Zaragoza: Gellért H.Csak két igazán jó épület van a XI. kerületben, a Gellért szálló és a ciszterci templom - mondja Makovecz a Heti Válasznak. Végül is igaza van, bár... Én a magam részéről a Műegyetem egy-két épületét azért szeretem, pl. a Pecz Samu-féle könyvtárat a Sóhajok hídjával nagyon - de lehet, hogy csak elfogult vagyok. Vagy tud valaki még valamit?

További friss linkek Budapestről alább:

A Budapesti Építész Kamara állásfoglalása a Szent György térről (éf)
Utcát neveztek el Fekete Pákóról (velvet) /urbanista/
Gyalogos mozgalom - kismamák (cm)
Vizet vetni kell (forrás:budapest)
Árnyékolni kell (forrás:budapest)
Talajvíz miatt habzik a Feneketlen-tó (greenfo)
Megint a Feneketlen tó... (kihasználatlanul)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szemle városkép xi. ker szentimreváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr88770560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.15. 23:28:35

Ezt én is olvastam a Heti Válaszban, néztem is egy nagyot. A Gellért azért rendes katyvasz. Vagy nem? Wälder Gyula meg jó építész volt, de hát a ciszterci templom azért brutál anakronizmus, amellet hogy tényleg "szép" épület.

De például ott van az egykori Bartók (háború előtt Simplon) mozi épülete, amit -ha jól tudom- Preisich Gábor tervezett.
Aztán a Gárdonyi szobortól a Körtér felé balra található Lechner féle lakóház, tetején egy frankó műteremmel. És ha már műterem, akkor ott van a Kelenhegyi úti műteremház. Meg ott van Molnár Farkas lakóháza a Mihály utcában.

Szóval van még pár említésre méltó dolog.

tahu 2008.11.16. 08:07:54

hát kicsit sarkosan fogalmaz, de tényleg nincs túl sok. egy kicsit más történet, viszont nekem kedvenc irodaházam a dorottya udvar!

maestro1 2008.11.17. 09:55:32

Gasper, meg tudlak erősíteni, a Lechner-féle lakóházban lakom, nagyon klasz, belül is. És a ciszterci templom egy beton borzadály (neobarokk elemekkel), ennek megfelelően nyáron megfulladsz, télen megfagysz benne. Ugyanakkor épült a városmajori templom, és az sokkal innovatívabb volt a maga korában.
Visszatérve a XI. ker.-hez, azért van itt még bőven értékes és jó épület, csak nincsenek annyira előtérben, mint a Makovecz által említettek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.17. 12:15:00

maestro1,
és ha már korai modern templomépítészet Budapesten, akkor ott van a Pasaréti téri ferences templom is. Na jó, az II. kerület :)))
süti beállítások módosítása