Már a képek alapján. Az a hol ide hol oda erkélyes épület pedig (a bambi fölött :D) egy igazán jókedélyű szocreál, nekem nagyon tetszik, áraszt valamiféle vidámságot. :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.02.16. 20:24:50

@thyles: "A meglévő, ideiglenes műemléki védettséget élvező épületrészekkel kapcsolatban mindvégig irányadónak tekintettük a KÖH vonatkozó állásfoglalását, ami egyértelműen megtartandónak ítélte a Bem tér felőli épületrész első szerkezeti traktusát és a hátsó magtárépület Fekete sas és Bem József utcai homlokzatait." - írja az éf.

Viszont amit kihagytam a posztból: van az egyik vakablakban egy holló? sólyom? turul? ciki h nem tudom, mindenesetre madár és nagyon feldobja a hangulatot szerintem - remélem megmarad!

HMS.NAGYSZINPAD 2009.02.16. 20:40:28

@~dá~:

az utca neve feketesas, szerinted milyen madár lehet abban az ablakfülkében?

(monjduk egyszer a bambi teraszán ülve mi is órákat vitatkoztunk a madár miféleségéről...)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.02.16. 20:58:45

@geri22: áááááááááááááááááááááááá :)

amadeus 2009.02.16. 21:04:37

ez szimplán ronda.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.02.16. 21:18:24

Azt hittem Kis Péter munkásságát nem lehet überelni, tévedtem, ugrom a Dunába...

De most komolyan, mi ez? Erre mondhatná a terv tanács, hogy ugyan már kérem, ezt a falat akarja megtartani? Bontsa le...

Egyszerűen, ezt sosem fogom megérteni, épület--> funkció, belső modernizálás, külső renoválás, ehelyett, épület-->bontás, bontás, bontás

>:(

Van egy adott épület, azt mért kell ennyire szétk*rni? bocsánat a kifejezésért
Nem értem, van egy adott épület, s KÖH vígan beleegyezik, hogy mindössze három fal maradjon meg? Nem kéne ennyire engedékenynek lennie, robbantsa fel, s már nincs problem.

Finta még ennél is übergagyit tervezett: www.visiongraphics.hu/index.php?p=reference&refid=494&l=hu&over=all

Az épület rendelkezik négy "tagból", mindegyiknek van beépíthető tetőtere, egy belső udvar is van, amit ki lehet alakítani lugasnak, vagy átriumnak üzletekkel, és van egy "hátsó kertje is, kell ennél több?

OkoskaTo:rp 2009.02.16. 21:34:40

Sadia: Ezen a környéken már csak ez a menő. Megtartják a védett homlokzatot (szigorúan csak azt), és mögé hánynak valami ocsmányságot. Egy utcányira innen, a Tölgyfa utcában is hasonló történt.

A KÖH jelenleg a kulturális örökség egyik legnagyobb ellensége, vélhetően a hivatalnokok némi anyagi érdekeltsége miatt.

Egyébként csak én látom úgy, hogy a látványterv magában foglalja az MDF-székház melletti sporttagozatos általános iskola épületét is?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.16. 21:50:03

Nekem ez ezen a két képen kifejezetten tetszik. A fentebbi kommentben a Finta/Visiongraphics link viszont egyáltalán nem.

Lehet, hogy alulnézetből meggondolnám magam, de a homlokzattal semmi bajom, és a tetővel sincs. A két terasz tök jó lehetőségeket ad, az épület használói között persze majd menni fog a vita rendszeresen augusztus 20-án, hogy ki kapja a kisebb, de tűzijátékra néző, és ki a nagyobb, de dögünalmas teraszt.

VIKUNYA 2009.02.16. 21:57:57

miért nem romboljuk már le mielőbb ezt a várost és építünk helyébe valami újat, ez a hosszú agónia már nagyon uncsi és fárasztó, unom már hogy egyesével kúrják szét!

brlv24 2009.02.16. 21:57:59

Csakhogy ez 20 ev mulva eloben ultra szarul fog kinezni...

Máriáshuncut 2009.02.16. 22:11:24

Mondjuk, a Finta Stúdió tervétől jobb, ha megmenekültünk. Túlépített és borzasztóan fáradt formailag. Levitézlett trend mögött vánszorog. Ez a mostani valóban koherensebb lenne, ha nem kéne megtartania a teljesen semmitmondó régi homlokzatot. Ez a faszád így semmit nem tesz hozzá a házhoz, viszont elveszi egy jól megcsinált homlokzat lehetőségét. Ne áltassuk már magunkat, ez a tér egy izgalmas és reprezentatív tér is lehetne, mint a Batthiány, a Vigadó, vagy a most a Közraktáraknál kialakítás alatt lévő Dunára néző tér, de ennek a legfontosabb homlokzata (az elqrt, szupertehetségtelen Külügyről ne beszéljünk) egy valamikori laktanya. Hát az szép sose akart lenni és nem is sikerült neki. Csak a mai konzervatív közeg látja szépnek ezt az unalmas és középszerű valamit. Helyette egy mai, minőségi frontoldal csak nyereség lenne.

Máriáshuncut 2009.02.16. 22:12:28

Persze a tök korrupt és felkészületlen műemlékesektől nem is telhet másra, mint egy kis harminc éve meghaladott faszadizmusra.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.02.16. 22:29:51

Hajjaj, egy újabb poszt megrendelés! :D Majd egyeztetünk, bár informális megbeszélésünkön úgy tűnt nem teljesen értünk egyet a szerzőtárssal, úh. még meglátjuk. Jelenleg elég sok projekt tolódik előttünk, de felírtam a listára hogy Bem tér.

RIO 2009.02.17. 00:15:38

@Sadia:
bontani + építeni nagyságrendekkel kisebb hozzáértést és technikát (szakmai, anyagi tőkét) kíván, mint profin helyreállítani/felújítani. Ellenben többet lehet költeni rá.

roy2345 2009.02.17. 00:42:14

szerintem a munkásőr kaszárnya funkcionálisan értékelhetetlen, kábé raktárnak lehetne használni...
a tervek nekem speciel nem tetszenek, de ez nem is számít , a lényeg hogy új legyen és legalább egy kis játékosság egy kis fantázia keljen életre az újban..
fantáziátlan semmiből köszi elég a novotel a szomszédban..

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.17. 07:05:23

vicces, hogy mérges kiskakasokként hogy véditek a rothadó szemétdombot, amin kapirgáltok.. budapest jó adottságú, szép város lehetne, de húsz év alatt sikerült teljesen szétbarmonotok. egy élhetetlen, ízléstelen nagy vízfej az egész, a világ egyik legmocskosabb városa, elviselhetetlen mentalitású emberek százezreivel benne. és felfoghatatlan mennyiségű hajléktalannal, akikkel fogalmatok sincs, mit kezdjetek. döglődik az egész.

nézzétek meg Prágát és szálljatok magatokba.

thyles (törölt) 2009.03.10. 17:47:14

lecsekkoltam az épületet, hát kérem, annak max. történeti, vagy talán egy ici-pici városképi értéke van. Szétfolyó, aránytalan, béna tömeg, lehet h a legjobb lenne, ha lerántanák az egészet :)
süti beállítások módosítása