Divatcsarnok - akár New Yorkban is lehetne

El tudják képzelni, milyen visszhangja lett volna, ha a WestEnd bejáratát Demján Sándor, TriGránit-vezér félmeztelen szobra díszíti kezében egy pénzeszsákkal. Márpedig a Párisi Nagy Áruház homlokzatán a megrendelő Goldberger Sámuel épp így van ábrázolva. Persze a szocialista időkben Divatcsarnoknak hívott épület felújítása nem ettől Budapest egyik legizgalmasabb ingatlanprojektje. Az Urbanista bejárta az egészet, és egy csomó fotóval illusztrálva elmeséli, hogy is néz ki.

Ha át akarjuk érezni, milyen is belülről a Párizsi Nagy Áruház, először is képzeljünk magunk elé egy hét-nyolc szintes társasházat üvegtetős világítóudvarral. Most gondoljuk el, hogy minden szintet egybenyitnak és a világítóudvar felőli falakat kiverik, az utcafronton meg óriási ablakokat vágnak. De ez még mind semmi! A dolog ott kezd érdekessé válni, amikor az egész szecessziós épület hátuljához képzeletben hozzáragasztunk egy neoreneszánsz részt egy két szint magas freskós, óriástükrös bálteremmel. Annak a tetejébe meg egy hatalmas fehér modernista büfét zenekari erkéllyel, arra még egy acélvázas üveg kristálykupolát, a legtetejébe pedig rozsdadizájnos teraszt. (Nagy szerencsém, hogy ezt a postot nem olvasom, hanem írom, mert valószínűleg elvesztettem volna a fonalat - szóval kezdjük máshonnan.)


Tehát. Volt egyszer, még az 1800-as évek végén egy kaszinója a terézvárosiaknak, ennek az emlékét őrzi máig az a neoreneszánsz palotarész, amelyiknek a gyönyörű hófehér homlokzata a Paulay Ede utcára néz. Ebben található a híres Lotz-terem is (amelyet a névadó mellett Feszty is pingált). Aztán ahogy változtak az idők, ebből (illetve inkább e mellé) Goldberger Sámuel egy modern áruházat épített 1911-re, ami minden szempontból új és kápráztató volt. Márványoszlopok, aranyozott lépcsőfeljárat, Zsolnay-díszítőelemek, Róth Miksa-üvegablakok, öt üvegfalú felvonó, korcsolyapálya a tetőteraszon, saját telefonhálózat, az Andrássy útra néző modern homlokzatról nem is beszélve (ez utóbbin sokáig morogtak a morgolódósak, hogy a szecessziójával megtöri a neoreneszánsz utcaképet, pedig hát...). Aztán jött pár sötét évtized amikor egész érthetetlen módon, nagy erőfeszítések árán csináltak szürke szocreált az épületből (pl. álmennyezettel felezve meg itt-ott a belmagasságot). Aztán bezárás, tulajdonoscserék, tippelgetések és végül jöttünk mi, hogy megnézzük mi is van odabenn. Lássuk, mi az, amit kívülről nem gondoltunk volna...

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az alsó két szint kereskedelmi funkciójú lesz, a többi meg iroda. Azt azonban csodálkozva tapasztaltuk, hogy ennek az irodarésznek egy külön bejárata is lesz majd az Andrássy felől, a nagy díszes portál mellett szerényen meghúzódva. (Megjegyzendő, hogy a hajdanvolt bejárat elég sok darabkája nyomtalanul eltűnt, ottjártunkkor épp pótolták.) Az sem volt természetes számunkra, hogy a Lotz-terem fölött egy nagyon klassz kis szalon van zenekari erkéllyel, de még érdekesebb, ami felette épül. Ugyanis a Paulay Ede utca felé is néz egy elég nagy terasz – erre kerül most a már említett kristálykupola. A freskós-tükrös bálteremről csak annyit, hogy a bejárata most egy két szint magas üvegkapu lesz, vagyis egyszerre két emeletről lehet majd bekukucskálni a pompába. Ahol igazán nagy változások lesznek, az a felső két szint. Az átriumot ugyanis nem a tetőszintben zárja le üveg, hanem két szinttel mélyebben, így egy átlátszó gödör tátong majd a Párisi tetején. Ha itt forgatják egyszer majd a Batman valamelyik részét (merthogy az Urbanista-olvasók tudják: a Divatcsarnok a laggothamesebb budapesti épületek egyike), szóval akkor ide tuti be fog zuhanni valaki, aztán áttöri az üveget és tovább esik még hat emeletet a földszintig. Klassz lesz.


