~dá~: Kép 040Ha volt madáretetője Öveges professzornak, akkor az valami ilyesmi lehetett. Adott a következő probléma. A madarak nem szeretnek nyílt terepen mutatkozni, inkább a bokrokban és a fák ágai közt érzik biztonságban magukat. Vagyis ott lenne célszerű etetni őket. De mi van, ha valaki emeletes házban lakik? Mert az ember ugye önző (na jó, ne általánosítsunk, de én például az vagyok) és ha már egyszer etet, akkor szeretne gyönyörködni is a cinkékben, csuszkákban, zöldikékben, meggyvágókban és fenyőpintyekben. A megoldást egy négyemeletes társasház előtt találtuk meg. 

~dá~: eteto

Az itt lakók nem (csak) az ablakban etettek, hanem a ház előtti fán, több emeletnyi magasságban. A madáretetőt az erkéllyel egy hosszú zsineg köti össze (1.), s mivel amúgy is egy hosszú madzagon lóg (2.), a feltöltéshez be lehet húzni, azután óvatosan visszaengedni. Vagyis a félénkebb madarak a fánál maradhatnak, a bátrabbak meg mehetnek az erkélyre. Esetleg arra is jó, hogy kedvet csináljon az erkélyes etetőhöz. Azt persze nem tudom, hogy hogy szerelték fel (felmásztak a fára? ez erkélyről egy nehezékkel ellátott zsineget dobtak át a koronán?), de végül is mindegy. Ennyi titokzatosság maradjon e remek ötlet körül...

Kép 034

Kép 035
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest állat madár madáretető xvi. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr17917565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanna 2009.02.02. 12:55:06

Nálunk a padlásablakon engedte ki valahogy a harmadik emeleti lakó, de nem tudta ilyen jól rögzíteni szerintem, vagy valami nem működött, mert egy idő után visszahúzta. Három emeletes sátortetős panel.

Cricket 2009.02.02. 18:45:07

Az ötlet jó, de túl magasra nem javasolnék ilyesmit kitenni: az énekesmadarak olyan helyen szeretnek enni, ahol van lehetőségük elbújni a ragadozók elől, tehát nem árt egy fa (mégha csupasz is) vagy leginkább egy bokor az etető környékén, ahová vissza lehet vonulni.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.02.02. 19:22:30

de ennek pont az a lényege, h közelebb van a fatörzshöz, ezért odamerészkednek a madarak - legalábbis azt hiszem. közben persze lehet, h ha becsöngetnék, és megkérdeznénk, akkor sokkal prózaibb okai lennének :)
süti beállítások módosítása