Még klasszabb viszont a kilátás az épület tetejéről. Sőt! Kapásból nem tudok mondani jobbat az egész fővárosban, javaslom, hogy mindenki sürgősen menjen el építőipari munkásnak az Orco valamelyik alvállalkozójához vagy ingatlanos bloggernek, mert ezt mindenképpen látni kell! A legcsodálatosabb talán a szomszédban az Operaház teteje, de gyakorlatilag minden fontos budapesti épület látszik a Vajdahunyad várától a Zsinagógáig, a Budai vártól a Puskás Ferenc Stadionig.

A munka nagyon halad, kívülálló szemével nem tűnik tarthatatlannak a jövő első negyedévi befejezés – de legyen ebben a postban ez az egyetlen ilyen adat. A négyzetmétereket, a bérleti díjakat és az értékesített alapterület százalékait egyrészt úgyis megírják sokan, másrészt addig még mi is visszatérünk ide, hogy meglássuk milyen lett az elkészült épület.

Addig is tessék nézegetni a sok remek fotót:

A képeket nagyobb méretben is végig lehet böngészni (Fotók: Nagy Attila).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest batman felújítás andrássy út szecesszió kilátás áruház irodaház homlokzat neoreneszánsz vi. ker divatcsarnok paulay ede utca párisi nagy áruház feszty árpád lotz károly belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr72765967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maestro1 2008.11.13. 09:25:43

Nem tudnád áttenni egy másik indafotós felhasználó alá a képeket? Mert a "naked" miatt fityiszt mutat nekem a munkahelyi tűzfal... :-) És nagyon érdekelnének a képek.

cyan 2008.11.13. 10:35:29

koripályát visszaépítik?
amúgy irigyellek, sokat jártam vásárolni anno a 70-es, 80-as években ide, mindig megrökönyödtem a Lotz-terem elcsúfításán (hajdani nagy karácsonyi játék, főleg Lego vásárok voltak ott)

uizuizu (törölt) 2008.11.13. 10:58:51

Gyönyörű lesz:)Ja és gratula hogy bejutottál, meg a fotók is nagyon jók.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.13. 11:34:34

Megsúgom, hogy valami állatok pár hete teljesen bagatell módon összetörték a Lotz-terem egyik eredeti tükrét. Namármost, aki kicsit is otthon van a tükrök világában, az tudhatja, hogy egy régi tükör nem csak komoly értéket képvisel, hanem egy régi tükörnek egészen különös hangulata van. Olyan foncsort -és hozzá a síküveget- ugyanis manapság nem lehet csak úgy megküldeni.

Amúgy jártam bent én is, még a nyáron. Még amikor fel volt állványozva felszökelltem megnézni a freskókat. Meg persze a restaurálás menetét. Az is tök izgalmas volt.

jakata 2008.11.13. 14:07:04

Nincs véletlenül régi kép róla, hogy hogy nézett ki amikor áruházként funkcionált? Gyerekkoromban többször is jártam benne, de nem tudom felidézni a régi látványt. Igazából el se tudom képzelni, hogy milyen lehetett pl. a Lotz-terem.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.11.13. 17:32:25

kambekk:
Attila elterelte az őr figyelmét, én meg hátulról leütöttem, aztán besurrantunk az épületbe ;)

amúgy igen: felhívtuk őket, h mehetünk-e, ők meg mondták, h igen

StopSzmog 2008.11.13. 22:55:24

a 40. és 41. képen az egy terhes nő?

jakata 2008.11.14. 08:15:34

szerintem nem csak kövér

annusss 2008.11.14. 15:12:45

Örülök, hogy írtál róla :) Nekem személyes érintettségem is van, hiszen Goldberger Sámuel az üknagypapám volt :) Tényleg döbbenetesen nagy projekt volt ez régen. Nem csak építészeti szempontból, hanem kereskedelmi attrackióként is. Ez volt az első igazi áruház katalógussal és innen indult a cikkszám szerinti rendelés is, akár vidékre is. Szóval sok mindenben nagymester volt a nagypapa :)
süti beállítások módosítása